Ultrazvuková cisticka
-
- Kontaktovat uživatele:
Ultrazvuková cisticka
Zdravím,
získal jsem ultrazvukovou čističku,má někdo zkušenost s čištěním desek v něčem takovém? ...a co použít jako náplň? Dík Mara
získal jsem ultrazvukovou čističku,má někdo zkušenost s čištěním desek v něčem takovém? ...a co použít jako náplň? Dík Mara
Re: Ultrazvuková cisticka
Mám odskúšané dva roztoky, ktoré používam, podľa toho, čo mám momentálne k dispozícii:
Roztok č. 1:
4 diely destilky
1 diel isopropyl
pár kvapiek jari
Roztok č. 2:
4 diely destilky
1 diel isopropyl
1 diel fotonal
Roztok č. 1:
4 diely destilky
1 diel isopropyl
pár kvapiek jari
Roztok č. 2:
4 diely destilky
1 diel isopropyl
1 diel fotonal
Jar nepoužívat. Isopropylu a fotonalu každýho maximálně 10% z celkovýho množství "roztoku" a i to už je hodně, nejlepší je nedávat každýho víc jak 5%. Jinak stačí i jen čistá destilovaná voda, ultrazvuk je sám o sobě dost účinný čistění.
Destilka je základ. Fotonalu stačí pár kapek, voda pak neulpívá. U isopropylu jsem postupně snížil dávky skoro na nulu, je to odmašťovadlo, tak jej přidávám jen pokud je deska hodně ošmataná. Isopropyl je těkavý, takže z roztoku postupně vyprchává.
Roztok z opatrnosti zahřívám max. na 25-30 stupňů.
Roztok z opatrnosti zahřívám max. na 25-30 stupňů.
keďže rád experimentuješ pridaj do roztoku pár kvapek
antistatickej aviváže napr. Lenor apod.
antistatickej aviváže napr. Lenor apod.
Dělal někdo gravimetrickou zkoušku na zjištení množství nečistot po určité době, nebo počtu použítí desky?
Asi by to mohlo pomoci určit, jak velký má význam čištění. Případně stanovit co nejlepší způsob, receptůru roztoku a třeba i frekvenci čištění. Neřešil bych upatlanou desku, to je vidět a nikdo to určitě nechce.
Asi by to mohlo pomoci určit, jak velký má význam čištění. Případně stanovit co nejlepší způsob, receptůru roztoku a třeba i frekvenci čištění. Neřešil bych upatlanou desku, to je vidět a nikdo to určitě nechce.
Nie, iba vizuálne-audiometrickú. Ak LP cez túto skúšku neprejde, tak čistím. Inak tie pomery kvapalín dávam od oka, žiadne presné miery.
-
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za info a sdílení zkušenosti. Ještě bych se zeptal, jestli desku stačí vložit a postupně otáčet a nebo je nezbytné mít nějaký strojek, který bude deskou otáčet?
-
- Kontaktovat uživatele:
No, vinyl musíš nějak upnout a otáčet ho v roztoku. Taky musíš ochránit etiketu, když vinyl otáčíš. Doporučuji koupit strojek s motorovým otáčením. Ten koupíš třeba na Allegru.
https://allegro.cz/nabidka/cistic-vinyl ... d6604cf017
https://allegro.cz/nabidka/cistic-vinyl ... d6604cf017
Pre pranie rozmerovo vyhovuje 6 litrová ultrazvuková vaňa. Os otáčania LP je 25mm nad hornou hranou vane. Vtedy nedojde k namočeniu etikety. Pre otáčanie stačí aj obojsmerný motorček otáčania grilu z Obi. Je potrebné ho upevniť k nejakému stojanu. Akurát ražeň určený k motorčeku má len 6mm, treba ho upraviť, aby LP na ňom nelietali, alebo použiť niečo iné.
-
- Kontaktovat uživatele:
Posílám foto , už čistím.... na fotce je cisteni se třech desek , ale mám pocit že je lepší čistit jen jednu desku a před koncem vzít jemni štětec a projet drážky tím štěteček.
Aký to je motorček a kolko otáčok za minútu má? Nemal by byť príliš rýchly, aby na namočenú časť mala kedy pôsobiť kvapalina. Pokiaľ platne nie sú zamastené, či polepené, tak stačí aj takéto vyčistenie od prachu v drážkach v ultrazvukovej vani. Kludne aj viacej kusov LP naraz. Ako máš vyriešené nasúvanie a vyberanie LP z tŕňa? Odoberieš konzolu s motorom rukou a nasúvaš LP na tŕň z nejakého pripraveného stojana?
-
- Kontaktovat uživatele:
Moturek je koupeni v obyc železářství a stal 150kc .Točí se pomalu, 15-20vtern otocka. Přikládám foto komponentů. Ty boky jsou víčka že zavarovacek (plastové jsou nejlepší) vyplnění k -flexem kvůli těsnosti aby se nenamocil střed.
Tak oproti motorčeku z OBI si ušetril. Otáčky vyhovujú, aby bola LP dostatočne dlho ponorená. S tým chránením etikety dobrý nápad. Prajem ti veľa pekných zážitkov s analógom.
Panové těch 25 min není to moc? Zároveň teplota 30 C málo?