Šelak a mono

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Šelak a mono

Příspěvek od efičák »

Obrázek

Doba, kdy "na desce se točil pes", je pryč, ale svědkové odešlé slávy tu zůstali.
Půvabná čistá čeština, pěvecké manýristické vibrato, doba secese a vzkvět republiky, či jeho pád.
Vzbuzuje to ve mně zvědavost, líbí se mi staré filmy, písničky a atmosféra.
To vše je v nosičích, jimž jsem se dosud úspěšně vyhýbal.

Odrazen dalším formátem nahrávek, když SACD, DVA-Audio a všečíselné formáty mne nechaly chladným.
Vymírající DVD "sotva" vytlačilo spolehlivé a zvukově kvalitní video, které mi tak dobře sloužilo...
MP3-kami totálně zdevastovaný trh s CD, mi udělal radost s návratem LP.

A tak namísto štvaní se za vyšším formátem, vracím se do z historického hlediska nedávné doby, doby analogové. :P

Od roku 1897, do šedesátých let, se vydávaly nahrávky na lisovaných deskách z pryskyřice.
Byl to proti voskovým válečkům velký pokrok a deska něco vydržela.
Zato jehly ne. Ocelová - přehrání jedné strany ...
Každé přehrání drtilo drážku nenávratně.
Ale přesto se najdou kusy v absolutně dobrém stavu.

Šelakové gramofonové desky, se vyráběly ještě v šedesátých letech.
Protože mám rád vážnou hudbu, která nestárne, naopak, je svědkem měnícího se přístupu k interpretaci díla a vývoje zvuku orchestrů a nástrojů

Také monofonní nahrávka s omezenou technickou podporou pro nahrávání jediným mikrofonem, přináší kouzlo přirozené akustiky.

Tyto přednosti spolu s přirozeným zvukem z desek přírodní pryskyřice, jsem se rozhodl pro sebe "objevit".

Sbírku klasické hudby na šelaku dodal Peer, něco bylo na půdě u rodičů.

Přístroj není dobový, je to Pro-Ject Xpression III. a sada pro přehrávání při rychlosti 78 RPM.
Nová větší řemenička a řemínek a moderna hraje i šelak.

Obrázek

Samozřejmě spousta gramofonů disponuje 78, sympatické je to na novém ClearAudiu Concept.
Thorensy a další značky, případně skutečný original vitange přístroj.

Zakoupil jsem novou přenosku s kulovým hrotem - Ortofon OM 78.
Hrot je možno dle libosti měnit, za OM3e, OM5e ...a celou řadu OM až do OM40.
Myslím, že už OM10e, hraje velmi pěkně.

Obrázek

Prozatím mám na šelaku vyslechnutu část Novosvětské a italskou operní nahrávku.
Jen 3 minuty na hudbu a nutnost otočit desku je náročné a vyžaduje celého audiofila.
Zvuk se mi líbí, hraje to pěkně, když nebudu vyšilovat za tradiční kvalitou jako dynamika - transparence - stereofonické zobrazení - separace nástrojů.

Hudba hraje překvapivě dobře, líbí se mi to více, než vyčištěné záznamy povrchních přepisů, neboť ořezání bez vykoštění "tělovky", je pracné a umí to jen málo odborníků.
Milec záznamu, který není technokrat (vezmu dobrý program, nahraju a prodám) ale se záznamem si vyhraje a hledá tenkou hranu mezi šumem a záznamem.

Kdyby mě šelak chytil, mohu zvolit osvědčené přenosky říše 78 RPM.
Slavná MC LO přenoska Ortofon SPU, z níž má Ortofon OM 78 hrot.
Denon 103 a spousta klasických značek dodává vhodné kvalitní hroty.

Hraje to velmi hezky, jen pro co nejvěrnější zvuk, potřebuji upravit RIAA korekce.
Napadá mne svěřit P-J Phono box II., do rukou spřáteleného pána pájek, slaboproudaře a bastlíře DIY předzesilovačů pro gramofony, Toma.
Ale nemám to s ním odsouhlašené. Jen vím, že má naprostý přehled o křivce frekvencí, nutných ke korekci.

http://www.vhs-na-dvd.eu/gramofony

Obrázek

Zda je takový pohled na život milovníka hudby slučitelný, s návyky audiofila. ukáže čas.
Je to chvíle pro zamyšlení, úcta k předkům, kontinuita.
Neopouštěj staré věci pro nové ...

Obrázek

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Šelak a mono

Příspěvek od Fidas »

Chlape, blahopřeji k hudbě s duší!

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Šelak a mono

Příspěvek od vonvichousch »

No parada :D

Okolo reprodukce 78rpm desek jsem se taky trochu zajímal,problém v preampu (osobně si myslím ,že P-J Phono box II je na ně zbytešně moc dobrý a bylo by škoda ho takhle "upravovat" ne ?) je,ře tehdy neexistoval standart jako je dnes RIAA ,ale každá společnost ,si korekce vícemeně dělala podle sebe,takže pokud budeš mít víc značek LP,budeš potřebovat preamp z přepínačem korekcí ,více tady : http://sound.westhost.com/project91.htm .

Ale jinak je to zajímavé téma 8-) .

Odpovědět