Step-up a jak na ně?!

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

Step-up a jak na ně?!

Příspěvek od TAB »

Protože mě za pár týdnů přijde pár step-up traf pro MC přenosky a mnoho lidí nemá jasno jak vybrat trafo a případně jak ho přizpůsobit k přenosce tak jsem si řekl, že bych mohl se něco naučit jelikož jsem v tom také plaval. Přečetl jsem si pár článků samozřejmě ze zahraničních webů, protože najít dnešního vydání dobrou knihu na různou problematiku kolem hifi je u nás prakticky nemožné. Pokud zde udělám chybu a napíšu něco špatně budu rád, když mě opravíte. Ale prosím tak aby to dávalo smysl všem co to budou číst :)

Jak vybrat správný transformátor k přenosce? Příklad:

Mám přenosku Denon DL-S1. Její parametry jsou:

Výstupní napětí: 0,15mV
impedance: 40ohm
doporučená zátěž: 100ohm

0,15mV je velmi nízká hodnota. Můj phono předzesilovač má zisk 500x. To znamená, že po zesílení předzesilovačem mám výstupní napětí 0,15mV x 500 = 75mV.
To je poměrně dost málo. Můj phono zesilovač je totiž vhodný pro přenosky typu MM. Chci li dostat větší výstupní napětí z mé MC přenosky, musím použít step-up trafo.
Ty se vyrábějí v různém zesílením 1:8, 1:10, 1:12, 1:16 atd. Zesílení vybíráme podle dvou parametrů. Jednak tak aby po zesílení trafem bylo výstupní napětí, které jde na vstup MM phona v rozmezí mezi 2-10mV což je pro MM předzesilovače vyhovující a pak také podle toho jakou zatěžovací impedanci doporučuje výrobce přenosky.

První selekce je jednoduchá. Moje výstupní napětí 0,15mV je hodně malá. Klidně bych tedy zvolil trafo 1:20. Zesílení je pak 0,15mV x 20= 3mV. To je dobré a rozumné.
Ovšem jak to bude s impedancí když se připojí trafo k přenosce a na vstup předzesilovače s 47Kohm vstupem? To lze spočítat!

MM předzesilovače mají většinou vstupní odpor 47Kohm. Mám-li trafo se zesílením 20x tak vznikne zátěž na primární straně trafa tedy na přenosce dle tohoto výpočtu:

47.000ohm / 20^2= 117.5ohm (47.000ohm je vstupní odpor MM phona, 20 je zesílení trafa)

Doporučený zatěžovací odpor přenosky od výrobce je 100ohm. Takže zrovna toto trafo v podstatě vyhovuje. Tímto lze předem vybrat trafo k přenosce. Ale pokud bych chtěl přesně zatížit přenosku 100ohm nebo bych měl jinou přenosku kde by to vůbec neodpovídalo musel bych vyměnit 47Kohm odpor v předzesilovači za jinou hodnotu nebo
k němu na MM vstup paralelně přidat takovou hodnotu aby nám vyšla správná impedance pro naší přenosku.

Protože najít přesně trafo tak aby zatěžovalo naší přenosku doporučenou zátěží je téměř nemožné tak si vypočítáme jaký odpor dáme místo 47kohm odoru v MM vstupu.
Pro mojí přenosku která potřebuje 100ohm vypočítám odpor:

R= 20^2 x 100ohm= 40.000ohm (20 je zesílení mého trafa, 100ohm je doporučená zátěž, R je výsledný odpor který vyměním za původní 47Kohm)

Takže bych měl z MM phono zesilovače vypájet odpor 47Kohm a místo něj dát 40Kohm.

Ale co když někdo se nechce v zesilovači štourat? Pak je možné připájet odpor na výstup step-up trafa případně na vstupní konektory MM phona.
Hodnota paralelního odporu by měla být:

Rp= 1/(1/R - 1/Rmm) (Rp je hodnota paralelního odporu, R je hodnota odporu místo 47Kohm, Rmm je vstupní odpor MMphona tedy 47Kohm)
Rp= 1/(1/40.000ohm - 1/47.000)= 268.571ohm (nejbližší hodnota odporu kterou lze koupit je 270Kohm)

Připojím-li tedy odpor paralelně na vstup MM phona o velikosti 270Kohm budu zatěžovat přenosku impedancí 100ohm, která bude na primární straně trafa.

Tak když ted víme vše, co zkusit najít trafo třeba pro přenosku Koetsu black?

Její parametry jsou: 0,4mV výstupní napětí, doporučená zátěž 30ohm a impedance přenosky je 5ohm.
Vybral jsem trafo Sowter 9570. Má zesílení 1:10 a je vhodné pro přenosky s impedancí do 40ohm.

Nejdřív si spočítám výsledné zesílení. 10x 0,4mV= 4mV (vychází skvěle)
Ted si spočítám jaké bude zatížení přenosky tímto trafem když muj MM vstup má 47Kohm:

47.000ohm/10^2= 470ohm

Protože nám vyšlo 470ohm musíme spočítat a udělat úpravu na MM vstupu phona, protože výrobce přenosky udává 30ohm zatížení..

R= 10^2 x 30ohm= 3000ohm

Výsledek je jasný. Musíme změnit vstupní 47Kohm odpor MM phona na 3Kohm.
Pokud to nejde budeme muset připojit na vstup MM phona paralelně tento odpor:

Rp= 1/(1/3.000 - 1/47.000)= 3.204ohm (tedy 3K24)

Obrázek

Snad jsem to popsal srozumitelně a hlavně dobře aby to pomohlo všem co uvažují nad step-up trafem.

Dobrý článek na toto téma kde je i vidět jak vypadá signál při špatném přizpůsobení impedance je zde:

http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/ ... xplai.html

A zde je tabulka už vypočítaných hodnot odporů, který přidáte na vstup MM phona podle toho jakou máte přenosku(jeji doporučené zatížení) a zesílení trafa:

http://www.kandkaudio.com/mccartsetup.html
Naposledy upravil(a) Anonymous dne 08 lis 2012 01:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: strieška ^ značí mocninu, čiže napr. ^2 je "na druhú"

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Step-up a jak na ně?!

Příspěvek od Renown »

Ano je to spravne, jenom by bylo vhodne uvest, ze znacka 20*2 neznamena dvacet krat dve, ale dvacet na druhou.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji. Ano je to tak. Nevěděl jsem jak udělat mocninu :)

Protože ty víš asi o této problematice nejvíc. Tak se chci zeptat.

Někdo přidávání rezistoru na sekundární vinutí uvádí, že to není nejlepší. V odkaze, který jsem dal na konci článku tak jsou v něm vidět zákmity na obdélníkovém signálu. Prakticky je tam ukázka jak zákmity zmizejí když se sníží odpor na sekundáru ale zároveň klesne hodně zesílení. Závěr je tam takový, že nejlepší je vybrat takové trafo při kterém vychází zatížení co nejblíže k doporučené zátěži přenosce a to i takové trafo které má hodnotu třeba 3x vyšší pokud si vzpomínám dobře na ten text. Dokonce je i dobré nastavit kapacitu, která ty zákmity také ovlivní..

Co na to říkáš? Chtěl bych to zkusit taky nějak proměřit a nafotit abych viděl jak se ty trafa chovají ve skutečnosti.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

20EXP2

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Ahoj,
pořídil jsem ke gramci MC přenosku Dynavector Karat 17D2 Mk2 a k ní i step by trafo Dynavector 6X. Abych si urychlil čas s experimentováním, prosím zkušené o rady:
- jak správně rozdělit vzdálenost mezi gramofon- trafo a vstup MM na zesilovači? 50/50? Nebo trafo co nejblíž ke gramci nebo co nejblíž k zesilovači? Jaká varianta je teoreticky nejideálnější?
- mám použít stejné kabely, nebo je jiný požadavek mezi gramec a trafo a pak mezi trafo a zesák?
- jak propojit zem? Z gramce do trafa a pak do zesilovače? Nebo některou z cest vynechat?
- jaké odpovědi na výše uvedené dotazy mi dáte, když budu chtít experimentovat a zkoušet zařadit ještě externí phono? (project tube)
Děkuji.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Pripoj ho, nejlepe stejnym kabelem a umisti ho co nejdal od gramce. To ale neznamena, ze obe strany nemohou byt stejne dlouhe, mohou ale byt klidne i treba 70/30.

Zemnici kablik gramofonu pripoj jen na kolicek “DV 6x”, dal uz neni treba. (U nekterych step-up traf se sice zemeni pripojuje na obou stranach, tady je to ale v podstate stejne, jako u externiho phono-pre.)

A proti “zarazeni” Tube Boxu do signalove cesty neni take co namitnout, experimentovat s nim se urcite vyplati. ;)

Preji ti hodne zabavy…

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

@Prospero:
Děkuji za rady, jen zem jsem musel zapojit jako průchozí přes trafo až do zesáku, jinak to brumí "jak prase"...

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Takze jsi musel tahat jeste jeden kablik z te zemnici svorky k zesilovaci?
To me docela udivuje. "DV 6x" ma pripojeni zemeni preci jen na jedne strane. U tech, u nichz se "s pokracovanim" az k zesilovaci pocita, byvaji svorky dve.
Je to ale mozna i tim, ze ten Dynavector ma vstupy i vystupy na stejne strane. ( :?: )
Hlavni ale je, ze uz ti to hraje a nezlobi. :)

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Prospero píše:Takze jsi musel tahat jeste jeden kablik z te zemnici svorky k zesilovaci?
JJ, jeden kablík tam a zároveň druhý ven. Navíc buď nejde svorka povolit, nebo je napevno, takže zatím propojeno provizorně pomocí banánku...
Ale už to hraje, nebrumí a na první pocit to přínos je - uvidím po dlouhodobějším zkoumání, výměně kabelů, zapojení phonotube atd :-)

Obrázek

Odpovědět