renovácia Dual CS-435

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
ron

renovácia Dual CS-435

Příspěvek od ron »

Obstaral som si starý nefunkčný Dual CS-435. Pôvodne som ho chcel na pokusy, aby bolo na čom čistiť vinyly. Po preskúmaní som zistil, že je vyťahaný remienok pohonu a opotrebovaná ihla, šasi bolo ale vporiadku a krycie plexi sice doškrabané, ale bez prasklín. Tak mi to nedalo a rozhodol som sa dať mu druhú šancu.

Obrázek

Šasi je vyrobené z drevotriesky. Na spodnej doske je pružne uložený mechanizmus, štyri gumené dištančné nožky uložené v mištičkách, jedna z nich vyplnená hmotou, akousi vazelínou. Kabeláž ramienka je naspájkovaná na malý plošák, z ktorého ďalej vedie pevne pripevnený pár kabelov ukončených cinchom.

Obrázek

Na fotke je vidieť uloženie motorčeka. Keď sa vedú debaty o DD versus belt-drive, jedným z argumentov pre belt-drive je možnosť uloženia motorčeka mimo šasi pre potlačenie prenosu vibrácií a čo najďalej od prenosky. Tu tomu dali dizajnéri korunu - motorček je na najdebilnejšom mieste aké snáď šlo zvoliť. Priamo pod dráhou prenosky.

Šasi pôjde vytlmiť ťažkou fóliou http://www.vestin.cz/amst.htm. Rovnaké tlmenie dostane i subtanier a subtílny ľahký hliníkový tanier. Automatiku som sa rozhodol ponechať. Ramienko plánujem prekáblovať a kabely vyviesť na RCA konektory, napájanie motorčeka pôjde trocha stranou.
Krycie plexi našťastie nemá žiadne hlboké šrámy, takže ide pekne vyleštiť.
Už mám objednaný náhradný remienok od wiliamthakker-a.

Otázkou ostáva prenoska. Oplatí sa investovať do ihly k pôvodnej prenoske DUAL DN 249e, alebo je lepšie investovať do novej prenosky (napr. AT95)? Rád by som sa držal s rozpočtom pri zemi.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Re: renovácia Dual CS-435

Příspěvek od enregistree »

To je spousta uprav, 435 je spis stredni nez vyssi kvality. Pro takove kvantum prace bych sehnal lepsi model - z tech novejsich 455 (ma motor umisteny trochu lepe - viz nacrtek. Nebo jeste lepe nejaky stary á la 504, byly odpruzene jinak. Ale se starym headshellem, ne ULM.

Prenosku urcite novou, ty nahradni jehly pro Dual budou pfanstiehl nebo tak, originalni se budou shanet tezko.

Drzim palce!

EDIT: zde nacrt dual 455:

Obrázek

http://grundig.pytalhost.com/PS8000s/GR ... ite_03.jpg

ron

Příspěvek od ron »

podľa toho náčrtu a fotiek dostupných na webe sa CS-455 líši od 435 len v ramienku a prenoske, uchytenie motorčeka a mechanizmus sú nachlp rovnaké. Takto vyzerá mechanizmus CS-435 zvrchu:

Obrázek

Dosky som napustil disperzným lepidlom a po vyschnutí nasledovalo vytlmenie Tecsoundom

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

Podobne som spáchal subtanier a tanier. Po obvode taniera sú 3 vrstvy, aby bola jeho hybnosť čo najvyššia ale zároveň aby nebránilo tlmenie v chode motorčeka. No dal som ho tam koľko sa vošlo :)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Takto vyzerá výsledok:
Obrázek

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

Pekna prace!

K te prenosce, zapomel jsem napsat, prenosky Dual maji standardne vysku 17 mm, a to neni problem dodrzet u prenosek novych. Dual na posledni modely daval take OMB10, treba.
Nahradni reminky se daji koupit taky v ame.cz atd.

455 vs. 435 - jsou podobne, ale krome ramena maji jiny talir. S tim ramenem jako je na 435 se prodaval mj. i MARANTZ TT-42 a levnejsi Thorensy - ty take delal cele Dual.

