Bi-amping zapojení (propletení) - vodičů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
akrrij
Kontaktovat uživatele:

Bi-amping zapojení (propletení) - vodičů

Příspěvek od akrrij »

Dobrý den, rád bych si vyrobil repro kabel ze samostatných vodičů pro Bi-amping. Nevím a nikde jsem nedohledal, jak je nejlépe proplést, kvůli indukčnosti atd. Hodlám uplést repro kabel ze čtyř žil, a to tak, že vždy dva proti sobě a poté po jejich překřížení zbylé dva také překřížím ... tím vytvořím takovou pomlázku. Nikde jsem ale nenašel jestli mám naproti sobě proplétat plusy a poté mínusy, nebo proplétat plus a mínus (basový) a naproti tomu plus a mínus (výškový), nebo proplétat plus (basový) a naproti minus (výškový) a křížem obráceně ?
Moc děkuji za radu zkušenějšího. Jirka

johny52
Kontaktovat uživatele:

Re: Bi-amping zapojení (propletení) - vodičů

Příspěvek od johny52 »

Nejdřív si zjisti co to je Bi-amping

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

akrrij,
Na biamping se používají vždy dva páry samostatných kabelů, nejlépe stejných, i když někdo třeba preferuje stříbro na výšky a na basy měď, nebo na stredovýškové pásmo menší průřez než na basy.
To o čem píšeš, máš na mysli zřejmě biwiringové kabely, které mají na jednom konci dva banánky nebo vidličky a a druhém čtyři. Na biamping výhradně dva páry kabelů.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Proč by nemohl mít bi-amp kabel ze 4 spletených žil, kdy na každém konci bude mít 2x + a 2x - ?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Nikde jsem to takhle neviděl, myslím, že spletení by bylo dost nepraktické vzhledem k průřezu kabelů, nejsem přesvědčen správností proplétat něco vtomto zapojení a vzdálenost dvou stereo výkonových zesilovačů, nebo čtyř monobloků od sebe také nehovoří o výhodě propletení, kdežto dva páry stejných kabelů umožňuje přehledné a snadné připojení.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Já jsem nikde nevyčetl konfiguraci repro/zesilovače chce propojovat.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

akrrij,
Napiš prosím jaké zesilovače máš k dispozici a k jakým bednám budou připojeny.

akrrij
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od akrrij »

Co je bi amping vím, mám jej už zapojen, ( receiver pioneer vsx 1060 a sloupové repro pioneer 520. Sloupy mají 4x svorky, receiver je sedmikanálovy, zapojen jako 5.1, tak zbylé dva využity na bi amp. Jde mi o zapojení, vylepšení, repro kabelů pro novou sestavu. Onkyo. Tx rz 820 a sonus Faber venere. 2.5. O kabelech jako Křížová čtyřka vím, jde mi o to, že bych v podstatě dvou dvoulinek. 2*4 mm, udělal čtyři vodiče a ty bys spletl dohromady. Tak, abych měl z nich v podstatě jediný kabel a ne jako původní dva. Inspiroval jsem se u krautwire, které také vodiče propletaji. A z obyčejné, ofc mědi,, průhledné dvoulinky, by se mi to i vzhledově libilo.

akrrij
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od akrrij »

Co je bi amping vím, mám jej už zapojen, ( receiver pioneer vsx 1060 a sloupové repro pioneer 520. Sloupy mají 4x svorky, receiver je sedmikanálovy, zapojen jako 5.1, tak zbylé dva využity na bi amp. Jde mi o zapojení, vylepšení, repro kabelů pro novou sestavu. Onkyo. Tx rz 820 a sonus Faber venere. 2.5. O kabelech jako Křížová čtyřka vím, jde mi o to, že bych v podstatě dvou dvoulinek. 2*4 mm, udělal čtyři vodiče a ty bys spletl dohromady. Tak, abych měl z nich v podstatě jediný kabel a ne jako původní dva. Inspiroval jsem se u krautwire, které také vodiče propletaji. A z obyčejné, ofc mědi,, průhledné dvoulinky, by se mi to i vzhledově libilo.

akrrij
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od akrrij »

Píšu z mobilu. Tak se omlouvám

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Akrrij,
Zkusil bych vedle krouceného přívodu ještě dva páry samostatných kabelů, co bude lepší, každá sestava je individuální.U odděleného přívodu že zesilovače na oddělené svorky reprobedny bych indukci neřešil.
Zvolil bych však lepší kabel- třeba " Klotz", buď pletenec nebo koaxiál co se týče zvuku by bylo určitě lepší řešení, když se chceš pohybovat v levných kabelech.Mel jsem ho taky, mohu jen doporučit.

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

Je jedno kolik má receiver kanálů,zesilovač je jeden,takže Bi- wiring.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

V tomto konkrétním případě se skutečně jedná o jeden zesilovač se zdvojeným reproterminálem. Bi amp by byl, pokud by se jednalo o samostatné zesilovače, tam by to zapojení mělo smysl. V tomto případě by bylo vhodnější připojení bi wire nebo použít 4 samostatné reprokabely. Dva pro každý kanál. Ale na druhou stranu si lze hrát se vším...

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

akrrij - není to AVR čistě náhodou Pioneer vsx-1016?

johny52, Borek - stejně jako můžu na Bi-Amp použít 4 monobloky nebo 2 stereozesilovače, můžu použít i 7, 9, 11...kanálový AVR. Jestlipak uhodnete proč?

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

Já jen vím že z hovna bič neupleteš :shock:

Odpovědět