Zamysleni: MC phono vs. MM phono + step-up transformer
-
jouda
Zamysleni: MC phono vs. MM phono + step-up transformer
Zdravim,
nikde jsem nenasel srozumitelne vysvetleni, proc bych mel MC prenosku hnat pres trafo a pripojovat do MM phona. Jasne, nemam MC vstup, vyresim to takto. Ale neni lepsi koupit MC phono? Neboli, je nejaky rozdil ve zvuku, kdyz MC prenosku pripojim k MC phonu nebo do MM phona pres trafo? Diky.
nikde jsem nenasel srozumitelne vysvetleni, proc bych mel MC prenosku hnat pres trafo a pripojovat do MM phona. Jasne, nemam MC vstup, vyresim to takto. Ale neni lepsi koupit MC phono? Neboli, je nejaky rozdil ve zvuku, kdyz MC prenosku pripojim k MC phonu nebo do MM phona pres trafo? Diky.
Re: Zamysleni: MC phono vs. MM phono + step-up transformer
to už se tady probíralo zda mc phono s jedním stupněm na víc a nebo použít steup trafo. Já mám obě varianty. Výhoda steup trafa je, že vyšší zesílení není spojeno s větším šumem. Jde o to taky zvolit trafo se správnou impedancí k přenosce. Moje steup trafo je s odbočkami 1:8 a 1:16. Dynamika je s ním obrovská s lampovým phonem. U tranzistorového phona mi to až tak nepřijde. Steupo trafo je celkem drahá záležitost ale to celý anaolg....
odstup slušného polovodičového phono předzesilovače je alespoň -80dB, takže u běžné sestavy by neměl být zásadní problém s šumem.
Step up trafo musí být k přenosce přizpůsobené, jinak jsou výsledky pochybné. Více na toto téma je hezky a srozumitelně popsáno zde : http://www.vinylengine.com/step-ups-and ... dges.shtml
Pro mne je step up trafo vždy jasný zvukový přínos, ale jeho cena je vždy poměrně vysoká.
Nejlevnější step up trafo, co znám, lze koupit v předzesilovači Luxman C-02. Kompletní předzesilovač se zabudovaným phonem a step up trafem se dá koupit na e-bay za cca 200 Euro. Za tu cenu je to extrémně dobré phono.
Samozřejmě je nesmysl dát 800 Euro za trafo Ortofon Verto a připojit k němu přenosku Ortofon Samba za 250 Euro.
Ale pro drahou low out MC přenosku je to nutnost ....
Step up trafo musí být k přenosce přizpůsobené, jinak jsou výsledky pochybné. Více na toto téma je hezky a srozumitelně popsáno zde : http://www.vinylengine.com/step-ups-and ... dges.shtml
Pro mne je step up trafo vždy jasný zvukový přínos, ale jeho cena je vždy poměrně vysoká.
Nejlevnější step up trafo, co znám, lze koupit v předzesilovači Luxman C-02. Kompletní předzesilovač se zabudovaným phonem a step up trafem se dá koupit na e-bay za cca 200 Euro. Za tu cenu je to extrémně dobré phono.
Samozřejmě je nesmysl dát 800 Euro za trafo Ortofon Verto a připojit k němu přenosku Ortofon Samba za 250 Euro.
Ale pro drahou low out MC přenosku je to nutnost ....
Je to přesně tak jak píše Renowm. Pokud koupíš nevhodné trafo je to špatně a zvuk jde do kytek..Moje trafa pouze jako součástky mě vyšli na 500Euro takže opravdu nic levného.
-
jouda
Pak me tedy jeste zajima..jak je konstruovano MC phono? Je to MM se step-up trafem nebo nejak jinak?
Diky 
předzesilovače pro low output MC přenosky mohou mít step up trafa anebo nemusí, lze to udělat i bez nich. Záleží to i na filozofii firmy.
Třeba Audio Research je zásadně nepoužívá a nemá je ani ten jejich Reference Phono 2 SE za 14 k€ o kterém je zmínka v jiném vlákně.
Třeba Audio Research je zásadně nepoužívá a nemá je ani ten jejich Reference Phono 2 SE za 14 k€ o kterém je zmínka v jiném vlákně.
-
jouda
Diky
Mne se zacal libit i Canor TP306VR+, skoda jen, ze druhy vstup je pevne MM, ale treba by mohli udelat modifikaci na zakazku 
Canor TP306VR+ má step up trafa od firmy Lundahl (http://www.lundahl.se) na amorfních jádrech.
Mám ho doma, je to zcela mimořádné phono. Také hrálo na AA2011 v Praze.
Mám ho doma, je to zcela mimořádné phono. Také hrálo na AA2011 v Praze.
-
jouda
Lundahl trafa znam z ENG mixu znacky Sounddevices a SPL Goldmike (option feature, kterou jsem si tam nechal nacpat) a je to mnamka.jouda píše:Vim vim, prave proto