Timing gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Timing gramofonu

Příspěvek od PavelN »

Poslouchal jsem Queen: The Works, skladbu Man On the Prowl (LP z roku 1984 vylisováno v Indii)
Porovnával jsem přepínáním se zvukem CDP (cca 5-tinásobně drahého než pořizovací cena gramo a předzesilovače), CD disk originál z roku 1994 digital remastered

Zvuk z LP:
Muzika prostě šlape a člověku se chce podupávat. Basák přehmatává hbitými prsty po hmatníku, hudba jde pěkně od podlahy. Freddie má vše na háku, krásně sytým hlasem s jeho typickými sykavkami odzpívá. Ke konci skladby se člověk nachází v transu a pouští ji znova.
Pak zcela propadá rytmu rychlého jivu, vše je bezprostřední už jen popadnout holku a udělat pár podvlíknutí pod nohama a vydupávat v rychlém sledu kroky do tanečního parketu a provést pár divokých figur. Prostě je v tom spousta energie, že to s člověkem cloumá a pouští si to popáté a neví co dřív vychutnávat. Jestli rytmus nebo nadhled a lehkost, se kterou je to provedeno nebo na konci mistrovské zakončení na klavír. Ten klavírista je snad šílený, když strhujícím partem korunuje celou skladbu.

No a to jsem celé odpoledne poslouchal CDP a myslel jsem si, že hraje lépe než gramofon. Bohužel tomu chybí ta bezprostřednost, drive a vybuzení emocí, které člověk od hudby očekává. Krásně plynulý a spojitý tok organické hudby se line z reproduktorů a strhává člověka sebou. Pouští to do mě silnej proud. Gramofon rolls!!!

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Timing gramofonu

Příspěvek od fox »

Kdyby to LP nebylo Dum Dum India, ale made in Japan, to bylo teprve maso !

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

PavelIN rock ještě ujde.
Na klasice gramofon ujíždí cedlům o koňskou délku.
Nebojím se koupit jakoukoli vážnou hudbu na Suprafonu, Melodii, Pantonu a Eterně.
Vím, že si ji rád poslechnu. CD mám jen s opravdu zajímavými nahrávkami a ještě to nemohu bezprostředně měnit.
Ruská klasika je z CD nesdělující.
Tiché pasáže romantiků s loukou malých drobných ornamentů u nichž orchestr předvádí barevnost a tempální mikro proměnlivost, na řídkém formátu CD zadušuje něco v systému einznull.
No ale s gramofonem to taky není tak jednoduché, že. :-)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

efičák

nesouhlasím.
mě osobně leze z repro a z digitálního zdroje hudba ruských klasiků více než poslouchatelně.
má to šťávu, jemnost i dynamiku.
pytel i fotolaik jsou svědky.
asi není digitál jako digitál.
:-)
tím neříkám, že bych kvalitní "gramec" také neposlouchal. ale ta cena....

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

No jo, za cd přehrávač musí člověk hodně zaplatit, aby klasika zněla dobře. Ještě že je tu sacd...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

petrj

obávám se, že za analogovou cestu zaplatíš stejně jako za digitál.
to, co jsem měl možnos slyšet v analogové cestě, a co mě chytlo nebo ohromilo, bylo vesměs kolem nebo výrazně nad 10.000 eur....

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Lachim

Já sám nemám s analogem žádné zkušenosti. Jen jako posluchač klasiky vím, že ani můj Denon Dcd-2000Ae není v cd režimu na klasiku to pravé. Je to detailní, přesné, čisté atd., jenže tam prostě a jednoduše chybí to hlavní. Teprve s sacd je to HUDBA.*thumbs up*
Takže informace o tom, jak málo se sacd prodává, mě dost děsí. Co já bych bez sacd dělal, když na pořádný cd přehrávač nemám? No snad nám sacd vydrží. Už proto, že i sacd přehrávače za pár desítek tisíc hrají (za ty peníze) výborně. A díky Tvé zkušenosti předpokládám, že za gramofon, který by jim stačil, bych musel hodně zaplatit.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

