Zapojení gramo - předzesilovač - receiver

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
klot
Kontaktovat uživatele:

Zapojení gramo - předzesilovač - receiver

Příspěvek od klot »

Potřeboval bych blbovzdornou radu ohledně výše uvedeného zapojení. I když jsem momentálně věnoval cca 2 hodiny života pročítání rozličných vláken týkajících se tohoto problému, nepřipadám si o moc moudřejší.
Konkrétní popis situace : Gramofon Aura G1N kontra předzesilovač Aura PZ4 a postarší receiver Kenwood. Receivr má phono vstup, tedy lze gramo zapojit přímo. Když bych ale chtěl použít předzesilovač, tak (jestli tomu dobře rozumím) nemůžu dál pokračovat do phono vstupu ale... a teď nevím. Do vstupu pro CD? Nebo Aux? Nebo přece jen můžu i do phono vstupu?
Omluvte asi hloupý dotaz, ale fakt nevím.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zapojení gramo - předzesilovač - receiver

Příspěvek od lidumil »

Do jakéhokoliv krom Phono.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

velmi správně jak píše Lidumil...v této sestavě můžeš použít libovolný LINE vstup, CD, tuner, tape, aux...všechny mají citlivost přibližně 50 mV což plně vyhoví Tvému účelu, korekci gramo signálu obstará ten externí phono pre-amp

klot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klot »

Děkuji oběma *thumbs up*

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Lechosi, vyborná odpoveď. Keby si takto reagoval na všetko tak by sme sa do teba určite nenavážali. Prosím pokračuj týmto smerom. *thumbs up*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Až to budeš mít pozapojované tak vyzkoušej provoz gramce napřímo do vstupu Phono a potom přes ten předzesilovač
(do vstupu CD například) a napiš jestli je slyšitelný rozdíl přenosu zvuku. Samozřejmě, dost záleží na použité přenosce
a připojených repro bedýnkách...

klot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klot »

Tak jsem provizorně pozapojoval a první dojmy jsou následující:
Mozart, Eine kleine nachtmusik, Supraphon cca 1990 (na etiketě hrdý výkřik "digitální nahrávka") - s předzesilovačem hrozné, zvuk jak tranzistorák, na přímo do phono vstupu o něco málo lepší ale pořád děs a hrůza. Závěr - nahrávka nebo výlisek stojí za starou bačkoru.
E. Presley, RCA cca 1970 - s předzesem slyšitelně lepší než bez něj, úžasný zvuk, chrochtám si blahem
Berlioz, Symphonie Phantastique, Česká filharmonie, Supraphon cca 1975 - s předzesem lepší, plastičtější zvuk i když rozdíl mi nepřijde tak markantní.
Zároveň jsem přepínal dva páry repráků - postarší (cca rok 2000) třípásmové Technics (typ z hlavy nevím) a historické Grundig z roku 1955 a ty staré grundigy jsou prostě lepší, nebo mému uchu milejší.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No tak vidíš, můžeš poslouchat tak či onak podle gustu a kterej předzesilovač líp padne konkrétní muzice...
receiver má bezpochyby terminál pro 2 páry repro boxů (speakers A/B) taky můžeš nechat zapojené trvale a přepínat
šaltrem na panelu, sestavy Technics série SB-X to bylo pozlátko popular klasse kdysi pro Tuzex tak leda, Grundig budou
o třídu - dvě lepší...ale ročník 1955, vidím dobře ?

klot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klot »

Bedny mám zapojené oboje, jak píšeš - přepínají se čudlíkama. Ty Technicsy nejsou z Tuzu, ale za moc nestojí.
A ročník 1955 u těch grundigů vidíš dobře :) Je to malá záhada - bedny na prostorový zvuk - raumklangboxen Stereo Mate IV - prodávaly se jako upgrade ke Grundigu 6199, v podstatě jen jakési satelity - ale hrají krásně. Nevím, jestli je to tím teakovým (někde píšou mahagon) tělem, ale jsou supr.

Obrázek

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Tak ti grundíci by si moc dobře rozuměli s lampovým koncem ! Zkus si vypůjčit, sedneš na zadek.

klot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klot »

Tomu bych i věřil, jen někde nějaký potkat. Měl jsem na jeden políčeno, ale neklaplo to. Pak jsem lustroval recenze na všelijaké Nobsoundy a Music Angely, což vedlo k tomu, že jsem rezignoval. Uvažuju, že si nechám nějaký postavit, až nebudu vědět co s penězma.

Odpovědět