Tesla GZ 711

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Lukes
Kontaktovat uživatele:

Tesla GZ 711

Příspěvek od Lukes »

Zdravim vsetkych milovnikov LP!

Nedavno som zdedil po dedovi krasny kufrikovy gramofon Tesla GZ 711. Na moje prekvapenie po prvom zapojeni do elektriky fungoval.

Neskor po prehrani 2-3 platni zacal spomalovat, tak som ho vypol. Hned na to som ho zapol znova, ale tanier sa mi uz nerozotocil. Nechal som ho teda oddychnut a po hodine skusil znova a tanier sa roztocil, prehral mi 1 platnu a opat sa problem zopakoval. Presurfoval som uz tri dni na forach a strankach s gramofonmi, ale konkretne o tomto type gramofonu som sa takmer nic nedozvedel a preto som sa obratil na Vas.

Skusil som odmontovat spodny kryt, ze ho vycistim, ale zdalo sa mi vsetko krasne ciste (az neuveritelne po 37 rokoch od vyroby). Nasledne som ho zapol, motorcek bzucal, ale neroztocil sa. Ked som mu pomohol roztocit, tak znovu bezal a nezastavil *thumbs up* . Zastavil az ked som ho vypol a po opatovnom zapnuti sa znovu neroztocil *thumbs down* . Opat som ho nechal oddychnut a motorcek sa roztocil.

Nakolko som celkom laik, nevedeli by ste mi poradit, ako by som mohol tento motorcek opravit?

Zaroven by som mal este par otazok:
Nemate niekto prosim servisny manual pre tento typ gramofonu?
Ma tento typ gramofonu remen, alebo funguje na priamom pohone taniera?
Ako sa odmontuje horny tanier na ktory sa poklada platna?
Poznate nejaky servis na gramofony v Bratislave, alebo v okoli?

Dakujem pekne za vase odpovede!

S pozdravom Lukes z Bratislavy

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tesla GZ 711

Příspěvek od ma1ko »

Tenhle typ používá šasi HC71 s třecím mezikolem. Tady je manuál k GZC710, které používá stejné šásko http://www.radiojournal.cz/schemata/gzc710sd.pdf . U toho motorku asi bude stačit promazání hřídelky. Snad Ti to pomůže, ale podle mě tyhle typy lépe než k přehrávání desek poslouží k zaplnění prázdného místa v popelnici.

Lukes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukes »

ma1ko píše:Tenhle typ používá šasi HC71 s třecím mezikolem. Tady je manuál k GZC710, které používá stejné šásko http://www.radiojournal.cz/schemata/gzc710sd.pdf . U toho motorku asi bude stačit promazání hřídelky. Snad Ti to pomůže, ale podle mě tyhle typy lépe než k přehrávání desek poslouží k zaplnění prázdného místa v popelnici.
Velka vdaka za ten manual *klanimse*

Ak som spravne pochopil, kedze šasi vyuziva treci medzikolo, tak na pohon taniera sa nevyuziva remen? ( Chcel som remen vylucit z moznej zavady )
Vedel by si mi poradit akym olejom promazat hriadely? ( WD 40 zrejme nebude to prave orechove )

S tou popelnici si ma teda nepotesil *fnuk* ... tento gramofon sa mi celkom paci a nakolko nejsom odbornik, tak mi hadam po oprave bude par rokov sluzit.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Za cenu okolo tisícovky dneska koupíš NC420 nebo NC430 a to je oproti tomu jiná liga. I NC300, která se na bazarech pohybuje okolo 3-5 stovek, je podstatně lepší.

Lukes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukes »

Nevedeli by ste mi prosim vas pomoct, ako sundam vrchny tanier? V navode je pisane: otacky na "0" a tanier nastavime tak aby krizikom oznaceny nyt smeroval k prenoske a potom vytiahnut. Ale ja ziadny nyt ani krizik nevidim *headbang*

Prosim o pomoooc :roll:

Lukes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukes »

Plany poplach :D podarilo sa mi to rozobrat, na spodu bola matka, uz som aj vybral motorcek. Zajtra to vycistim a namazem, aj ked sa mi zda, ze je to relativne ciste a nikde to nedrhne. Dam vediet ci to pomohlo.

Lukes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukes »

Tak vdaka Mirkovi, sa mi podarilo opravit chybu na motore. Tu som ulozil obrazky pred a po oprave: https://postimg.org/gallery/2d6eoog6m/

Islo o to, ze bolo treba vymenit plastove uchytenie rotoru za kovove (u mna nerez, Mirek odporucal perovu mosadz), pretoze po zahriati motoru plast zrejme povolil hriadel a rotor sa zablokoval.

Takze gramofon sa vesele toci, bez prestavky :music:

Ale vyskytol sa dalsi problem, neviem ci je problem v kabli od repraku, alebo v zabudovanom konektore v gramci, pretoze musim hladat taku polohu kablu, pri ktorej hraje. No niesom si uplne isty, pretoze minule pomohlo pohybat s potenciometrom na vysky a basy a reprak zacal hrat. Asi by bolo potrebne vymenit kabel a konektor, ale na to si netrufam.

Odpovědět