Aurum Cantus V3M

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Aurum Cantus V3M

Příspěvek od PavelN »

Obrázek

Dvoupásmová stojanová soustava

Bassreflex: ANO
Impedance: 8 Ohm
Citlivost: 88 dB
Kmitočtový rozsah: 45 - 40.000 Hz
Zatížitelnost: 50-200 W
Terminál: Bi-Wiring
Výška: 410 mm
Šířka: 225 mm
Hloubka: 359 mm
Hmotnost / ks: 16 kg

Byl jsem si je poslechnout v hifi Studiu Britek v Hradci Králové
Připojené komponenty Vincent SV 226 MkII s lampami Electro Harmonix a Tesla
Vincent CD S 1.1
Vincent CD S 5
když jsem tam jel podruhé tak se hrálo na
Vincent SV 236
Lyngdorf CD 1
občas vypomohl subwoofer Dynavoice SW 10

Reprosoustavy nebyly příliš zahořené, takže lze předpokládat, že by můj už tak dobrý dojem byl onou rozehraností ještě umocněn.

Poslouchal jsem zvukově i umělecky velmi povedené album Dan Bárta a Illustratosphere - Entropicture

Skladba č. 1

Rychlý prokreslený bas s jemnými činely a hlasem plným detailů nepoznamenaným sykavkami. Klavír příjemně rozlišený s množstvím barev.

Skladba č. 2
Úvodní klavír, který zní na jiných reprosoustavách kovově a ostře. Zde má pevné kontury a rázem dostává tělo (nejsou to jen kladívka se strunami, ale i dřevěný korpus) Robert Balzar s úžasnou lehkostí laská kontrabas, který jde hodně hluboko a nechce se mi věřit, že hraje sloupové repro. Mezihra, kde je použit xylofon je krásně čistá a jednotlivé zvuky krásně separované. Dále jsem postřehl, že činely, která ve skladbě dodávají podmalování jsou méně agresivní a nestrhávají na sebe pozornost kovovostí, která činí poslech po delší době unavujícím.

Skladba č. 5 Za poryvů
Barevné podání všech nástrojů a dobrá separace všech zvuků. Zvukomalebné podání dokresluje atmosféru, když „v noci padá k zemi nebe korunami“.

Skladba č. 6
Na začátku je teskný a táhlý zvuk violy, který měl spoustu ambientů prostoru, kde se nahrával a byl plný barev tohoto nástroje.

Diana Krall - Live in Paris

Skladba č. 5

Barevné piáno, hlas integrovaný do zvuku orchestru. Vše podáno jako celek s ohromným prostorem a rozlišením, kdy mě závěrečný potlesk ohromil tím, že neslyším pouze jeho šum, ale jsou to stovky rukou, které jej tvoří.

Dire Straits - Sultans of Swing (the very best of)
Skladba č. 1: Sultans of Swing měla slušně rychlý bas a dobrý drive. Krásně rozlišený hlas Marka Knopflera se spoustou vzduchu, kytarové sólo zahrály s přehledem. Místo agresivity je vše doprovázeno rozlišením.

Skladba č.5: Private Investigation
Skvělý prostor dozvuky a separace nástrojů, které podmalovávají tesknou atmosféru a je poznat zahořklost z hlasu Marka Knopflera.

Pak jsem vložil Rollinng Stones - Bridges to the Babylon,
které jsou prubířským kamenem z hlediska syrovosti nahrávky a silné rytmiky tvořené mohutnými nebo nějak upravenými basy.

Vše zahráno s rozlišením a nadhledem. Vše co bylo na disku bylo odhaleno. Basy opět přehledné. Cílem konstruktérů není uchvátit posluchače jejich objemem ale zahrát je až tam, kam daná konstrukce soustav umožňuje se zachováním čitelnosti a nepronikáním do nižších středů, čímž nedochází k maskování nebo přibarvování hlasů a nástrojů.

Nakonec jen pro zvědavost zkusil
Queen: On Fire, záznam koncertu z roku 1982
Skladba na CD 1, č. 13. Back Chat

Rázem jsem byl na koncertě…, Otevřel se široký prostor a ocitl jsem se nějakých 20 metrů od podia, kde Freddie baví publikum, které tleská a čeká na další mistrovský kousek. Hlas čistý, přirozený (bez pachuti sypajícího se písku) a bez napětí. Basy dobré přehledné. Tady byl připojen subwoofer Dynavoice SW 10 v ceně 15 tis., který byl nastaven jen tak, aby podbarvoval a nechal vyniknout reprosoustavy.
Dalším zlepšením bylo nastavení upsamplingu na CDP Lyngdorf na 192kHz/24bit. Prostor se ještě více rozšířil jakoby nešel ani s reprosoustav, zpevnily se basy a zlepšila dynamika. Další doslova bomba byla výměna kabelu. Místo Vincent kabelu byl připojen mezi CDP a zesilovač panem Brichem vyráběný signálový kabel. Tady jsem utrpěl mírný šok v pozitivním slova smyslu. Došlo ke zlepšení výšek – činely byly méně ostré za to jim nic nechybělo a objevil se drive na vyšších basech, který jsem tak trochu u rockové hudby postrádal. Zkrátka jsem si musel opakovat, že to je jen reprodukovaná hudba.
Jediným nedostatkem, který by příznivci hard and heavy vypíchli je chybějící pocit akustického tlaku v oblasti žaludku, který je přítomen na rockových koncertech. To však z fyzikálních důvodů nelze u dvoupásmového stojanového modelu ani očekávat.

