Symetrický výstup z přenosky gramofonu
Re: Symetrický výstup z přenosky gramofonu
Původní gramec má skutečně jen dvou pramenný přívod. Ale když to budu předělávat tak jsem si myslel na tří pramenný /EURO konektor/ černá, modrá, zelenožlutá. Za reakci díky.
I kdy, možná vyhodím trafo ven a přivedu jen těch 12V nebo kolik to trafo dává.
I kdy, možná vyhodím trafo ven a přivedu jen těch 12V nebo kolik to trafo dává.
Jen taková drobná rada - uzemnění šasi (napojeno na kostru sítě) a uzemnění raménka (napojeno na kostru phono zesilovače) je dobré/nutné udržovat oddělené. Když se spojí, tak vznikne zemnící smyčka => zvýšený brum do signálu. Když už se šahá na kablíky raménka, tak je dobré provést předrátování a zrušit veškeré konektry (a zkratovací obvod) - káblíky vyvést přímo na XLR konektory.
Úplně ideální stav je ukostřit raménko na xlr konektoru (a phonu tedy). A trafo vytáhnout ven z gramce (+předělat doutnavku).
V zásadě mi ty XLR konektory u gramce přijdou zbytečné... nebo mají nějakou výhodu proti kvalitně stíněnému směrovému kabelu? (ne proti normálnímu "koax" kabelu bez stínění). Přenoska je vlastně jenom cívka, sama o sobě není nijak kostřená. XLR jenom zjednoduší kostření gramofonu, pletu se?
Úplně ideální stav je ukostřit raménko na xlr konektoru (a phonu tedy). A trafo vytáhnout ven z gramce (+předělat doutnavku).
V zásadě mi ty XLR konektory u gramce přijdou zbytečné... nebo mají nějakou výhodu proti kvalitně stíněnému směrovému kabelu? (ne proti normálnímu "koax" kabelu bez stínění). Přenoska je vlastně jenom cívka, sama o sobě není nijak kostřená. XLR jenom zjednoduší kostření gramofonu, pletu se?
Jestli je to zbytečné to zatím nevím. Ale zjistil jsem, že i phona se dělají se symetrickým vstupem (asi né běžně). DIY bude možná řešením. Krom gramce a phona mám možnost vše zapojit symetricky tak to chci zkusit.
Ne, já se jenom ptám - nevím jak jsou zapojené konektory, takže spíš jenom uvažuji nahlas
Určitě je škoda to nevyužít, když na to máš zařízení (ale přijde mi kvůli toho zbytečné kupovat phono).
Každopádně dávej pozor na ty kostry - kdyby se objevil šum ve větší míře než předtím, tak je nějaká kostra špatně. Taky jsem si to zažil bohužel - předělával jsem ramínko na NC 440

Každopádně dávej pozor na ty kostry - kdyby se objevil šum ve větší míře než předtím, tak je nějaká kostra špatně. Taky jsem si to zažil bohužel - předělával jsem ramínko na NC 440

Z těch koster mám trochu bobky. Všude se před zemnící smyčkou varuje ale nikde jsem pořádně nevyčetl jak na ně. Mám za to pokud vše kovové na gramci pospojuji (šasí, plechový kryt, raménko) smyčka nemůže vzniknout. Nebo se mýlím? Ono půjde asi o to jak, šlo by to do kruhu nebo hvězdy. Jedno z toho je smyčka?
Ještě k těm kostrám (zemím). Otázka: A je smyčka B je správně?

U Clearaudia „Performance“ je uzemeni prenosky/ramenka a loziska talire (srovnatelneho s uzemenim chassis „normalniho“ gramofonu) provedeno uplne oddelene, dvema kabliky, konce obou se setkavaji teprve na sroubku zemeni meho phono pre. To funguje vyborne, nic nesumi ani nebruci. 

