Vzhľad vinylov po prehratí

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
TheAlchemist
Kontaktovat uživatele:

Vzhľad vinylov po prehratí

Příspěvek od TheAlchemist »

Ahojte, už nejaký čas si všímam, že na mojich vinyloch sa po niekoľkých prehratiach vytvoria takéto neduhy. Ako vidno na fotografiách, na vinyloch sú akoby povrchové odtlačky, väčšinou dlhé čiary (ale aj prerušované), v podstate na všetkých LPčkach, ktoré som párkrát na gramci prehral. Rozmýšľal som, že to možno nie je nič neobvyklé a tak to môže po niekoľkých prehratiach vyzerať (v okolí nemám nikoho, kto by mi ohľadom vinylov mohol poradiť), preto som to nechal tak. Keď som sa však pokúsil jednu takúto platňu opätovne vyprať (Knosti Disco Antistat II), a ten povrch ostal rovnaký, rozhodol som sa opýtať sa tuto na fóre, či to nemôže byť väčší problém.

Netuším, z čoho to môže vznikať. Napadá mi už všetko možné. O platne sa snažím čo najviac starať a práve to ma štve najviac - že vyzerajú, akoby som mal starostlivosť o svoju zbierku na háku. Každú zakúpenú platňu vždy vyperiem v spomínanej práčke, pred prehratím každej strany vinyl prejdem kefkou na platne (Pro-Ject Brush It), hrot prenosky karbónovým čističom (Pro-Ject Clean It), po dopočúvaní hrot stále prejdem čistiacou kvapalinou na ihly Analogis Stylus Cleaner. Platňa ide späť do vnútorného antistatického obalu, do vonkajšieho obalu a späť do poličky – skladované pekne zvislo :) Používam Pro-Ject Essential III s prenoskou Audio-Technica AT440 MLB, všetko kúpené cca 3-4 roky dozadu.

Chcem sa preto opýtať, či neviete čo môže tieto ryhy spôsobovať. Veľakrát som kúpil LP z bazáru a nepamätám si, žeby tam boli takéto povrchové čiary, skôr len typické škrabance. Začínam sa obávať, že to môže mať vplyv na hodnotu mojej zbierky, aj keď na druhú stranu sa mi zdá, že na kvalitu zvuku to nemá vplyv, aspoň som doteraz nič nepostrehol (niektoré platne som pritom otočil desať i viackrát).

Ďakujem vopred za každú radu.

Obrázek Obrázek

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vzhľad vinylov po prehratí

Příspěvek od svartenatt »

Vůbec nevím, ale čistě teoreticky.
Problém je v kontaktu desky s podložkou nebo jehlou. Podložka je nejspíše blbost, tak přenoska. Je v dobrém stavu, s dobrým nastavením včetně přítlaku?

TheAlchemist
Kontaktovat uživatele:

Ďakujem za radu.
Prenosku som kupoval novú, takže opotrebovanie určite nie je veľké (nepočúvam gramo každý deň), s nastavovaním som sa ako amatér poriadne zapotil, ale malo by to byť OK, prítlak je nastavený na 1,4, vychádzal som z odporúčaní pre tento typ prenosky.
Inak taktiež som premýšľal, či by nemohol byť problém v prenoske, zdá sa mi to najlogickejšie, ale máta ma, prečo (ako vidno na prvej fotke) sú tie ryhy častokrát nie v smere otáčania dosky, ale idú úplne nezávislé "krížom krážom" cez vinyl...

Ešte čo sa týka podložky, nad tým som popravde neuvažoval - používam korkovú. Mám však momentálne vyprané 2 platne, ktoré som ešte neprehral. Mohol by som teoreticky vymeniť podložku za tú pôvodnú flisovú a vyskúšať, či sa aj na týchto LPčkach tie odtlačky vytvoria.

EDIT:
Práve som síce zistil, že tú pôvodnú podložku už zrejme nemám, ale čo je podstatnejšie - korkovú som mal tým výrezom (na label?) dole. Neviem či by celý ten problém mohlo spôsobovať to, ale zrejme by teda správne mala byť položená takto?
Obrázek

TheAlchemist
Kontaktovat uživatele:

Tak napadlo mi urobiť ešte jednu vec a zrejme môžem gramo ako pôvodcu týchto odtlačkov vylúčiť. Našiel som medzi platňami ďalšie 2 LPčka, ktoré som ešte nestihol prehrať, pričom ich mám v zbierke už zopár mesiacov až rokov. A na moje prekvapenie sú tieto čiary aj na nich. Nevznikajú teda po prehratí ako som si myslel, ale ešte pred ním, teda po vypratí vinylu a založení LP do poličky. Otázkou je, či za to môže práčka či proces prania (i keď ak si dobre spomínam tak zakaždým, keď vypratú platňu vkladám no antistatického obalu, je nepoškodená), alebo nekvalitné antistatické obaly, ktoré obsahujú nejaké mikroskopické nečistoty (používam Analogis Protect It), alebo nakoniec samotné skladovanie. No poslednej možnosti veľmi neverím - používam vonkajšie obaly z polyetylénu a ako som uviedol, LP sú vedľa seba uložené zvislo, neviem čo preto môžem spraviť viac.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Zkusil bych zjistit, co jsou ty fleky, čáry zač. Jestli jsou k desce připečené nebo je naopak poškozený, vyleptaný, vyškrábaný povrch. Zkusit vypucovat novou měkoučkou molitanovou houbičkou. Může to způsobovat špatný, agresivní prací koncentrát, jeho nesprávný poměr, dotek platne s čímkoliv při procesu praní, špatné sušení a ulpívajicí zbytky kapaliny na desce (i když to nemusí být při ukládání do obalu ještě vidět), též je možná agresivní reakce zbytku pracího prostředku s vnitřním obalem. Důvod bude samozřejmě zcela realistický a možná i úsměvně jednoduchý, rozhodně žádný tajemný hrad v Karpatech.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Deska se většinou poškrábe o původní vnitřní kartonový obal. Je ho třeba okamžitě vyměnit za měkký, třeba z antického PVC.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

No vida, PVC znali již za dob antiky, to opravdu nemohli bejt žádný mejdla tehdá...takovej Sokrates s igelitkou, kouzelná představa :lol: .

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Bylo myšleno antistatického. Psal jsem z mobilu a ten si občas text upravuje podle sebe. Nevšiml jsem si.
Často bývá deska bez měkkého obalu vložena do tvrdého kartonového obalu. V něm jsou papírové žmolky a ten bývá, vlivem statické elektřiny, na povrchu desky přisátý.
Při prvotním vytažení LP postupuji tak, že vložím prsty do obalu tak, abych obal od ní co nejvíce uvolnil. Potom ji opatrně vytáhnu. Desku je třeba pořádně od nalepeného sajrajtu očistit a opatřit antistatickým obalem. Potom se může opět vkládat zpět do tvrdého kartonového obalu.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Tímhle to podle mne určitě nebude, v osmdesátých letech jsem se s deskama nijak extra nemazlil, žádné spešl obaly, často jen zasunuto v tom tvrdém kartonu, takovou desku jsem úplně normálně vytáhnul a zas zastrčil snad dvěstěkrát, nikdy ji nevypral a platňa vypadala i po deseti, patnácti letech jak nová, netknutá.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Na vině bude určitě špatný poměr čistícího roztoku na praní desek.
Zkus nějaký jiný roztok, např Okki Nokki, nebo Hanl.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Je to přesně jak píše Dasta. Tyto ruční pračky špínu sice rozpustí ale z drážky neodstraní úplně. Proto během přehrání jehla tu špínu zespodu zase vytáhne. Ty škrábance napříč drážky jsou určitě od špatných obalu. Jak popsal Fox.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Podívej se na video po 2. minutě. Jak tam pracovníce pohazuje deskama. A my potom za to platíme majlant. Přitom my s ními kolikrát jednáme jako v rukavičkách.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

aparátem to nejspíš nebude, leda ty vnitřní přebaly
mrkni sem jenomže kdo potřebuje 100 ks výrobků ha?
(event s někým spojit síly)
https://www.conrad.cz/p/analogis-obaly- ... sky-304870

TheAlchemist
Kontaktovat uživatele:

Ďakujem všetkým za rady. Tak skúsim teda vymeniť tú umývaciu kvapalinu, doteraz som používal tú priamo určenú na Knosti Disco Antistat, ale podľa odporúčania vyššie vyskúšam toto:
https://www.vinylcare.de/HANNL-Mera-Pro ... 00&p=17176

prípadne Okki Nokki:
https://www.vinylcare.de/Recommended-Vi ... 04&p=17387
To ak správne rozumiem mám rozriediť s litrom destilovanej vody...

Inak dobre tomu rozumiem - tie roztoky môžem použiť aj v tej lacnej práčke Knosti, áno? :D

Napadla mi ešte jedna vec - po každej várke prania zakaždým utriem vnútro pracej vaničky i štetinky na kefkách kuchynskou papierovou utierkou, nemôže byť problém v tom? Možno je to drobnosť, ale rozmýšľam už naozaj nad všetkým :D

Čo sa týka tých vnútorných prebalov, tak práve to 100kusové balenie Analogis som si pri štarte svojej gramo zbierky kúpil, akurát mi došlo, tak som objednal nové :D Ale rozmýšľam nad tým zrušiť objednávku, kým to ešte neposlali a prejsť na značku Nagaoka. Myslím, že nič tým nepokazím a aspoň si budem istejší :)

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

To je zvláštní,používám tu samou pračku a roztok a nic takového nepozoruji..🤔

Odpovědět