Přihrádky pro skladování LP
Přihrádky pro skladování LP
Ahoj vážení přátelé poslechu vinylů.
Chtěl bych vás poprosit o radu.
Tím jak se mi utěšeně rozrůstá kolekce gramodesek, jsem nucen řešit jejich skladování.
Teorii mám celkem zvládnutou, ale narazil jsem na ryze praktický problém.
Nevím jak si poradit s doporučením, skladovat desky cca po 30ti kusech. Zatím je mám nastojato v knihovně, ale je to cca 150 desek v jednom fochu.
Mohli byste poradit kde se dají koupit takové ty krásné přihrádky, které by můj megaštos rozdělili po těch kýžených 30ti kouscích?
Lepit si něco samo doma z kartonu či jiného papundeklu se mi nechce.
Za každý tip či radu, předem velice děkuji.
Chtěl bych vás poprosit o radu.
Tím jak se mi utěšeně rozrůstá kolekce gramodesek, jsem nucen řešit jejich skladování.
Teorii mám celkem zvládnutou, ale narazil jsem na ryze praktický problém.
Nevím jak si poradit s doporučením, skladovat desky cca po 30ti kusech. Zatím je mám nastojato v knihovně, ale je to cca 150 desek v jednom fochu.
Mohli byste poradit kde se dají koupit takové ty krásné přihrádky, které by můj megaštos rozdělili po těch kýžených 30ti kouscích?
Lepit si něco samo doma z kartonu či jiného papundeklu se mi nechce.
Za každý tip či radu, předem velice děkuji.
Re: Přihrádky pro skladování LP
Ja bych to tak kriticky nevidel. Pokud mas placky ve svisle poloze (sklon max.do nejakych 3-5 stupnu), tak se nic strasneho nedeje. Vyloucit by se mel pouze kontakt se sluncem, proste regal ve stinu. Mam osobne cca.1.100 LP, v regalech o celkovem poctu 7 poli ve 3 radach nad sebou, tzn. cca.150 LP vedle sebe na jedno. A za poslednich 30 let se nic nestalo. Ty placky, ktere byly rovne, jsou rovne dodnes a krive mi to nevyrovnalo. 
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
EXPEDIT je ideální,ale doporučuje se dbát na kompletaci ,popřípadě ještě doplnit zavětrování...abys nedopadl taktoDavidus píše:Doporučím toto:
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70193745/
http://imageshack.us/f/521/1188595499atp7.jpg/ nebo takto http://img.photobucket.com/albums/v227/ ... mberrr.jpg
i když je pravda,že mají je (ty expedity) postavené špatně - stojí na boku a tím se síla roznáší špatně a není divu,že to povolilo..
To, že stojí na boku, nemá na roznášení sil žádný vliv. Vliv na celkovou tuhost police Expedit má to, jak je dělaná (lehká lepená voština, pokud to vůbec voština je) a že spoje jsou víceméně jen kolíkované. Deklarovaná maximální nosnost jedné police je pouhých 13kg!!!!Jen "blázen" si tento typ police, poté co si ji složil a ví, jak je lehká a jak je kolíkovaná, zaskládá komplet těžkými LP deskami. Dalo by se zavětrovat táhly, aby se zvýšila pevnost v tahu, ale i tak je to čiré zoufalství...
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
no tak to je naprostý nesmysl,právě že má a to naprosto zásadní,pokud totiž EXPEDIT leží naboku,tak stojiny polic nejsou zatěžovány na vzpěr,na což jsou počítány(kolík nepřenáší žádnou váhu,ale pouze fixuje pozici),ale celou zátěž police nesou právě ty fixační kolíky,takže je jasné ,že se v poměrně měkém materiálu vylomí a dojde k destrukci celé police.Takže to že stojí na boku má na nosnost police vliv naprosto zásadní.Rado píše:To, že stojí na boku, nemá na roznášení sil žádný vliv.
no,když vezmu v potaz,že rozměr police je 335mm tak se na jednu polici vejde průměrně 67 alb ( 335/5) ,takže při průměrné hmotnosti alba 250g ,je to zátěž cca 17 kg.Nesmíš to tedy tak presovat ...ale jak znám IKEA,tak budou mít bezpečnostní koeficient minimálně 1.5 .Rado píše:Deklarovaná maximální nosnost jedné police je pouhých 13kg!!!!... zaskládá komplet těžkými LP deskami.
