Realistic LAB 400

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
vintage
Kontaktovat uživatele:

Realistic LAB 400

Příspěvek od vintage »

Zdravim vsechny ve spolek. Už dlouho se mi doma válel tento gramofon a teprv nedavno jsem se rozhod že sním neco provedu. Gramofon je japononec, zacatek 80. let. Lpíčka pro me vždycky mely a maji kouzlo a neni to jenom z nostalgie. Navic mam u baraku skvely bazar LP kde maji tuny nahravek v super stave za babku, takže myslim ze neni co resit *2thumbsup*
Od StandyK jsem si ted koupil penosku Ortofon Salsa, a dostal jsem od nej i zakladni lekci serizeni gramofonu, nove ziskane know how jsem zatim vyuzil a zkalibroval gramofon se starou MM prenoskou co tam byla. (Salsu nainstaluju až koupim predzesilovac, nejpise Project Tube Box II) Po serizeni to bylo najednou 100 a 1, predtim jsem si ho moc nepoustel, myslel jsem že je spatna (odepsana) prenoska a proto to nehraje, ale najednou to prehralo muj Vincent CD S6, housle najednou nezněly jako syntak, slysel jsem drevo nastroje, parada, zatim jsem nadseny a co potom jak tam dam ten Ortofon + Tube Box :evil:
Nicmene, gramofon ma na pevno signalovy kabely i sitovy kabel, v raminku taky budou asi dratky nicmoc, proste pemyslim o tuningu: za rohem mam prodejnu GES a kolega je sikovny s pajkou, technik v Rozhlase. Jen potrebuju poradit jaky koupit cinche a hlavne pak dratky, nebo na co vsechno se zamerit, nejaky finty atd. StandaK mi doporucil Renowna, ale ten je precijenom trosku zruky /jsem z Prahy/ Za jakykoli koment budu moc vdecnej! Diky a hezky den vsem *palec*
Obrázek

info o mem gramci:
http://www.vinylengine.com/library/real ... -400.shtml

ps: premyslel jsem ze bych koupil nejaky Pro-Ject, ale kdyz me se ten muj gramec tak libi, a aji kdybych si mel casem poridit neco lepsiho, chci aspon Realistica trosku vytunit :-)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Realistic LAB 400

Příspěvek od petrL »

Hele, kde je ten bazar? Ani se nedivím, že přehrál Vincenta ;) S kabely bych na tvém místě tolik nespěchal, pokud tam není nějaký problém. Snad jenom signálový kabel zkrátit, aby byl Tube box co nejblíž. Lepší by bylo vyčistit všechny spínače a přepínače, zkontrolovat, případně vylepšit napájení motorku, vyčistit a namazat ložisko. Také Tube box má zdroj pracující na hranici svého výkonu, takže prostor pro zlepšení bude určitě i tady. Konektory bych spíš doporučil AEC např. z Hifistoru.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Zajdi do High End studia. Tam koupíš drátky Clearaudio na prodrátkování tvého raménka...
A kvalitní RCA konektory tam mají také.
Určitě ti také poradí, co se s tvým gramofonem dá dál dělat.
Výměna pevných kabelů za kvalitní bude zřejmě také přínosná...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Bazarek je na Vinohradský na Jiriho z Podebrad po pravy strane smerem na Floru, desky od 10 kč, klasika vetsinou kolem 50, ted jsem tam koupil za 40 k nejakou komorarnu od Ravela = francouzky label Harmonia Mundi, takž nejen supraphon ;-) každopadne desky tam jsou v super stavu, kolikrat nerhany Old New Stock... Ted jsem prehraval Al Jarreau, sice supraphone ale ta deska nebyla ani jednou hrana, stala 55 kč a vypadla zni uctenka z prodejny Supraphonu ve Spaleny z roku 1981 :D proste parada! *2thumbsup*
To Highend studio je dobrej napad, stejne se tam uz delsi dou chystam podivat, diky za tip. Asi bych potreboval i novy nožicky, prijdou mi ze jsou takoy vratky, snad se to da taky koupit zvlast, a hlavne to tam pak musi nejak pasovat :-)
Jo jeste jeden dotaz, nevim zda je to normalni ale spis mi prijde ze nee, kdyz se gramce dotknu tak se chova jakoby mikrofonne, proste na nej lehce poklepu a je to slyset v repracich, staci se ho dotknout a hned to dela neplechu, myslel jsem ze to je treba tou starou prenoskou, ale ted jsem si pujcil od kolegy nejakyho ortofona a dela to to stejny... :( Nevite co by to mohlo byt? zemeni?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tak to je ten antikvariát. Už jsem tam dlouho nebyl. Nožičky jsou dobrý nápad. Jestli gramo reaguje na poklepání při přehrávání, tak je to víceméně normální. Jestli ale stačí jenom dotyk, bez vibrací, tak tam je nějaký problém se zeměním.