Závěrem lze charakterizovat poslouchané reprososustavy takto:
Zvuk je plný detailů a jemného rozlišení, nástroje mají přirozené barvy. Hudba působí kompaktním dojmem, kdy není nic vytaženo dopředu nebo něco zdůrazněno. V3M reprodukují s nadhledem a nevnucují se posluchači. Nechají hudbu volně plynout a nechají ho poslouchat. Stejně jako je tomu třeba na koncertech akustické hudby, kde na vás nástroje zvuk nechrlí a netlačí do vašich uší, ale zvuk postupně přichází a utichá. Musím vyzdvihnout výšky, které jsou přirozené a neupoutávají na sebe pozornost. S klidem mohu Aurum Cantus V3M doporučit na vážnou hudbu, jazz, tam excelují podáním barvy hlasu, nástrojů a ambientů. Jsou vhodné i na umírněnější rock, např. Queen, Pink Floyd, kde jim může k pocitu sugestivnějšího basu pomoci subwoofer. Na hard and heavy jim chybí pocit akustického tlaku, dravost a zkreslení, které může umocnit zvuk nabroušených elektrických kytar.
Poslední postřeh je, že poslech působí na posluchače pozitivně. Svůj druhý poslech jsem absolvoval po náročném dni v práci plném vypětí. Když jsem jel domů, tak jsem byl pěkně odpočatý. :)

MMM
Kontaktovat uživatele:

Re: Aurum Cantus V3M

Příspěvek od MMM »

Tyto Cantusy jsem poslouchal v Brně ve studiu Melissa asi 2 hodiny na komponentech:

- předzesilovač Vincent SA-93 plus
- 2x koncový monoblok SP-995
- CDP CD-S5

Sestava kompletně dual mono, vše propojeno symetricky XLR kabely Vincent. SP-995 hrály v režimu třídy „A“.

Zvuk se jevil zpočátku velmi nenápadně, po delším poslechu se však ukázalo, že reprobedny hrají velmi barevně s otevřeným prostorem. Nesnaží se strhnout pozornost na laciné bum cink, ale naopak vykreslují zvuk velmi neutrálně a přirozeně.
Páskovým výškáčům už jsem definitivně propadl a není cesta zpět. Na svých nahrávkách jsem slyšel zvuky, kterých jsem si doma dříve nevšiml ... no prostě tam nebyly, :lol: . Celkový charakter výšek na mě dělá daleko přirozenější dojem. Kombinace s monobloky byla sice poněkud nad cenou reprosoustav, ale o to více jsem si vychutnával samotné reprobedny.

V dílenském zpracování naprostá nádhera a poctivá práce, která se jen tak v této ceně nevidí. Údajně 14 vrstev klavírního laku (!).

Obrázek

Minule jsem poslouchal regálovky AC Volla *palec* , které jsou ještě zvukově o něco dále, zřejmě díky dlouhému výškáči G1 - bohužel jsou výše i cenově :-( .

Aurum Cantus V3M mohu vřele doporučit, hlavně na akustické hudbě vynikne neutralita a barevnost nástrojů. Já se už bohužel zamiloval do modelu Volla, (mám rád velké věci, takže si budu muset připlatit).

K těm monoblokům Vincent SP-995 napíšu časem samostatnou zprávičku, myslím, že si to zaslouží - za tu cenu to je mazec. *2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nádherné bedny. musí to být zážitek.

já už ani k těm bassreflexům nemám tak vyhraněný postoj - člověk musí mít prostě dost místa na ustavení, což jsem nikdy neměl. a páskáče? ano ano ano !!!

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Tyto bedny jsem poslouchal v Brně v Melisse. Nádherně provedené a dobře hrající. *thumbs up*

soundgarden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soundgarden »

Vo svojej triede asi ťažko nájdu konkurenciu do 2200 € krásne prevedenie 14 vrstiev laku váha 16 kg ! a zvuk :" Vám vyčaruje úsmev na tvári " :-) Muzikálne s výborným priestorom a páskový výškač je Láska na prve počutie :-) Odporúčam a pozdravujem pána Holcnera HIFI štúdio MeLiSSA

goodfood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goodfood »

nadherné... *2thumbsup* už sa teším ako si ich pojdem vypočut :P

soundgarden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soundgarden »

Veľmi dobrý článok : http://www.golias.cz/index.php?modul=au ... ek&id=3419

GOLIAS.cz - Váš rádce pro nákup spotřební elektroniky
www.golias.cz

Slavek69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slavek69 »

Jak by si AC V3M sedly s Denon POA-4400A? Líbí se mi.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Slavek69 píše:Jak by si AC V3M sedly s Denon POA-4400A? Líbí se mi.
Proč by neměly sednout? Tyhle ač malý Cantusy potřebují výkon a stabilitu a to vše ty monobloky Denon mají *sunglases* Vůbec bych se toho nebál. Jen si je běž poslechnout, protože design ti o zvuku moc nepoví...
Obrázek

Slavek69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slavek69 »

Bezva, Kde by se v Praze daly poslechnout? Váhám mezi Xavian XN 270 Evo a těmito AC V3M. Asi rozhodne nakonec jedině poslech.

Odpovědět