Zavětrování nezvyšuje pevnost v tahu (jak by mohla ?) ,ale prostorovou stabilitu,podélnou tuhost.Rado píše:Dalo by se zavětrovat táhly, aby se zvýšila pevnost v tahu
Podle mého tedy,při rozumném zatěžování,ten EXPEDIT je nejdostupnějším řešením.
uvádí na webu, že lze postavit na výšku i na šířku
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
to ovšem neplatí pro vyobrazené zkolabované Expedity 4x4 popř. 5x5 .JFI píše:uvádí na webu, že lze postavit na výšku i na šířku
Ja mam Expedit 4x4 nacpany deskami k prasknuti a ani se nehne.
Mam to postavene spravne. Muzu to jenom doporucit. Staci se podivat na fotky na netu, Expedit je jedna z nejpouzivanejsich knihoven na LP vubec.
Hold clovek nesmi byt vul a obcas otevrit manual
Mam to postavene spravne. Muzu to jenom doporucit. Staci se podivat na fotky na netu, Expedit je jedna z nejpouzivanejsich knihoven na LP vubec.
Hold clovek nesmi byt vul a obcas otevrit manual
Teti, tak to jsi přesně napsal.Já to ještě vylepšil zadníma zarážkama z hranolků 5x5 aby Lp byli jako vojáci v řadě.
Děkuji všem za tipy, i za hlubší vhled do problematiky konstrukce regálu IKEA Expedit
Vypadá to, že u něho asi skutečně zkončím.
Vypadá to, že u něho asi skutečně zkončím.
Tak to zni jako velice dobrej napad, to musim taky prospekulovat. Videl jsem,ze nekteri tam davali ty lanka na zesileni jak jiz bylo receno vyse.DRVOŠTĚP píše:Teti, tak to jsi přesně napsal.Já to ještě vylepšil zadníma zarážkama z hranolků 5x5 aby Lp byli jako vojáci v řadě.
-
hi-fi calvus
- Kontaktovat uživatele:
Přišel čas, taky něco na skladování desek pořídit, ten expedit se mě i moji drahé už dlouho v IKEA líbí, chtěl bych ale zadek zadělat nejspíš černým sololitem a na předek udělat skleněné dvířka.
Obávám se ale, zda ty dvířka budou do toho dutého matroše nějak přidělat.
Taky jsme se v IKEA dívali na jiné skříně, rozměrů ideálních pro desky, je jich tam více k vidění, některé už mají i právě ty dvířka ze skla.
Tak nevím.
Má někdo jiný typ k tématu?
Něco nejlépe za sklem už hotového.
Díky.
Obávám se ale, zda ty dvířka budou do toho dutého matroše nějak přidělat.
Taky jsme se v IKEA dívali na jiné skříně, rozměrů ideálních pro desky, je jich tam více k vidění, některé už mají i právě ty dvířka ze skla.
Tak nevím.
Má někdo jiný typ k tématu?
Něco nejlépe za sklem už hotového.
Díky.
-
hi-fi calvus
- Kontaktovat uživatele:
drvoštěp: Prosím tě, nemohl by jsi podrobněji vysvětlit, jak jsi do toho expeditu nacpal ty hranolky 5x5 (zřejmě milimetru), když zadní strana je navíc holá, prostě tam není žádný sololit.
Nebo tam máš jakýsi rošt se zářezy?
Nejlépe by bylo, kdyby jsi byl ochoten hodit sem fotečku.
Prosím prosím,
Chtěli bychom si jej na gramodesky koupit, líbí se nám v té šedé barvě a co se týče toho skladování, jak jsi psal (myslím mezery mezi LP, která stoji v řadě jako vojáci), tak přesně takovou nějakou mám představu i já.
Do Ikea zajdem určitě znovu, ale myslím, že ten expedit bude asi to nejlepší.
Děkuji moc za radu předem.
Analogu ZDAR!
Nebo tam máš jakýsi rošt se zářezy?
Nejlépe by bylo, kdyby jsi byl ochoten hodit sem fotečku.
Prosím prosím,
Chtěli bychom si jej na gramodesky koupit, líbí se nám v té šedé barvě a co se týče toho skladování, jak jsi psal (myslím mezery mezi LP, která stoji v řadě jako vojáci), tak přesně takovou nějakou mám představu i já.
Do Ikea zajdem určitě znovu, ale myslím, že ten expedit bude asi to nejlepší.
Děkuji moc za radu předem.
Analogu ZDAR!
Fotečku neumím vložit.Pošli mi mail a hned Ti foto pošlu a pokud to půjde tak ho sem vlož.Jinak ten hranolek je 5x5cm a je vlepený a přišroubovaný k podlaze v každém oknu(fochu) i můj truhlář mě pochválil
A je na těsno aby se předešlo bočnímu pohybu.