Spotify vs Tidal - Silvestrovský rozstřel

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Spotify vs Tidal - Silvestrovský rozstřel

Příspěvek od dkdkdk »

Připravil jsem pro všechny zájemce o test zvukových kvalit Spotify Premium a Tidal HiFi rozstřel ve formě 3 hudebních vzorků.
2 skladby jsem vybral z místního vlákna
Testovací zvuk pro dospělou aparaturu

Obě služby byly patřičně nastaveny, stream zachycen přes WASAPI pomocí Audacity. Na nahrávkách srovnán čas a případně hlasitost.

Platné výsledky samozřejmě jen ve formě logu z ABX pluginu Foobaru.

https://ulozto.cz/!3CAoYfzWSe37/spovstid-zip

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Re: Spotify vs Tidal - Silvestrovský rozstřel

Příspěvek od dkdkdk »

Musím dát za pravdu "merhaut"ovi. Výsledek testu (na 16 pokusů) mě taky pobavil. Nejsem schopen rozeznat A od B ani v jednom ze 3 testů, tudíž se nebudu dělat se screenshoty ABX result logu.

Odar

Příspěvek od Odar »

Tu s tym sancu nemas, odhadujem, ze 70 % netusi, co to Foobar je, kto tusi, tak si ho nevie stiahnut a zvysnych 0,00000001 % clenov fora, ktori by si aj vedeli rozchodit ABX AddOn si tymito pokusmi uz davno preslo, tak sa nad tym len pousmeju. Ale vdaka za snahu a prijemne silvestrovanie 8-)

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Ať si s těmi soubory každý dělá, co chce. Z 99% to byl (mimo jiné vzorky, které jsem zkoušel) test pro mě, jelikož dal Tidal 12dnů volný přístup do Hi-Fi (Master) sekce a místo smazání jsem 3 z nich dal ostatním. Když někdo napíše, tak napíše, když ne a výsledek si nechá pro sebe, nic se neděje. ...nebo si udělá vlastní porovnání vlastní metodou.
Já už mám jasno jak se věci mají a podle toho se také zařídím.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

A jak se tedy věci mají? Jasánku:-)

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

Teda já mám určitě proti většině tady úplně obyčejnou aparaturu ale rozdíl mezi Tidal Hifi a Spotify premium poznám. Ne u všech skladeb ale celkově ano. Měl jsem obojí ale nakonec po dlouhém rozhodování zůstal u Spotify kuli super uživatelskému rozhraní a i je tam toho víc, kdyby to měl Tidal tak vymakaný tak neváhám.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Doporučuji někde zkouknout androidovské ovládání streamerů Bluesound. Nic přítulnějšího v tomto segmentu v současnosti není. A je stejné pro všechny zdroje hudby, tedy i Spotify, Tidal, Qobuz, NAS atd.

Online služby zatím mají, co se týče údajů k jednotlivým titulům, spoustu nedostatků, například zmatek v uváděných datech vydání, někdy je použito datum původního vydání, jindy reedice. Většinou chybí i údaje o verzi použité při grabování. Nerozlišují jednotlivé interprety stejného jména, atakdále, atakdále. Jde ale jen o dětské nemoci a navíc by měl hudební fanda vědět co hledá a poslouchá.

V každém případě je ale online streaming budoucností poslechu hudby, jakkoliv možná vynucenou okolnostmi. Jediným problémem je, že zvukovou kvalitu oceňuje stále menší část populace, viz letošní pokusné a už odpískané testy losless Spotify, kdy lepší zvuk ocenilo pár procent respondentů. Takže je otázkou, jak dlouho vydrží losless a hires streaming v nabídce online knihoven.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Takhle se to opravdu testovat nedá. Hlavní rozdíl mezi ztrátovým (Spotify, Deezer) a bezztrátovým(Tidal) streamováním je totiž ani ne tak ve formátu jako především ve způsobu odesílání těch dat do zvukovky. Jestli to jde přes windowsí mixer neboli default výstup operačního systému nebo si mohu zvukovku zvolit a jde to mimo systém. Takže ve funkcionalitě přehrávacího sw.
Tidal má zatím jako jediný tuto možnost a tudíž bezztrátovost a hires má u něj smysl. Spotify to neumí.