Naposledy upravil(a) Prospero dne 18 bře 2014 10:47, celkem upraveno 1 x.
Nesmí být spojené zemění přivedené elektrickou šňůrou (je připájené na šasi)... se uzeměním raménka.
Tzn když si to představíš od zásuvky, v které hypoteticky máš zesilovač i gramec, tak nesmí vzniknout toto:
zásuvka - el kabel - zesilovač - zemnící kabel - kolík gramofonu - raménko + šasi - elektrický kabel - zásuvka (vidíš tu smyčku)
Je potřeba to mít takto:
zásuvka - el kabel - zesilovač - zemnící kabel - kolík gramofonu - raménko
+ zásuvka - el kabel - šasi gramofonu
Takto to je od výroby...
Nebo jak psal Prospero:
zásuvka - el kabel - zesilovač - zemnící kabel - kolík gramofonu - raménko + ložisko talíře (šasi)
+ zásuvka - el kabel - kostra zdroje (trafa)
Tzn u Tesly 440 jsem měl raménko odizolované od šasi (z výroby) a ukostřené na extra kabelu ven (ty ho budeš mít na XLR)... A na kostru samotného gramofonu vůbec nešahej... Trvalo mi dlouho než jsem to doladil
ty kostry z raménka vedou tuším dvě - obě zemní to samé, nezlekni se toho.
Z bezpečnostních důvodu bych na přívodní síťový kabel vůbec nešahal
jenom na tu kostru raménka (drátky z raménka)
Tzn když si to představíš od zásuvky, v které hypoteticky máš zesilovač i gramec, tak nesmí vzniknout toto:
zásuvka - el kabel - zesilovač - zemnící kabel - kolík gramofonu - raménko + šasi - elektrický kabel - zásuvka (vidíš tu smyčku)
Je potřeba to mít takto:
zásuvka - el kabel - zesilovač - zemnící kabel - kolík gramofonu - raménko
+ zásuvka - el kabel - šasi gramofonu
Takto to je od výroby...
Nebo jak psal Prospero:
zásuvka - el kabel - zesilovač - zemnící kabel - kolík gramofonu - raménko + ložisko talíře (šasi)
+ zásuvka - el kabel - kostra zdroje (trafa)
Tzn u Tesly 440 jsem měl raménko odizolované od šasi (z výroby) a ukostřené na extra kabelu ven (ty ho budeš mít na XLR)... A na kostru samotného gramofonu vůbec nešahej... Trvalo mi dlouho než jsem to doladil

Z bezpečnostních důvodu bych na přívodní síťový kabel vůbec nešahal

Já to nečet celé, teda vůbec, ale přenoska je sama o sobě symetrický zdroj, je to cívka, která nemá nikde danou zem, ta vznikne až tím, že jeden její vývod dáme na zem. Proto lze s výhodou toto využít a opravdu vést signál symetricky. Já už nad tímto dříve teoreticky přemýšlel a dokonce jsem navrhl, nebojím se se svojí skromností říci, nejlepší RIAA předzes na světě
. Jen jsem ho nesestrojil, ale kdyby měl někdo chuť a chtěl mít doma to co kupujete v těch extra předražených naleštěných krabičkách za desetitisíce, schéma v obrázku a v Eaglu je zde (plus nějaká teorie):
http://uloz.to/xU1BVZKs/phono-zip
Je to symetrický MC/MM předzesilovač s DC servem a subsonickým filtrem. Prostě to nejlepší co šlo použít jsem tam dal. Pokud by byl zájem, můžu dodělat ještě i symetrický výstup a máte hájend jak když střelí
Kdo se na to vrhne?

http://uloz.to/xU1BVZKs/phono-zip
Je to symetrický MC/MM předzesilovač s DC servem a subsonickým filtrem. Prostě to nejlepší co šlo použít jsem tam dal. Pokud by byl zájem, můžu dodělat ještě i symetrický výstup a máte hájend jak když střelí

