Zvlněný LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
vintage
Kontaktovat uživatele:

Zvlněný LP

Příspěvek od vintage »

Vcera jsem byl u známého co se zbavuje LPček, vybral jsem si asi 40 desek vetsinou orig nahravky privezeny z tehdejsiho zapadniho bloku. Clapton, Chicago, Eagles, Toto, Harrison, Al Jarreau, George Benson, a spousta jinych lahudek. Na první pohld byly desky OK, nicmene kolega slibil, že pokud bude nejaka špatna, vrati prachy, což je fajn, ale... No proste, treba ten Clapton: Slowhand, deska z konce 70. let - pri polozeni na talir jsem zjistil že je mirne zvlnena, a jehla po ni skače, hlavne na zacatku LP :( No moh bych mu to vratit, ale nejak se mi nechce, proste ta deska je srdcovka, navic za ty prachy ji nikde nekoupim. Proto s chci zeptat: Neslo by to nejak napravit? Zvlastni je ze u Supraphonackych desek z bazaru se mi toto stalo jen asi jednou a to jsem jich koupil už požehnane, tyhle desky jsou vetsinou tlustší a těžší (180, 200 g) :(

merhaut

Re: Zvlněný LP

Příspěvek od merhaut »

Za mých mladých let - lp mezi dvě skla, opřená mezi dvě židle, a nahřívání zespodu žárovkou... možná už technika od té doby pokročila...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to merhaut :

:D asi ano, ale opatrně, teplota by neměla překročit 40 nebo 50 stupňů

Clearaudio na to vyrábí takové zařízení, ale je to astronomická cena

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

merhaut píše:Za mých mladých let - lp mezi dvě skla, opřená mezi dvě židle, a nahřívání zespodu žárovkou... možná už technika od té doby pokročila...
dikec *thumbs up* jdu s podivat po nejakym skle :-)
Jinak ty desky nebudou asi jen zvlneny, ted jsem tam dal Eagles Hotel California, a stredaky v repracich div nevyskocily z okna, fakt jsem mel o ne strach, nevite co proc to dela? :-)

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

To by chtělo phono předzesilovač se subsonickým filtrem. Hudba může normálně hrát ale repro se bude hodně vlnit mám dojem že to snad nevadí ovšem pokud se to pustí více nahlas mohla by to být jejich smrt.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jehla i vyskakuje z drážky? Možná máš moc malý přítlak anebo lehké raménko (zkus dát zátěž nad přenosku). Já mám také nějaké vlnité desky, že mám až strach, že o desku škrtne těleso přenosky, ale na zvuku se to nijak rušivě neprojevuje, o skákajících reprácích nemluvě.

capouch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od capouch »

Obrázek

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

petrL píše:Jehla i vyskakuje z drážky? Možná máš moc malý přítlak anebo lehké raménko (zkus dát zátěž nad přenosku). Já mám také nějaké vlnité desky, že mám až strach, že o desku škrtne těleso přenosky, ale na zvuku se to nijak rušivě neprojevuje, o skákajících reprácích nemluvě.
Jsem to spatne napsal, nevyskakuje, ale je jak na houpačce. V mistech kde je deska vyboulena nahoru to pak jakoby "zaškrkne" a škubne sebou smerem dostredu desky. Dela to hlavne na zacatku desky, behem druhymo songu se to uklidni. Nevim jak to lepsi napsat :-) S pritlakem mužu jit jeste malicko nahoru (0,4 g), treba se to "škrknuti" aspon trosku eliminuje :-) Jinak antiskating a jine serizeni mam myslim provedeny dobre...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

zkusim asi ty tabulky skla a troubu *sunglases* mam i nejakou pokroucenou supraphonackou desku co neni problem koupit v bazaru, tak to vyzkusim na ni :-)

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Vyzkoušej, ale opravdu opatrně s teplotou a buď trpělivý, raději menší teplota a delší čas.
Ideální v létě mezi dvě skla a k oknu na sluníčko *sunglases*

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Na okno a sluníčko radši ne. Teplota černé desky pod sklem, fungujícím jako lupa bude nekontrolovatelně vyšší než 60°C.
Do trouby s termostatem, nastavil na nejnižší stupeň a pustit horkovzdušnou cirkulaci. Ale co je důležité - před tím LP pořádně umýt!!! Jinak se nečistoty definitivně zamáčkou do drážek a pak už nepomůže nic. Před časem jsem takto zachránil jinak krásné Talking Heads (hraje jak nová) a naopak zničil C.Niemena (byl jsem líný kvůli jedné desce připravovat lázně).

Osobně bych šetřil i s tím závažím. Mě se supraphonská LP v pohodě srovnaly pouhým tlakem skla (síla 6 mm), silná zahraniční LP jsem zatím nerovnal. Chce to nespěchat a v klidu to pár hodin nechat prohřát a pak pod sklem i vystydnout.

Ale základ všeho - prevence. Když vidím u kolegů balíky drahých desek našikmo, pod úhlem cca 75°, je mi smutno *headbang* .
Přitom stačí pár příček, na ně se navíc snadno popisují jednotlivé sekce. Neustálé přehrabování velkým obalům nedělá moc dobře.

PS : Všem digitálistům - ano, jsme uchylní a pro samou údržbu nemáme vůbec čas poslouchat :D .
PSS : Členové Klubu Přátel Pájky si do masivních dřevěných příček samozřejmě popisy vypálí...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

CD bývají také prohnutá, resp. nikdy nejsou rovná, a cívky vysouvající čočku pak dostanou zabrat. Jedno vyloženě ohnuté DVD mi počítač vzal až po několikerém ohýbání na opačnou stranu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ano, tento postup vyzkoušen a schvaluji, 2 tabule skla, centrální závaží a vystavit slunečnímu záření v létě venku celý den. hrot vyskakuje z drážky ? kromě zmíněné svislé síly na hrot (přítlak) taky (někdy) zůsobuje tuhý kablík přívodu k přenosce anebo je nastavená nesprávná hodnota anti-skatingu (kompenzace dostředivé síly) tak mě zlobil Led Zeppelin I. (Supraphon) na gramofonu tesla NC-420 to hrálo, sjelo jedná radost
a Pioneer PL-335 (plný automat) přeskakoval drážky.
Inú - jiný stroj - jiný mrav...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Pokud někdo nemá dobře nastavený gramofon (přítlak na hrot, azimut a antiskating) tak bych desky
vůbec nepřehrával. Jedině je poškodíte i s hrotem přenosky.
Od toho je tady Rowingův návod aby si příznivci analogu mohli sami gramo nastavit...

Odpovědět