Roon

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Roon

Příspěvek od dkdkdk »

Na čem vlastně Roon staví a čím obhajuje svou unikátnost oproti jinému bitperfect softwaru, je práce s metadaty. Jejich poskytovatelem je Rovi https://business.tivo.com/products/music-metadata.html. Tento zdroj používá také např. http://www.allmusic.com/ .
Při hledání hudby ve svém archivu už neprohlížíte jednotlivé složky, v lepším případě volíte z žánrů, alb, autorů. V Roonu vznikají nečekané spojitosti, díky nimž oprášíte zapomenuté kousky vaší hudební kolekce na základě stejného labelu, bubeníka, autora coveru, textů, producenta...

Než se tu zdlouhavě rozepisovat, jen zkratkovitě, co mě zatím zaujalo -
- skvělé grafické zpracování
- propojení s Tidal
- práce s metadaty: informace o téměř komukoli, kdo se na albu podílel. Krátké životopisy celých kapel, jednotlivých hudebníků přímo v aplikaci bez nutnosti listovat jiné internetové zdroje = forma hudebního časopisu. Doplňující informace pomocí linků na wiki, facebook, instagram, homepage, twitter. Přehled nadcházejících koncertů - spolupráce se Songkick.com
- internetové rádia
- díla klasické hudby je možno přehrát jako celek nebo např. allegro, adagio, allegro ...
- tlačítko Focus = pokročilý filtr: např. všechna alba do roku 1970, labelu DG, s Igorem Oistrakhem atp.
- tlačítko Discover = když náhodou nevíte, co si pustit, Discover nabídne grafický přehled namixovaný z vašeho archivu např. alb dnes přidaných+album, které vyšlo dnes před 20 lety+náhodný hudebník+náhodný label atp.
- možnost Multiroom= posílání hudby na více zařízení v domácnosti. Jakýkoli koncový streamer lze samozřejmě nastavit jako soukromý tak, že jej nebude zapínat někdo jiný ze svého ovládacího zařízení.
- Play/Radio=možnost přehrát album/skladbu/interpreta.. klasicky (tlačítko Play) nebo jako Radio - po dokončení přehrávání zvoleného playlistu přehrávání nekončí, nýbrž program automaticky naváže přehráváním stejné žánrové hudby.

Co potřebujete k provozu:
- Core: jádro, mozek systému, domácí hudební server. Tahá metadata z inetu, hudbu z Tidalu, vašeho archivu na NASu nebo interního disku přímo v Coru. Může to být samostatný WIN/MAC/Linux PC, který se tímto stává vašim hudebním serverem nebo se Core instaluje do výkonějších NASů Synology, Qnap. Popř. běžný pracovní počítač, který je zárověň i "ovladačem" Roonu. A proč vlastně zvolit samostatné zařízení namísto jednoho all-in-one streameru? Roon Core PC je neustále vytížený, updatuje informace vaší hudební databáze, komunikuje se spolupracujícími servery. Myšlenkou je tedy oddělit koncový streamer od vytíženého jádra. Jelikož je u nás požadavek na více zařízení, upustil jsem od stále běžícího pracovního PC a používám stařečka Asus ION, 4GB paměť, 32GB SSD. Systém Ubuntu, headless (bez monitoru). Roon Core posílá data na základě požadavků z..
- Control Apps: desktopové verze pro MAC, WIN nebo tablet/telefon s iOS, Android. Používám 10" fullHD Lenovo tablet s droidem. . A na konci stojí nečekaně..
- Output: streamer od věhlasného výrobce (https://roonlabs.com/partners.html), či jen další PC s připojeným nebo integrovaným DACem. U mě je to RPi2+Hifiberry DAC+ . Tento levný minimalistický streamer ve spojení s placeným softwarem mi stále vychází levněji než vyráběný celek (viz. předchozí link). O zvukové kvalitě lze diskutovat, mně zcela vyhovuje .
- nutnost připojení k internetu: jsem připojen stále, takže toto neřeším. Vývojáři tvrdí, že po prvotním zalogování vydržíte bez inetu více jak týden, pak dochází ke kontrole účtu. Samozřejmě se bez internetu ochuzujete při poslechu po hudbě o to nejdůležitější - metadata, popř. Tidal.

Srozumitelnější popis naleznete zde :D
https://roonlabs.com/howroonworks.html

Cena: software (1 Core + neomezený počet Output připojených zařízení) stojí v přepočtu cca 3.000,- /rok , popř. 12.500,- neomezeně. Když si chcete užít i integraci s Tidalem, pomyslná měsíční platba se navyšuje.
I když zatím používám Roon bez Tidalu, přesvědčil mě svou užitnou hodnotou natolik, že s ním počítám i nadále jako náhradu za freeware dosud používaný.

Nějaká videa -pán se chvilkami motá, mírně zdlouhavé, ale podrobné. -rychlý, jasný přehled i s informacemi navíc.

...pro dvouměsíční vyzkoušení softu samotného možná platí ještě kod NL1601HBPROJECT.
Zde https://roonlabs.com/pricing.html zvolte úplně dole "REDEEM NOW", vložte kód a zaregistrujte si účet.

Dotazy a zkušenosti jsou vítány ;)
Naposledy upravil(a) dkdkdk dne 14 lis 2017 09:26, celkem upraveno 1 x.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Re: Roon

Příspěvek od dkdkdk »

ROPIEEE
Zatím asi nejjednodušší způsob, jak udělat z RaspberryPi Roon endpoint
Podporované DACy viz. "Hardware" stránka
Po automatické instalaci následuje jen lehký config
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Video série ke kombinaci Roon ROCK system + Intel NUC ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roon přidává ve svém nejnovějším updatu korekční filtry pro Audeze sluchátka
http://kb.roonlabs.com/Audeze_Presets

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Rád bych viděl v Roonu české uživatelské rozhraní. Byl by někdo ochotný pomoci?

