Zpomalené přehrávání LP?
-
- Kontaktovat uživatele:
Zpomalené přehrávání LP?
Dobrý den a zdravím všechny uživatele fora.
Předesílám, že jsem v oblasti audio/gramofonové/ techniky laikem, či řekněme uživatelem, proto jsem se zaregistroval zde, abych požádal o radu Vás, zkušenější a odbornými znalostmi vybavenější.
Situace se má takto: Jako milovník hudby vlastním poměrně rozsáhlou sbírku LP desek (novější i starší), doma si je přehrávám na gramofonu po rodičích, vše funguje jak má. Chtěl jsem tento audio zážitek (oproti mp3 či streamované hudbě) dopřát v podobě jejích oblíbených desek též své přítelkyni, neboť je také hudebním fanouškem. Podařilo se mi zprovoznit gramofon, který získala od svého dědy - jednalo se o opravu zapojení, kabeláž, atp. (zde mé znalosti končí). Staré desky (The Beatles, Led Zeppelin, atp) tento přístroj přehrává v poklidu a správně. Nemilé překvapení ovšem nastalo s pokusem o spuštění desek nových (zakoupeným, řekněme, během posledních pěti let).. Gramofon tyto přehrává zpomaleně. Nejdříve jsem myslel, že je chyba v chybějící rychlosti přehrávání (33 bylo moc málo, 45 příliš rychlé), případně v desce samotné. Jal jsem se tedy toto vyzkoušet doma na vlastním gramofonu, a tam nebyl nejmenší problém, rychlost v pořádku a zvuk jako křišťál. Netuším tedy, zda je to problém technický, mechanický, ...
V této problematice se opravdu neorientuji, proto budu nesmírně vděčný za jakoukoliv radu, či tip, zkušenost, nebo doporučení od Vás. Nechci si hrát na audiofila, odborníka, ani nic takového, jen by mi bylo líto, kdyby si přítelkyně nemohla vychutnat kvalitní hudbu a ten pocit z poslechu LP desky, pokud by tyto měly zůstat ležet ladem.
Děkuji Vám předem za Váš čas, Tomáš.
Předesílám, že jsem v oblasti audio/gramofonové/ techniky laikem, či řekněme uživatelem, proto jsem se zaregistroval zde, abych požádal o radu Vás, zkušenější a odbornými znalostmi vybavenější.
Situace se má takto: Jako milovník hudby vlastním poměrně rozsáhlou sbírku LP desek (novější i starší), doma si je přehrávám na gramofonu po rodičích, vše funguje jak má. Chtěl jsem tento audio zážitek (oproti mp3 či streamované hudbě) dopřát v podobě jejích oblíbených desek též své přítelkyni, neboť je také hudebním fanouškem. Podařilo se mi zprovoznit gramofon, který získala od svého dědy - jednalo se o opravu zapojení, kabeláž, atp. (zde mé znalosti končí). Staré desky (The Beatles, Led Zeppelin, atp) tento přístroj přehrává v poklidu a správně. Nemilé překvapení ovšem nastalo s pokusem o spuštění desek nových (zakoupeným, řekněme, během posledních pěti let).. Gramofon tyto přehrává zpomaleně. Nejdříve jsem myslel, že je chyba v chybějící rychlosti přehrávání (33 bylo moc málo, 45 příliš rychlé), případně v desce samotné. Jal jsem se tedy toto vyzkoušet doma na vlastním gramofonu, a tam nebyl nejmenší problém, rychlost v pořádku a zvuk jako křišťál. Netuším tedy, zda je to problém technický, mechanický, ...
V této problematice se opravdu neorientuji, proto budu nesmírně vděčný za jakoukoliv radu, či tip, zkušenost, nebo doporučení od Vás. Nechci si hrát na audiofila, odborníka, ani nic takového, jen by mi bylo líto, kdyby si přítelkyně nemohla vychutnat kvalitní hudbu a ten pocit z poslechu LP desky, pokud by tyto měly zůstat ležet ladem.
Děkuji Vám předem za Váš čas, Tomáš.
Re: Zpomalené přehrávání LP?
Ahoj
bylo by asi dobré napsat, jaké gramofony máte - Ty a Tvoje přítelkyně. A zkoušel jsi přehrávat po tomto zjištění opět stará LP? Je vše v pořádku? Rychlosti jsou totiž standardní - 33, 45 a 78
bylo by asi dobré napsat, jaké gramofony máte - Ty a Tvoje přítelkyně. A zkoušel jsi přehrávat po tomto zjištění opět stará LP? Je vše v pořádku? Rychlosti jsou totiž standardní - 33, 45 a 78
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, pouštěl jsem vše, opět i stará i nová - u mě vše v pohodě, u ní jedou "normálně" jen stará. Dokonce mají doma ještě takovou tu splácaninu přehrávače CD/rádia/gramofonu, a tam jim to dělá to samé. Myslím, že přehrávací rychlostí to nebude, ta moje domněnka se ukázala jako mylná. Nyní jsem v práci, ale zkusím večer zjistit přesněji ty typy gramofonů. Pro mě je to záhada. V gramofonech se nevyznám, takže nevím, jestli by to nespravilo něco jako nová jehla nebo tak, ale proč tam ty staré desky pořád fungují normálně, to opravdu nevím.
Zatím moc děkuji, a dám Vám vědět.
Zatím moc děkuji, a dám Vám vědět.
Případně zkus nahrát video a dát třeba na youtube jak staré tak nové LP.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem pozjišťoval, co mám doma já a co přítelkyně:
JÁ: Tesla NC 580. Přehrává vše normálně, jak staré, tak nové desky.
PŘÍTELKYNĚ: Tesla NC 430. Staré desky (The Beatles apod - klasicky rychlost 33, vše jede, jak má). Nové desky zlobí. Videonahrávku se záznamem chybného přehrávání bohužel nemám, ale pokusím se popsat. Leze z toho něco, jako zpomalená nahrávka (a ne, nejsou to desky na 44). Je to "do uší bijící", jelikož ty písně znám z audio CD. Leč skrze LP má v tomto případě zpěvák mnohem hlubší hlas, kytary jsou rozladěné atp - vše skrze tuto "zpomalenost".
Díky za případná řešení, vůbec si s tím nevím rady. Třeba to bude jen nějaká hloupost, a zpomalená není deska, ale já
JÁ: Tesla NC 580. Přehrává vše normálně, jak staré, tak nové desky.
PŘÍTELKYNĚ: Tesla NC 430. Staré desky (The Beatles apod - klasicky rychlost 33, vše jede, jak má). Nové desky zlobí. Videonahrávku se záznamem chybného přehrávání bohužel nemám, ale pokusím se popsat. Leze z toho něco, jako zpomalená nahrávka (a ne, nejsou to desky na 44). Je to "do uší bijící", jelikož ty písně znám z audio CD. Leč skrze LP má v tomto případě zpěvák mnohem hlubší hlas, kytary jsou rozladěné atp - vše skrze tuto "zpomalenost".
Díky za případná řešení, vůbec si s tím nevím rady. Třeba to bude jen nějaká hloupost, a zpomalená není deska, ale já

Mne sa často stávalo na Tesle, že mi z prenosky vypadávala ihla v tej gumenej kocke, prípadne sa trochu vysunula. Tá potom trela o platňu a spôsobovala kadejaké zvuky, spomalenia atď. Nič iné mi nenapadá, jedine to, že prenoska nejakým spôsobom trie o platňu ... Ja som to vždy jednoducho vyriešil kúskom lepiacej pásky a potom už gumená kocka nevypadávala.
-
- Kontaktovat uživatele:
Brav: Mockrát díky za tip - nevím, jestli tohle pomůže, ale zkusím na to mrknout. Jak jde asi z mého psaného projevu poznat, jsem opravdu zoufalý 

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, nové platne sú (väčšinou) 180 g alebo až 200 g. Tam nebude problém? len sa pýtam, neviem ako je riešený pohon taniera, nemôže gumička trošku prešmykovať? Ak máš nejaký clamp, vyskúšaj ho položiť pri starej, dobre hrajúcej platni, či to nespomalí...
-
- Kontaktovat uživatele:
Tým clamp-om som myslel samozrejme nejaký kvicht, puk, alebo čokoľvek o čom sa tu už popísalo dosť.... 
A ešte sa pozri či pri novej platni (je o nejaký ten mikrón hrubšia) nešúcha podvozok ihly o platňu.......

A ešte sa pozri či pri novej platni (je o nejaký ten mikrón hrubšia) nešúcha podvozok ihly o platňu.......
Tesla NC580 a 430 je gramec podobné třídy, vyzkoušej přehodit pohonný řemen talíře mezi oběma aparáty, na 90% bude rozměr pasovat a když nastane zlepšení tak už víš kudy kam.
-
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se, že jsem teď dýl nereagoval, mám toho teď strašně moc v práci, než přijdou dovolené před Vánoci apod. - ale to Vám asi nikomu nemusím vysvětlovat, to znáte taky.. Každopadně jsou to všechno věcný tipy - o vikendu jeden po druhém vyzkouším! Díky ještě jednou!
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny a moc děkuji za pomoc!
Tak skutečně to bylo způsobeno tou odlišnou vahou LP, což mi vůbec nedošlo, že je tam klidně až 90g rozdíl. Mám tedy uplně novou, noobskou otázku - kde sehnat nový pohonný řemen na tu NC430? Díky ještě jednou za rady, tipy, apod!
Tak skutečně to bylo způsobeno tou odlišnou vahou LP, což mi vůbec nedošlo, že je tam klidně až 90g rozdíl. Mám tedy uplně novou, noobskou otázku - kde sehnat nový pohonný řemen na tu NC430? Díky ještě jednou za rady, tipy, apod!
Spíš je po smrti ložisko talíře.
největší výběr pravděpodobně zde:helloiamtomas píše:Zdravím všechny a moc děkuji za pomoc!
http://www.ame.cz/Seznam-zbozi-_g405205 ... %C5%99emen