SACD čím archivovat

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
winelover
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: SACD čím archivovat

Příspěvek od winelover »

Amen.
Členovi OHV lze z výše uvedeného shrnutí doporučit k zamyšlení pouze poslední odstavec, což je ovšem (jak psáno) na hraně legálnosti.
Body 1-3 myslím, vzhledem k jeho komentům výše, nedá. win

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Nojo, jako hrách házet na zeď, ale což, každý podle svého gusta. Třeba si jen tak hraje.

Jak jsem již psal, SACD kupuji více jak 20 let ( první SACD Player Sony stereo v roce 1999 ) a nikdy mně nenapadlo pokoušet se je kopírovat. Podle mně je to holý nesmysl. Jak je uvedeno Japan BS na SACD, to je skutečná zvuková lahůdka, ale i další ty první SACD, než se i zam začalo prznit jako v CD. Dnes už je toho v Rocku, či Popu minimálně a hlavně se nakupují SACD v klasické hudbě a tam je to opravdu super zvuk. Jako info uvádím: SACD BS z Japonska jsem nakupoval včetně cla a DPH v cenách 1200,- Kč za kus.

Je naprostý nesmysl ty soubory iso. ( pokud to někdo dokáže ), či soubory DSD nějak převádět na jiný formát snáze přehratelný. Je to vysoce ztrátové a pak to ztrácí smysl kvality SACD, či DSD. Kdo má možnost, může si to vyzkoušet doma, pokud vlastní univerzální player - typicky BD a multikanálový zesilovač, či receiver. Testoval jsem to jen na receiveru ( nejvyšší řada spotřebky Pioneer ) a BD playeru Pioneer také nejvyšší řady. Tam to lze digitálně po HDMI. Pokud je receiver v modu PURE DIGITAL ( tedy bez úprav ), jde to do reiveru nativně v parametrech SACD a zvuk je velice dobrý i na tomto aparátu, protože je nepozměněný. Pokud je receiver v režimu DIRECT, kde už jde signál přes DSP, ikdyž je to nastaveno na nulách, tak už to je v DoP, tedy převedeno do PCM, aby to mohl zpravovat ten DSP v receiveru a ten zvuk je zcela odlišný s velkou degradací kvality a digitálními artefakty. Proto tady vždy píšu, že "nehrabat" do toho a přehrávat to tak, jak to bylo vytvořeno.
Líbí se mi přirovnání Fidji99 s těmi párky, kdy raději nechceme vědět z čeho byly vyrobeny ( typicky kuřecí separát, škroby a kůže ) a na obalu budou uvedeny procenta masa.
Tady je to opravdu podobně a pracuje tak většina receiverů. Hrdě tam pustíš z HDD, či Flešky 24/192 a pokud máš režim DIRECT, tak to stejně pro zpracovní bude převedeno na 48 kHz, protože jinak to tyhle přístroje spotřebky neumějí a to se ještě budeš u některých modlit, aby to nebylo převedeno před úpravou do analogu a pak jsme zpátky v 80. a digitál, nedigitál. Jó, holt dnešní digitální kvalita a její marketingové možnosti. Tyhle "podvody" se u gramce nedějí.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

tak už to je v DoP, tedy převedeno do PCM, aby to mohl zpravovat ten DSP v receiveru
To myslíte vážně nebo jste se spletl?
Napovím - DoP - DSD over PCM.
Když si u stánku koupíte párek v rohlíku a prodavač jej podá zabalený v ubrousku, tak je to pořád párek v rohlíku, pořád se dá jíst stejně, opravdu se to nestane ubrouskem.

A víte jak vzniká to zázračné SACD? Jak se nahrává či remasteruje SACD?
1. pokud jsou jednotlivé tracky nahrány v DSD, tak se ztrátově převedou do PCM, pokud v PCM, krok odpadá.
2. v PCM se proženou mixy, pluginy, prostě všemožnými sw i hw úpravami, může to projít i částečnými úpravami v analogové doméně (takže další DA-AD převody)
3. nakonec se výsledné PCM opět ztrátově konvertuje na DSD a vznikne zázrak SACD
U hires PCM nahrávek kroky 1 a 3 odpadají.

Jinak vidím, že hifi diskuse jsou pořád dost zábavné.

jolefoto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jolefoto »

Liamee píše:
11 říj 2024 20:46
Jenže chlapci problém je to, že CD vrstva a SACD vrstva nejsou vždycky stejný, dokonce to ani není vždycky stejnej master. A obecně, připlácet si za SACD, ale pak to co sis připlatil navíc nevyužívat, ale hrát jen tu CD vrstvu, která je horší než ta SACD vrstva, to má smysl, fakt že jo. *bravo*
A taky máme single layer SACD, kde je jen SACD vrstva.
Lenže ja som písal že Hybrid SACD kupujem len keď sú v akcii. Vtedy rozdiel v cene medzi CD a SACD nie je až taký veľký že by sa to vôbec neoplatilo a možne že niekedy si kúpim aj SACD player.
Primare I32
P-J 2Xperience SB, Hana EH, MoFi Studio Phono
Primare CD32, IBasso 150, RME ADI-2 FS, STRONG LEAP-S1
2A acoustic EMPIRE
Chord, Cardass, YYAUDIO, SRS Power Socket6
IT 01s, Senn. HD 660 S

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

audafreak
Milý hochu, dnes je Apríla, že tady tlačíš takové humorné povídání?

