Problém s kvalitou výstupu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Well
Kontaktovat uživatele:

Problém s kvalitou výstupu

Příspěvek od Well »

Ahoj,
do nedávné doby jsem měl letitý reciever Yamaha + CD přehrávač a sloupové reproduktory Magnat Victory 6 GBE. Sestava si žila svým životem do doby než jsem zakoupil základní model gramofonu Pro-Ject Debut III. Byl jsem velmi příjemně překvapen zvukem gramofonu, který CD přehrávač Yamahy naprosto deklasoval. Namlsán slušným zvukem, jsem chtěl sestavu vylepšit. Pořídil jsem hybridní integrovaný zesilovač Vincent SV-226 + repro Cantus 3 SE. Zvuk se výrazně zlepšil, jenže nastal problém s gramofonem. Najednou hraje CD od Yamahy výrazně lépe a gramo se svým šumem a praskotem, který do té doby nebyl skoro slyšet, se nedá poslouchat. Na gramofonu jsem střídal přenosky Ortofom OM5 a Ortofon Samba, ale oboje se stejným výsledkem. OM5 nemá dostatečné rozlišení a Samba zase vůbec nemá drive - šťávu. Obě přenosky mají oproti CD málo basů.
Tak co teď :idea: :? .
Mám ušetřit a vykašlat se na gramofon úplně (jenže je mi líto těch zhruba deseti nových desek a jsem tak trochu staromil a poslouchání desek mi do teď dělalo radost).
Pořídit lepší gramofon, který by stačil zesilovači?
Nebo se dá nastavením odladit i současný Debut?
Jako phono zesilovač používám Pro-ject Phono box Se-II. Místo CD přehrávače Yamahy, jsem už objednal hybrida od Vincenta. Jen nevím co s tím gramofonem?
Pavel

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s kvalitou výstupu

Příspěvek od petrL »

Skoro bych řekl, že to chce lepší phono zesilovač. Jenže Pro-ject by neměl být tak špatný, tím spíš, že ho pravděpodobně vyvíjejí s Ortofony. Nastavení je taky možnost - zkus zvětšit přítlak, zkontrolovat VTA.

CD přehrávače Vincent jsou dost ostré. Nevím, jestli to je krok správným směrem. Asi i ten zes. Vincent zvýrazňuje výšky. Zvuk se výměnou pouze gramofonu určitě nijak radikálně nezmění.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Může se jednat o různé impedance zesilovačů, i to je možné, což?

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Gramofopn stojí za tu námahu. Pro mne je zvuk seřízeného gramofon s optimální volbou přenosky a předzesilovače, výrazně lepší lepší, než hybridní CD. Klasickou hudbu poslouchám na CDP až nyní. Stál 65.OOO Kč a dá se říct, že v čistotě a basech, může gramofon i překonat. Klasická zpívaná hudba je stále lepší. V Ketosu připravili válku formátů, CD vs. LP a výsledek byl nejednoznačný.
Vzpomínám na Rowingův Debut SE. Měl plechový talíř. To deklasovalo MC přenosku Dynavector.

Obrázek

K Sambě patří hliníkové šroubky. Řada MC Dance, v níž je Samba uprostřed, má drive až moc.
Já ji ocením u Patmanna, s polským MC přenoskovým předzesilovačem, Crystal Sound.
Obrázek
Báječný zábavný zvuk.

Obrázek

Obrázek

Phono box SE2, je v MM velmi zábavný. Dynamika s přenoskou Pro-Ject Alpha, je přesvědčivá.
Úskalím může být správné nastavení MC zátěže. Ortofon Samba potřebuje nastavení na zadních panelech na: O pF a 17 Ohmů. Rozdíly o 1 Ohm jsem neuslyšel, ale 17 a 100 je velký rozdíl.
Podobný panel má Tube box SE2.

Obrázek

Zamáčkneš volič MM-MC.
Zátěže jsou dual mono, pro každý kanál spojka na doporučenou hodnotu.
Input impedances, MM 120, 220, 340 and 440pf/47kohm
Input impedances, MC 17, 18, 20, 22, 69, 100 and 220ohms/120pF

Nejméně je nastaveno 17 Ohmů. Spojka (jumper) je zapojena na obou kanálech na hodnotách 22, 100 a 220 Ohmů.
Pro posouzení (nejlépe více audiofilů) je dobré zkusit nastavit zátěž až do 100 Ohm. Oba jumpery do hodnoty 100 Ohm.

http://www.project-audio.com/inhalt/en/ ... oboxse.pdf

Teď poslouchám Hegerku. Pěkně podaný prostor a atmosféra na pohodlném RPM-5 Super pack.
Pick it H1 do plně elektronkového phona Canor PH-2. Vynikající a zábavné.

