Cabasse THE PEARL KESHI

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Cabasse THE PEARL KESHI

Příspěvek od pixel »

Ultrakompaktní audio systém.
12. 8. 2022

Řada THE PEARL francouzské značky Cabasse je rozkročená zeširoka, což umožňuje modulární koncept, který v roce 2019 u premiérového modelu THE PEARL předjímal málokdo. Třípásmová aktivní reprosoustava s oblíbeným kulovým tvarem ozvučnice, který je (nejen) mladším přírůstkům této série vlastní, vytvořila autonomní audio systém se síťovým přehrávačem, zesilovači a dalšími obvody, jež další čtyři modely víceméně sdílejí.

Nejkompaktnější 2.1 audio systém THE PEARL KESHI (za 69 990 Kč), jehož „přívlastkové“ jméno si kreativci z bretaňského městečka Plouzané vypůjčili od malých perel, pocházejících z okolí ostrova Tahiti a blízkých jižních moří. Sada sférických reprosoustav, kterou tvoří aktivní subwoofer s elektronikou a dva pasivní satelity, vychází z konceptu aktivního subwooferu THE PEARL SUB, nabízejícím navíc výstupní výkon 2x 300 W pro libovolné pasivní reprosoustavy. Rozměry aktivního subwooferu (včetně stojánku a přípojek 24 x 27 x 22 cm) a celkový instalovaný výkon 1050 W odkazují k modelu THE PEARL AKOYA. Povrchovou úpravu všech reprosoustav tvoří čtyřvrstvý matný lak (buď černý, nebo bílý), jehož odstín zachovávají i hustě perforované reliéfní vrchlíky, jež chrání měniče pasivních satelitů (ty mají průměr 8 cm). Ocelové podstavce jsou vždycky chromované, menší „párové“ jsou opatřené nástěnnými úchyty, které umožňují satelity nastavit do pěti různých poloh. Případná instalace na stěnu je bezproblémová, flexibilní reproduktorové satelity váží 600 g každý.
Obrázek

Výkonová rezerva není zbytečný přepych
Uzavřená sférická ozvučnice subwooferu z kompozitu odolává rezonancím, které by zabarvovaly reprodukci, a s geometrickým uspořádáním, jež postrádá pravé úhly a rovnoběžné plochy, mizí také podmínky pro vznik vnitřního stojatého vlnění. Basový reproduktor HELD (High Excursion, Low Distrortion) o průměru 170 mm disponuje vypouklou membránou z uhlíkových vláken, kterou s košem spojuje pryžový závěs s mimořádným zdvihem 20 mm; její pohon zajišťuje magnet ze slitiny neodymu, železa a boru. Woofer vyzařuje kolmo k zemi, když potřebný odstup vymezuje zmíněný ocelový podstavec s kruhovou základnou.

Výkonové zesilovače pracují ve třídě D. Z jejich celkového výkonu připadá 450 W na subwoofer, každý ze satelitů osazených širokopásmovými měniči DOM55 o průměru 55 mm budí zesilovač o výkonu 300 W. Instalovaný výkon se může zdát možná až zbytečný, ale uzavřené ozvučnice charakterizuje omezená poddajnost zvuku a soustavy tudíž potřebují pořádně „nakrmit“, což platí zvláště pro malé satelity, evokující bodové zdroje zvuku. Maximální akustický tlak 115 dB naznačuje, že kompaktní audio systém dokáže ozvučit i větší místnost. Elektronická výbava zahrnuje i důležitý digitální signálový procesor, bez něhož se neobejdou tři firemní technologie: DEAP (Digital Enhancement of Acoustical Performances), přizpůsobující tónové korekce soustav podle jejich pozice v místnosti, DFE (Dynamic Fidelity Enhancer), optimalizující dynamiku na základě analýzy signálu v reálném čase, a kalibrace CRCS (Cabasse Room Compensation System), která prostřednictvím integrovaného měřicího mikrofonu automaticky upraví odezvu měničů akustickým podmínkám v místnosti.
Obrázek

Přátelské intuitivní ovládání
Pro nastavení systému i obsluhu streameru potřebujeme chytrý telefon s instalovanou aplikací Cabasse StreamCONTROL, kterou lze stáhnout ve verzích pro operační systémy Android a iOS. Příslušenství obsahuje také stylový dálkový ovladač ve tvaru disku, jež pracuje na platformě Bluetooth Low Energy: hlasitost můžeme regulovat pochromovaným mezikružím na jeho obvodu, základní funkce přehrávače zpřístupňují tlačítka s nízkým zdvihem. D/A převodník s obvodem Asahi Kasei AK4490 podporuje signály PCM do vzorkovací frekvence 192 kHz a hloubky 24 bitů i jednobitové streamy DSD až po DSD128. Formátová kompatibilita je dostatečně široká: bezeztrátové AIFF, ALAC, FLAC, WAV a WMA Lossless, ztrátové AAC, MP3, Ogg Vorbis a WMA, samozřejmě také DSD. Hudbu lze poslouchat v rámci lokální sítě, k dispozici jsou také internetová rádia a podcasty, přímá podpora nechybí účtům u velkých síťových služeb (TIDAL, Qobuz, Deezer, Spotify…).

Malý půlkulatý panel v zadní části subwooferu (orientovaný trochu neprakticky kolmo k zemi) soustřeďuje kromě síťového vypínače i čtyři vstupy: linkový pro stereofonní jack o průměru 3,5 mm, digitální optický, ethernetový LAN a port micro-USB. Konektivita samozřejmě zahrnuje také dvě bezdrátová rozhraní, duální hifi a Bluetooth. Párování zajišťuje tlačítko s modrou kontrolkou, sedmibarevná LED dioda indikuje zvolený vstup a různé provozní stavy. Místo zde konstruktéři našli ještě pro tlačítko Reset, které uvede systém do továrního nastavení, a zásuvku pro napájecí kabel. K připojení reproduktorových satelitů slouží dva páry šroubovacích terminálů v zadní části podstavce. Systém včetně kabelů značka dodává v polstrovaném kufříku.
Obrázek

Malý, ale šikovný
Test se uskutečnil v poslechové místnosti společnosti VOIX Audio & Cinema na pražském Josefově, kde jako zdroj signálu posloužil vyšší tarif streamovací služby TIDAL HiFi Plus. Skladby jsem vybral z alb Leonard Cohen: You Want It Darker (Columbia, 2016), Jack DeJohnette, Larry Grenadier, John Medeski, John Scofield: Hudson (Motéma Music, 2017), Norah Jones: Come Away With Me (Blue Note, 2002), Kronos Quartet: Folk Songs (Nonesuch, 2017), MNDR: Feed Me Diamonds (Ultra Records, 2012), Rob Wasserman: Trios (GRP, 1994) a John Williams: The Berlin Concert / Berliner Philharmoniker, dir. John Williams (Deutsche Grammophon, 2022).

THE PEARL KESHI nabízí koherentní, mimořádně čistý zvuk, který se opírá o plné hlubší basy v odpovídajícím objemu (uváděný kmitočtový rozsah je 30 až 23 000 Hz, žel bez tolerančního pásma), jejich artikulaci hlídá digitální signálový procesor. Nahrávky jsou velmi dobře prokreslené, i když jemné detaily, které v řadě nabízí už nejbližší třípásmový model THE PEARL AKOYA (42 990 Kč/kus), už přeci jenom chybí. Hudební scéna je však široká a s přesnou lokalizací. Potěší také vynikající dynamika, která provází muzikální projev napříč různými hudebními žánry, tři výkonné zesilovače odvádějí dobrou práci, jejich instalovaný výkon 1050 W vzrůstá ve špičkách signálu až na dvojnásobek.

Pavel Víšek


Výrobce: Cabasse
Zapůjčil: AUDIO CENTER CZECH s.r.o.
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, Cinema Shop, RODEL - AUDIO, Art Audio Video, Cabasse Acoustic Center, ElektroNet, Hi-Fi Studio FM, Hifi Hejhal, Hifi Morava, HIFI Opava, HiFi Studio, hifion.cz, PP HiFi Studio, PureSound

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti