KEF LS50 Wireless II

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

KEF LS50 Wireless II

Příspěvek od pixel »

Bezdrátové aktivní dvoupásmové reprosoustavy.
23. 3. 2021

Poté co došlo k převratným změnám u pasivní verze LS50 Meta, logicky se nabízela možnost převzít nový koaxiální měnič i do aktivní bezdrátové verze soustav LS50 Wireless II. Skutečnost je ale opět zajímavější. V inovovaných aktivních soustavách je kromě nového Uni-Q měniče dvanácté generace použita nová elektronika a nová je i dokonalejší ovládací aplikace s původní nekompatibilní (pokusem omylem jsem se o tom přesvědčil a ujistil se, že po testu je nutné ovládací aplikace z mobilu a tabletu důsledně likvidovat a odinstalovat je, s těmi staršími může být nerovný souboj).
Obrázek

Popis
Koncepce bezdrátových soustav zůstala zachována, jsou aktivní dvoupásmové s elektronikou, která má v každé soustavě svůj síťový napájecí zdroj a výkonové zesilovače. Pravá soustava Master má všechny nezbytné ovládací prvky a vybavení vstupů včetně konektorů. Levá soustava Slave je bez ovládání (v nastavovacím menu aplikace je možné pozice prohodit). Obě soustavy mohou být vzájemně signálově a ovládáním propojeny bezdrátově protokolem se vzorkovacím kmitočtem 96 kHz. Druhou variantou je kabelové propojení klasickým Ethernet kabelem a potom je signálové spojení dokonalejší se vzorkovacím kmitočtem 192 kHz (doporučuji!). LS 50 Wireless II mají kabelový Ethernet, koaxiální S/PDIF, optický Toslink, HDMI eARC a analogový AUX (3,5 mm jack) vstupy. Bezdrátově podporují komunikaci Bluetooth 4.2, AirPlay 2 a Chromecast a jsou Roon Ready. Vzhledem k téměř kvalitativně neomezenému přenosu po LAN nebo Wi-Fi síti se nepředpokládá signálové připojení prostřednictvím počítače, a proto jsou vynechány USB zásuvky (ta jediná je servisní), byly by u bezdrátových soustav nadbytečné. Z internetových služeb jsou podporována internetová rádia, služby Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer a QQ Music. Soustavy LS50 Wireless II jsou schopné přehrávat formáty MQA, MP3, MP4, AAC, FLAC, WAV, AIFF, ALAC, WMA, LPCM a Ogg Vorbis. Vzorkovací kmitočet PCM signálů může být až 384 kHz a až DSD256. Je zřejmé, že LS50 Wireless II přehrají cokoliv. Ovládání je možné buď pěti dotykovými tlačítky na horní hraně pravé soustavy, dálkovým ovladačem a nejlépe aplikací pro mobily nebo tablety.
Obrázek

Elektronika
Kompletní elektronika je namontována na chladícím panelu překrývajícím zadní stěnu ozvučnice. Protože je použit digitální signálový procesor (DSP) je aktivní výhybka, tentokrát čtvrtého řádu s dělícím kmitočtem 1,9 kHz, jen součástí jeho programu. Výkonové zesilovače jsou rozdílné, pro hlubokotónový systém je k dispozici zesilovač pracující ve třídě D s výstupním výkonem 280 W a vysokotónovou část napájí klasický analogový zesilovač pracující ve třídě AB s výkonem 100 W. Digitální signálový procesor má kromě funkce výhybky i možnost nastavit korekci basů pro umístění v poslechovém prostoru. Zatímco korekce nízkých kmitočtů je u pasivních soustav LS50 Meta ucpáváním basreflexového nátrubku molitanovými zátkami, u Wireless II modelu je přesnější elektronickou cestou. Stejně tak je možné v aplikaci, v nastavovacím menu dokorigovat pásmo vysokých kmitočtů, dynamickou korekci basů, případně dělicí kmitočet, polaritu a úroveň signálu pro přídavný subwoofer. Kromě jednotlivých audio služeb máte přístup na všechna vaše síťová úložiště, s možností výběru podle alb, interpretů, adresářů a vůbec. Pochopitelně reproduktorové soustavy je možné bez problémů zařadit do multiroom systémů. Zajímavá funkce je Phase Correction, exaktně korigující přenos pulzních signálů. Kromě skvělé reprodukce jsou soustavy LS50 Wireless II i přátelské ovládáním, v praktickém provozu je možné je aktivovat bez zapínání i z mobilní aplikace.

Aktivní soustavy vám principiálně omezují Hi-Fi hry, to možnost volby jednotlivých komponentů, na druhou stranu většinou zaručují, že bez experimentování bezpečně docílíte maximální kvalitu reprodukce. V daném případě u LS50 Wireles II jsou správně předimenzovány výkonové zesilovače a odpovídajícím způsobem nastavený DSP zaručující minimální zkreslení, a i při vysokých poslechových hlasitostech reproduktory ochraňující před poškozením.
Obrázek

Na čem se testovalo
Reprosoustavy byly testovaný v zatlumené místnost o výměře 24 m2. Použito bylo diskové pole Synology 918+, MacBook 13“ Pro Retina, vše propojeno kabely DIY/Klotz, iPad Pro, iPhone 6S a stojany DIY 55 cm.

Jako testovací nahrávky byly použity záznamy WAV a FLAC 44, 1-192 kHz/16-24 bit, jazz, rock, klasika… pro mne referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs) i SACD, Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, SACD/CD The Look of Love, SACD/CD Čajkovskij 1812 Telarc 2001, CD Rolling Stones Bridge to Babylon (Virgin Records 1997), Arild Andersen, Mira (ECM), Bill Evans Trio, How May Heart Sings, John Coltrane and Milt Jackson, Bags and Trane (1961, 2015 192 kHz/24bit) a další.

Netopýr
Zvukově jsou LS50 Wireless II opět „bezcharakterní“ soustavy, které jsou spektrálně vyvážené a k originálnímu záznamu si nic nepřidávají. Navíc optimální kombinace basreflexu a korekce nízkých kmitočtů prostřednictvím DSP neuvěřitelně protahuje pásmo nižších kmitočtů dolů, bez zabarvení i při vyšších poslechových hlasitostech. Postačí pokud v nastavovacím menu extenzi basů nepoužijete (k dispozici jsou další dva stupně). Reprodukce je vyvážená a ani po dlouhém poslechu neunavuje. Aktivace fázové korekce řadu záznamů zpřesní a zaostří lokalizaci jednotlivých nástrojů (efekt je patrně závislý na způsobu pořízení nahrávky).

Miroslav Láb


Výrobce: KEF
Zapůjčil: Perfect Sound Group s. r. o.
Hi-Fi studia: Amarock Studio, AVcenter.cz, RODEL - AUDIO, Elektro Fresh, Hifi Hejhal, Hifi Morava, HIFI Opava, HiFi Studio, HifiSound Studio, HiFiStyl, LEPŠÍ ZVUK, Melodie, PP HiFi Studio, RothAudio, Studio Luxusní elektronika

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti