Přenoska Ortofon 2m red a 2m 78

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
mmmd
Kontaktovat uživatele:

Přenoska Ortofon 2m red a 2m 78

Příspěvek od mmmd »

Mám tady dotaz pro technicky znalé. Dosud používám přenosku Ortofon 2m red, ale protože si chci přehrát nějaké šelaky po pradědovi, pořídila jsem si ještě přenosku 2m 78. Podle tabulky, která je přiložena v návodu, se ta tělíčka technicky trochu liší a mě by zajímalo, zda by beze škod šlo použít tělíčko 2m red a zapojit do něj stylus 2m 78. :?: Jistě jste pochopili, že ze mě právě promluvila lenost. :mrgreen: Díky moc za informace. :)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Přenoska Ortofon 2m red a 2m 78

Příspěvek od PítrsPraha »

Fyzicky tam pasovat bude a bude to i hrát.
Nicméně vnitřní konstrukce 2M Red a 2M 78 se liší v detailech cívky a magnetů a díky tomu "oficiálně" kompatibilní nejsou. Ofiko kompatibilní jsou Red+Silver+Blue, potom Bronze+Black, potom 78+Mono.

Vyzkoušej, jak hraje hrot 78 na těle 78 a jak hraje hrot 78 na těle Redky. Pokud neuslyšíš rozdíl, klidně přehazuj jen hroty.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Hlavně co budeš potřebovat, je jiný předzesilovač, protože nemůžeš použit ten co má jenom RIAA ekvalizaci. Respektive můžeš, ale bude to hrát špatně, minimálně musíš použít na úpravu zvuku ekvalizér.

Jinak s 2M přenoskou hrajou i OM hroty :-)

Tady je celá diskuze: http://www.lencoheaven.net/forum/index. ... pic=9618.0

Obrázek (fotka není moje)

mmmd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmmd »

Díky moc, já věděla, že to nebude jen tak. Můžeš mi, prosím, nějaký vhodný předzesilovač doporučit? :)

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Pokud posloucháš vinyly aspon na trochu slušné aparatuře, tak již teď varuji, že staré 78 šelaky budou velikým zklamáním. Tehdejší nahrávací technologie měli svou kvalitou dost daleko dnešní úrovni, navíc ty šelaky byly s velikou pravděpodobností přehrávány mnohokrát ocelovými jehlami na těžkých přenoskách, jejich opotřebení bude znatelné, kvalita zvuku mizerná. Leda tak jako sběratelství vzácných hudebních nahrávek to dává smysl. Možná někdo z high-end firem dělá korekčák s přepnutím i pro standardní desky, podle mne zbytečně vyhozené peníze. Už i proto, že tenkrát si skoro každá firma nahrávala dle vlastních pravidel, každá deska zní jinak (rozložení basy /výšky). Pokud máš vstup pro RIAA , klidně použij a dolaď na zesíku výšky a basy pokud máš ekvalizér (rozdělení úrovně tónů na víc frekvenčních pásem než jen basy / výšky) ,nastavíš líp vhodný zvuk.Hrát to bude, a lepší zvuk nevyjde ani ze superdrahého spec. korekčáku pro šelaky. Ale stejně na šelak brzo zanevřeš, nedrancuj zbytečně peněženku.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jenom bych upozornil že v nabídce US značky Shure též figurují přenosky pro šelaky 78 ot/min. ale když padla volba na Ortofon tak prosím, je to otázka preference, vkusu a ceny samozřejmě...ekvalizaci korekci signálu popsal dostatečně příspěvek výše.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

... já to také tak řešil. Do staré Shurky /ještě z hifiklubu svazarmu/ jsem koupil standardní "78" hrot. Levné, stačí na doživotí.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

To musela bejt stavebnice gramofonu hi-fi klubu Svazarmu SG60, tam doopravdy vkládali Shure M44 a stačilo vyměnit hrot...
teď koukám že ani AudioTechnica (AT) není pozadu
http://www.graled.cz/p/355/at-95-e-audiotechnica
pravdaže, šelakovou desku standartku jsem neměl v ruce snad 40 let

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Na 78rpm desky se dělá spoustu hrotů, na sem kdysi dovážené Unitry m-f 100 včetně :D .

Odpovědět