..tak som mal moznost si SCM 40 vypocut na vlastne usi. Mozem zkonstatovat, ze to bol velmi prijemny posluch. Zobral som so sebou asi to najroznejsie co doma mam..po jednom disku..od jazzu po metal ktory sice nepocuvam ale kedze ho nie vsetky bedne zvladaju ako by mali, je dobre skusit aj to

. Poslouch sa konal v Kasaudiu u pana Kalinu, ktoremu tymto za jeho cas a ochotu dakujem.
Rad by som sa tu s vami podelil s mojimi pocitmi pri posluchu v nasich koncinach dost zriedkavej znacky. Repro sa nachadzalo na jeho konstrukciu v nie najvhodnejsich podmienkach. Na pomery bezneho "hifika" v dost impozantnych priestoroch s pritlmenou zadnou stenou za repro v mierne eliptickom tvare. Po akustickej stranke som tam citil isty dozvuk ktory vsak nebol rusivy. Na basoch to bolo v pohode. Hnane neakym exotickym svajciarskym delenym zosilovacom Nagra s este exotickejsim tvarom (pyramida). Do racku by urcite nikomu nevliezol, ale s takym dizajnom by sa ho tam urcite nikto nesnazil schovavat. Umiestnenie posluchoveho miesta a rozostavanie repro bolo dost zvlasnte. Posluchove miesto bolo tak mierne nalavo od pomysleneho stredu, nie v centre stereo-obrazu. Nechapem preco to bolo takto nastavene, ale kedze nebolo ani vela casu na experimenty pocuval som to tak, ako to bolo. Takze stereo obraz som pocul iba ak som vstal a postavil sa tam kde kde bol..
Zvuk to ma velmi prijemny, nicim nezafarbeny ale taky jemne maksi. To sa mi pacilo. Stredy a vysky hrali velmi prirodzene a celkovo mi to prislo ako velmi dobre zladena bedna s nicim co zo zvuku nevycnieva alebo nedominuje. Basy sa miestami trosku stracali, ale to by som pricital skor tej nadrozmernej posluchovke. Mozno aj trochu zosilovacu.. malo to len 2*100 Wat a na uzavretu trojpasmovu bednu v takom priestore..Potichu som z toho velky zazitok nemal. Okrem tradicnej fyziologie kedy pri tichsom posluchu stracam vysky a basy, som pri najnizsich hlasitostiach jasne pocul, ako keby som so znizujucou sa hlasitostou postupne vypinal basak,.. stredak a uz len tak jemne ciastocne hral vyskac. Toto bolo evidentne zosilovacom ..on tu bednu skratka za vsetkych okolnosti nezvladal.. Je to dost skoda, lebo tie bedne maju rozhodne na viac. Ale musim na druhu stranu povedat, ze ak som tam nastavil tu spravnu hlasitost, taky rozumny stred.. tak to malo vsetko a hralo to nadherne. Prehral som si asi vsetky zanre a mozem povedat ze som nezaznamenal jeden, ktory by nezvladali. Hrali velmi neutralne, maksie ..ale rozhodne nie nudne! Svojim charakterom je to velmi prijemne repro. Moje ocakavania od kvalit stredoveho menica sa do znacnej miery iba potvrdili. Ale na druhu stranu, kedze je to ten isty ako pouzivaju vo svojich referencnych repro, nepocul som z neho niak velky zvuk ako ma clovek moznost pocut pri velkych reprobedniach. Nastroje ako klarinet zvladali bravurne, ale nemal som z nich na stredoch pocit ako z velkych bedien.. Mozno len moje neumerne ocakavania od repro ktore ma totozny menic ako z ref. kategorie, ajked ta cena je nasobne nizsia.. Kazdopadne je to vo svojej kategorii rozhodne jedna z najlepsich bedni (vyrovnana, neutralna a pritom zaroven nie-nudna..) ake som mal moznost pocut.
Aj napriek vsetkym tym nedostatkom (posluchovka, stereo obraz, minimalne vykonovo nevhodny zosilovac) musim povedat ze to bol velmi prijemne straveny cas s repro, ktore vo mne zanechalo velmi dobry pocit. No a kedze repro sa zatial ku ziadnemu zakaznikovi nechysta (aspon som tak pocul ked som bol momentalne na posluchu), tak bude mat urcite vela HiFistov z okolia Prahy moznost zazit nieco podobne ako ja a mozno aj poreferovat..