Přihrádky pro skladování LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
pacient
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Přihrádky pro skladování LP

Příspěvek od pacient »

Ahoj vážení přátelé poslechu vinylů.

Chtěl bych vás poprosit o radu.
Tím jak se mi utěšeně rozrůstá kolekce gramodesek, jsem nucen řešit jejich skladování.
Teorii mám celkem zvládnutou, ale narazil jsem na ryze praktický problém.
Nevím jak si poradit s doporučením, skladovat desky cca po 30ti kusech. Zatím je mám nastojato v knihovně, ale je to cca 150 desek v jednom fochu.
Mohli byste poradit kde se dají koupit takové ty krásné přihrádky, které by můj megaštos rozdělili po těch kýžených 30ti kouscích?
Lepit si něco samo doma z kartonu či jiného papundeklu se mi nechce.

Za každý tip či radu, předem velice děkuji.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Přihrádky pro skladování LP

Příspěvek od Prospero »

Ja bych to tak kriticky nevidel. Pokud mas placky ve svisle poloze (sklon max.do nejakych 3-5 stupnu), tak se nic strasneho nedeje. Vyloucit by se mel pouze kontakt se sluncem, proste regal ve stinu. Mam osobne cca.1.100 LP, v regalech o celkovem poctu 7 poli ve 3 radach nad sebou, tzn. cca.150 LP vedle sebe na jedno. A za poslednich 30 let se nic nestalo. Ty placky, ktere byly rovne, jsou rovne dodnes a krive mi to nevyrovnalo. :)

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

EXPEDIT je ideální,ale doporučuje se dbát na kompletaci ,popřípadě ještě doplnit zavětrování...abys nedopadl takto
http://imageshack.us/f/521/1188595499atp7.jpg/ nebo takto http://img.photobucket.com/albums/v227/ ... mberrr.jpg

i když je pravda,že mají je (ty expedity) postavené špatně - stojí na boku a tím se síla roznáší špatně a není divu,že to povolilo..

Rado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rado »

To, že stojí na boku, nemá na roznášení sil žádný vliv. Vliv na celkovou tuhost police Expedit má to, jak je dělaná (lehká lepená voština, pokud to vůbec voština je) a že spoje jsou víceméně jen kolíkované. Deklarovaná maximální nosnost jedné police je pouhých 13kg!!!!Jen "blázen" si tento typ police, poté co si ji složil a ví, jak je lehká a jak je kolíkovaná, zaskládá komplet těžkými LP deskami. Dalo by se zavětrovat táhly, aby se zvýšila pevnost v tahu, ale i tak je to čiré zoufalství...

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Rado píše:To, že stojí na boku, nemá na roznášení sil žádný vliv.
no tak to je naprostý nesmysl,právě že má a to naprosto zásadní,pokud totiž EXPEDIT leží naboku,tak stojiny polic nejsou zatěžovány na vzpěr,na což jsou počítány(kolík nepřenáší žádnou váhu,ale pouze fixuje pozici),ale celou zátěž police nesou právě ty fixační kolíky,takže je jasné ,že se v poměrně měkém materiálu vylomí a dojde k destrukci celé police.Takže to že stojí na boku má na nosnost police vliv naprosto zásadní.
Rado píše:Deklarovaná maximální nosnost jedné police je pouhých 13kg!!!!... zaskládá komplet těžkými LP deskami.
no,když vezmu v potaz,že rozměr police je 335mm tak se na jednu polici vejde průměrně 67 alb ( 335/5) ,takže při průměrné hmotnosti alba 250g ,je to zátěž cca 17 kg.Nesmíš to tedy tak presovat ...ale jak znám IKEA,tak budou mít bezpečnostní koeficient minimálně 1.5 .
Rado píše:Dalo by se zavětrovat táhly, aby se zvýšila pevnost v tahu
Zavětrování nezvyšuje pevnost v tahu (jak by mohla ?) ,ale prostorovou stabilitu,podélnou tuhost.

Podle mého tedy,při rozumném zatěžování,ten EXPEDIT je nejdostupnějším řešením.

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

uvádí na webu, že lze postavit na výšku i na šířku

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

JFI píše:uvádí na webu, že lze postavit na výšku i na šířku
to ovšem neplatí pro vyobrazené zkolabované Expedity 4x4 popř. 5x5 .

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

Ja mam Expedit 4x4 nacpany deskami k prasknuti a ani se nehne.
Mam to postavene spravne. Muzu to jenom doporucit. Staci se podivat na fotky na netu, Expedit je jedna z nejpouzivanejsich knihoven na LP vubec.
Hold clovek nesmi byt vul a obcas otevrit manual *headbang*

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Teti, tak to jsi přesně napsal.Já to ještě vylepšil zadníma zarážkama z hranolků 5x5 aby Lp byli jako vojáci v řadě.

pacient
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pacient »

Děkuji všem za tipy, i za hlubší vhled do problematiky konstrukce regálu IKEA Expedit :)
Vypadá to, že u něho asi skutečně zkončím.

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

DRVOŠTĚP píše:Teti, tak to jsi přesně napsal.Já to ještě vylepšil zadníma zarážkama z hranolků 5x5 aby Lp byli jako vojáci v řadě.
Tak to zni jako velice dobrej napad, to musim taky prospekulovat. Videl jsem,ze nekteri tam davali ty lanka na zesileni jak jiz bylo receno vyse.

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hi-fi calvus »

Přišel čas, taky něco na skladování desek pořídit, ten expedit se mě i moji drahé už dlouho v IKEA líbí, chtěl bych ale zadek zadělat nejspíš černým sololitem a na předek udělat skleněné dvířka.
Obávám se ale, zda ty dvířka budou do toho dutého matroše nějak přidělat.
Taky jsme se v IKEA dívali na jiné skříně, rozměrů ideálních pro desky, je jich tam více k vidění, některé už mají i právě ty dvířka ze skla.
Tak nevím.
Má někdo jiný typ k tématu?
Něco nejlépe za sklem už hotového.
Díky.

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hi-fi calvus »

drvoštěp: Prosím tě, nemohl by jsi podrobněji vysvětlit, jak jsi do toho expeditu nacpal ty hranolky 5x5 (zřejmě milimetru), když zadní strana je navíc holá, prostě tam není žádný sololit.
Nebo tam máš jakýsi rošt se zářezy?
Nejlépe by bylo, kdyby jsi byl ochoten hodit sem fotečku. :)
Prosím prosím, :)
Chtěli bychom si jej na gramodesky koupit, líbí se nám v té šedé barvě a co se týče toho skladování, jak jsi psal (myslím mezery mezi LP, která stoji v řadě jako vojáci), tak přesně takovou nějakou mám představu i já.
Do Ikea zajdem určitě znovu, ale myslím, že ten expedit bude asi to nejlepší.
Děkuji moc za radu předem.
Analogu ZDAR!

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Fotečku neumím vložit.Pošli mi mail a hned Ti foto pošlu a pokud to půjde tak ho sem vlož.Jinak ten hranolek je 5x5cm a je vlepený a přišroubovaný k podlaze v každém oknu(fochu) i můj truhlář mě pochválil :o A je na těsno aby se předešlo bočnímu pohybu.

Odpovědět