Aké repro ?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
DM
Kontaktovat uživatele:

Aké repro ?

Příspěvek od DM »

Ahojte, chcel by som si zakúpiť reprosústavy k stávajúcemu denonu pma-2020ae, ktorý by som nerád predával, dlho premýšľam do čoho vlastne ísť, už vyše roka nasávam do seba rôzne informácie a meranie rôznych typov reprosústav, hľadám rôzne doporučené kombinácie aj si prezerám youtube, kto s čím páruje, ja uprednostňujem stĺpové reprosústavy než regálovky a to aj napriek malej miestnosti, pretože už teraz tam mám klipsch rf-7mk2 a som veľmi spokojný, tieto klipy som preveksloval k onkyu nr-1010, kde hrajú k spokojnosti. Regálovky nechcem z toho dôvodu, pretože miestnosť je malá 12m2, a regáloky majú malý pracovný objem a pomerne dosť vysoké ladenie bassreflexového nátrubku, kde sa bass znásobuje s rezonančným módom miestnosti (60-70Hz) a to urobí horšiu paseku než stĺpovka s podstatne nižším ladením. Preto ma z regálov jedine oslovili Aurum Cantus V3M + stojany Dynaudio Stand 6 ,ale hovorím to by ma muselo dosť potiahnuť a osloviť.
Rozpočet na budúce reprosústavy je od 3000 do cca 6000eur, viac radšej nie, šírka nesmie presahovať 30cm, výška boxov v závislosti od umiestnenia výškača, moje ušká sú v pozícii 1 meter od podlahy, 2 metre od miesta posluchu, na hĺbku reprosústav nemám nároky môžu byť do 50 cm, od zadnej steny budú aj tak 1/2 metra určite. Na silnejší basový fundament som navyknutý, vyhovuje mi, ale keď niektorí chalani si boli vypočuť tie klipsche v takej pomerne malej izbe každý mi povedal, že majú nádherný bas, nikto nenamietal, lenže tieto repro som chcel aj do budúcnosti, pokiaľ sa presťahujem do podstatne väčšej izby a preto ich nechcem predávať a zapojil som si ich k zvlášť domácemu kinu, takže stereo zostava teraz spí (denon dcd-2020ae+pma-2020ae).
Každý mi určite povie, že mám dvihnúť riť a ísť počúvať do predajní, no len ja nie som motorizovaný, nemám nikoho, kto by som mnou behal a na vyše som invalid.dôchodca po ťažkej chorobe, takže ani zdravot.problémy mi nedovoľujú sa celý deň flákať po slovensku, preto kúpa boxov bude u mňa vždy typu na ´´blink´´ :) na druhej strane ako taký prehľad zhruba mám, takže až tak sa určitých vecí nebojím, preto ma zatiaľ najviac oslovili nasledovný kandidáti :
Magnat Quantum Signature - v takejto cenovej triede azda vlajková loď komercie, má výborne odladený frekvenčný priebeh, čistý waterfall, nízke skreslenie. Tieto repro by som najviac chcel, ale ich rozmery mi kúpu nedovoľujú, to by som už veľmi prehnal, magnáty veľmi dobre poznám a ich zvuk mi s denónom veľmi vyhovuje, doporučujú sa takto ich kombinovať, preto by som mohol zvoliť vynovené Quantumy 1009S, ktoré majú tiež dobré merania na hifitest.de u magnátov sa mi veľmi páči samotný box, ktorý je veľmi dobre vytlmený, vyztužený a vôbec nerezonuje ako iné bedne, je problém vôbec nájsť hluchý bod u týchto reprosústav.
Druhým kandidátom sú Bowers § Wilkins CM 10 S2 - tieto reprosústavy sú pomerne dosť rozšírené snáď ich je všade samá plejáda, kombinácie s denónom sa nebojím, ich frekvenčný priebeh je síce typu vysoké tatry, trochu sa mi nepáči 5dB prepad na 2-3kHz, kde je najviac zvukových informácií. No zvukovo asi musia byť výborné, sú asi všade, skôr by som si prečítal tvrdší názor niekoho iného.
Tretím typom sú opäť nemci a to Heco The NEW Statement, skôr by som ich chcel ako Q 1009 S, na stránke stereo.ru sú tiež dostupné merania, majú výborne odladenú frekvenčku, veľmi nízke skreslenie, bez impedančných prepadov, čo mi veľmi príde vhod u týchto reprosústav je možnosť doladiť stredy a výšky flat alebo + 2dB, beriem to ako veľkú výhodu laborovania a doladenia prejavu aj podľa zosíka aj podľa miestnosti ,až by nastali nejaké problémy.
Štvrtým typom pre mňa úplne neznáma komnata Dynaudio Xcite X44, s týmito boxami nemám žiadne skúsenosti, jedna strana zvuk chváli do nesieb, na slovanete ako sa dozvedám o katastrofálnom magnetickom pohone basových meničov a duneniu tak niektorí chalani nie sú príliš nadšený celou produkciou dynaudio, inak je to veľká stĺpovka, ich frekvenčný priebeh sa nestráca mimo hlavnú os počúvania, na poľskom audio.com.pl dopadli pomerne veľmi dobre, majú trošku nižšiu citlivosť, Podľa mňa bez problémov natrú zadok bowerom cm10s2. Len majú maličký hrbík na basoch v tom mieste, kde je rezonančný mód mojej miestnosti, podľa mňa vydarená reprosústava, cenovo rovnaká ako heco the new statement.
Iné typy reprosústav ma až tak neoslovili, zvažoval som Focal Aria 936, ale tie sú očividne problémové s doladeným celkovej aparatúry a hlavne zo zosilňovačom, neviem či nemajú aj ´´basovú guľu´´-prebasovanie, ak to môžem takto nazvať, ďalej mi zišiel na um adamvox Eilat/HE-W-UWET, tu ma trošku šľak trafil na cene, ale cena je úmerná prevedeniu a nádhernému dielenskému spracovaniu, potom z Cantonu Vento 896DC, ale to by asi nebol moc veľký posun, to by som musel ísť do Reference 5K alebo 7K, na cantony som všeobecne nepočul doposiaľ žiadne negatíva, sú dosť chválené a to asi všetky nemecké reprosústavy, ku ktorým ja inklinujem. Nakoniec sa teším bartoliho konštanty, čo za mr*dky som sem dal :D a ďakujem za názory a reálne skúsenosti, pokiaľ niekto má/počul uvedené reprosústavy.

timcs
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Aké repro ?

Příspěvek od timcs »

Nemám skúsenosti s reprosústavami, ktoré si vymenoval, ale vzhľadom na tvoju výšku finančnej investície do repro, by som niečo oželel a pobehal niektoré predajne, aj keď za pomoci a možno finančnej úhrady pre niekoho. Keď som ja kupoval moje tak som precestoval 800km tam-späť, ale oplatilo sa. Podľa mňa to nie je málo lóve, ja na tvojom mieste by som určite nekupoval repro bez vypočutia spoliehajúc sa na recenzie a testy aj keď v "odborných" časopisoch a na internete. Môže to skončiť sklamaním. Nie je všetko pravda, čo je tam napísané. V posledných 10-15 rokoch som čítal veľmi a to zvýrazňujem VEĽMI málo negatívnych recenzií. Samozrejme merania sú taktiež z určitého hľadiska dôležité, ale ti nenapovedia o zvukovom charaktere tej, či onej reprosústavy nič. Len posluchom zistíš, čo sa ti páči a nie a čo bude vyhovujúce pre tvoje uši. Každý počujeme rozdielne a každému sa páči nečo iné. Velkosť tvojej miestnosti tiež môže niektorým stĺpovkám vyhovovať, ako píšeš Klipsch, ale naopak niektorým to zásadne nevyhovuje. To isté platí aj pre stojanovky. Ja na tvojom mieste by som do výberu začlenil aj nejaké stojanovky. Ten rezonančný mód tvojej miestnosti si ako vypočítal? V jednej miestnosti je veľa módov, ktoré sa v určitých častiach miestnosti navzájom vyrušia a niektoré na určitých miestach navzájom znásobia. Tak, že to nemusí byť len na tých frekvenciách, čo si uviedol. Aký je rozmer tvojej miestnosti šxdxv? Ale najlepší výsledok aj tak dosiahneš len posluchom vyraných repro, v najlepšom prípade vo vlastnej miestnosti. Bude to ťažký výber. Dúfam, že sa ti to podarí a nájdu sa tu aj niektorí, ktorí majú skúsenosti s menovanými reprosústavami a budú ti vedieť nejakým spôsobom poradiť.

DM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DM »

Nazdar timcs, no máš pravdu, najlepšie by bolo pobehať po štúdiach, keď ja zase mám prehľad ako taký a aj klipsche nie sú moje prvé reproše. Rezonančné módy som si vyrátal zadaním parametrov vo výbornom programe na stránke hunecke.de čo sa mi meraním ´´narýchlo´´v Arte aj presne potvrdilo, výsledok bol ten istý ako v programe, podľa hunecke som si aj rozmiestnil repro na optimálne vzdialenosti od stien a prispôsobil / dokúpil nábytok, jeho rozmiestnenie, utlmenie, kde bolo treba, ale som si všimol keď sú v izbe hrubé závesy, záclona, posteľ v izbe (15cm matrac 1x2metre) + hrubý šhaggy koberec tak to riadne utlmí miestnosť, nedávno som dával preč 2mštvorc. ihlan.molitanu, lebo už sa mi to pozdávalo pretlmené.
Ja si myslím, že všetky menované reprosústavy hrajú pomerne výborne, to už nie je cenová kategória typu vyšší level za tisícku eur, len ak by náhodou niekto mal so spomínaných repro alebo počul. Sklamania sa ako tak nebojím, skôr focaly mi prídu niekedy na zvuku dosť ťažké, focaly nie sú vhodné na ľubovoľný žáner a sú menej temperamentné, takže na nich počúvať rock a pop by poslucháča unudilo do hrobu, heco, canton a magnat kombinovať s denonom, vincentom a marantzom to sú veľmi dobré a odskúšané kombinácie, dosť mi stále vŕtajú hlavou dynaudio excite x44 :)))

DM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DM »

- a pozerám, že máš timcs v popise asi sieťové kábel lessloss, no nezdá sa ti že uberajú mikrodynamiku a nuancie ?

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Elac si nepozeral? Neviem ako by si rozumeli s Denonom, ale tie bedničky sú zaujímavé. Možno by ti mohol vyhovovať aj spodný basreflex pri vyšších modeloch = menej problematické na umiestnenie. V http://www.imageaudio.sk/ majú vela modelov na porovnanie, a to nie len od Elacu.

timcs
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od timcs »

