T+A PA 2000 R

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

T+A PA 2000 R

Příspěvek od pixel »

Integrovaný zesilovač.
13. 2. 2020

Integrovaný zesilovač PA 2000 R je z katalogu německé firmy T+A, která zahájila svou činnost v roce 1978 a jako základní princip technických řešení si zvolila spojení Teorií a jejich Aplikací v oblasti audio techniky, které jsou ve zkratce obsaženy v názvu firmy. Při vývoji přístrojů jsou využívána nekompromisní technická řešení, jejichž výsledkem je dokonalá reprodukce. Integrovaný zesilovač PA2000 R, který je na trhu už nějaký ten rok, prodělal rekonstrukci vnitřních obvodů, takže i přes stejný vzhled a typové označení je uvnitř jiný stroj, než při jeho prvním uvedení.
Obrázek
Analogové schopnosti
Integrovaný zesilovač PA 2000 R je na první pohled jednoduchost sama. Devět tlačítek, unifikovaný display a knoflík se dvěma tlačítky menu. Je to ale přístroj T+A, a tak oplývá určitými nezvyklými vlastnostmi. Vlastní zesilovač je v celé signálové cestě důsledně klasicky analogový. Má šest linkových vstupů, z nichž tři jsou nesymetrické a tři symetrické. Předzesilovač má linkový výstup vypínatelný tlačítkem na čelním panelu a stejně tlačítkem ovládané výkonové reproduktorové výstupy. Posledním signálovým výstupem je ¼“ sluchátková zásuvka, která při zapojení sluchátek automaticky vypíná výkonové výstupy reproduktorů. Spojení s ostatními přístroji T+A zabezpečují tři počítačové zásuvky RJ45. Jedna je určena pro připojení na domácí LAN síť a zaručuje komunikaci s ovládací aplikací MusicNavigator pro mobily nebo tablety. Druhé dvě zásuvky jsou určeny pro systémové propojení s dalšími přístroji T+A, které se potom z pohledu dálkových ovladačů chovají jako jediné komplexní zařízení.

První symetrický XLR vstup preferuje propojení s univerzálním přehrávačem MP 2000 R MkII. První nesymetrický vstup je možné vestavbou modulu změnit na vstup pro MM nebo MC přenosku. Pro tuto variantu jsou k dispozici vestavné jednoúčelové moduly PHE-PA R MM nebo PHE-PA R MC za cenu 15.500 Kč.
Obrázek
Zesilovač používá pulzní napájecí zdroj, který má na výstupu baterii kondenzátorů svou kapacitou obvyklou u klasických transformátorových zdrojů. Baterie dvanácti kondenzátorů 4700 uF s celkovou kapacitou 56400 uF je téměř neomezenou zásobárnou energie i pro nejdynamičtější reprodukci. Ve spojení s pulzním zdrojem, který automaticky stabilizuje výstupní napětí a vysokým pracovním kmitočtem zaručuje daleko dokonalejší filtraci než klasické napájecí zdroje. Navíc stabilní napájecí napětí zaručuje optimální pracovní podmínky pro analogové signálové obvody. Signálové obvody jsou převážně osazeny diskrétními součástkami a využívají techniku HV (High Voltage). Vysoké napájecí napětí je předpokladem pro vysokou přebuditelnost jednotlivých obvodů a tím i zárukou funkce v naprosto lineární pracovní oblasti. Výkonové zesilovače s výstupními výkony 100 W do impedance 8 ohmů jsou na koncových stupních osazeny vždy dvěma páry bipolárních komplementárních výkonových tranzistorů (Ic=15 A, Uce=260 V, 200 Watt a mezním kmitočtem 300 MHz). Výkonové tranzistory jsou na rozměrném chladiči, který rozděluje interiér zesilovače na levou napájecí část a pravou čistě signálovou část. Oba kanály jsou na identických deskách plošných spojů, které jsou umístěny za sebou a vzájemně jsou propojeny výkonovými napájecími sběrnicemi. V případě, že odvod tepla od výkonových tranzistorů nepostačuje, je odvětrání skříně nucené axiálním, bezhlučným ventilátorem.