PetrJ píše:A díky Tvé zkušenosti předpokládám, že za gramofon, který by jim stačil, bych musel hodně zaplatit.
To si nemyslím, on gramofon hraje prostě jinak než jakýkoli CD, vždycky tam bude ten charakter, který když miluješ není co rešit. Na klasiku je mi třeba i stará tesla se slušnou MM přenoskou a pre-ampem subjektivně příjemnější jak HDCD pres mého Vincka. A to nemluvím o tom jak se gramec krásně točí, a jak ten starý obal apartně voní starobou... :-)

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Pokud si dobře vzpomínám na recenzi sacd přehrávače Sony kolem 30k (Stereo Video), tak měl hrát přibližně jako gramofon za 150k. Vím, že osobní preference jsou důležité, ale na soustředěný poslech klasiky to už musí hrát moc dobře. Navíc sestava musí být opravdu špičková, aby z sacd dostala maximum.
V digitálu má sacd fantastický poměr výkonu a ceny, protože už za pár desítek tisíc to hraje jak precizně, tak muzikálně. I při soustředěném poslechu náročné hudby zapomínám na technické záležitosti a už jen poslouchám hudbu. Jak je to s gramofony netuším. Ale zatím bych spíš řekl, že bych musel zaplatit víc než za sacd.
Gramofony mají své kouzlo, moc se mi líbí. Ale dokud bude na trhu sacd, nic mě nenutí k němu přejít. A Lachimův postřeh o tom, že analog se vyrovná (nebo je ještě lepší) digitálu až za moc peněz mi přijde pravděpodobný.

PetrJ

Příspěvek od PetrJ »

Ještě jednou ale řílám, že o gramofonech vím naprosté houby. Nic nepreferuji, jenom mě zajímá (jsem zvědavý :) ), jaký je za dostupný peníz nejlepší zdroj signálu do špičkového řetězce.
Cd přehrávače z nižší třídy nevyhovují jak po stránce přirozenosti reprodukce, tak ani v tom základním (rozlišení, čistota zvuku). Dražší cd přehrávače jsou na tom lépe, dají se dlouhodobě poslouchat, žádné "očividné" neduhy jako ostrost nebo mlha apod. Jenže, jak psal PavelN, "chybí ta bezprostřednost, drive a vybuzení emocí, které člověk od hudby očekává".
S sacd to tam už je, a to za slušnou cenu. Pamatuji, jak Ciba na jiném fóru porovnával svůj Audio Aero Capitole Reference SE (200 tisíc) s Marantzem SA7001KI (25 tisíc). Ano, Audio Aero byl lepší než Marantz v sacd, ale poměr výkon cena byl u sacd mnohem lepší.
Kolik by tedy musel stát gramofon, aby se vyrovnal slušným sacd přehrávačům? To opravdu nevím a rád se to od zkušených dovím. Jen se mi nezdá, že by se kompromisy levnějších gramofonů neprojevily v dobrém řetězci stejně negativně jako např. nevýhody levných cd přehrávačů. Osobní preference jsou zásadní, ale pokud se nepletu,tak mluvit o nich má smysl jen u přístrojů, které hrají stejnou ligu.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

SACD přehrávač jsem také měl. Byl to Sony SCD XE 670 (PC 12 tis. Kč). SACD znělo skutečně lépe než zvuk z CDP za 20 tis. Stejně mi to, ale přišlo technické a těch několik málo SACD disků, co jsem měl mi nějak nestačilo.

Gramofon a to zejména ty levnější mají své neduhy. Ale prostě pokud reprodukci přestanu brát čistě z technického hlediska, tak u mě vítězí gramo. Na co mi je precizně reprodukovaná hudba se všemi detaily, když mě to neosloví.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Zajímavé čtení. Jsem zvědav, co ještě zajímavého se dočteme o SACD v Timing gramofonu. :D

