Volba gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Volba gramofonu

Příspěvek od Dinosaurjr »

Ahoj,

rád bych si pořídil trochu lepší gramon než stávající NC 470, jen nevím jaký a na co se při výběru zaměřit. I když na tomto gramofonu jsou slyšet detaily, jak ve studiu hrají na lampáče a jak jim z dálky brumí 50Hz už ve studiu.

Do hledáčku mi padal NC 500 nebo nějaký starší Dual, a pak
Pro-Ject Debut Carbon (ten s přenoskou, která se přimontuje na celo-carbon-ové ramínko)
Pro-Ject RPM 1.3
Přenoska pokud možno co nej, ale tady se při výběru ztrácím. Dobré dopo je nebo AT95E a OMB5E, nebo pak na vyšší OMB10 nebo až 2M Red.
Předzesilovač plánuji Actidamp IV, zesilovač tranzistor - kvalitní.

LP mám zatím málo. Tedy tak málo zase ne, ale aby byly ve výborném stavu a ještě poslouchatelné tak těch moc není. Většina je z lisovny z Loděnic co nahrál Supraphon, Panton či Opus (SK) pak licenční (ty hrajou velmi dobře) a jen pár zahraničních. Např. jsem podědil kolekci starých desek z období "konce" jazzu a "počátek" rocku, jsou to taková neohebná EP, ta hrají výtečně. Nadruhou stranu dost desek je poškrábaných a dost to lupe nebo dokonce i přeskakují. Nejdůležitější je aby nahrávka byla kvalitní, pak je to radost poslouchat. Na ty poškrábané (2.kat.) a na vytřídění bych si asi ponechal stávající gramo, no ale kam s ním ? A do budoucna předpokládám, že bych si kupoval fungl nové 1-2 LP za měsíc (když to půjde...)

Jaké jsou rozdíly mezi gramofonama (uložení ložiska, ramínko ?) a mezi přenoskama ? A co vliv na celkový projev ?
A jaké může být optimální řešení kudy se vydat (a kudy nikoliv) ?

Předem díky za jakoukoli radu.

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Volba gramofonu

Příspěvek od Hans1983 »

Dinosaur a vůbec ti chceš měnit gramo kvůli designu???

Jinak myslím že pokud to chceš posunout na vyšší úroveň bude minimum přenoska 2M Red.

Ohledně samotného grama z výše uvedených sem slyšel pouze Pro-Ject Debut Carbon s 2M Red. Ale na stejné sestavě mi hodně dobře hrál i můj Lenco L-452 s VM2103 a to se starou jehlou. Pak sem jehlu už na domácí sestavě vyměnil a to je najednou panečku změna!

Pak jak píšeš o koupi nových desek tak se tu vedou diskuze o tom zda-li nové nahrávky mají dynamiku těch starých a myslím že většinový názor je že už to z velké části tak není a nová lp nemusí hrát tak dobře co ty staré v dobrém stavu :|
Já třeba teď po pár desítkách korun (35-80,-/ks) nakupoval na aukru asi 8 desek a povedlo se mi je sehnat opravdu v pěkném stavu, ale je to samozřejmě loterie případně si vytypovat nějaké slušné prodejce a brát jen od nich. (Ale třeba kamarád se prvním nákupem lp na aukru spálil a řek že na to kašle a raději bude sem tam kupovat novou, možná ho za nějaký čas zlomí ty moje povedené nákupy :) )

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Volba gramofonu

Příspěvek od Dinosaurjr »

Gramofon nechci měnit kvůli designu, ten navíc beru spíše jako bonus, když se mi trefí do vkusu (470 se mi navíc líbí). Prošel jsem tady dost diskusí k 470 i k úpravám (modelína inside, předrátování, novou jehlu či přenosku atd.). Chtěl bych ho vyměnit, abych dosáhl soundu lepšího než z CD. A to se mi asi s tímto modelem asi jen tak nepodaří. Tento gramec jsem podložil na stabilní podklad, to mu hodně pomohlo, ale v tichých pasážích to není úplně ono. Potřebuji (předpokládám) pevněnjší konstrukci než je tato plovoucí. Ne že by to hrálo nějak extra špatně, to určitě nikoliv, je to slušný Phono. Ale už začínám nahánět skupinu těch posledních pár dB a čistotu nahrávky. Např. na něj nemůžu umístit středový puk na zatížení LP, protože osa začne drhnout o dno...

Odpovědět