Přesné a dokonalé ovládání hlasitosti a korekcí
Originální je regulace hlasitosti, kterou tvoří pasivní matice odporů přepínaných v každém kanále devíti miniaturními relé. Regulace je s krokem přesně 1 dB v celkovém rozsahu 85 dB a souběh obou kanálů je naprosto dokonalý. Ve stejném rozsahu pracuje regulace balance. Korekce hloubek a výšek je rovněž analogová skoková s krokem 2 dB v rozsahu +-8 dB a je buď společná nebo v každém kanálu nezávislá! Přepínání korekcí, je stejně jako zapínání fyziologické korekce regulátoru hlasitosti opět prostřednictvím relé. Kromě dokonale přesných změn, bez „digitálního“ zásahu do analogové signálové cesty, jsou přepínání zajímavá i subjektivně, každá změna je doprovázena slyšitelným cvakáním relé. Ovládání je možné jak tlačítky a knoflíkem na čelním panelu, tak dálkovým ovladačem, který může být i elegantně luxusní, kovový SRC 1 (9.100 Kč), nebo při propojení s domácí LAN sítí aplikací MusicNavigator nainstalovanou na mobilu nebo tabletu. V nastavovacím menu, tentokrát digitálním, které je zobrazováno na rozměrném displeji a má 11 položek, se pohybujeme knoflíkem hlasitosti a jeho stiskem zvolené nastavení potvrzujeme.

Displeje jsou u všech přístrojů 2000 R stejně velké a používají stejný rozměr a formát písmen. Hlavní nápisy jsou spolehlivě čitelné ze vzdálenosti pěti metrů. Mezi nápisy patří i informace změnách nastavení korekcí, přepínání vstupů a fyziologické regulaci.
Obrázek
Obvodové řešení zesilovače zaručuje celkovou kmitočtovou charakteristiku od 1 Hz do 150 kHz v pásmu 3 dB se zkreslením menším než 0,03 % a odstupem rušivých napětí větším než 109 dBA.

Rozměry integrovaného zesilovače MP 2000 R jsou shodné jako u všech přístrojů série 2000 R, šířkou 46 cm, výškou 8,2 cm a hloubkou 40,5 cm. Skříň je poskládána z přesně opracovaných dílů z hliníkové slitiny (nemagnetické) s dokonalou povrchovou úpravou. V horním krytu je vsazen rozměrný kruhový skleněný průzor, kterým je vidět, že i interiér zesilovače je dokonale organizován. Přístroje série 2000R se vyrábějí s dokonalou povrchovou úpravou přírodní hliníkové slitiny nebo černě eloxované.

Kvalita reprodukce
Na vstup integrovaného zesilovače PA 2000 R jsem připojil univerzální přehrávač T+A MP 2000 R MkII a na výstup reproduktorové soustavy KEF R7 v poslechovém prostoru 70 m3. Ovládání bylo ovladačem SRC 1 a převážně iPad Pro s aplikací MusicNavigator. Jako testovací signály jsem použil svou standardní testovací sadu záznamů: Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs), Dave Brubeck, Concord On A Summer Night (1982), Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered, Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, Šostakovič 15. symfonie, Patricia Barber, Modern Cool, DSD, John Coltrane, Blue Train (1957) 192 kHz/24 bit, Bill Evans, Trio How My Heart Sings!, Arild Andersen, Mira, Steve Tibbets, The Fall Of Us All, Mike Oldfield, Tubular Bells MQA, Dire Straits, Brothers in Arm MQA).

Reprodukce vyvážená, s nekonečnou energií na basech, tympány na Mira jsou detailní ve všech záhybech blány, flétna skvělá realistická. Vokály Anny Netrebko i Diany Krall jsou přirozené, prostorově definované. Smyčce drsné, ale neskřípou, činely jemné, nenakřáplé. Vlastně charakteristika zesilovače z pohledu, co všechno nekazí není úplně pozitivní. Zásadní je, že po krátkém poťouchlém hledání chyb se zaposloucháte a zjistíte, že nic neřešíte.

Závěrem
Ve spojení s přehrávačem MP 2000 R MkII je to kombinace, která nemá žádná omezení, a navíc je přátelsky ovladatelná, na velkých displejích i z poslechového místa víte, co posloucháte a za jakých podmínek. Cena zesilovače PA 2000 R je, v době psaní recenze, 164.000 Kč.

Miroslav Láb


Výrobce: T+A
Distributor: Altei s.r.o.
Hi-Fi studia: RODEL - AUDIO, ALTEI

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů