Výmena oleja v motore gramofónu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Arpikus
Kontaktovat uživatele:

Výmena oleja v motore gramofónu

Příspěvek od Arpikus »

Ahojte,
má niekto skúsenosti s výmenou oleja v motorčeku gramofónu? Mám starý japonský gramofón MICRO SEIKI Solid-1, rok výroby 1979. Rozhodol som sa ho dať dokopy aby ešte poslúžil pár rokov. Momentálne odstraňujem zoxidovaný povrch zo súčiastok a chel by som zrepasovať aj motorček. Má niekto skúsenosti s výmenou oleja v motorčeku? Je to vôbec potrebné robiť? Ak áno, aký olej použiť pri výmene? Vopred ďakujem za Vaše rady a postrehy ...

palipol
Kontaktovat uživatele:

Re: Výmena oleja v motore gramofónu

Příspěvek od palipol »

Arpikus píše:Ahojte,
má niekto skúsenosti s výmenou oleja v motorčeku gramofónu? Mám starý japonský gramofón MICRO SEIKI Solid-1, rok výroby 1979. Rozhodol som sa ho dať dokopy aby ešte poslúžil pár rokov. Momentálne odstraňujem zoxidovaný povrch zo súčiastok a chel by som zrepasovať aj motorček. Má niekto skúsenosti s výmenou oleja v motorčeku? Je to vôbec potrebné robiť? Ak áno, aký olej použiť pri výmene? Vopred ďakujem za Vaše rady a postrehy ...
Záleží aký motorček je tam použitý, či je rozoberateľný, ale ak beží na klzných ložiskách, je potrebné ich vyčistiť a premazať, pretože len kvapnutím jemného strojového oleja zvonku na osku rotoru v blízkosti ložiska sa väčšinou nič nevyrieši - olej sa nedostane do ložiska vôbec, alebo len málo,lebo klzné ložisko je kalibrované spravidla na 5 tisícin mm a má minimálnu axiálnu vôľu. Ak sa dá rozobrať je treba postupovať opatrne, aby a nepoškodilo ústrojenstvo (zberné kontakty, komutátor, prípadne elektronika - podľa konštrukcie) a aby olej neprenikol tam, kde nemá. Obzvlášť zložité je to v zapúzdrených motorčekoch.
Foto by pomohlo...
Napr u synchrónneho motorčeka SMR 300 (TESLA NC42O-47O) bola výhoda, že vďaka značnej axiálnej vôli sa ložiská dali núdzovo premazať aj bez rozoberania motoru.

Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

A ložisko talíře je v pohodě?

Obrázek

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Zkus hodinářský olej. Je řídký, ale přesto z povrchu nestéká.

Arpikus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arpikus »

Motorček je rozoberateľný, držia ho pokope dve skrutky. Tá výmena oleja ma napadla preto, lebo na hornej časti motorčeka je nápis "oil". Ak si motorček odslúžil viac než 30 rokov a chcem aby ešte aj naďalej spĺňal svoju funkciu, bolo by vhodné ho vyčistiť a premazať. Večer odfotím a pripnem do fóra fotografie motorčeka pre lepšiu predstavu ako vyzerá. Čo sa týka ložiska taniera , to bolo v zlom stave, silná oxidácia na povrchu súčiastok a skoro úplne chýbala mazacia tekutina (bolo tam minimálne množstvo čierno sfarbenej vazeliny), takže som ložisko taniera kompletne rozobral a dôkladne vyčistil, odstránil občas sa vyskytujúcu hŕdzu, ochránil prípravkom "Kontakt 61" a namazal čerstvou kvalitnou bielou vazelinou. Mám pocit, že práve zanesené ložisko taniera spôsobovalo problém, že nahrávky otáčok 33rpm som vnímal, že hrajú "pomalšie" ako by mali. Tento jav som pôvodne pripisoval motorčeku ... Viete poradiť kde by som mohol objednať alebo zakúpiť vhodný olej použiteľný do motorčeka?

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Aj je na motorčeku priamo vyznačené mazacie miesto, tak je to len plus. Otázka je, aké množstvo oleja je odporučené, niekedy aj kvapka môže narobiť starosti. Predpokladám, že v otvore na mazanie motorčeku bude savý materiál, ktorý potom ložisko primazáva priebežným uvolňovaním oleja. Olej na šijacie stroje je vo všeobecnosti vhodný, hodinársky olej tiež, predpokladám, že bude nízkoviskózny, niečo ako Ciatim 201 používaný na mazanie leteckých prístrojov.
Motorček by som v tomto prípade nerozoberal, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

ron

Příspěvek od ron »

myslím že správny obrázok solid1 bude tento:

Obrázek

Solid1 nemá stroboskop ani jemné dolaďovanie otáčok

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Arpikus píše: ....takže som ložisko taniera kompletne rozobral a dôkladne vyčistil, odstránil občas sa vyskytujúcu hŕdzu, ochránil prípravkom "Kontakt 61" a namazal čerstvou kvalitnou bielou vazelinou...
Pokud v hlavním ložisku nejsou extrémně velké vůle, obvykle se maže olejem. Vazelína by mohla právě způsobovat to zpomalování (v závislosti na způsobu pohonu a síle motorku).

Arpikus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arpikus »

nafotil som pár fotografií motorčeka:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Na prvom a druhom obrázku je na hornom držiaku vidieť nápis "oil", vedľa je malá dierka, kde sa aplikuje olej, na treťom obrázku je vidieť po odmontovaní horného krytu malý "bazénik", kde sa olej zachytáva a aplikuje podľa potreby, usudzujem, že 1 kvapka bude bohate stačiť. Kedže motorček má plynulý pohyb rozoberať ho nebudem, len prečistím na povrchu. Otvor na mazanie tam nie je. Je tam len v strede nejaká priehľadná umelina kruhového tvaru, ktorá pravdepodobne bude slúžiť na "dávkovanie" oleja. Teda toto je môj úsudok. Podľa všetkého použijem olej pre šijacie stroje, ten hodinársky je o dosť drahší. Myslíte, že by bola vhodná kombinácia šijací olej + vazelina pre mazanie ložiska taniera? Či je vhodnejšie nekombinovať? Mám pocit, že samotný olej odtial vytečie. rOn uviedol si správny obrázok, môj MS Solid-1 je podobný, len povrchová úprava bola čierna, už je odstránená, bola v zlom stave, bude nahradená mahagónovou dýhou :) .

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

rOn píše:myslím že správny obrázok solid1 bude tento:
Ano, ten obrázek co tam dal Efi je nějaký restaurovaný kousek, původně možná DD31 a k němu raménko MA-707, nebo CF-1

Odpovědět