Telefon/tablet s OTG -> USB DAC

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Telefon/tablet s OTG -> USB DAC

Příspěvek od bh69 »

Protože jsem si v poslední době zkoušel možnosti použití telefonu jako zdroje dat pro USB DAC a výsledky jsou nečekaně pozitivní, rozhodl jsem se založit vlákno pro sdílení zkušeností s přehráváním hudby z telefonu nebo tabletu.

Pro ty, kdo zatím nic podobného nezkoušeli, jenom stručně co je potřeba
  • telefon / tablet s funkcí OTG (tj. umožňující připojit k telefonu USB zařízení)
    OTG kabel nebo adaptér (koupil jsem uplně obyčejný s USB-C konektorem do telefonu a USB-A pro připojení kabelu do DACu cca za 50Kč)
  • USB-DAC, nejlépe asynchronní a s vlastním napájením (to není podmínka, ale pokud napájení nemá, bude samozřejmě vybíjet telefon/tablet)
  • Android vyšší verze (nevím přesně od jaké verze to, mně to funguje s verzí 9)
  • při přehrávání doporučuji zapnout režim letadlo a vypnout wi-fi a bluetooth, tak aby nedocházelo vyzařování žádný z rušivých signálů
Když jsem procházel různé zahraniční diskuze, objevovalo se hodně odkazů na software USB Audio Pro. Zkusil jsem si stáhnout Trial verzi a vyzkoušet ověření bitperfect přenosu. Ukázalo se, že tento software není vůbec použitelný (v mojí konfiguraci). Nejen, že test bitperfect přenosu okamžitě selhal, ale i při poslechu hudby byly patrné neustále výpadky. Zkusil jsem oslovit autora aplikace, sice odpověděl, ale pouze se divil a nic neporadil.

Stejně jsem dopadl při vyzkoušení přehrávače Neutron, který měl být také určen právě pro přehrávání přes USB převodníky.

Vzdal jsem tedy pokusy se speciálními audio aplikacemi a použil jsem běžný zdarma dostupný přehrávač Pulsar a nativní audio ovladač Androidu. S ním funguje vše bez problémů, nepozoruji žádné výpadky a bitperfect testy prochází bez chyb pro testovací data 44.1/16 i 96/24. Jediná drobná vada je, že úroveň hlasitosti je ovlivněna nastavením v telefonu. V praxi to ale ničemu nevadí.

Podle mě je tedy telefon pro přehrávání hudby bez problémů použitelné. Otázka pak je pohodlí obsluhy a co člověk požaduje z hlediska funkčnosti. Mně postačuje přehrávání uložených alb, která do telefonu nahraji předem z počítače. Vyzkoušel jsem i aplikaci primephonic, která umožňuje stažení alba a offline přehrávání - funguje to taky (víc ve vlákně o primephonic).

Pokud by někdo chtěl přímo streamovat ze sítě, musel by samozřejmě buď zapnout wi-fi nebo vyřešit připojení ethernetu po drátě. Na eBay jsem našel za cca 350-400Kč OTG zařízení 3v1, které obsahuje síťovou kartu, USB-A konektor pro připojení zařízení a USB-C konektor pro současné nabíjení. Vyzkoušeno nemám, ale mohlo by to fungovat.

Při prvních pokusech jsem používal krátký trochu lepší USB kabel, pak jsem kvůli pohodlí ovládání vyzkoušel prodloužení obyčejným 5m prodlužovacím kabelem až ke křeslu a zjistil jsem, že na funkci to to nemělo žádný negativní vliv. Ideální by samozřejmě byl jeden delší OTG kabel s konektory USB-C a USB-B, ale takový na trhu asi není. Jedině si ho vyrobit svépomocí. Ale to je spíš jenom pro dobrý pocit :-)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Telefon/tablet s OTG -> USB DAC

Příspěvek od bh69 »

jenom poznámka k bitperfect testu, který jsem zmínil - používám Audiolab M-DAC, který má vestavěný interní test bitperfect přenosu (v menu DACu se zvolí testovací režim a místo hudby se spustí přehrávání speciálních souborů vygenerovaných pro zvolenou frekvenci a bitovou hloubku). Pokud převodník zjistí nějakou nesrovnalost, ohlásí chybu přenosu.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

USB audio pro jsem pár měsíců používal s AQ Dragonfly red z důvodu možnosti zvýšení hlasitosti. Základní propojení mezi mobilem a AQ hrálo poněkud slaběji a vadilo mi neustále upravovat hlasitost na aparatuře. Stačilo však zapíchnout AQ do PC, jít na jejich stránky a provést aktualizaci. Rázem se stal program pro OTG nepotřebným.
Jsem naprosto spokojen s kombinací Mobil+Spotify+Dragonfly.
Domácí sbírka CD a LP leží většinu roku ladem. Občas se přinutím něco vyhrabat, ale poslech přes stream je návykový svým pohodlím a "nekonečnými" možnostmi vyhledávání.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Při streamování jedeš přes WiFi ? Nepozorujes žádné rušení ?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pres wifi na nejvyssi kvalitu. Ukladam také tak. Na data, vyjimecne, nastavuji standart.

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Konecne nieco zaujimave. Sam som neraz skusal, potom aj s kolegom linuxakom,rozchodit USB prehravanie na Nokia N900, ktory je priam stvoreny preto, velka vnutorna pamat 64GB, dobry vykon, atd. ale bohuzial stroskotali sme uz na OTG. Podpora pre tento telefon uz je tiez tam tam, takze asi nakoniec z toho bude len tazitko na papiere. Cele to smerovalo k vreckovemu DAC na lossless.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ramones píše:
18 led 2020 13:33
Pres wifi na nejvyssi kvalitu. Ukladam také tak. Na data, vyjimecne, nastavuji standart.
Jen na doplnění, mobil je Honor 9.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Taky doplním - mně to běhá na Xiaomi Redmi Note 8 4/64GB

Odpovědět