Marantz MODEL 40n

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Marantz MODEL 40n

Příspěvek od pixel »

Dvojče pouze na pohled.
15. 7. 2022

Mezi čerstvé přírůstky v nabídce japonské značky Marantz patří integrovaný zesilovač MODEL 40n, navenek identický s přístrojem MODEL 30, ale s dostupnější cenovkou 63 990 Kč a streamovací platformou HEOS cílí i přes nižší výkonovou rezervu na širší okruh audiofilů. Radikálně inovovaný design nejmladší generace komponentů staví na „op-artovém“ kontrastu hladkého hliníkového subpanelu s kulatým okénkem monochromatického OLED displeje, evokujícím éru konstruktéra Kena Išiwaty, který je vsazený do mírně vydutého čelního plastového panelu s originálním rastrem. Rohy obou panelů jsou zaoblené. U komponentu lze volit mezi stříbřitým a černým provedením. Čelní subpanel po stranách využívá decentní, leč nepřehlédnutelnou bílou iluminaci.

Diskrétní osazení převažuje
Zatímco navenek se MODEL 40n a MODEL 30 prakticky neliší (rozměry šasi 44,3 x 13 x 43,1 cm jsou totožné), uvnitř je všechno jinak, protože u „čtyřicítky“ zmizely spínaný zdroj napětí i výkonové moduly Hypex, pracující ve třídě D. Přibližně třetinu uvnitř šasi se zdvojenou antivibrační základnou na čtyřech patkách zaujímá napájecí zdroj. Ten disponuje robustním toroidním transformátorem se dvojitým stíněním, v usměrňovači najdeme Schottkyho diody, vykazujícím proti běžným typům rychlejší spínací časy i menší šum, a napětí filtrují dva válcové elektrolytické kondenzátory s celkovou kapacitou 36 000 μF. Koncový stupeň zesilovače, který pracuje ve třídě AB, je osazený v každém kanále dvěma páry výkonových tranzistorů Sanken, které se dělí o hliníkový chladič s masivními žebry, a v místech s vysokým proudovým zatížením vystřídaly desky plošných spojů měděné sběrnice o tloušťce 0,8 mm. Diskrétní součástky najdeme rovněž ve firemních modulech HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module), jejichž „tišťáčky“ jsou osazené miniaturními SMD součástkami metodou povrchové montáže: plní stejnou funkci jako operační zesilovače, proti kterým však vykazují vyšší rychlost přeběhu a nižší šum. Zapojení využívá moduly v nejmladší verzi HDAM-SA3. MODEL 40n do osmiohmových soustav dokáže trvale dodávat výstupní výkon až 2x 70 W, v případě poloviční zátěže pak 2x 100 W, což představuje přiměřenou rezervu pro většinu reprosoustav, samozřejmě v případech, že neozvučujeme místnost s výměrou menší tělocvičny. Technické parametry jsou více než uspokojivé: široký kmitočtový rozsah 5 až 100 000 Hz (pravda, v benevolentnějším pásmu ±3 dB), harmonické zkreslení v celém akustickém spektru nepřevýší 0,02 % a činitel tlumení je větší než 100. A odstup signál šum? Na linkovém vstupu 113 dB, u gramofonového pak 87 dB (dle IHF-A).
Obrázek
Diskofilové ocení phono předzesilovač pro gramofony s MM přenoskami, využívající technologii Marantz Music Phono EQ, která v zapojení kombinuje moduly HDAM s unipolárními tranzistory s přechodovým hradlem JFET. Vlastní ekvalizace signálu podle křivky RIAA probíhá v modulech HDAM, jeho zesílení zajišťuje předzesilovač, který pracuje ve třídě A. Není od věci zmínit, že cesta signálu se zjednodušila, protože z ní zmizely vazební kondenzátory. D/A převodník s obvodem ESS Technology ES9016K2M, u jehož digitálního filtru lze volit mezi dvěma křivkami, na vstupu podporuje signály PCM do rozlišení 192 kHz/24 bitů (z formátů jsou k dispozici bezeztrátové ALAC, FLAC a WAV, ze ztrátových AAC, MP3 a WMA) i jednobitové streamy DSD po DSD128. Konektivitu rozšiřují dvě bezeztrátová rozhraní – duální Wi-Fi a Bluetooth ve verzi 4.2, které však ze zvukových kodeků podporuje, žel, pouze standard SBC. Integrovaná platforma HEOS zajišťuje poslech internetových rádií prostřednictvím specializovaného serveru TuneIn a podporu účtů u síťových služeb TIDAL, Apple Music a Spotify. Dostupná je samozřejmě také hudba z datových úložišť v lokální síti. Streamování usnadňuje podpora mladšího protokolu AirPlay 2, který se už neomezuje na produkci techniky společnosti Apple. Většinu funkcí obsloužíme z přibaleného dálkového ovladače, uživatelský komfort dále zvyšuje chytrý telefon s instalovanou aplikací HEOS, která je dostupná ve verzích pro operační systémy Android a iOS, a podpora trojice nejrozšířenějších hlasových asistentů Amazon Alexa, Apple Siri a Google Assistant.
Obrázek
Čelní subpanel soustřeďuje většinu ovládacích prvků. Velké knoflíky patří otočnému přepínači Input (vlevo), umožňujícímu volbu z osmi vstupů, a elektronické regulaci hlasitosti (v rozsahu 0 až 90 dB, s krokem 1 dB), osazené špičkovým obvodem MUSES72323. Kvarteto menších knoflíků patří tónovým korekcím basů a výšek, vyvážení kanálů a otočnému přepínači Source Direct, jenž tónové korekce přemosťuje. Na čelním panelu najdeme ještě tlačítkový vypínač a sluchátkový výstup pro jack o průměru 6,35 mm. Na zadním panelu převažují pozlacené konektorové zdířky cinch, jež náleží vesměs analogovým přípojkám: čtyřem vstupům (třem linkovým, phono a „výkonovému“ Power Amp In) a dvěma výstupům – linkový má fixní úroveň, u dalšího pro aktivní subwoofer lze nastavit dělicí kmitočet v pěti stupních (40, 60, 80 a 120 Hz). Dva digitální vstupy (koaxiální a optický) doplňují ještě port USB typu A s výstupním proudem až 1 A, který umožňuje přehrávat digitální obsah z externích paměťových médií, ethernetový vstup LAN pro stabilnější připojení k síti prostřednictvím kabelu a i vstup HDMI s podporou zpětného kanálu (ARC) pro připojení televizoru. U zesilovače střední třídy však představuje citelnou mezeru v konektivitě absence symetrických přípojek: alespoň vstupů. Čtyři páry firemních šroubovacích terminálů SPKT-1+ s robustními mosaznými těly jsou pokovené silnou vrstvou stříbra, která zaručuje vysokou vodivost i pevný mechanický kontakt, a poradí si s kabely zakončenými holými vodiči větších průřezů i banánky. Zbývá zmínit poniklovanou dvojici zdířek pro konektory cinch, sekundující systémové sběrnici D-Bus, jež po propojení s dalšími firemními komponenty umožňuje sestavu ovládat z jediné „dálky“, zemnící svorku gramofonu, zdířky pro směrovatelné anténky bezdrátových rozhraní a dvoupólovou zásuvku pro napájecí kabel.
Obrázek

Kultivovaná japonská škola
Test se uskutečnil v showroomu společnosti Eurostar Ostrava v Čestlicích u Prahy, kde zesilovač doplnily třípásmové sloupky B&W 703 S2 a SACD přehrávač Marantz SA-10. Kabely byly značky InAkustik, signálové Reference NF-104 RCA a reproduktorové Reference LS-104 Micro AIR. Jako testovací jsem vybral skladby z SACD Jeff Beck: Blow By Blow (Analogue Productions, reed. 2016), Chick Corea: Rendezvous In New York (Stretch Records, 2003), Peter Gabriel: Up (Virgin, 2003), Magdalena Kožená: Il Giardino dei sospiri / Collegium 1704, dir. Václav Luks (Pentatone, 2019), Mahavishnu Orchestra: Birds Of Fire (Audio Fidelity, reed. 2015) a Paul Simon: Still Crazy After All These Years (MFSL, reed. 2021).

Zesilovač Marantz MODEL 40n nabízí transparentní vyvážený zvuk, který staví na základu plných, jistých a velmi dobře kontrolovaných basů. Střední pásmo, jehož barevná textura nezapře kultivovanou japonskou školu, je prokreslené do nejjemnějších detailů. Výšky jsou zřetelné, všudypřítomné, ale bez jakýchkoli nepatřičných akcentů. Široká hudební scéna už zasahuje částečně také do hloubky, lokalizace je přehledná, s velmi dobrým oddělením nástrojů. Silnou stránku představuje akurátní, jemně odstupňovaná dynamika, čisté zůstávají i výrazné špičky signálu. Oproti dražšímu zesilovači MODEL 30 charakterizuje MODEL 40n teplejší projev, jenž obzvlášť sedne nahrávkám s větším zastoupením akustických nástrojů. Na pozici dvoukanálové audiocentrály obstojí flexibilní komponent výborně. Z nabídky japonská značky se nabízejí hlavně designově vyladěný CD přehrávač CD60 a vzhledem k sofistikovanějšímu phono předzesilovači také gramofon TT-15S1.

Pavel Víšek


Výrobce: Marantz
Zapůjčil: Eurostar Ostrava spol. s r.o.
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, Cinema Shop, HIFI CZ, RODEL - AUDIO, Art Audio Video, Audiofriend, AVEMAX, Avitsmart, DENON salony, Elektro Fresh, ElektroNet, Fonodis studio, Hifi Hejhal, HIFI Opava, HiFi Safír Olomouc, HiFi Studio, HIFIpartner, HifiSound Studio, JASYKO, LEPŠÍ ZVUK, Melodie, PP HiFi Studio, Studio Luxusní elektronika, XAVIAN

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host