Chtěl bych se zeptat, jaký má vliv hmotnost talíře gramofonu na výsledný zvuk ?
Jaký je vhodný jeho materiál (ocel, kovová slitina, acryl, MDF, sendwič, další...) ?
A jaká hmotnost již bude dostatečná resp. pro jaké celkové uspořádání s motorem + clamp. A případně "optimální" model gramofonu ?
Tady je přehled celé škály talířů od ProJect
RPM 1.3 - MDF 1,6 kg 300mm Tento gramo je asi "nejmenší z nejlepších"
RPM 5.1 - (nově) MDF 1,75 kg a šroubovací clamp na osu
RPM 6.1 - acryl
RPM 9 - acryl 3,5 kg
RPM 10 - acryl 5,4 kg
1Xpression Carbon - ocel
1Xpression Carbon III - acryl 0,9 kg
1Xpression Carbon Classic - hliník 1,65 kg
2Xprerience - MDF 2 kg
6Perspex - acryl 2 kg
X-Tension 9 - lisovaný sendwič 5,4 kg Talíř je lisován z několika vrstev
X-Tension 10 a 12 - lisovaný sendwič 5,7 kg Talíř je velmi těžký (5,7 kg), vyrobený ze speciální slitiny kovů, s vnitřní stranou utlumenou Sorbotanem. Vrchní část je tvořena recyklovanými vinyly, které tvoří výborný podklad. Celá tato "sendvičová" konstrukce je následně "zapečena" a velice pečlivě vyvážena.
TALÍŘ gramofonu a jeho hmotnost
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: TALÍŘ gramofonu a jeho hmotnost
Ja mam osobni zkusenost s 2Xperience a RPM10.1,RPM je oproti 2Xperience zcela mrtvy, neni slyset zadne ruseni, dokonce praskani desek je slyset jen u hodne jetych desek, lepsi gramofon si nedovedu predstavit, pro mne absolutni spokojenost. Clamp u 2Xperience byl ocelovy, sroubovaci, u RPM nevim jestli je to ocel nebo nejaka slitina, nasazuje se na hladky trn a vazi 800g...
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A dá se nějak porovnat velikost rozdílu mezi 9 a 10 ?
Dobrý deň, veľmi by ma zaujímal váš názor na výhody a rozdiely medzi:
Project Xpression III - tanier - acryl 0,9 kg
Project Xpression III Classic - tanier - hliník 1,65 kg + korokový alebo kožený slipmat
Nerozumiem prečo je Classic drahší, ale rozdiel ceny bude pravdepodobne zapríčinený inou povrchovou úpravou. Mám v tom už celkom chaos. Niekde vyzdvihujú ako výhodu väčšiu hmotnosť taniera niekde zas acryl ako materál. Preto sa chcem spýtať:
Aký je rozdiel prednesu a praktického použivania pri týchto konkrétnych dvoch tanieroch ? A ktorý by ste mi odporúčili ?
Project Xpression III - tanier - acryl 0,9 kg
Project Xpression III Classic - tanier - hliník 1,65 kg + korokový alebo kožený slipmat
Nerozumiem prečo je Classic drahší, ale rozdiel ceny bude pravdepodobne zapríčinený inou povrchovou úpravou. Mám v tom už celkom chaos. Niekde vyzdvihujú ako výhodu väčšiu hmotnosť taniera niekde zas acryl ako materál. Preto sa chcem spýtať:
Aký je rozdiel prednesu a praktického použivania pri týchto konkrétnych dvoch tanieroch ? A ktorý by ste mi odporúčili ?