Vlákno na foru tady
https://community.roonlabs.com/t/czech- ... tion/33505

a po registraci možno nahlédnout, co to obnáší tady
https://translations.roonlabs.net/

JJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JJ »

Včera jsem si s tím trochu hrál. Líbí se mi. Promo kód na dva měsíce trial je (včera byl) ještě platný. Server jsem nainstaloval na MiniMac late2011, běží bez zjevných problémů i spolu s Kodi, pro který tam ten mac mám. Knihovnu na NAS Synology, o velikosti cca 65tis. skladeb, skenoval asi 9 hodin. Otagování které udělal vypadá dost dobře, problémy vidím ve větší míře u výběrů s různými interprety- těch ale zase nemám tak moc aby to nešlo dát dohromady. Pro přehrávání jsem použil zatím Denon DNP-F109, vidí ale i Volumio na Rapsbery a další počítače. Pokud se rozhodnu roon koupit, tak to vidím na nějaký roon bridge do Rapsbery. S tím RoPieee jsou nějaké zkušenosti? Remote běží dost svižně na všem co doma mám Macbook, W10, iPhone5, 7. Hodně se mi líbí možnost editovat tagy přímo v přehravači. Zatím to vypadá až moc dobře - tak uvidím jak to bude fungovat dál.
Překlad do ČJ bych osobně neřešil. Ovládání to nepotřebuje.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Na Roon jsem se díval jen na internetu - zdá se mi, že není k dispozici přístup na skladby podle roku vydání. Můžete to někdo potvrdit, případně vyvrátit? Děkuji.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

JJ.- překlad taky vyloženě nepotřebuju, ale zbytku domácnosti by se šiknul a dalším lidem třeba taky. ...a když by byla ta možnost? Jen je potřeba na Roon foru projevit zájem, překlad udělám klidně sám, což jsem vývojářům už nabízel, ale jsou třeba další lidé, kteří překlad zkontrolují a potvrdí "ano, PLAY je správně přeloženo jako Přehrát a ne jako Prdel"

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

FS píše:
15 lis 2017 11:19
Na Roon jsem se díval jen na internetu - zdá se mi, že není k dispozici přístup na skladby podle roku vydání. Můžete to někdo potvrdit, případně vyvrátit? Děkuji.
Filtr, říkají tomu Focus, tam samozřejmě je, viz.např.
Obrázek

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@dkdkdk: Děkuji.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Ještě je to vidět v posledním videu H.B.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Zdravím, můžete mi prosím pomoci s nasměrováním a případnou instalací? Uvažuji o zakoupení Roon licence. Mám integrovaný zesilovač s USB, do kterého vede Allo USBridge s Volumiem, ve kterém je 2TB disk s asi 16 000 skladbama. Když chci hrát, připojím se z Macbooku přes webový rozhraní na Volumio, vyberu songy a hraju, když se mi nechce pouštět počítač, nacvakám to přes aplikaci v mobilu. A teď moje otázka zní, co mám kam nainstalovat. Na Allo nainstaluju RoonBridge, což bude sloužit jako "přehravač" a na Macbook "Core"? Čemu se chci právě vyhnout je to, že při každým hraní budu muset zapojit disk s hudbou do Macbooku. Ten disk z Allo je vidět v síti, proto mě napadlo, že nainstaluju na Mac aplikaci Roon, natahám databázi ze síťového disku a mělo by to být hotové. Když budu mít puštěný počítač, můžu hrát přes aplikaci v Macu (směřovanou na ten Roon Bridge) a když nebudu mít puštěný počítač, můžu hrát přímo přes Volumio aplikaci z mobilu, jako doteď. Doufám, že jsem se do toho moc nezamotal. Může mi prosím někdo poradit, jestli je to takto správně? Díky

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

Aktuální update Roon 2.0 nabízí absolutně přelomovou funkci Roon ACR viz https://roonlabs.com/arc

Jde o možnost streamu vlastní knihovny v reálném čase mimo domov kdekoliv. Zprovoznil jsem, streamuji z vlastní knihovny, která představuje kombinaci NAS + Tidal + Qobuz, pár dní testuji a jsem velmi nadšený, jedno rozhraní, stejné prostředí a hudební data jako doma kdekoliv na cestách

Mohu tedy doporučit všem, kdo zatím nevyzkoušeli, vysoce návykové, totální komfort při poslechu mimo domov

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Zatím mi to přijde jako dost nespolehlivý a nevím čím to je. Před odjezdem na víkend jsem to v pátek rozchodil, fungovalo to. V sobotu ráno to přestalo fungovat a už jsem se tam nepřipojil. Když jsem přijel domů, pustil roon, podíval se, jestli je to OK, napsalo, že jo. Opět to začalo fungovat, aniž bych něco měnil, restartoval atp... A dneska ráno cestou do práce už se zase nepřipojil. Plex i Synology mi z venku fungují, takže internetovým poskytovatelem to není.

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

novtom:
Otázka čím mohou být identifikované potíže způsobeny... U mě je doposud, od instalace Roon ACR v min týdnu, vše bez jakéhokoliv problému, používání na denní bázi, NAS Synology

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Dle diskuzí nejsem jediný, chová se to stejně i jiným lidem. Není potřeba nic restartovat, stačí přijít domů (což nejde, když jsem pryč), otevřít Roon aplikaci, kliknout Roon ARC a dát zkontrolovat. Pak to naběhne a chvíli to běží. Asi nějaký bug :-(

Odpovědět