Bedny nebo satelity?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Bedny nebo satelity?
Ahoj všichni! Už nějaký čas mám trochu problém s poslechem sloupových repro. Ne, že by hráli špatně, ale chyba je v tom, že celý život jsem byl zvyklý poslouchat z reproduktorů umístěných lehce nad úrovní uší, cca 15- 20 stupňů. Připadá mě to více přirozené, poslouchat zvuk dopadající lehce se zhora, než se krčit před repro, co mají metr i s hroty. Čili moje dilema je: koupit si velké repro-vysoké cca 110cm a více, nebo jít cestou dobrých satelitů na zdi ve správné výšce a k nim dva subbasy. Zatím je to tak 60/40 a proto mám inzerát, že koupím koncák a chtěl bych velké repro provozovat jako vertikální bi-amp. Pořád mě něco říká, že koncertní klavír se do těch satelitů prostě nevejde. Jakou cestou byste se vydali vy? Díky za doporučení a rady. Jrd
Re: Bedny nebo satelity?
Nepises to hlavni a to je mistnost, a bude mit zasadni vliv na zvuk. Jinak neco podobne jsem absolvoval, kdy jsem mel bedny, ktere podlozene mely pres 120cm a sedel jsem od nich 2,2m a byl to spis podiovy zvuk, protoze mam skromnou poslechovou mistnost 13-14m2 a znelo to jak v prvni rade misto, aby zpevak zpival primo prede mnou, coz nebyl problem, ale vec zvyku. Osobne bych sel radeji cestou "zajetych koleji" tzn. koupit si velke bedny, ale vse se odviji od toho co si muzes (v mistnosti) dovolit.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Já v té místnosti poslouchám a můžu si dovolit dost. Je to cca 30m2. Ale jde mě spíše o přirozenou velikost zvuku, věrnost a taky živost toho zvuku.
U satelitů vím, že mě uspokojí správná výška umístění, ale co ostatní parametry? Bude to živé, když budou od zdi cca 15 cm? Půjdou dobře sfázovat subbasy?
Nastane očekávaný "větší" zvuk? Atp. Jestli někdo prošel oběma fázemi, budu rád za reakci. Díky.
U satelitů vím, že mě uspokojí správná výška umístění, ale co ostatní parametry? Bude to živé, když budou od zdi cca 15 cm? Půjdou dobře sfázovat subbasy?
Nastane očekávaný "větší" zvuk? Atp. Jestli někdo prošel oběma fázemi, budu rád za reakci. Díky.
A co jít cestou patřičně vysokého podstavce na bedny stávající?
V popisu vybavení máš Dynavoice DF5, takže cc 30-40cm.
V popisu vybavení máš Dynavoice DF5, takže cc 30-40cm.
Noble Audio - výroba a prodej
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Dynavoice na hrotech 97cm, takže by stačilo cca 15 čísel, ale mě láká ta změna. Satelity na držáku umožňují náklon a tím přirozený "příjem" zvuku.
Jestli to někdo má, svěřte se.
Jestli to někdo má, svěřte se.
Z mojej skusenosti - náklon použiť len ak nie je možnosť umiestniť ich "normálne", teda rovno s vyskacmi cca vo výške uší. Dosť som sa s tým hral, skúšal som ich v rôznych výškach s naklonom nadol ale vždy mi tam nakoniec niečo začalo vadiť oproti štandardnému umiestneniu. Žiadny prirodzený príjem zvuku sa nekonal, ale u Teba to samozrejme môže byť inak.
Platí určité zákonitosti a mumu to popsal dobře. Sloupy a s výškáčem ve výšce sedícího posluchače. Je to kvůli vyzařovacímu úhlu většiny výškáčů takto ve většině případů. Mohou být vyjímky, u páskových výškáčů a pod.
Satelity na zeď, leda tak pro DK. Pro ilustraci: před několika lety jsem dělal svatbu v jednom historickém sálu ve stylu "středověk" a tam to měl majitel té restaurace takto realizováno. Velké plátno, digitální projektor a repra právě na zdi. Pokud si vzpomínám, byly to celkem drahé repro Focal, takové malé mršky snad 15 x 10 cm, a předsunuté na pevném držáku a sub někde pod pultem, ani jsem nevěděl kde. Než spustili tu svatební prezentaci, tak jsem byl velmi skeptický, co z toho vyleze za zvuk. Překvapil měl silou, razancí a nezkreslením ani při vyšší hlasitosti. Kamera to pobrala naprosto v pohodě a nebyly potřeba žádné korekce při střihu, jako v jiných případech. Takto ozvučený sál v pohodě na podobné akce, firemní prezentace a pod.
Bohužel pro kvalitní poslech hudby nikoliv. Celkově to vyznělo velmi plechově, byly slyšitelné odrazy od těch kamenných stěn ( satelity jsou blízko zdi ) a mělo to výraznou díru mezi subem a těmi satelity. Podotýkám, že nevím jak to bylo nastavené, ani kdo to dělal. Asi uznali, že pro tyto účely je to postačující.
Na hudbu bych zcela jistě volil sloupy.
Hodně úspěchů.
Satelity na zeď, leda tak pro DK. Pro ilustraci: před několika lety jsem dělal svatbu v jednom historickém sálu ve stylu "středověk" a tam to měl majitel té restaurace takto realizováno. Velké plátno, digitální projektor a repra právě na zdi. Pokud si vzpomínám, byly to celkem drahé repro Focal, takové malé mršky snad 15 x 10 cm, a předsunuté na pevném držáku a sub někde pod pultem, ani jsem nevěděl kde. Než spustili tu svatební prezentaci, tak jsem byl velmi skeptický, co z toho vyleze za zvuk. Překvapil měl silou, razancí a nezkreslením ani při vyšší hlasitosti. Kamera to pobrala naprosto v pohodě a nebyly potřeba žádné korekce při střihu, jako v jiných případech. Takto ozvučený sál v pohodě na podobné akce, firemní prezentace a pod.
Bohužel pro kvalitní poslech hudby nikoliv. Celkově to vyznělo velmi plechově, byly slyšitelné odrazy od těch kamenných stěn ( satelity jsou blízko zdi ) a mělo to výraznou díru mezi subem a těmi satelity. Podotýkám, že nevím jak to bylo nastavené, ani kdo to dělal. Asi uznali, že pro tyto účely je to postačující.
Na hudbu bych zcela jistě volil sloupy.
Hodně úspěchů.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To jsou ty správné poznatky, co potřebuji slyšet. Je pravda, že nakloněné repro, co jsem slýchával, byly vždy koaxiály Tannoy,
takže vyzařování výšek ve svislém směru nebyl problém, to je od tebe dobré upozorrnění. Na to jsem již zapomněl. Díky!
Jrd
takže vyzařování výšek ve svislém směru nebyl problém, to je od tebe dobré upozorrnění. Na to jsem již zapomněl. Díky!
Jrd
No a kedze mame miestnost vynavenu, co je zaklad
Kolko mas penazi?
Kolko mas penazi?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Na nákupy není třeba spěchat. Naopak.
Ahoj, přidám taky svůj pohled na věc.
Příliš nechápu jak si představuješ realizaci těch satelitních bedniček. Píšeš že sedíš od zadní zdi 15cm. A satelity by byli přišroubované na zdi. To znamená že by poslechová vzdálenost byla cca 5m v poslechovce 30m2. A jak uvádíš dál, pro sklon 15-20° by bedny musely (pro tuto vzdálenost) být někde pod stropem. Navíc v takové vzdálenosti ty svoje bedny podkládat o pár centimetrů nebude mít snad žádný vliv. Naopak v takové vzdálenosti musí být výrazný útlum středního a hlavně výškového pásma. Protože když se třeba podíváš na moje měření Fostexu. Tak se zvětšující vzdálenosti není zvuk vyrovnaný jako při měření v 1m. Ale vysoké kmitočty postupně ztrácí energii.
Stereo se běžně poslouchá hlavně ve dvou sestaveních:
1, rovnostraný trojúhelník. Je to spíše takový nearfield poslech. Kdy hlavní výhodou je přesná lokalizace jak boční tak i předozadní. Zjednodušeně řečeno sedíš s kapelou ve studiu a muzikanti hrají kolem tebe.