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Jen proto , aby takzvaně řeč nestála :D , pokusím se popsat mé nejnovější poznatky z porovnání zvuku dvou relativně dobrých až výborných zdrojů signálu , tedy mého CD playeru ( Audioaéro a gramofonu Project Xtension – viz můj podpis ) K tomuto zamyšlení mě přivedla nedávná návštěva u mě doma , členů fora Foxe a jeho kamaráda , kteří jsou též zkušení posluchači a mají i zkušenosti s poslechem kvalitních gramofonů . V zásadě jsme se shodli a je potřeba to zdůraznit , že zrovna tak jako CD nosiče tak i LP desky mají různou (rozuměj kolísavou) technickou kvalitu nahrávek která má pak fatální vliv na dojem z reprodukovaného zvuku. V tomto ohledu bych řekl , že zde není velkých rozdílů .. , proto sem se dál zaměřil jen na srovnání technicky kvalitně nahraných desek , tím myslím desek s nekomprimovanou dynamikou , s plným neořezaným zvukem , kde je zaznamenán přirozený prostor v nahrávkách atd . a byly také produkovány ze shodného analogového , nebo digitálního zdroje . Srovnání jiných nahrávek ( z rozdílných zdrojů) je pak velmi složité a řekl bych až nemožné . Ještě bych se zastavil u cenových relací obou konkrétních přístrojů , může to dát přibližnou odpověd na klasickou otázku – mám CDP xxx za xxx korun , kolik bude stát analogová setava s lepím zvukem ? Takže daný CDP Audioaéro ve verzi Capitole Reference SE stojí nový v Německu cca 8000 Euro , zatímco Xtension s 12” raménkem Project Evolution , s přenoskou Ortofon Jubilee a phono předzesilovačem RCM cca 6600 Euro ve stejné zemi . Když ted mé zamyšlení hodně zkrátím a zjednoduším můžu nejen já s klidem napsat , že výše uvedená analogová kombinace se svojí subjektivní kvalitou zvuku zcela vyrovnala digitálnímu přístroji . Tento názor není jen moje vlastní úvaha , slyšelo to u mně více lidí a já sám jsem tím překvapen a dnes říkam , že to je jedině dobře ..
Samozřejmě tyto mé úvahy také neznamenají žádné zatracení digitálního zdroje signálu , už jen proto , že má nejoblíbenější hudba z produkce MA Recordings a některá další vychází pouze a jen na CD platformě , takže pro mě je stále CDP nutnost a jak sem už dříve uvedl v kvalitě zvuku mé CDP nijak nezaostává za analogem . Nakonec snad jen malá poznámka , tento můj příspěvek je jen a pouze o mé aparatuře a mých pocitech i když podpořených několika mými přáteli , takže to samozřejmě nikomu nevnucuju a netvrdím , že to je nějaká absolutní pravda .

berka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od berka »

ahoj nezlop se ze te optejzuji ,jakj jsi spokojeny s project Xteison ,mel jsi rpm 10
diky

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

K tomu srovnání , na první pohled jde o zcela jiné koncepce , ale i provedení obou gramofonů . Zatímco RPM 10 jde cestou odděleného pohonu a možnosti přidání ,, základové ,, desky Ground it , Xtension je homogenní celek , tedy vše pohromadě na jedné desce. Z mého pohledu je Xtension a jeho řešení pohonu o notný kus dále než u RPM a to vzhledem k přenosu vibrací od motorku dále do šasi celého gramofonu , další zlepšení lze vidět i u použití řízení a regulace otáček (Speed box II SE) a vůbec celkové řešení uložení pohonu je mnohem sofistikovanější než u levnějsího typu . Dálší rozdíl je v konstrukci a použitém materiálu talíře u modelu Xtension , základ je z hliníku , kde na vrchní části je nalisována deska z vynilu a spodní část je vytlumena bitumenovým pruhem pro potlačení vibrací , já jsem to vylepšil ještě vylitím spodní vybrané časti talíře materiálem Silicon Elastic , kam se vešlo cca 2Kg tohoto materiálu a talíř je ted absolutně akusticky mrtvý ..to se významně projevilo na kvalitě zvuku . Ještě se také musím zmínit o možnosti použití 12“ raménka Project Evolution – což hodnotím jako velký pokrok oproti modelu RPM . Samotné provedí Xtensionu je na velmi vysoké úrovni a je velmi těžké najít nějaké nedostatky . Co se týká zvuku , zlepšení bylo lze slyšet ve všech jednotlivých disiplínách , vyzdvihl bych snad větší ticho na pozadí reprodukce , o dost pevnější a důraznější basy a samozřejmě úbytek zkreslení na začátku a na konci desky .

Odpovědět