Patmann to má vychytané. Vše, jen ne nuda. Teď se patlá v cédéčku, lepší operáky, ale náskok, díky analogu to nepřekoná. ;)

Well
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Well »

Díky za rady. Už to řeším s Renownem. Bohužel se vyskytl problém s další přenoskou. Samba se hned po vložení mého příspěvku podařila prodat a poštou dorazila 2M Red. Jenže ta hraje jen na jednu reprobednu a tak poputuje v pondělí na reklamaci.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

To jó.
2M Red a PBSE2, paráda.

Obrázek

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Ahoj, předpokládám, že levý kanál u přenosky Samba nehraje. Je to malým antiskatingem. Zkus nastavit postupně vyšší hodnotu a levý kanál by měl začít hrát. Jestli ne, tak je to k reklamaci.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Mimo jiné také vlastním SV 226 a Aurum Cantus V3M. Po výměně lamp v předzesilovači to hraje podle mého gusta. Jestli máš zájem, tak pošli SZ.
Jinak projev páskáče se může do 80 hod rozehrávání jevit jako ostřejší. Chce to trpělivost a konečné závěry dělat až po cca 200 hod. rozehrání. Doporučuji počkat a nerozjíždět kolotoč obměn. Mám zvukový charakter rozehrávání popsaný. Mohu poskytnout.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Doporučuji počkat a nerozjíždět kolotoč obměn.
Tady bych si dovolil nesouhlasit. Onen pověstný kolotoč je životní filozofií správného audiofila. Vzpomeňte si na tu radost, když si něco nového přinesete domů. Vybalíte, zapojíte, posloucháte, nespíte .... tak proč si ji nedopřát častěji ? Podle teorie z vlákna o síťovém kabelu XLO vyplývá, že ať uděláte jakoukoliv změnu, její výsledek je vždycky pouze pozitivní. Tak čeho se bát. ? Já myslím a Efičák be jistě souhlasil, že život je příliš krátký pro nudu v HiFi, proto je třeba kolotoč roztočit. Vždyť už to slovo "kolotoč" samo v sobě ten imperativ skrývá ....
Já vím, že tam patří "Life is too short for boring HiFi". Densen Forever ! Efičák Forever !

Well
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Well »

Ahoj,
s přenoskou Samba už není problém a nebude. Protože se mi její projev nelíbil od začátku, co jsem ji koupil, tak jsem ji prodal. Bohužel levý kanál nehraje u nové přenosky Ortofon 2M Red. Zítra ji pošlu na reklamaci a pak se bude ladit dál.
Nerozehranost beden není problém. Mé jsou už částečně rozehrané a hlavně CD hraje úžasně. Napadlo mě, jestli nebude problém v předzesilovači, jestli by to taky nechtělo lampy. Přeci jen koncový zesík lampy má. Když si vzpomenu na slušný zvuk z letitého receiveru Yamahy a moc pěkný zvuk z bratrova Vincentu (klasický předzesilovač- ne hybrid jako můj) a to s klasickou OM5E, tak se mi to co teď z gramofonu jde nějak nezdá. Zvuk je neanalogový a nemá prostor a detaily (já to fakt neumím vysvětlit). Zeptám se možná trošku drze, našel by se někdo kdo má Pro-ject Tube Box II nebo SE II a zapůjčil by zesilovač na vyzkoušení? Rád na oplátku poskytnu svůj Phono box SE II. Jištění nějakou finanční částkou by taky nebyl problém. Nechci zase něco koupit, abych zjistil, že to zase pro změnu nefunguje.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Renown píše:
Doporučuji počkat a nerozjíždět kolotoč obměn.
Tady bych si dovolil nesouhlasit. Onen pověstný kolotoč je životní filozofií správného audiofila. Vzpomeňte si na tu radost, když si něco nového přinesete domů. Vybalíte, zapojíte, posloucháte, nespíte .... tak proč si ji nedopřát častěji ? Podle teorie z vlákna o síťovém kabelu XLO vyplývá, že ať uděláte jakoukoliv změnu, její výsledek je vždycky pouze pozitivní. Tak čeho se bát. ? Já myslím a Efičák be jistě souhlasil, že život je příliš krátký pro nudu v HiFi, proto je třeba kolotoč roztočit. Vždyť už to slovo "kolotoč" samo v sobě ten imperativ skrývá ....
Já vím, že tam patří "Life is too short for boring HiFi". Densen Forever ! Efičák Forever !
Plně a bezvýhradně se hlásím k programu, změna co příjem dovolí. A když ne, je nutno drasticky osekat výdaje!
Nač kupovat zbytečně hodně potravin. Zima letos nemá být tuhá a ty boty ještě rok vydrží.
Co mám doma zástupce výrobků s heslem, "Life is too short boring Hifi" kolotoč obměn zesilovačů a beden je zastaven.
Nahradil jsem to kolotočem přenosek, přenoskových předzesilovačů, gramofonových kabelů a gramofonů a úplně novou sbírkou vinylových nosičů.
Gou analogue! Gou Renown!

Odpovědět