Chord Hugo M Scaler / HQPlayer

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
hřebík
Kontaktovat uživatele:

Chord Hugo M Scaler / HQPlayer

Příspěvek od hřebík »

Nevím, kolik se zde vyskytuje majitelů chordovských DACů a zda si někdo pořídil i M Scaler. V posledních verzích HQPlayeru (snad od verze 4.2.0 ??? ) byl implementován filtr poly-sinc-long-lp, který údajně dělá něco podobného jako M Scaler. Bohužel zatím neexistuje mnoho reálných ani teoretických porovnání. Pár lidí, co to vyzkoušelo, tvrdí něco úplně jiného (že to na M Scaler nemá ani náhodou až po názor, že je to docela blízko/údajně nerozlišitelné). Osobně jsem nezkoušel, ale můžete si to vyzkoušet sami:

HQPlayer lze koupit / zkušební verzi stáhnout ze stránky: https://www.signalyst.com/consumer.html
Nastavení HQPlayeru ála M Scaler je snad: PCM Mode, DAC bits=24, filter=poly-sinc-long-lp, dither=none, rate=768k (nebo 705,6k ? - asi podle zdrojového souboru? )

Zajímalo by mě:
1. Pokud to někdo s chordovským DACem vyzkouší, zda mu to vylepší zvuk.
3. Pokud má někdo M Scaler, zda může porovnat s HQPlayerem. V případě porovnání s reálným M Scalerem je v HQPlayeru potřeba nastavit filter=none, aby M Scaler provedl vše sám.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Re: Chord Hugo M Scaler / HQPlayer

Příspěvek od hřebík »

Sorry za chyby v prvním příspěvku (bod 3 měl být 2 atd.), ale už to nejde upravit.

Pro doplnění:

1. Ne všichni zaznamenají efekt "M Scaleru" hned či výrazně, po navyknutí je nicméně návykový, zejména při vhodném výběru hudby. Ne každý zdrojový soubor je vylepšen stejně. Důležitý je výběr hudby a nastavení. Doporučuju spíš akustickou, dobře nahranou hudbu, zdroj samozřejmě nekomprimovaný, přehrávání "bitperfect".

2. V HQPplayeru i M Scaleru nastavte maximum, kdy je zlepšení nejpatrnější, tj. 768 kHz nebo 705,6 kHz podle zdrojových souborů. Samotný M Scaler nastaví správnou frekvenci sám podle toho, co do něj přiteče. Je potřeba zvolit jen úroveň, aby opravdu běžel na max. Nastavení v HQPlayeru je asi ruční, tj. je potřeba nastavit násobky zdroje takto:
Zdroj má 48 kHz či násobky > nastavit 768k
Zdroj má 44,1 kHz či násobek > nastavit 705,6k

3. U M Scaleru a chordovských DACů se dost diskutuje vliv RF rušení zaneseného do DACu přes BNC. Problém uznán samotným výrobcem u Blu mkII (první produkt obsahující M Scaler), u samotného M Scaleru dle výrobce již vyřešeno/potlačeno, diskuse a pokusy nicméně probíhají dál.
Možnosti RF experimentování/řešení:
a) Samodomo kabely s mnoha ferity cílící problematické frekvence. S tím jsem dost experimentoval a řekl bych, že to vliv má. Skončil jsem s dvojicí dobře stíněných 1,5metrových BNC kabelů Belden 1694a, na každém přes 20 feritů.
b) Vhodně odstíněné a oferitované kabely wave: https://www.wavehighfidelity.com/
c) Úplné optické oddělení M Scaleru a DACu: https://audiowise-canada.myshopify.com/ ... lation-kit
(mám objednáno, čekám dodání).

4. Připojení chordovského DACu k počítači s HQPlayerem nastaveným na 768k nebo 705,6k lze buď přímo přes USB, nebo přes USB krabičku s duálním BNC výstupem: https://audiowise-canada.myshopify.com/ ... -interface
Zajímalo by mě, jestli bude při přehrávání přímo přes USB a přes duální BNC rozdíl. Nezkoušel někdo?

