Problém se zemí u přenosky

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
PeH
Kontaktovat uživatele:

Problém se zemí u přenosky

Příspěvek od PeH »

Ahoj vespolek.
Dostal jsem před pár lety od k vánocům nový gramofon Lenco 3807. Protože mi zvuk úplně (spíš vůbec) nevyhovoval a zároveň jsem chtěl oprášit své staré vinyly, rozhodl jsem se nedávno vyměnit původní (no-name) přenosku za novou. Zvolil jsem pro začátek Ortofon 2M Red i s shellem. A tady začíná problém:
  • S původní přenoskou hrají oba kanály
  • Po výměně přenosek (i s shellem) hraje jen levý kanál
  • S půjčenou kamarádovou přenoskou (Reloop) hraje také jen levý kanál.
Pátral jsem po příčině, vzal multimetr a přeměřil propojení mezi kolíčky na shellu a RCA konektory gramofonu.
A k mému překvapení jsem zjistil, že:
  1. Zelená "zem" z přenosky není zapojena, tedy že není vůbec propojen zelný kablík s RCA konektorem.
  2. Původní přenoska má obě země (zelený a modrý kablík) vzájemně propojené.
Chci se tedy těch znalejších zeptat jak z toho ven:
Mohu propojit i u nové přenosky obě země? Nebo to má příliš zásadní vliv na kvalitu signálu a mám raději nechat gramofon opravit? Nebo bude oprava tak nákladná, že bych měl raději koupit jiný gramofon?

Díky za každou radu nebo nápad.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Problém se zemí u přenosky

Příspěvek od weiron »

Pokud to není složité skus se podívat dovnitř jak to mají udělané. Když z raménka půjdou 4 dráty a spojené jsou až u rca konektoru tak nebude problém vzít pájku a přepájet to jak to má být. Pokud půjdou jen 3 tak můžeš zkusit země propojit u rca konektoru. Další možnost je znovu prodrátovat raménko. Jinak spojené obě - i třeba s uzemněním raménka jsem již viděl. Jaký to má vliv těžko říct.

PeH
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém se zemí u přenosky

Příspěvek od PeH »

Díky, už je to ok. Rozebral jsem to a skutečně nebyl ten zelený drát z ramínka připájený. Nechal jsem ho připájet (na mě to byla moc titěrná práce) a gramofon hraje jak víno.
Ještě jednou díky.

Odpovědět