Standa K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Standa K »

Moje zkušenost se zkracováním pevných signálových kabelů u gramce je veskrze negativní... Před léty jsem měl teslu NC 500 a její vylepšování jsem řešil ještě na tom předchozím diskuzním foru. Tehdy jsem zcela ukvapeně původní tkaničku zkrátil na naprosté minimum v mylné představě, že cesta signálu do předzesilovače se zkrátí a bude to hrát líp. Jenže ouha, bylo to naopak horší! Měl jsem tehdy přenosku MM Sumico Pearl a u MM přenosek má prý význam i jakási kapacita přívodního kabele. Zkrácením kabele se tato hodnota změnila a průšvih byl na světě. Nevím jak je to u MC přenosek, zda tam neodborné zkrácení tkaničky může mít také nějaký vliv, ale například i u takového kabelu, jako je VDH silver hybrid, jsou výrobcem prý povoleny jen určité délky a její násobky...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

On píše, že chce použít MC. U MM se změna délky nebo výměna kabelů paušálně doporučit nedá.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Výměna kabelů u starých typů gramofonů význam samozřejmě má.
Ale musí to být sladěné!
To znamená, že se musí spočítat parametry kabelu. V případě MM přenosky...
MC přenosku bych do starých gramofonů snad ani necpal...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Diky vsem za odpovedi, no ta MC prenoska do stareho gramce mozna ma, mozna nema cenu, uvidim... Kazdopadne už ted posilhavam po Pro-Ject RPM 6.1 mozna i 9. Takze by se casem mohla presunout prave tam, Tube Box snad uz poresim pristi mesic. Cim vic o tom premyslim a zajimam se o to, tím se mi zda nákup noveho stroje nevyhnutelny :-) Mozna skoncim jen u toho, ze ten gramofon seridim namazu a vycistim, koupim novy nozicky a adekvatni MM prenosku, pricemz MC strcim do PJ :-) Mate nekdo zkusenosti s RPM 6.1? resp. vyplati se invsetovat do devitky?

Standa K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Standa K »

A co třeba P-J Perspective II. Úžasný gramofon s pozoruhodným designem. Mám ho přes rok a pořád se ho nedokážu nabažit.

Cenově vycházel relativně podobně jako devítka.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

hmm vypada moc hezky a originalne, je to neco trosku jinyho. Tady jsem objevil model Perspective Anniversary, cena se mi zda gut, ale nevim nakolik se to lisí od Tveho modelu II.
http://www.prag-info.cz/_shop/index_.ph ... yrobce=410
Jo jinak jsem nevedel ze se da sehnat jeste RPM 9, myslel jsem ze se dela uz jen 9.1, ta 9 vychazi cenove mnohem lepe, je rozdil v cene adekvatni kvalite?

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to vintage:
hlavně dej pozor na to, jestli u phono zesilovače se budou dát nastavit parametry dle tvé nové přenosky...
Taky aby bylo dostatečné zesílení...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Peer píše:to vintage:
hlavně dej pozor na to, jestli u phono zesilovače se budou dát nastavit parametry dle tvé nové přenosky...
Taky aby bylo dostatečné zesílení...
uff, no v tomto mam docela velky nedostatky, budu moci na PJ Tube Boxu II nastavit parametry Ortofon Salsi? Na co si dat pozor, jaky parametr?
Tube Box
http://www.project-audio.com/main.php?t ... lt&lang=en
Salsa
http://www.needledoctor.com/Ortofon-Sal ... -Cartridge

dikec

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Večer ti pošlu SZ.

Standa K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Standa K »

To vintage: Ten levnější P-J tube box jsem měl kdysi zapůjčený, jakékoliv nastavení, vyjma přepínání MM/MC, tehdy neumožňoval. Ten dražší, tube box SE II, vlastním, ten nastavení ke konkrétní přenosce umožňuje. Maximální spokojenost, oproti levnějšímu tube boxu hraje citelně lépe!

Pokud jde o perspectivy, co vím, procházely vývojovými stádii. Ten, o kterém píšeš, ten nebyl k sehnání už v době, kdy jsem si perspectiv kupoval, tedy zhruba před dvěma lety. Rozdíl byl snad jen v raménku...

Odpovědět