5. Latence (zpoždění) při přehrávání: Vzhledem k výpočetní náročnosti dochází k malému zpožděním přehrávané hudby. M Scaler při plném nastavení zpožďuje něco mezi 0,5 - 0,7 sekundy, což je u hudby nepodstatné, ale u filmů se rozjede synchronizace s pohybem na obrazovce, což je zejména při mluvení/pohybu rtů už divné. Lze sice nastavit nižší cílovou úroveň (např. 384 kHz), ale tím se kromě latence sníží i kvalita. U počítače s HQPlayerem je potřeba určitý minimální hardware, aby výpočty zvládl dostatečně rychle. Kromě procesoru lze počítat i před grafiky nVidia, vše podrobně na stránkách HQPlayeru. Pokud to někdo zkoušel, může napsat zkušenosti s HQPlayerem, svůj hardware a zjištěné latence? Osobně jsem se do HQPlayeru zatím nepustil.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

jj, fóra znám. Některé poznatky a inspiraci čerpám i z nich. Možnost ála "M Scalerovat" pomocí HQPlayeru je relativně nová. Na head-fi jsou informace dost protichůdné a roztroušené mezi spoustou šumu v dlouhém vlákně. Toto vlákno jsem založil na přání zdejších členů s nadějí, že to někdo vyzkouší a podá zde report, byť si netyká s angličtinou, tj. že se zde objeví něco jiného než na head-fi či jinde. Dosud jsem žil v domnění, že Chord v cz není příliš rozšířený, ale bylo mi tvrzeno jinak, tak snad jsem to tady nepsal zbytečně.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Chord je v ČR rozšířený dost, jen na fórech moc majitelé nevystupují. Mraky lidí mají Hugo 1 i 2, Moja a kromě tebe vím i o dalších s Davem.
kabelguru.cz

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Hugo 1 i 2 jsem měl taky :)

Pokud někdo chce kupovat HQPlayer, je teď v akci Black Friday se slevou: "With coupon code "black19" 15% discount on new HQPlayer licenses (all versions). There is also additional 5% (total 25%) discount on upgrade coupon codes through the weekend. If you missed Black Friday, you have a second chance on Cyber Monday with coupon code "cyber19". Campaigns generally run from midnight to midnight UTC time."

A pokud chce někdo Huga 2, v Audigu do pondělka v Black Friday za 35 tis.! : https://www.audigo.cz/Specialni-nabidky ... iday-2019/

iljic
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od iljic »

Má smysl tento filtr zkoušet i na jiném DAC než je Chord. Z prvního dotazu jsem pochopil, že je to primárně určené pro DAC Chord s přiblížením se k M Scaleru. Já používám HQplayer 3.0.. a klidně bych ten filtr z verze 4 testnul. DAC mám SPAUDIO D1. Ale nebudu mít s ničím srovnání, asi jen dojmy z rozdílu, přínosu na mé sestavě.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Bez vyzkoušení těžko říct. Kolik kHz podporuje tvůj DAC maximálně přes USB? Výstup M-Scaleru jsem zkoušel i do nechordovských DACů, ale je to omezené, protože M-Scaler nemá USB výstup, signál ven posílá jen přes optiku a koaxy. Nechordovské DACy umí přes koax a optiku většinou jen 192 kHz či 96 kHz, kde to nemá moc smysl, rozdíl jsem tam neslyšel. U Chordovských DACů jedu z M Scaleru na maximum (705,6 nebo 768 kHz), při kterém je rozdíl značný (z M Scaleru jede signál do chordovských DAců přes duální koax).

Tj. doufám, že HQPlayer přes USB do DACu aspoň na 352,8 nebo 384 by už mohlo jít znát, ideálně na max. 705,6 nebo 768 kHz.

Odpovědět