VPI HW 19+ PT 6+ ZYX r-100

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
fajfka
Kontaktovat uživatele:

VPI HW 19+ PT 6+ ZYX r-100

Příspěvek od fajfka »

Nějak to není ono.Tuhle sestavu mám už dost let.Postupně jsem vyměnil přenosku Grado Sonata za ZYX r-100 LO ( jednoznačně přínos),těžší talíř než je standardní ( to už tolik slyšet není) i lepší PRE ( Ri Audio-Linn Kairn- nejnověji Luxman L 550 ,také plus ).Rameno od Audioquest PT 6 zůstává. Taky jsem nechal seřídit gramo odborníkem . Když ale slyším, že líp to hraje ke středu desky ( basy ),hlava mi to nebere . Navíc jsem přešel při hraní CD na Foobar 2000 a to byl takový skok,že jsem desky na čas odložil. Ještě že Ráj analogu žije,aspoň jsem se dozvěděl,že se dá zvuk lehce ovlivnit přes VTA. Čekání na nirvánu pokračuje..

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: VPI HW 19+ PT 6+ ZYX r-100

Příspěvek od efičák »

Zdar audiu,
cd z počítače přes dobrý DAC je v pohodě a ne všem se musí vinyl líbit.

Máš opravdu dobrou analogovou sestavu, vše vyšší kategorie, ale zaráží mne rozdíl v polovině LP...
Mohli bychom se poradit s kolegy, mne napadá nastavení tlumení ramínka, vodorovný talíř, nebo kabeláž.

Ramínko Audioquest má mít nějaké nastavení tlumení, máš stažený manuál?
Obrázek
http://www.vinylengine.com/library/audioquest/pt6.shtml
Nejde mi to.
Má střední efektivní hmotnost. Soulad s ZYX ?

Hmotnost 5g
Výstupní napětí 0,24 mV !!! velmi náročné pro phono, ale s Luxmanem 550 by to mělo být ok
přítlak 2g (1,75 - 3 gr ) nastav si 3 gr a postupně snižuj na nějaké akustické nahrávce
doporučená impendace do phona 100 Ohmů je dobré vyzkoušet od 50-300 Ohmů, doporučená nemusí být nejlepší
rozsah 10 Hz - 80 kHz náročná přenoska, rezonance ramínka, racku, zpětná vazba z reproduktorů...

EQ shodě horizontální / vertikální
15 × 10 -6 cm / dyne 12 × 10 -6 cm / dyne

Středně těžké ramínko ( podobné Jelco 250 má 18 gr) - lehká přenoska - vyšší snímavost, může být, že si to nerozumí a přenoska chce lehčí rameno. Je tam to nastavitelné tlumení, nebál bych se namazal ložiska a vymezit vůli.
Je-li tlumení rezonancí olejové, mohlo dojít k jeho úbytku.

http://translate.google.cz/translate?hl ... 1I7SKPT_cs

Také se mi u Kuzmy stalo, že se poškodila izolace kabelů v ramínku, napětí se ztrácelo a proto nešly MC LO přenosky poslouchat...

Polarita od přenosky do phona není samozřejmost. Proměřit. Tuhle jsme u Zbyňka přišli na to, že v ramínku od Ortofonu je kabeláž přehozená - stane se.

Výrobce je japonské Jelco, třeba se najdou na netu zkušenosti.

Dále s MC LO přenoskou je nutné vynaložit maximum pro umístění gramce. I já se dostal do situace, kdy CDP hrál lépe.
Jen kvůli nepevnému racku se vibrace projevily ve zvuku tak hodně, že to nešlo poslouchat.

JE to těžká cesta, hledat problém v analogu, elektrická nebo mechanická chyba a pak je z analogu smutno. NEjednou jsem řešil nějaký nesoulad a když už se mě zdálo, že to je konečně ono návštěvou u jiného vinylisty mi spadl pocit spokojenost do kolen, jak jemu třeba levný gramec v jeho konfiguraci hraje...

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

to eficak: Dík za reakci.
Všechno,co nevyžaduje speciální vědomosti,mám snad ošetřeno dobře. V racku je pod gramofonem žulová deska,ta má 50kg. Tady to nejspíš nebude. Zkusím laborovat s přítlakem,ale myslím že už jsem to zkoušel ( v rozmezí 1,5-2,5g ),bez většího efektu. Taky mne napadlo zkusit zatížit rameno nad přenoskou.Olejové tlumení je snad v pořádku,oleje je spíš víc než míň. Zdravím

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

Ještě doplním. Je tu na ramínku jedna nestandardní věc. Antiskating mám nastavený mimo stupnici. Nemám měřicí desku, nechal jsem si vyrobit skleněné LP a na tom jsem ho nastavil.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

S přítlakem moc nelaboruj a nastav dle doporučení výrobce přenosky.

