Základní péče o gramofon

Prostor pro milovníky poslechu LP
Veronika
Kontaktovat uživatele:

Základní péče o gramofon

Příspěvek od Veronika »

Ahoj všem,
dostala jsem k narozeninám hodně vytoužený dárek - gramofon. Sony PS-LX-300 USB. Jelikož jsem se narodila v době kazet, tak moc nevím, jak se o něj starat.
Dostala jsem taky asi 60 kusů úžasných desek z dob minulých, ty skladuji ve svislé poloze a plánuju na ně pořídit nějaké plastové obaly, ať se mi na ně nepráší.

Jak se ale starat o gramofon jako takový? Já prozatím po každém použití jemně otřu jehlu kartáčkem Curaprox, protože z těch desek je na ní dost prachu. K další údržbě jsem se zatím nedostala.
Máte nějaké tipy pro úplné začátečníky?

Poslední dotaz, jak je možné. že gramodesky z 70.,80. let co mám doma hrajou absolutně úžasně a nikdo mi nevymluví, že digitální zvuk je lepší. ALE mám teď novou desku české kapely vydanou letos a to je celkem hrůza. Maté podobnou zkušenost?

Děkuju moc
Verča

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Základní péče o gramofon

Příspěvek od Hans1983 »

Ano je to klasika že nově vydané disky jsou již "špatně" nahrané/masterované. Neříkám že všechny, ale mám vlastní zkušenost že někdy je to hrůza.
Pořiďte si kartáček na očištění desky před tím než jí začnete přehrávat. Třeba tady mají slušný výběr:
http://www.conrad.cz/cisteni-gramofonu-a-desek.c1310061
Ten malý na jehlu přenosky předpokládám že máte? (Jestli máte Curaprox na zuby tak ho radši nepoužívejte, mohlo by to poškodit jehlu, kartáčky na přenosku jsou z jiného materiálu vláken), musí to být takovýto typ z uhlíkových vláken:
http://www.conrad.cz/uhlikovy-kartacek- ... sh.k310802

A pokud to s deskami myslíte vážně a do budoucna chcete navyšovat sbírku o další kusy doporučuji alespoň ruční myčku desek:
http://www.conrad.cz/cisticka-na-gramod ... at.k345296
Tuhle sám používám je to opravdu velký rozdíl když desku omyji než bez omytí.

Pročtěte si toto forum je tu kopa diskuzí okolo gramofonu a kdyby něco našlo najít tak desítky lidí kterí dokáží poradit.

Sem rád že je tu taky nějaká žena co objevila kouzlo vinylu! Takže tě tu vítám!!!

Veronika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Veronika »

Děkuju moc *palec*
Uhlíkový kartáček určitě pořídím hned.
Objevila jsem celkem dost skvělých antikvariátů, kde mají desky "za hubičku", ale zřejmě někomu ležely někde ve sklepě, takže čistička na gramodesky bude určitě taky nutnost.

Plánuju nakoupit i nějaké nové desky a zatím se mi jeví jako nejlepší nápad je objednat přímo na amazon.com, protože ceny i s poštovným jsou někdy i poloviční, než v Bontonlandu...tak uvidíme, snad to bude mít lepší zvuk než tak "novinka" co doma mám.

Děkuju za uvítání. Spousta lidí, na mě kouká jak na "ufouna", proč chci mít desky a nestačí mi plný počítač hudby :D :D Třeba si k tomu taky časem dojdou...

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Já bych si ještě dovolil vás uklidnit stran toho kartáčku na jehlu - klidně ji čistěte tím Curaproxem, nic se jí nestane. Já čistím jehly normálním štětcem, občas ho namočím do isopropanolu a přejedu jehlu namokro. Důležité je ale čistit jehlu jen směrem od ložiska ramene ke konci ramene!

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Ahoj Veroniko,
přesně jak říká tady S499_1023, Curaprox klidně používej já ho taky používám. Mám ten extra jemnej, číslo ti můžu říct až dorazím domů. Isopropyl vyhoví jak pro čištění jehly, tak se z něj dá připravit i lázeň na očistu desek.