S tim motorem pardon, mas pravdu, stejne blbe umisteny je i na 455. Nicmene, 455 byl ZCELA tichy, bez naznaku ruseni. Navic motory jsou DC, tak by to ani nemusel byt problem. Tobe z toho leze nejaky zvuk, kdyz rameno das nad motor? pri nastaveni hlasitosti na max jsou trochu slyset vibrace od motoru, ale to je stejne v celem rozsahu pohybu ramene…

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tlumit dřevotřískovou desku této velikosti tímto způsobem je úplně zbytečné. U talíře bych byl také opatrnější. Měl by být vyvážený, jinak bude kolísat rychlost, pokud nebude přesně vodorovně. Lepší je podložka pod desku.

ron

Příspěvek od ron »

petrL píše:Tlumit dřevotřískovou desku této velikosti tímto způsobem je úplně zbytečné. U talíře bych byl také opatrnější. Měl by být vyvážený, jinak bude kolísat rychlost, pokud nebude přesně vodorovně. Lepší je podložka pod desku.
Zbytočné prečo? Je už takto dostatočne tuhá, alebo naopak to neprinesie žiadne zlepšenie? V každom prípade verím že horšie to nebude :) Tanier som sa samozrejme snažil vrámci mojich možností vyvážiť, na druhej fotke taniera je vidieť ako sú jednotlivé pláty lepené symetricky. Nakoniec som ho ešte vodorovne zavesil a snažil sa ho dovyvážiť. Styčné plochy so subtanierom ostali nedotknuté, tanier stojí pekne vodorovne.

Po kompletácii a vyleštení krytu, osadené audio technicou at95. čakám už len na nový remienok, pôvodný som provizórne skrátil a zlepil izolepou pre otestovanie funkčnosti.

Obrázek

Viem že tento gramec je skôr nižšej triedy, nesnažím sa z neho spraviť žiaden hájend, len mu dať druhú šancu :)

ron

Příspěvek od ron »

Pustil som sa do prekáblovania ramienka.

materiál
Obrázek

po hodine piplačky kábliky osadené dutinkami
Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

Stará kabeláž šla von raz-dva. Prekáblovanie novou dalo chvíľu zabrať, ale podarilo sa ..

Obrázek

*hura*

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

Ahoj,

Ja mám ten istý gramec, zatiaľ som necítil potrebu ho tuniť. mám na ňom Ortofonku 2Mred, o proti OM 5, čo je asi v hladine AT 95 neskutočný rozdiel, zaujímalo by ma, či tam je posun keď to prekabeluješ, a tiež, kde si kúpil nové drotiky s dutinkami ?

S pozdravom Shony.

ron

Příspěvek od ron »

Tak som zas pokročil. Kabeláž ramienka je vyvedená na cinche, napájanie je na samostatnom vývode vzdialené od RCA konektorov. Jediné čo som ponechal, je zemniaci káblik vyvedený "natvrdo".

Obrázek
Obrázek

Gramec je dá sa povedať hotový, zajtra sa pustím do testovania. Vplyv novej kabeláže resp. rozdiel oproti pôvodnej ale nie som schopný posúdiť, keďže pred renováciou bol celkovo v biednom stave a zvuk bol, ehm, nahovno.

Ešte sa mi nechtiac podaril malý upgrade, omylom som namiesto továrneho trafka 12V/20mA použil silnejšie 12V/200mA čo bolo poruke. A ejhľa, motor má hneď viac sily, napríklad nedochádza k takému spomaleniu taniera pri prechádzaní kartáčikom :shock:

ron

Příspěvek od ron »

Panove, trimce sebe klobuky, hrajeme :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=WrHZO-hknWk

[youtube]WrHZO-hknWk[/youtube]

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Mám otázku - oplatí sa ísť do tohoto gramca?
Teoreticky by som mal možnosť kúpiť jeden na pohlad celkom zachovalý kúsok. Viac zatial o ňom neviem (funkčnosť, prenoska, atď).
Niekde na zahraničnom fóre sa k nemu niekdo vyjadroval že má nejak zle navrhnutú stredovú osku, či niečo také (bolo to cez google traslator, čiže trochu nezrozumitelné).

ron

Příspěvek od ron »

CS-435 je jeden z najzákladnejších modelov od Dualu. Určite bude lepší ako väčšina bakelitovej spotrebky zo súčasnej produkcie, ale nie je to žiaden highend. Má jednoduché ľahké ramienko a relatívne ľahký tanier. V dobrom stave môže mať hodnotu tak 2000, viac asi nie. Potom už sa oplatí priplatiť si za nejaký nižší model od Pro-jectu.

Pred kúpou si určite over plynulý chod ramienka (automatika, lifter), ložisko (nesmie viklať), samozrejme tanier musí byť rovný a s pravidelným chodom pri 33 i 45 rpm a nesmie prešmykovať remienok. Po kúpe odporúčam vymeniť napájacie trafko za niečo silnejšie.

Pre predstavu ako to hraje s AT-95 si pusť to video v predchádzajúcom príspevku v HD ;)

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Díky. Tiež som mal ten dojem že sa ho neoplatí vymeniť za môj Projet. Uvažujem nad nejakým automatom, len som zatial nenatrafil na nič adekvátne v rozumnej cene.

Odpovědět