Spatny zvuk z gramce - predzesilovac zabudovany

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
schomi
Kontaktovat uživatele:

Spatny zvuk z gramce - predzesilovac zabudovany

Příspěvek od schomi »

Ahoj jako naprostý nováček ve světě analogu buďte prosím shovívaví na mé možná některé hloupé dotazy.

Naskytla se mi příležitost pořídit gramec včetně nějaké sbírky desek, cena dobrá, gramec hrál říkám si proč ne, gramec chci a tyhle desky jinde sotva seženu pohromadě. Oo jaká to byla chyba 🤦‍♂️

Jedná se o gramofon BUSH CTT939. To, že vystup má na urovni LINE soudím dle návodu kde pisou nepripojovat na zesilovači do PHONO vstupu který zrovna na zesiku mám 🙄 Takze pripojuji do AUXu.

No jenže zvuk je tristní, katastrofalni výšky, žádné basy. (kvalitou jak MP3 64kbps)
no a teď moje otázka zní. Může za to katastrofická prenoska? (podařilo se mi zjistit že je tam keramická - ano ze ničí desky jsem se taky dočetl) Může být zničená jehla? Hrot jsem koukal na ebay je za par $. Nebo je i tak potřeba zapojit mezi out a In korekční predzes s RIAA? Gramec teda predzes má, ale že by neměl RIAA korekci? 🤷‍♂️

Trošku naději mi dává, že někteří recenzenti býť přiznávají, že je to shit stroj made in Čína tak ve své třídě hraje velmi hezky až nadprůměrně.

A ano, že to mám hodit do koše a pořídit alespoň Pro-ject debut III nebo podobnou třídu je mi už teď taky známo 😔

Díky moc za konstrutivni rady, nápovědy.

Jenyk
Kontaktovat uživatele:

Re: Spatny zvuk z gramce - predzesilovac zabudovany

Příspěvek od Jenyk »

Na Amazonu v doporučeních je postup na seřízení, který by měl zvuku hodně pomoci. Také doporučují výrazně snížit přítlak někam do rozmezí 1 až 3 gramy. No, své desky bych na to nedal :-(.

Co koupit záleží na osobních preferencích. Doporučil bych chodit, koukat, zkoušet a podle toho rozhodnout. Kdysi jsem se také hodně ptal, dokud jsem nezjistil, že rady jsou vždy zkreslené osobními preferencemi, které máme každý jiné. A vybírání je tak pěkné :-)

schomi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od schomi »

Tak trosku jsem to poladil a o neco ale lepší. Přítlak sel snizit už jen malo pak zacacly preskakovat stopy. Hrot na ty keramicky prenosce je 100% po smrti. Kdyz uz bych mel koupit nový radši bych vymenil celou prenosku a ted otázka protoze do tohohle klumpu nechci extra investovat rad bych to zamenil za MM prenosku od Audiotechnica AT3600L ale jestli to chapu spravne musel bych vykuchat původní predzesilovac a na zesiku to pripojit rovnou do phono vstupu.

Tak mozna spis pro jednodussi reseni nebyl by nejaky tip na "rozumnou" keramickou prenosku at to muzu poslat do sveta jako funkcni vec?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

fakt keramická ? ta nepotřebuje předzesil a korekci RIAA, proto upozornění v návodu ohledně přípojného místa AUX line je správná volba, vytuní se kondíky a rezistory již v prostředí zesilovače
ničení desek je rozšířená trestuhodná fáma pro absolutní neznalce, nic z toho není pravda, mám pár desítek LP Supraphon, Panton, Opus a Tonpress broušené piezo přenoskou - hrajou jak včera z obchodu...je to péči a zacházení s materiálem

schomi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od schomi »

ano je tam tato :https://www.ebay.co.uk/itm/Ceramic-Cart ... ySoJTS-rP přenoska.

můžu to teda chápat tak že v gramci vzhledem k tomuhle typu prenosky žádný preamp není? A bylo by tedy možné osadit ramenko nejakou MM přenoskou a za výstup z gramce napojit preamp, nebo teda potažmo pripojit gramec do PHONO vstupu rovnou aniž bych musel kuchat nějaký zabudovany predzes v gramci?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

velmi pravděpodobně ten předzes instalován není (ale vnitřek gramce jsem neviděl)
na fotce headshell (hlavička) vypadá jakože přenoska drží na 2 šrouby takže teoreticky:
ano výměna za dynamickou (rychlostní) MM možná je ale nastavit přítlak hrotu cca 1.5g
a absence anti-skatu je limitující
https://www.amazon.co.uk/Bush-Full-Size ... B01M1OL5EY
co se mě týče - ponechal bych původní sestavu, přece nehraješ 8h/denně aby se
opotřebení desek nějak projevilo (to je můj názor)
PS. gramo Supraphon HC16 dovolil dodatečnou vestavbu magnetodynamické přenosky taky

Odpovědět