2, Rovnoramenný trojúhelník. Zde jsou bedny blíže k sobě a poslechové místo je dál od beden. Zde poslech působí spíš jako na koncertě, kdy stojíš před jevištěm. A není zde tolik slyšet předozadní prostor. Scéna je pouze před tebou. Zase v tomto sestavení dostanou některé nástroje nebo hlasy větší velikost. A zvuk pak působí mohutněji.
V obou případech je ale rozmístění beden i poslechového místa daleko od stěn. https://www.cardas.com/system-setup
Pokud tedy máš postaveny bedny a poslechové místo blízko u zdi. A nedalo by se to rozmístit normálně podle zažitých pravidel. Tak bych šel raději cestou uzavřených regálovek a k nim 2 suby. Nejlépe s korekcí DSP buď v nich, nebo někde v signálové cestě. Protože bas v poslechovém místě, tak blízko zadní zdi, nebude určitě vyrovnaný.
Příliš nechápu jak si představuješ realizaci těch satelitních bedniček. Píšeš že sedíš od zadní zdi 15cm. A satelity by byli přišroubované na zdi. To znamená že by poslechová vzdálenost byla cca 5m v poslechovce 30m2. A jak uvádíš dál, pro sklon 15-20° by bedny musely (pro tuto vzdálenost) být někde pod stropem. Navíc v takové vzdálenosti ty svoje bedny podkládat o pár centimetrů nebude mít snad žádný vliv. Naopak v takové vzdálenosti musí být výrazný útlum středního a hlavně výškového pásma. Protože když se třeba podíváš na moje měření Fostexu. Tak se zvětšující vzdálenosti není zvuk vyrovnaný jako při měření v 1m. Ale vysoké kmitočty postupně ztrácí energii.
Stereo se běžně poslouchá hlavně ve dvou sestaveních:
1, rovnostraný trojúhelník. Je to spíše takový nearfield poslech. Kdy hlavní výhodou je přesná lokalizace jak boční tak i předozadní. Zjednodušeně řečeno sedíš s kapelou ve studiu a muzikanti hrají kolem tebe.
2, Rovnoramenný trojúhelník. Zde jsou bedny blíže k sobě a poslechové místo je dál od beden. Zde poslech působí spíš jako na koncertě, kdy stojíš před jevištěm. A není zde tolik slyšet předozadní prostor. Scéna je pouze před tebou. Zase v tomto sestavení dostanou některé nástroje nebo hlasy větší velikost. A zvuk pak působí mohutněji.
V obou případech je ale rozmístění beden i poslechového místa daleko od stěn. https://www.cardas.com/system-setup
Pokud tedy máš postaveny bedny a poslechové místo blízko u zdi. A nedalo by se to rozmístit normálně podle zažitých pravidel. Tak bych šel raději cestou uzavřených regálovek a k nim 2 suby. Nejlépe s korekcí DSP buď v nich, nebo někde v signálové cestě. Protože bas v poslechovém místě, tak blízko zadní zdi, nebude určitě vyrovnaný.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Špatně jsi pochopil, nebo jsem se špatně vyjádřil. Satelity by byly cca 15 cm od zdi na držácích nakloněny směrem ke středu a také lehce dolů ve výšce cca 120-130cm. Šířka báze cca 220cm a poslechová vzdálenost asi ak 2,5-3m. Pod každým z nich subbas jako doplnění na plnorozsahové soustavy. Nezdálo se mě to jako špatný nápad, ale asi je rozhodnuto na sloupy a bi-amp. Díky za názor. Jrd
A čo ti bráni tie bedne čo máš šupnúť na nejaké hokerlíky, bedničky alebo proste na čokolvek čo ich dostane do tebou preferovanej výšky, aby si zistil či to má nejaký prínos, alebo je zbytočné sa s tým ďalej zaoberať.
Jo táák, to jsem to špatně pochopil.
Tak pokud není problém s rozmístěním beden tak určitě sloupy.
Tak pokud není problém s rozmístěním beden tak určitě sloupy.

Alebo idealne Stlpy A Suby