Přenoska pro raménko PJ 9" S-Shaped

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
akim5

Přenoska pro raménko PJ 9" S-Shaped

Příspěvek od akim5 »

Ahoj,

vážně uvažuji o koupi gramofonu PJ 2-Xperience SB s raménkem S-Shaped http://www.aq.cz/obchod/-project-classi ... hape-2652/

Na sousedském fóru Highendforum.cz jsem dohledal, že efektivní hmotnost tohoto raménka je 15g plus hmotnost headshellu, ten základní má hmotnost 9g. Na vinylengine.com jsem si našel tabulku s výpočtem rezonančního kmitočtu, no a zjistil jsem, že pro toto raménko padá možnost použití přenosek Ortofon řady 2M a Quintet - nevejdu se do rozmezí 8-10 Hz.

Rád bych se tedy zeptal zkušených uživatelů fóra, zda by neměli nějaké tipy na přenosky vhodné pro výše uvedený typ raménka. Napadla mě Sumiko blue special evo III, to je ale tak vše, protože mám zatím jen zkušenost s Ortofonkami 2M, které jsem zkoušel na svém stávajícím PJ RPM Genie 1.3.

Předzesilovač mám zatím PJ Phonobox DS, ale rád bych v budoucnu pořídil Phonobox RS.

Díky za případné tipy a názory ;)

akim5

Re: Přenoska pro raménko PJ 9" S-Shaped

Příspěvek od akim5 »

Tak teď jsem ještě brouzdal po netu a zjistil jsem, že ta efektivní hmotnost S-Shape raménka je 15 gr včetně headshellu. Tím pádem by tedy odpadl problém s výběrem vhodné přenosky, protože se významně rozšiřuje okruh možných kombinací.

Nevíte někdo, jak to tedy je? Tedy jestli těch 15 g je včetně alu headshellu? U raménka PJ 9" Signature je ta hmotnost včetně headshellu 17,2 g, to S-Shape by ale mělo být o něco lehčí...

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

akim5 píše:Tak teď jsem ještě brouzdal po netu a zjistil jsem, že ta efektivní hmotnost S-Shape raménka je 15 gr včetně headshellu. Tím pádem by tedy odpadl problém s výběrem vhodné přenosky, protože se významně rozšiřuje okruh možných kombinací.

Nevíte někdo, jak to tedy je? Tedy jestli těch 15 g je včetně alu headshellu? U raménka PJ 9" Signature je ta hmotnost včetně headshellu 17,2 g, to S-Shape by ale mělo být o něco lehčí...
Podle mne je to 15 vč headshelu, já měl na něm Ortofon Quintet Black a mohu jen doporučit :-). Zvláště pak v kombinaci s RS.

akim5

Příspěvek od akim5 »

zabiny007
Díky za informaci, právě z Tvých příspěvků na highendforu jsem čerpal *palec*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

stejně za týden s ní nebudeš spokojen a jsi tu zpět, mnoho teorie, bádání, zkoumání = houno hraní ale dělej jak umíš

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

lechos píše:stejně za týden s ní nebudeš spokojen a jsi tu zpět, mnoho teorie, bádání, zkoumání = houno hraní ale dělej jak umíš
:roll:

akim5

Příspěvek od akim5 »

Tak věc je, myslím, vyjasněna, to S-Shaped raménko by mělo mít ef. hmotnost včetně alu headshellu 15 g, což celý můj "problém" vyřešilo, s tímto parametrem můžu zkoušet nepřeberné množství přenosek, s kterými se vejdu do doporučeného rozhraní rezonančního kmitočtu (8-12Hz). Takže ten dotaz, směřující na tip na přenosku pro ono (mnou špatně specifikované) raménko, padá. Na fóru je spousta vláken ohledně přenosek, netřeba opakovat poznatky už několikrát zde prodiskutované :)
Ale díky za reakce ;)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Kdyz bude dobry phono pre, nabizi se spousta reseni.

