Vyladění Tesla NC500 + zesilovač a bedny

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
johnywm
Kontaktovat uživatele:

Vyladění Tesla NC500 + zesilovač a bedny

Příspěvek od johnywm »

Zdravím všechny místní nadšence a odborníky přes analog.
V minulém roce jsem postupně propadl vinylu. Nechal jsem si opravit gramec (nzc 420), který jsem měl doma a poslouchal (např. Clapton, RHCP, Offspring, Slash, Liknin park, Pink floyd... Na seznámení super, ale teď už to nestačí, proto jsem se rozhodl pro upgrade výbavy. Tak tedy k věci.

Gramofon:
Před měsícem jsem sehnal vcelku levně NC500, protože jsem se dočetl, že je vhodná pro nějaké drobnější úpravy a v té nižší cenové kategorii je to dobrá volba. Kromě obrovské skvrny na víku by měla být technicky v pohodě, což jsem ale nezkoušel (mechanicky funguje, točí se, od jehly jde slyšet zvuk), je tam pětikolík, který nikam nezapojím. Chtěl bych ji dát hezky do pucu.
Šasi: Umím si vyhrát s dřevem, a tím pádem mě napadlo udělat si nějaké pěkné šasi. Někde jsem se dočetl, že není úplně dobrý nápad udělat ho z jednoho kusu masivu kvůli kroucení (přestože by to bylo krásné, že). Nabízí se tedy dýha (to se mi moc nezamlouvá), přebrousit a přelakovat nějakou hodně kryvou barvou nebo jedna deska slepená z hranolů (můj favorit) ? Kryt bych nechal přeleštit a měl by být OK.
Talíř: Je originál, ale nekroutí se, tak bych ho zatím nechal být, motor se zdá být OK.
Raménko: Následně bych si nechal u pana Zatloukala v Litovli předrátovat raménko, dát výstup na cinch, nastavit, vše seřídit.
Přenoska: Momentálně mám k dispozici OMB 5e, kterou mám na nzc 420, ale vzhledem k tomu že je to vcelku low-end, tak bych preferoval koupi jiné, měli byste nějaká doporučení? V jaké cenové relaci se na NC500 vyplatí přenosku kupovat?

Předzesilovač, zesilovač a reprobedny:
Do aparátu bych chtěl zainvestovat tak cca 12t, a napadají mě dvě cesty.
a) předzes pravděpodobně pro-ject + zesilovač (klidně i z druhé ruky) - zde se moc neorientuji a potřeboval bych nějaké rady.
b) známý staví lampové zesilovače na zakázku (sice hlavně na kytary ale je vcelku všestranný), takže pokud bych mu dodal schémata, byl by mi schopný něco vyrobit (a to velmi precizně). Nemám ale zkušenosti a nevím, jestli to má smysl a jak moc by se lampy projevily na zvuku (oproti komerčním tranzistorům, které mi přijdou "sterilní" (a to v tom smyslu že nic nepřidají a nic neuberou)). Takže mě zajímá jestli je to dobrý nápad.
+ reproboxy určitě třípásma (opět klidně i z druhé ruky), otázkou zůstává, jestli je možné v tomto rozpočtu něco vůbec vymyslet.
+ samozřejmě kvalitní kabeláž

Prosím Vás tedy o rady, co a jak. V hudbě se pohybuji už dlouho, ale hi-fi není můj obor a rád si nechám poradit od zkušenějších. Předem děkuji za odpovědi!
Honza

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyladění Tesla NC500 + zesilovač a bedny

Příspěvek od vonvichousch »

Osobně bych nijak základnu NC500 neupravoval, maximálně bych jí opatřil nějakým lakem (používám autolaky, jdou přebrousit a po zalakování bezbarvým lakem, vypadá jako klavírní), nebo dýhou , pokuď preferuješ dřevo, ale samotné šasi bych ponechal. Bylo celkem dobře vymyšlené.
Co se týká přenosky, tak když NC 500 prodával Pro-Ject, tak tam dával AT-95E http://mvicha.sweb.cz/pro-ject_1.pdf myslím, že Ortofon REDka by taky šla, ale nemám zkušenost.

johnywm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnywm »

Tak nějak jsem si to představoval, akorát se mi to nechce kupovat, zvládl bych to sám.

Frosty
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Frosty »

Já vlastním mimo jiné také Teslu 500 v nádherné dýze a vylepšil jsem jí korkovou podložkou místo stávající gumové a přenosku mám Ortofon 2M Bronze a je to docela fajn. Ale neduh všech Tesla gramo je prostě hlučnější ložisko A to mám nové a mažu ho super mazivem.

philcol
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od philcol »

Co se týče hlučnosti ložiska, u mě nejvíce pomohlo, když jsem na spodek ložiska vložil malou ložiskovou kuličku (tuším, že to byl průměr 1.5 mm), takže hřídelka je na spodku uložená de facto pouze bodově.

Odpovědět