DM píše:- a pozerám, že máš timcs v popise asi sieťové kábel lessloss, no nezdá sa ti že uberajú mikrodynamiku a nuancie ?
Áno. Mám DFPC Original a Signature. Nezbadal som zatiaľ ani pri cd ani pri zos a ani pri sieťovej pračke, že by káble komprimovali mikrodinamiku, alebo by akýmkoľvek iným spôsobom zplošťovali celý prednes. Práve naopak, zlepšilo sa podanie basov, presnejšie a hlbšie a taktiež stredné pásmo čistejšie. Mal som možnosť ich vyskúšať s viacerými káblami, aj drahšími. Ako najlepší výkon/cena sa mi javia Original, bez ohľadu na cenu Signature. Momentálne mám signature v cd a Original zo steny do PS Audio PPP. Podotýkam, že to platí pre môj reťazec. Taktiež som ich používal aj s filtrom PS Audio Quintet, ktorý som mal pred tým a ani tam so to neregistroval.
K tomu výberu reprosústav ešte len toľko, že mal som stojanovky, ktoré som používal v 12m2, 16m2 a 20m2. Vo všetkých prípadoch som ich mal podporené subom ale len minimálne na dokreslenie spodných kmitočtov. V najmenšej miestnosti to bolo OK aj bez subu. Po prechode na dospelejšie stojanovky, ktoré mám momentálne v 16m2, nemám nutkanie ich meniť za stĺpové v žiadnom prípade, to potvrdili aj moji známy, ktorý to počuli a niektorý znich majú stĺpovky. Pozrel som si reprosústavy, ktoré máš vo výbere. Podľa mňa do takej malej miestnosti sú už veľké a mňa zvuk nemeckých roprosústav nejako neučarili, ale každému sa páči niečo iné. Známy má kombináciu Denon AVc-a1 ( najvyšší AV čo Denon vyrábal pred pár rokmi) s Cantol LE109 (lacné stĺpovky), ale lezú z toho len jednotky a nuly, muzikálnosť sa niekde stratila. To je môj názor.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Lessloss je vpohode , tiež 1nu sieťovku mám.

DM ako píšeš " ďalej mi zišiel na um adamvox Eilat/HE-W-UWET, tu ma trošku šľak trafil na cene, ale cena je úmerná prevedeniu a nádhernému dielenskému spracovaniu "

Bedničky su to naozaj fešné ale kludne do 20m2 stačia aj tieto http://www.adamvox.sk/produkty/p7-arad-he-w-et

Ale kedže Ty chceš stlpy tak kludne aj tieto pekné http://www.adamvox.sk/produkty/p20-ashdod.
Nedávno boli v akcií za vynikajucu cenu. *palec*

DM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DM »

JV - sa mi videli jedno video na youtube kde porovnávali elacy, neviem teraz ktorý to bol model + KEF R900 a bol to veľký zvukový rozdiel už len z videa v prospech Elacov. Musím priznať, že mi je skôr sympatický model FS 249.3 než kefy, tiež dobrý tip na reproš. Už keď takúto drahšiu repro, chcem to na trvalo aj z toho dôvodou, pretože pri obmene a následnom predaji na Slovensku je to ťažká a veľká strata peňazí, preto aj klipche rf-7v2 nechcem predať, pretože som ich kúpil z bazošu za 1700eur zo zárukou, úplne nové, kupodivu na faktúru zo všetkými náležitosťami. Tie sú pre mňa asi doživotné :)

Timcs, jimmy - preto sa radšej Vás pýtam, na Slovanete sa nikto nozval, ako kto má skúsenosti, keď som počúval cez Pangeu AC9SEmk2, sa mi v niečom pozdávalo lepšie, inde horšie, vo výškach som bol na vážkach, či je všetko v poriadku, potom som tento kus predal, lebo som chcel dokúpiť dlhší, keďže ac9 je tučná neohybná hadica, zapojil som do zosíku AC14SEmk2 a tudiš akoby vo výškach naraz pribudlo viac detailov a celkovo zvuk mal tendeciu ožiť a menej nudiť ako cez ac9, po zhruba 2-3 týždňoch som usúdil, že AC9 fakticky požiera mikrodynamiku a veľmi jemné zvuky a tenké nuansie vo výškach a stredovýškach, tak napokon som tú AC9 nekúpil, v podstate rovnaký výsledok sa dá dosiahnuť tak, že továrenský kábel stačilo zapojiť do filtrovanej zásuvky pre obdobný výsledok. Logicky teda skôr usudzujem, že kábel ktorý sa takto správa je zlým káblom, jednoducho nesmie tlmiť zvuk, naopak malo by sa dosiahnuť zlepšenia zvuku, podať viac detailov. Lessloss káble potom skutočne fungujú ako tlmivky.

Odpovědět