Dobrý kandidat je napr. také:

http://www.fono.de/Tonabnehmer/Denon/Denon-DL-103

nebo

http://www.fono.de/Tonabnehmer/Audio-Te ... T-OC9ML/II

A jako High End reseni "bez headshellu" (a na tomhle ramenku i opticky lahudka):

http://www.fono.de/Tonabnehmer/Ortofon/Ortofon-SPU-1-E

SPU byla i namontovaná na jednom z vystavených letos v Mnichove. (A na druhem “2m Black”. :) )
Obe ale, bohuzel, bez moznosti poslechu. :(

Obrázek

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to rameno má 15 gramů včetně headshellu.
Samozřejmě lze použit jak lehčí tak těžší headshelly a tím měnit efektivní hmotnost.

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Prospero, ta Dl 103 chce ještě těžší rameno. Já ji měl na ramenu sl-1210 s 12g ef.hmoty a měl na něm asi 8g závaží. Ta Denonka má už hodně nízkou snimavost. Ale tak na 18-20 g ramena je boží.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

No, ja mam pocit, ze jsem take nekde cetl, ze to ramenko ma 18g.
Nevadí, ani tech 15g neni tragedie.
Renown to tu uz napsal, tezsim headshellem se to da vyladit.
A (jak ríká muj kamarad) minimálne jeden Denon "DL 103" patri do kazde spravne HiFi domacnosti! :lol:

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Prospero píše:No, ja mam pocit, ze jsem take nekde cetl, ze to ramenko ma 18g.
Nevadí, ani tech 15g neni tragedie.
Renown to tu uz napsal, tezsim headshellem se to da vyladit.
A (jak ríká muj kamarad) minimálne jeden Denon "DL 103" patri do kazde spravne HiFi domacnosti! :lol:
S Denon DL 103 vychází kmitoček na nějakých 14,5. Aby jsi se dostal do "tolerance", tak by to chtělo buď 18g závaží, nebo těžkotonážní headshell. Takže v tomto případě bych volil spíše přenosku s vyšší poddajností. Viz např Ortofon Quintet :-)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Proc 18g zavazí?
Potrebujes se dostat na celkove 18-20g, takze vymena headshellu uplne staci.
Kdyz by se pouzilo SPU-cko ktere ma hmotnost 30g (!), nepotrebujes uz resit vubec nic vic.
A to hraje take vyborne, jedina "nevyhoda" je pritlak 4g.
Ani to ale neni az tak hrozivé, jak se na prvni pohled zdá. ;)

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Prospero píše:Proc 18g zavazí?
Potrebujes se dostat na celkove 18-20g, takze vymena headshellu uplne staci.
Kdyz by se pouzilo SPU-cko ktere ma hmotnost 30g (!), nepotrebujes uz resit vubec nic vic.
A to hraje take vyborne, jedina "nevyhoda" je pritlak 4g.
Ani to ale neni az tak hrozivé, jak se na prvni pohled zdá. ;)
Ano, u SPU to řešit nemusíš, tam je situace jiná. SPU má snímavost 8, takže se na tomto ramínku dostaneš na hodnoty někde mezi 9,5 - 9,8 (neznám přesnou hmotnost bez headshelu, ale mám pocit, že to bylo někde mezi 3-5g).

U 103 je to jiné. Zde je snímavost jen 5, což vychází na kmitočet nějakých 14,5. Pokud by ses chtěl dostat pod doporučených 11 (podle vinylengine), potřebuješ celkovou hmotnost (ramínko+headshell+přenoska+šroubky) cca 42g. Pokud má Denon 8,5g, ramínko vč. headshellu 15g a šroubky cca 0,5g, tak to vychází na 18g závaží.

To vše je ale jen teorie pro puristy. V praxi nejspíš bude stačit použít headshell s váhou kolem 17g (např.Ortofon LH-9000), čímž se dostaneš na kmitočet 13 a můžeš spokojeně poslouchat :-)

Odpovědět