Zkus snížit antiskating na minimum a potom postupně přidávej při poslechu některé dobře naposlouchané LP až dojdeš k hodnotě, která ti bude poslechově vyhovovat.

Pro nastavení antiskatingu se používají speciální desky jako např. Hi-Fi News Analogue Test LP. Někde jsem četl, že nastavovat antiskating tak, aby hrot přenosky "plaval" na hladkém povrchu, není správné (ačkoli to připadá logické). Nevím, sám jsem si nastavoval antiskating poslechem za použití zmíněné testovací desky.

Možná by to chtělo ověřit celkové nastavení tvého gramofonu pomocí kvalitního protractoru (i tvůj odborník mohl někde udělat chybu). :?:

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

Keď som použil pod gramo žulovú dosku, zmizli mi výšky. Potom som ju vymenil za MDF a hrá to O.K.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

http://www.vinylengine.com/cartridge_re ... Bedlo%9Eit

Rezonance vychází dobře, přenoska se k rameni hodí.
*thumbs up*

Antiskating nastavuj na měřící, nebo monofonně nahrané desce. Rowing odmítá nastavení hladkým povrchem.
I s špatným antiskatingem by deska měla hrát dobře, jen stereo bys mohl mít posunuté na jednu bednu.

Poslední věc co mě napadá je ta elektrika, proměření kabeláže zda je vše v pořádku. V každém vodiči. Žádné další zázraky už přes net nevymyslíme. Je to na tobě.

Ještě bych zkusil půjčit jiné phono, já si s phony zažil, to hrálo s tou přenoskou a jiné s jinou.

Nepsal jsi zda je možné měnit nastavení Ohmů na MC vstupu !?

Vyzkoušej - pujč jiné, třeba obyčejný Phono box S. Nastavení od 30 do 1000 Ohmů.

Já osobně bych tam prásknul Ortofon OM5e a phono na MM a když by to stále hrálo líp z DAC-u, jsi prostě víc na digitál.
*sunglases*

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

eficak: Já osobně bych tam prásknul Ortofon OM5e a phono na MM a když by to stále hrálo líp z DAC-u, jsi prostě víc na digitál.

Ne,to nejsem. Jen tu trochu zapadla informace,že se basy zlepší a zpevní v druhé půlce záznamu,nejlepší bývá poslední skladba. Když mne to napadlo poprvé,řekl jsem si..náhoda ,zvukař se zlepšil. Ale objevilo se to i u mnoha jiných desek,ne však u všech.Teprve teď mne napadá,že vypovídající by mohl být záznam klasické hudby, tam nehrozí změny při nahrávání. Jen si nevybavuju vhodnou desku,tohle moc nehraju.
Jen na okraj, pouštím si nejraději jazz od ,,šukacího,, po big band.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Drahá fajfko, jak to tu popisuješ, tak to vychází na nevhodně nastavené rameno/přenosku.

Možná tvůj odborník neměl svůj den? *sunglases*

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

Tak jsem na to přišel a zas hrajeme jak z praku. Před třemi roky jsem dal pod gramo žulovou desku a všechno bylo nastaveno správně.Jenže ta velká váha po čase pohnula parketovou podlahou a ramínko hrálo s kopce . Nejdřív mi to prozradil antiskating,který najednou neseděl a pak bublinka váhy. Takže ta největší trivialita,mít gramo vodorovně,nebyla splněna. Dík za všechny dobře míněné rady.Hlavně že nemusím rekablovat..

Foxy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foxy »

Tohle VPI chassí je naprostý ráj pro hračičky.. Zkoušel sem i motor samostatně (SAMA), nebo naopak natvrdo ala Rega. I spousta jiných kombinací, pokusů a omylů. Jen sem pak najednou zjistil, že stavím vedle něj-úplně nový gramofon-y.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Ty vogo,to je ale hodně starostí s tím analogem.

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

To Foxi: to byl můj velký sen,vyhnat motor ven z gramofonu. Něco na tohle téma jsem viděl ve Studio Eso,ale nevím jak to nakonec dopadlo

Odpovědět