"Prokopírovaná" LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
sostakovic
Kontaktovat uživatele:

"Prokopírovaná" LP

Příspěvek od sostakovic »

Zdravím,
dlouho mi vrtá hlavou jedna věc.
Na řadě nahrávek, především klasické hudby, se na LP se vyskytuje jev "prokopírované kazety"
Asi to znáte, v tichých pasážích je slyšet budoucí nástup pasáže hlasitější. S předstihem asi tak 1-2s
Dnes mě to štvalo na Jarretově Koln koncertu. Ale vadí mi to docela často.
Nevíte proč to vzniká?
Nemáte zkušenosti s tímto jevem u různých vydání stejné hudby?
Mě se něco podobného stávalo u kazet. To mě svádí k domněnce, že je to na té nahrávce z doby magnetického skladování.
Jsem laik, proto se ptám zkušených.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: "Prokopírovaná" LP

Příspěvek od PMA »

Nene, je to čistě mechanická záležitost, a bylo to dost časté, hlavně u extrémně tenkých LP.
Pavel Macura Audio

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

PMA
Můžu prosit o podrobnější vysvětlení?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jo, je to známý jev. Prokopírování je ze sousední drážky, takže slyšíš zvuk s asi 1.8 s předstihem při 33 ot./min. Nůž trochu zdeformoval sousední už hotovou stopu. Já to slyším většinou úplně na začátku nebo mezi skladbami, jinak moc ticho neposlouchám, takže mi to nevadí.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jo teď mě napadlo, že jestli to souvisí s tloušťkou desky, tak je moje zdůvodnění blbost a vzniká to až při lisování. Budu si muset osvěžit paměť v Pešákově Gramofon, jeho provoz a technické využití.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Priklanim se ke zduvodneni petrL. Vnimam to uplne stejne.
Hlavne na pocatku desky slysim zacatek skladby tech cca 1,5s dopredu. Podle me je to hlavne o hustote drazek. Tj. LP singl s tim asi nema problem. Proste se technologicky dospelo k tomu, ze se na jednu stranu LP vleze napr. 25 minut hudby (ted strilim, napiste nekdo kolik je to max.). Proste vyvoj hifi - nacpat tam toho co nejvic ...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to mesires :

ano takhle to je. Vzniká to při řezání záznamovým nožem. Je to deformací již vyříznuté drážky ke které dochází, když se řeže drážka následující. Většinou to není slyšet, protože je to maskováno signálem z hrající drážky. Je to vždy slyšet v poslední zaváděcí drážce mezery mezi skladbami, kdy jakoby už hraje ta skaldba co má přijít, ale je to docela tiché. Pak teprve ta skladba skutečně začne :)

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Renown:
To by znamenalo, že je to věc všech LP?
Má to nějakou souvislost s tloušťkou LP?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to sostakovic :

Ne, je to záměrná, nebo nezáměrná chyba člověka, který ten záznam dělá. Záznamová plocha desky je pokryta drážkami s nerovnoměrným stoupáním. Jejich hustota určuje délku záznamu. Čím jsou hustší, tím se tam vejde více záznamu, ale tím musí být užší a tím klesá dynamika záznamu.
Takže je to kompromis mezi časovou délkou záznamu a jeho dynamikou.
S tou dynamikou souvisí i schopnost snímání Vaší přenosky. Existuje na to takový test, kdy jsou na testovací desce nahrány signály o kmitočtu 315Hz s různou amplitudou drážky. Posuzuje se, do jaké amplitudy je vložka schopna snímat nezkreslený signál. Většinou je to tak 60 - 70 um.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tohle jsem našel v Pešákově knize. Podle něj to vzniká až při výrobě "originálu" (negativní kopie vyřezané desky) vnitřním pnutím zinkové vrstvy vylučované elektrolýzou. Prý může být slyšet dokonce i předcházející drážka, což by podporovalo jeho teorii. Já jsem ale předcházející drážku ještě nikdy neslyšel. Příčinná souvislost s tloušťkou desky tedy neexistuje, i když statisticky to tak může vycházet (určitý výrobce, výrobní zařízení).

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jestli to nebude také tím že primární (zdrojový) hudební snímek se stejně nejprv pořídí ve studiu na pásek a jev překopírování mezi závity na cívce je celkem běžný a známý. no a potom se to věrně přenese na mechan.LP nosič i s tou ozvěnou ?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Tím to opravdu není. Renown to už popsal jasně a srozumitelně. Uzavřené téma.

Odpovědět