Polk Audio Reserve R600

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Polk Audio Reserve R600

Příspěvek od pixel »

Nastoupily nové kalifornské zálohy.
7. 7. 2021

Společnost Polk Audio z kalifornského San Diega, která příští rok oslaví už kulaté abrahámoviny, letos posílila nabídku o novou řadu Reserve, která využívá vybrané technologie z referenční série Legend, ale provedením se blíží více „midové“ řadě Signature e, u níž poslední litera (e jako europe) připomíná, že konstruktéři ve zvuku zohlednili gusto audiofilů na našem starém kontinentě.

Zahrnuje dohromady devět reprosoustav, z nichž lze včetně firemních subwooferů sestavit ozvučení domácího kina v libovolné konfiguraci (nechybí ani elevační moduly R900, vyhražené pro potřeby prostorových formátů s objektově orientovaným zvukem, mj. Dolby Atmos a DTS:X), ale pět „párových“ modelů může skončit dost možná ještě častěji ve stereofonní aparatuře, což platí zvláště pro troje sloupové soustavy, z nichž si představíme „prostřední“ Reserve R600 (39 980 Kč/pár), jinak také nejvyšší dvoupásmový model, který nabízí dost možná nejzajímavější poměr výkon/cena. Kompaktní sloupky o rozměrech 28,1 x 106,4 x 38,2 cm jsou aktuálně dostupné v ČR pouze v černém provedení s kabinety potaženými polomatnou vinylovou fólií s povrchem evokujícím nástřik laku s hrubozrnnou strukturou. Odnímatelné ochranné rámečky, které kryjí pouze bezprostřední okolí měničů, jsou potažené černou průzvučnou tkaninou a na čelních stěnách výborně drží, neboť je u každé soustavy fixuje dvanáct magnetů.
Obrázek

Kaplanova turbína inspirací
Stěny dostatečně tuhých ozvučnic, zatlumených uvnitř syntetickým rounem, tvoří MDF desky o typické tloušťce 19 mm, ale jejich konstrukci dále zpevňují vnitřní žebra. Solidní zpracování naznačuje i hmotnost 21,5 kg u každé soustavy. Boční hrany kabinetů jsou zaoblené, což eliminuje difrakce zvukových vln. Firemní měniče v osazení vycházejí z typů zmíněné referenční série Legend. Tweeter Pinnacle pracuje s kruhovým zářičem o průměru 25 mm, který oproti obvyklým poddajným kalotám vykazuje nižší zkreslení i lepší směrovost, protože se nepotýká s jejich hendikepem, kdy při reprodukci vysokých kmitočtů zůstává střední část vrchlíku téměř bez pohybu. Tweeter doplňují dva středobasové měniče o průměru 165 mm s membránami Turbine Cone, na jejichž kónické základny z dobře zatlumeného pěnového polymeru navazují vnější polypropylenové vrstvy, zpevněné sedmi prohlubněmi, připomínajícími otisk lopatek Kaplanovy turbíny, jež potlačují vlastní rezonance membrán a s nimi samozřejmě také nežádoucí zabarvení reprodukce. Membrány s koši spojují pryžové vlnky s velkým zdvihem, pohon membrán u všech měničů zajišťují feritové magnety. Trubice bassreflexových rezonátorů vyzařují kolmo k zemi, když soustavy využívají vylepšenou firemní technologii Power Port 2.0. Potřebný odstup kabinetů od země (62 mm) vymezují litinové čtyřnožky s lůžky pro odhmotňovací hroty či kompromisní pryžové patky, jež po stranách přesahují půdorys soustav o 45 mm a vylepšují tak jejich stabilitu, ale zároveň v ose bassreflexových rezonátorů nesou akustické „rozptylky“ ve tvaru rotačních hyperboloidů. Bassreflex tak vyzařuje pod úhlem 360º rovnoměrně do okolí, což snižuje nároky soustav na odstup od zadní zdi. Toto řešení navíc podle údajů společnosti Polk Audio posiluje odezvu basů o 3 dB. Inovaci u osvědčené firemní technologie Power Port představuje sada uzavřených trubicových absorbérů X-Port, které jsou naladěny tak, aby eliminovaly nežádoucí rezonance kabinetů a bassreflexových portů. U pasivních elektrických výhybek uvádí americká značka pouze dělicí kmitočet 2700 Hz.

K propojení se zesilovačem slouží pár chromovaných šroubovacích terminálů vzadu nad základnou, jež akceptují libovolně zakončené reproduktorové kabely včetně banánků a vidliček. Kmitočtový rozsah sloupků Reserve R600 v úzkém pásmu -3 dB obsáhne 43 – 38 000 Hz, obávat se nemusíme ani o hlubší basy, protože bassreflex je naladěný na kmitočet 35 Hz. Soustavy mají jmenovitou impedanci 8 ohmů, když minimální hodnota na žádném kmitočtu neklesá pod 4 ohmy. Charakteristická citlivost 87,5 dB (2,83 V/1 m) představuje nižší průměr, což je třeba zohlednit při volbě vhodného zesilovače. Výrobce doporučuje alespoň 100 wattů na každý kanál, s čímž lze jen souhlasit.
Obrázek

Sympatické „allroundery“
Testu se uskutečnil v Čestlicích u Prahy v akusticky optimalizovaném showroomu distribuční společnosti Eurostar Ostrava o výměře 42 m², kde soustavám asistovaly komponenty Denon, integrovaný zesilovač PMA-2500NE a SACD/CD přehrávač DCD A110 Anniversary. Kabely byly značky InAkustik, signálové Referenz 803 a reproduktorové LS-2404 AIR. Jako testovací jsem vybral skladby z SACD Chick Corea: Rendezvous In New York (Stretch Records, 2003), Magdalena Kožená: Il giardino dei sospiri / Colelgium 1704, dir. Václav Luks (PentaTone, 2019), CD Dr. John: Television (MCA-GRP, 1994), Steve Earl: Guitar Town (MCA, 1986) a My Bloody Valentine: Loveless (Domino-MBV Records, 1991, reed. 2021).

Dvoupásmové sloupy Polk Audio nabízejí čistý, vyvážený zvuk, jehož oporou jsou plné basy, jež mají při vyšší hlasitosti bezmála fyzický rozměr a pokrývají prakticky kompletní druhou nejhlubší kontraoktávu. Hrají velice komplexně, nedrolí zvuk zbytečně analyticky na jednotlivosti, ale o detaily nahrávek posluchače nijak nešidí, což vyniká zvláště v barvotvorném pásmu středních kmitočtů, do něhož zasahuje většina alikvót a záznějů. Výšky jsou transparentní, zbytečně nevyčnívají. Muzikálnímu projevu vchází vstříc také velmi dobrá dynamika, i když tu soustavy nabídnou až v tandemu s výkonnějším, autoritativním zesilovačem, nadhled si však takto udržují i nad hodně členitými nahrávkami. Hudební scéna s přehlednou lokalizací je nejenom široká, ale zasahuje i do potřebné hloubky. Na žánry nejsou Reserve R600 vybíravé, se stejným gustem se zhostí reprodukce „naježené“ britské kytarovky jako akustického jazzového komba nebo ansámblu profilovaného na předklasickou hudbu.

Pavel Víšek


Výrobce: Polk Audio
Zapůjčil: Eurostar Ostrava s. r. o.
Hi-Fi studia: DENON salony, Hi-Fi Studio FM, HiFi Safír Olomouc, HiFi Studio, JASYKO, LEPŠÍ ZVUK, Melodie, PP HiFi Studio, Studio BRITEK, Studio Eso, Studio Špalíček

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti