Jak vybrat správný transformátor k přenosce? Příklad:
Mám přenosku Denon DL-S1. Její parametry jsou:
Výstupní napětí: 0,15mV
impedance: 40ohm
doporučená zátěž: 100ohm
0,15mV je velmi nízká hodnota. Můj phono předzesilovač má zisk 500x. To znamená, že po zesílení předzesilovačem mám výstupní napětí 0,15mV x 500 = 75mV.
To je poměrně dost málo. Můj phono zesilovač je totiž vhodný pro přenosky typu MM. Chci li dostat větší výstupní napětí z mé MC přenosky, musím použít step-up trafo.
Ty se vyrábějí v různém zesílením 1:8, 1:10, 1:12, 1:16 atd. Zesílení vybíráme podle dvou parametrů. Jednak tak aby po zesílení trafem bylo výstupní napětí, které jde na vstup MM phona v rozmezí mezi 2-10mV což je pro MM předzesilovače vyhovující a pak také podle toho jakou zatěžovací impedanci doporučuje výrobce přenosky.
První selekce je jednoduchá. Moje výstupní napětí 0,15mV je hodně malá. Klidně bych tedy zvolil trafo 1:20. Zesílení je pak 0,15mV x 20= 3mV. To je dobré a rozumné.
Ovšem jak to bude s impedancí když se připojí trafo k přenosce a na vstup předzesilovače s 47Kohm vstupem? To lze spočítat!
MM předzesilovače mají většinou vstupní odpor 47Kohm. Mám-li trafo se zesílením 20x tak vznikne zátěž na primární straně trafa tedy na přenosce dle tohoto výpočtu:
47.000ohm / 20^2= 117.5ohm (47.000ohm je vstupní odpor MM phona, 20 je zesílení trafa)
Doporučený zatěžovací odpor přenosky od výrobce je 100ohm. Takže zrovna toto trafo v podstatě vyhovuje. Tímto lze předem vybrat trafo k přenosce. Ale pokud bych chtěl přesně zatížit přenosku 100ohm nebo bych měl jinou přenosku kde by to vůbec neodpovídalo musel bych vyměnit 47Kohm odpor v předzesilovači za jinou hodnotu nebo
k němu na MM vstup paralelně přidat takovou hodnotu aby nám vyšla správná impedance pro naší přenosku.
Protože najít přesně trafo tak aby zatěžovalo naší přenosku doporučenou zátěží je téměř nemožné tak si vypočítáme jaký odpor dáme místo 47kohm odoru v MM vstupu.
Pro mojí přenosku která potřebuje 100ohm vypočítám odpor:
R= 20^2 x 100ohm= 40.000ohm (20 je zesílení mého trafa, 100ohm je doporučená zátěž, R je výsledný odpor který vyměním za původní 47Kohm)
Takže bych měl z MM phono zesilovače vypájet odpor 47Kohm a místo něj dát 40Kohm.
Ale co když někdo se nechce v zesilovači štourat? Pak je možné připájet odpor na výstup step-up trafa případně na vstupní konektory MM phona.
Hodnota paralelního odporu by měla být:
Rp= 1/(1/R - 1/Rmm) (Rp je hodnota paralelního odporu, R je hodnota odporu místo 47Kohm, Rmm je vstupní odpor MMphona tedy 47Kohm)
Rp= 1/(1/40.000ohm - 1/47.000)= 268.571ohm (nejbližší hodnota odporu kterou lze koupit je 270Kohm)
Připojím-li tedy odpor paralelně na vstup MM phona o velikosti 270Kohm budu zatěžovat přenosku impedancí 100ohm, která bude na primární straně trafa.
Tak když ted víme vše, co zkusit najít trafo třeba pro přenosku Koetsu black?
Její parametry jsou: 0,4mV výstupní napětí, doporučená zátěž 30ohm a impedance přenosky je 5ohm.
Vybral jsem trafo Sowter 9570. Má zesílení 1:10 a je vhodné pro přenosky s impedancí do 40ohm.
Nejdřív si spočítám výsledné zesílení. 10x 0,4mV= 4mV (vychází skvěle)
Ted si spočítám jaké bude zatížení přenosky tímto trafem když muj MM vstup má 47Kohm:
47.000ohm/10^2= 470ohm
Protože nám vyšlo 470ohm musíme spočítat a udělat úpravu na MM vstupu phona, protože výrobce přenosky udává 30ohm zatížení..
R= 10^2 x 30ohm= 3000ohm
Výsledek je jasný. Musíme změnit vstupní 47Kohm odpor MM phona na 3Kohm.
Pokud to nejde budeme muset připojit na vstup MM phona paralelně tento odpor:
Rp= 1/(1/3.000 - 1/47.000)= 3.204ohm (tedy 3K24)

Snad jsem to popsal srozumitelně a hlavně dobře aby to pomohlo všem co uvažují nad step-up trafem.
Dobrý článek na toto téma kde je i vidět jak vypadá signál při špatném přizpůsobení impedance je zde:
http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/ ... xplai.html
A zde je tabulka už vypočítaných hodnot odporů, který přidáte na vstup MM phona podle toho jakou máte přenosku(jeji doporučené zatížení) a zesílení trafa:
http://www.kandkaudio.com/mccartsetup.html