Merhaute, ta informace o zaříznutí looseless u Spotify je ověřená? Já na to čekám jak na spasení. Mimochodem jak probíhalo to testování? Byla tam možnost si nastavit zvukovku jako u Tidalu? Jestli ne, tak to jsou lamy, to pak nemá smysl.

Nemyslím, že by se Tidal vzdal looseless a hires, je to jeho jediná výhoda. Navíc začne na něj šlapat konkurence, Deezer to taky chce zavést. Pokud by to zavedlo Spotify, tak všichni ostatní skončí, nebudou už konkurencí. Ale ve Švédsku poslední roky zodpovědní lidé hromadně blbnou, asi nějaká nemoc, tak bych se nedivil, kdyby po téhle příležitosti neskočili.

Mám momentálně přístum ke všem třem a mohu porovnávat.
Deezer - škaredý, neuživatelský, zahodil jsem po hodině zkoušení.

Tidal - jednoznačně nejlepší zvuk, interface podobný Spotify, chybí to, co je na S. skvělé - nabídky playlistů dle mých zájmů. Mnoho hr skladeb je špatně nagrabovaných a jsou zkreslené (často jedna skladba z celého alba, zbytek hraje dobře), jen za včerejšek jsem narazil na 3. Tidal je určen pro ty, kteří vědí, co si chtějí poslechnout, žádné objevování se nekoná. Chybí překvapivě hodně alb ve srovnání se Spotify, ale v absolutních číslech má Tidal více skladeb - jenže je to dáno tím, že jedno album je tam třeba 2x jako CD a 2x HR, takže celkem 4x více skladeb než Spotify.

Spotify - boží uživatelský interface, největší nabídka alb. Bohužel už zmíněný nedostatek v možnosti konfigurace výstupu.

Ideální by byla kombinace Spotify a Tidal. Všechny společnosti mají finanční problémy a není pro tolik místo. Předpokládám zánik některých ve formě sloučení. Kdyby se S a T koupily navzájem a vzaly z každého to dobré, bylo by to skvělé.

Ale dnešní mladá generace (která platí především) kašle obecně na vše a kvalitu zvláště, tak to vidím černě. Dnes je in mp3 hnaná přes katastrofické bluetooth do reprobedny o velikosti 10x10cm případně do sluchátek, které musí co nejvíce basovat. A tito lidé pak "testují" rozdíl mezi ztrátem a bezztrátem.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Rád si vyzkouším podobný test bez mých domnělých chyb. Pouhým poslechem bez předchozí úpravy streamů to totiž testovat relevantně nejde.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

A proč by to nešlo? Stačí mít placené verze online služeb, plus solidní streamer, co je má implementované, a pak stačí jen pustit dtto titul a přepínat, porovnávat.

P.S. K té nabídce. Zabývám se rockovou archeologií. Na Tidalu i Spotify je překvapivě velké množství starých zapomněnek, například skoro kompletní nabídka labelu Vertigo přelomu šesté a sedmé dekády, špeky jako jugoslávsko/kanadští pompíci Warrior, či konkurenti Renaissance – Julian’s Treatment/Savarin, spousta krautrocku. Tidalu lze dokonce posílat tipy na chybějící alba. Sám bych do sebe neřekl, jak mě, dlouholetého sběratele vinylů a kompaktů, osloví i online hudební knihovny.

K tomu odpískanému losless spotify, například zde: https://community.spotify.com/t5/Live-I ... i-p/700006

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Toľko rečí a žiadne logy. Tak šup šup ľudia a chvalte sa screenmi! Ja sa k PC, na ktorom mam foobar a príslušné pluginy, dostanem až 5. k večeru a určite sa pokúsim o test aj keď tie 16-pokusove nenávidím, lebo udržať koncentráciu až do konca vie byť otravné, ak človeku nesadne hudobná ukážka.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Dej si koleček kolik chceš. Já zkoušel 16 jen proto, že pouhým nahodilým klikáním se mi podařilo 7/10.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jasánku, a jak se tedy věci mají?

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

dkdkdk píše:
01 led 2018 18:12
Dej si koleček kolik chceš. Já zkoušel 16 jen proto, že pouhým nahodilým klikáním se mi podařilo 7/10.
No jasne, tomu rozumiem a 16 je už relatívne výpovednym číslom, ak to človek vezme vážne.

Merhaut a co tak k téme a bez podpichovania? Hm?

Odpovědět