Nejdříve si pořádně přečti, co jsem psal a pak hodně studuj diskutované téma, zaměř se na "nativně" a "DoP". K zahození také není vlastní praktická zkušenost. Teoretizování je toliko k ..... Popsal jsem, že jakékoliv převody a přepočítávání digitálních souborů, vždy vede ke zhoršení kvality zvuku, pro většinu Hifistů slyšitelné. No tys nepochopil. Pokud tazatel nebude přehrávat přímo SACD a bude s tím jakkoliv verglovat, vždy se dočká zhoršení zvuku. To je celé, jedinou možností zachování kvality SACD a být tedy portable, je zakoupit soubor DSD, pokud je k mání.

Možná bude lepší pokud nebudeš vůbec na mně reagovat a budeš se striktně držet svého MP3 a špačkobudek, máš na to právo.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ještě dodatek:
Tracky nahrané v DSD máš v PC pro další digitální skotačení a převody, možná jen Ty. Studiové nahrávky se realizují v DXD 24/32 352,8kHz a to je v PCM. Po zpracování se z toho vyrábějí všechny digitální formáty, i ty pro výrobu LP. Steným způsobem se nabírají analogové nahrávky z origo master tape.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Pokud ti na tom receiveru hralo nativni DSD lepe nez DoP, tak to je hlavne problem toho receiveru. To ale neznamena, ze tvoje osobni zkusenost je nejaka obecna pravda. Je spousta zarizeni, ktere zvladaji DoP bez jakekoliv zvukove degradace oproti DSD. Samo o sobe DoP neni nijak ztratove nebo degradujici, DoP je zjednodusene DSD v PCM kontejneru a po dekodovani dostanes identicky data jako nativni DSD. Neco jako FLAC a je to stejne, jako kdybys tvrdil, ze FLAC degraduje kvalitu puvodniho PCM formatu, coz je samozrejme nesmysl. Zadne degradujici prevody do PCM formatu se nedejou a v tom ma audafreak pravdu. Tedy pokud nepouzivas receiver, ktery na zpracovani DoP potrebuje zapinat nejake DSP obvody, ktere pak muzou degradovat zvuk toho receiveru jako takoveho.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No samozřejmě, že je to věc toho receiveru v kategorii "spotřebka", byť nejvyšší řady. Vidím, že nebyla pochopena podstata, proč jsem to psal. Nešlo o kritiku, či nekritiku toho receiveru, ale o změnu zvuku tím přepočítání. Já vím, co je DoP.

Takže ještě jednou a detailněji.
V režimu PURE DIRECT ( PURE DIGITAL ) to jde přímo bez přepočítání, tedy nativně z playeru do receiveru a na displeji svítí samplovací frekvence 2.8224 MHz a DSD. Zvuk je i na tomto receiveru výborný.
V režimu DIRECT, kdy už to jde v receiveru přes DSP ( byť je na nulách - tedy rovně ) se to přepočítává ( protože ten DSP v receiveru to jinak neumi, tak jako většina receiverů ) a na displeji v tomto případě svítí 176.4 kHz a PCM. Ten zvuk je v tomto případě jiný, dle mně horší. Toto bylo moje sdělení, nikoliv ke kvalitě receiveru - je to jen spotřebka, ale k výsledné kvalitě přepočítaného toho původního nativního souboru na SACD, protože o to přepočítávání tady jde na základě dotazu tazatele, když to chce nějak dostat z SACD. Kdo má kompatibilní player a receiver Pioneer, tak to může po HDMI vyzkoušet.
Snad už je to pochopitelné.

BTW: bylo by zajímavé vědět, jak ten který receiver, ale i jiný přístroj pracuje, co uvnitř přepočítává a co nikoliv. Reklama je jedna věc a zkutečnost druhá.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

No prijde mi zvlastni, ze na tom receiveru to pri DoP ukazovalo PCM. Ja jsem kdysi zkousel porovnavat DSD a DoP na Topping DACu (D70s), poustel jsem to do toho a prepinal pres HQPlayer. Zadny zvukovy rozdil mezi DSD a DoP jsem nezaznamenal, ale uz si nepamatuju co na tom svitilo a co to ukazovalo.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