Nákup desek se nejlépe realizuje na blešákách, antikvariátech, specializovaných obchodech (jen velká města, Praha, Brno, Ostrava...). Z internetu určitě zkus Discogs, můžeš si tam katalogizovat svojí sbírku, a zároveň to funguje jako tržnice. Taky tam zjištíš jak vzácnou desku máš, protože některé desky vyšly v několika verzích, které se liší třeba jen drobnosti a rozdíl ceny je někdy markantní. Mě neuvěřitelně baví ten moment, když přinesu domů nějaké desky a potom pomocí kódů, popisků na obalu, čísla matrice, verze etikety a podobných znaků zjišťuju jakou mám verzi. Katalog tvojí sbírky může potom vypadat třeba takhle:

http://www.discogs.com/user/kemo87/coll ... layout=big

Ufony neřeš, každej má nějakou úchylku... :mrgreen:

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Pánové díky za doplnění k tomu kartáčku nebyl sem si jist jeho použitím, Curaprox používám zatím jen na zuby :D
A na to uvedení spěru otírání sem pozapoměl upozornit.

Jinak i já se přikláním k nákupu starších desek! Je to paráda když z 30let staré desky hraje parádní zvuk ;-) I když vždy je napínavé v jakém stavu deska dorazí, já osobně mám vytypovaných pár peodejců z aukra a vypekl sem se jen na pár kusech.
Myslím že i tom napětí v jakém stavu deska dorazí to je a přidává to na věci tu kouzelnost a odlišnost od nul a jedniček či fungl nových lp.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Nový LP jsou skoro napínavější :-( Na pohled všechny dobrý, ale rozdíly v praskotu a zkreslení obrovské. Prach z hrotu stačí odfouknout, i když větší očištění je občas potřeba.

Veronika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Veronika »

Kemo 87: tak tou stránkou discogs.com jsi mě dostal! *thumbs up* *2thumbsup* To je skvělá stránka a už jsem si tam taky založila kolekci :)

Hans1983: já mám kartáčky 2 - jeden na zuby, druhý prozatím na gramofon :)

PetrL: Foukat už jsem taky zkoušela. Zkusím si pořídit ten kartáč.

Právě jsem zjistila, že pražská knihovna LP dokonce půjčuje, tak to možná zkusím u desek, co si chci pořídit nové. Abych měla alespoň představu, zda to má vůbec cenu kupovat :-)

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Tak jestli bydlíš v Praze, tak to je diggingu ráj...

Antikvariát u Tesco máje, Binder na Letné, další výbornej LP bazar je třeba kousíček od Staromáku. Já bohužel takové štěstí nemám.

Kartáče a další přislušenství seženeš v kameném obchodě na novém měste zde: http://phono.cz

Nevim co posloucháš, ale mám doma dost starších desek co neposlouchám...třeba Elány a Olympic.

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Na ofouknotí prachu z jehly používám stlačený vzduch ve spreji samozřejmě s rozumem!!!. Je to šetrnější.

analog2001
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od analog2001 »

Jsem rád ,že se k nám vinylovým příznivcům . Rád bych se ti představil,je mi dvanáct let a jsem taky takový nepochopený nadšenec . Jinak ty desky bych taky bral, elány žeru. :D :D :D :D :D :D

Veronika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Veronika »

Kemo87: Už se těším, až bude trochu času a antikvariáty pořádně prolezu. Bydlím v Praze, takže to snad opravdu nebude složité na nějakou kvalitní LP narazit :-)
Olympik ani Elán nejsou moc moje krevní skupiny, vyrostla jsem na kapelách jako je Depeche mode apod. tak asi začnu nákupech jejich desek.
Jinak chválím sbírku na discogs.com - máš velmi dobrý hudební vkus.

Mě se tu zase válí darované desky jako Hanička Zagorová, Karat apod. tak kdyby je někdo užil.....

kamilek111: To raději zkoušet nebudu, nejsem moc zručná, tak kdoví jak by to s tím vzduchem dopadlo...

analog2001: vítám asi nejmladšího fanouška gramofonu :D

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

To určitě nebude, zkus ty tři místa co jsem ti psal. Jen tak mimochodem, jaký máš zbytek sestavy?

Veronika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Veronika »

To napíšu a už se tu nikdo se mnou nebude bavit :D :oops: :D
Gramofon SONY PSLX300USB a zatím k tomu napojené bedýnky prozatím Genius SP-HF 1800A. Dám jsem se zatím nedostala :P
Momentálně řeším, kam to všechno umístit (gramofon abych k němu dobře mohla a zároveň ho nemohla shodit případně) a bedýnky, aby mi tu hezky ozvučily obývák.

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Každej nějak začínal....časem se určitě posuneš uvidíš.

Odpovědět