Pánové já bych do toho šel, ale nejsem ten pravej, elektronice vůbec nerozumím (postavit to neumím). Pokud by ten zesik měl vstup a výstup v symetrice a našla by se dobrá duše co tomu rozumí... atd. Koukal jste na to někdo . Zajímá má mne hrubý odhad ceny takového phona.
Když rozchodím Eagle na W7, tak tam ten symetrický výstup dodělám. Ještě to bude chtít i nějaké špičkové napájení, to bych taky zvládl.
Tipuji hrubě cenu pro kusovou výrobu:
1) Návrh PCB - 1500Kč (nadšenec to udělá zadarmo, já mám teď doma mimčo, tak na to nemám čas, jinak bych to po večerech udělal)
2) Výroba PCB - 1000Kč
3) Součástky - 1500Kč
4) Osazení PCB - 1000Kč
5) Krabička Al - 1000Kč
6) Obrobení krabičky - 500Kč
7) Dva adaptéry s trafíčkem 12V/0,5A - 500Kč (Není to ala hájend, ale díky tomu vyrábíte zařízení bez síťového zdroje a nemusíte na to sháněn atesty, samozřejmě pro DIY lze dát trafo dovnitř či ideálně do další krabičky a když Vás to zabije, je to Váš problém. Navíc máte trafíčka daleko od předzesu, takže se není potřeba bát brumu od trafa.)
Celkem, pokud dobře počítám, by to dalo za finální profi vypadající výrobek zhruba 7000Kč.
P.S.: Slyšel jsem, že se dá nyní založit firma za kačku, že bych se dal na výrobu předzesů?
Tipuji hrubě cenu pro kusovou výrobu:
1) Návrh PCB - 1500Kč (nadšenec to udělá zadarmo, já mám teď doma mimčo, tak na to nemám čas, jinak bych to po večerech udělal)
2) Výroba PCB - 1000Kč
3) Součástky - 1500Kč
4) Osazení PCB - 1000Kč
5) Krabička Al - 1000Kč
6) Obrobení krabičky - 500Kč
7) Dva adaptéry s trafíčkem 12V/0,5A - 500Kč (Není to ala hájend, ale díky tomu vyrábíte zařízení bez síťového zdroje a nemusíte na to sháněn atesty, samozřejmě pro DIY lze dát trafo dovnitř či ideálně do další krabičky a když Vás to zabije, je to Váš problém. Navíc máte trafíčka daleko od předzesu, takže se není potřeba bát brumu od trafa.)
Celkem, pokud dobře počítám, by to dalo za finální profi vypadající výrobek zhruba 7000Kč.
P.S.: Slyšel jsem, že se dá nyní založit firma za kačku, že bych se dal na výrobu předzesů?
Ještě upřasním, že nevím jak to bude hrát zvukově, aby si pak někdo nestěžoval, že to nehraje a dal do toho peněz!!!
Je to prostě návrh s použitím trochu specifického symetrického vstupu a speciálního symetrického předzesilovače optimalizovaného na velká zesílení s velmi nízkým zkreslením. Zesílení je tam jen dvoustupňové MM/MC (pokud z hlavy nepletu tak je to 40/60dB), ale šlo by dodělat jakékoli jiné. Stejně tak lze použít jiné OZ, krom toho INA na vstupu.
Je to prostě návrh s použitím trochu specifického symetrického vstupu a speciálního symetrického předzesilovače optimalizovaného na velká zesílení s velmi nízkým zkreslením. Zesílení je tam jen dvoustupňové MM/MC (pokud z hlavy nepletu tak je to 40/60dB), ale šlo by dodělat jakékoli jiné. Stejně tak lze použít jiné OZ, krom toho INA na vstupu.
mám dotaz - a nešlo by udělat symetrickou "redukci" pro normální phono předzesilovače? Vím že ve zvukařině se používá pasivní i aktivní DI BOX - což je vlastně krabička která dělá z nesymetrického signálu symetrický. Takže něco takovýho ale opačně. Docela by mě zajímal přínos.
Pokud gramofon má cinche připojení k šasi či společně propojené, tak ne. Musel by už gramofon mít výstup udělán tak, aby cívky z přenosky byly vyvedeny nezávisle. Teď mě napadá, že toto žádný gramofon nemá, možná až na nějaké ultradrahé kousky, popřípadě DIY schopní jedinci si to mohou přebastlit. Proto už je mi jasné, proč to nikdo nevyrábí, i když je to ze signálového hlediska to nejlepší. Takže zde opět končí můj sen o symetrickém RIAA preampu.
Symetrické(plně) preampy se dělají (zřídka). Viz vedlejší vlákno: http://hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=4989