oldear - ještě jednou, napsal jste tohle:
tak už to je v DoP, tedy převedeno do PCM, aby to mohl zpravovat ten DSP v receiveru
což je nesmysl, DoP je pořád DSD, jen jinak odesílané, rozdíl jako mezi wav a flac, taky zase pořád PCM.
Žádné DSP neumí zpracovávat DoP. Není to totiž opravdové PCM, vylezl by z toho jen jakýsi šum či co.
Proto jsem se ptal, jestli jste se nespletl.
Oldear píše:
16 říj 2024 10:54
Ještě dodatek:
Tracky nahrané v DSD máš v PC pro další digitální skotačení a převody, možná jen Ty. Studiové nahrávky se realizují v DXD 24/32 352,8kHz a to je v PCM. Po zpracování se z toho vyrábějí všechny digitální formáty, i ty pro výrobu LP. Steným způsobem se nabírají analogové nahrávky z origo master tape.
Další nesmysl, vůbec netušíte, jak se co v praxi nahrává. Mimochodem kolik je třeba v Česku studií, které nahrávají v DXD?
Spousta SACD, které jsou nahrány digitálně, je původně nahrána dokonce i jen PCM 16-24/44, a naopak existují i jen CD (bez SACD), které jsou původně nahrány dvoukanálově v DSD. No ale jsou i studia, kde se nahrává multitrack na Pyramix v DSD.
99,9% současného profesionálního studiového audio gearu je maximálně 32/192, žádné DXD apod.
A věřte, že o digitálních audio formátech něco vím, a ne málo, a nejen audio, vaše obvyklé urážky si nechte od cesty.

Yiakubou - rozdíl jste zaznamenat nemohl, on to prostě oldear popletl a asi si to doteď neuvědomil.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Hmmm, tak já jsem to prakticky zkoušel a viděl jsem jak to ten receiver zpracovává, co je tam napsáno, ale dle Tebe to pravda nemůže být. Je k tomu takový prográmek iControlAV5 a tam je to vše jasně popsáno. Já nevím proč je tam napsáno DoP a samplovací frekvence 176,4, pouze to konstatuji a popisuji výsledek testu a poslechu.
Kontejner tady vůbec není třeba řešit. Prostě převod z DSD do PCM, byť v tomto případě na 176,4 je horší než to DSD nativně.
Vždy tady píšu, soubory nechat jak jsou. Nepřevádět, nehrabat se v tom a hrát nativně. To je nejlepší zdroj zvuku. Každý převod to zprzní.
Už vůbec mně nemusíš poučovat o nahrávacích studiích, to ani nebudu komentovat, ani si nechci o tom s Tebou povídat. Praktická zkušenost je nade vše. Vyzkoušej a pak tady piš. Jasnovidectví, co kdo mohl slyšet a vidět za rozdíly tady nepopisuj, je to mimo mísu.

HOWGH.

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Děkuji vám všem za reakce.

Docela jsem to řešil, některá jeho SACD cca 1/3 namají CD stopu a v běžné PC/CD mechanice to nic nenačte.
Stále chce, abych mu to stáhl a mohl to poslouchat v přenosném přehrávači, nabízí mi, že klidně koupí PS5, to jsem říkal, že to jde jen s PS3.
Tak jsem mu některá SACD alespoň stáhl stopu CD a nahrál do přenosného přehrávače. Jeho přehrávač přehraje i ISO SACD (na zkoušku jsem stáhl z internetu), ale chce to co má a nechce stažené, z jeho sbírky jsem téměř nic nenašel na internetu.
Prostě chce, abych to co má fyzicky na SACD stáhl do kapesního přehrávače. Zatím se mi to nedaří.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Oldear
Takže jste to prostě bez znalosti a porozumění jen opsal z toho prográmku. Se znalostí problematiky by jste totiž správně napsal:
místo : tak už to je v DoP, tedy převedeno do PCM, aby to mohl zpravovat ten DSP v receiveru
správně : tak už to je převedeno do PCM, aby to mohl zpravovat ten DSP v receiveru
A to bych neřekl ani ň. Proto jsem se ptal, jestli jste se náhodou nespletl. Ale ne, byl jste o tom přesvědčen.

Pro informaci laicky - DoP (DSD over PCM, DSD pomocí/cestou PCM) je prostě jen způsob, jak přenést DSD data z jednoho zařízení do jiného (zdroj-dac apod.) pokud zdrojové zařízení neumí vysílat či cílové zařízení neumí přijímat native DSD. Dá se to tak přenést třeba nejen přes USB, ale i přes SPDIF protokol, který zná jen PCM. Prostě se DSD data zabalí tak, aby se tvářila jako PCM a aby to přenosová cesta či cíl tudíž akceptoval a tam se to zase zpětně rozbalí do nativního DSD, které pak jde do převodníku. Nebo se třeba převede do PCM, prostě se nějak zpracuje.
Obezlička pro přenos DSD.
Používat DoP uvnitř jednoho zařízení nemá žádnou logiku. I když v těch receiverech je možné čekat cokoli. ;)

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Tady jsem našel pro mě srozumitelný postup.
https://www.psaudio.com/blogs/copper/do ... extraction

BobešXY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BobešXY »

Možná by toto byla cesta https://www.sieveking-sound.com/zubehoe ... d-bob.html
Měli by mít zastoupení i u nás https://gear.nativedsd.com/product/geer ... akout-box/, ale nepodařilo se mi s nimi spojit

Odpovědět