Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Oldear
Příspěvky: 424
Registrován: 23 kvě 2017 17:58
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od Oldear » 07 pro 2017 19:05

terahera
No samozřejmě máš na takový názor a postoj právo, vo tom žádná.
Ale právě si popsal problém "dnešního hifi" a všeho kolem i v tomto fóru.
Je třeba se vrátit ke kořenům a uvědomit si co je tedy HI-FI, mělo by to znamenat něco jako vysokou přesnost, nebo věrnost. Jinými slovy produkci kapely, orchestru zaznamenat na nějaký nosič a reprodukovat na vhodném zařízení, aby ta nahrávka byla v nejlepším případě totožná ( což většinou nebude ) a nebo co nejvíce podobná, či věrná produkci té kapely, či orchestru. A jsme u toho, protože většina zdejších členů nemá o tom ani páru, tak jejich názory jsou jako Tvoje. Opakuji, nijak Tě nechci peskovat, ale zjevně to není hifi postoj a v podstatě na HIFI fóru by měla být jiná úroveň. Bohužel to je dnešní hudební svět a proto to také tak vypadá s nahrávkami. Tento můj názor také dokumentuje stav např. u CD s klasikou, kde se většinou žádná loudness war nekoná, protože by to bylo jednak neposlouchatelné a hlavně klasiku poslouchají lidé, kteří vědí vo co go a těm by vadilo, pokud by se z nahrávky nedaly definovat jednotlivé nástroje v parametrech v jakých mají být.
Ta klasická hudba u mě na SACD je výbornou pomůckou pro nastavení aparatury, právě dle zvuku jednotlivých nástrojů. Samozřejmě podmínkou je dostatečná kvalita aparatury. V případě orchestru a zvuku např. tympánu by tady některým z těch jejich ptačích budek vylétl špaček, u mě na 802 d3 už je to skoro reál, ale také né 100%. Zvuk na 100 % je možné zažít právě jen na tom koncertu a je to pak zvuková nirvana.

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od kychtax » 07 pro 2017 19:20

Je třeba se vrátit ke kořenům a uvědomit si co je tedy HI-FI
Nebo se nikam nevracet a jen se smířit, že to není a nebude nikdy věrné a nehrát hru s výrobci hifi a hájend. Poslouchat to, co člověk má . :lol: (a občas si třeba udělat radost)

Uživatelský avatar
terahera
Příspěvky: 858
Registrován: 17 dub 2016 23:45
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od terahera » 07 pro 2017 19:28

Já se zato nestydím a píši to narovinu ;) Ve vedlejším fóru jsem psal,že nejsem ten správný Hifista,jsem spíš pocitar,beru poslech emočně,takže mě musí bavit a naskakovat husí kůže ;)
Ale zase mám rád samozřejmě detaily,rozdeleni nástrojů od sebe(i když nevím jak vypadají a jak mají znít),prostor v nahrávce,dynamiku,to vše k dobrému pocitu z poslechu potřebuju ;)

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 543
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od Fidas » 07 pro 2017 20:01

To Oldear.... u mně z beden létá párek datlíků :-)
Ale vážně ... kdysi se mi líbilo, když spodky duněly a výšky trhaly uši ...to už není pravda.
Celé generace mistrů tvůrců hudebních nástrojů zasvětily svůj život tomu nejlepšímu zvuku. Máme k nim úctu a rádi bychom, byť zprostředkovaně, slyšeli krásy jejich nástrojů. Snad o tomto je HiFi.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 4996
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od dadaft » 08 pro 2017 21:06

Osobně by mě docela zajímalo, jestli ten zadní výškáč na Australe hraje stejně hlasitě jako přední, nebo řekněme o 3dB míň.

Uživatelský avatar
nordland88
Příspěvky: 95
Registrován: 22 říj 2017 00:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od nordland88 » 10 pro 2017 01:37

Dadaft:

Pytlova slova o "příjemném zvuku k televizi" a že si je dokonce "umí představit i u sterea" :lol: je třeba opravdu brát s nadhledem - nic ve zlém osobně, ale prohlásit toto o v podstatě referenčních bednách pro běžné prostory...................

To má do reference hodně hodně daleko. Je to normální střední až vyšší třída, nechápu jak můžeš polemizovat o tom co řekl pytel, když je narozdíl od tebe slyšel! *headbang*

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 4996
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od dadaft » 10 pro 2017 17:15

nordland88 píše:
08 pro 2017 21:06
Dadaft:

Pytlova slova o "příjemném zvuku k televizi" a že si je dokonce "umí představit i u sterea" :lol: je třeba opravdu brát s nadhledem - nic ve zlém osobně, ale prohlásit toto o v podstatě referenčních bednách pro běžné prostory...................

To má do reference hodně hodně daleko. Je to normální střední až vyšší třída, nechápu jak můžeš polemizovat o tom co řekl pytel, když je narozdíl od tebe slyšel! *headbang*
Tak pravda je, že jsem extremista --- "normální" bedny, tedy bedny co hrají jedním směrem, už dávnoi neposlouchám, respektive jen když není jiná možnost, a ani je poslouchat nechci. Nehraje na nich klasická hudba. A vůbec nejde o to, jestli máš šunky nebo 802 d3.
Těch několik málo známých, co poslouchají klasiku, dávno frčí v multikanále, a ke stereu už by se nevrátili. Něco tomu chybí. Třeba to, co zmínil petrL.

Já poslouchám bi-poláry a ty klasiku zahrajou. Sice jiný systém než tyhle Australe EZ. Vzájemný úhel vyzařování mezi předním a zadním párem není 180° ale 90°, (téměř) plnorozsahové oba páry, navíc zapojené do kříže --- výhody:::: rozšíření poslechového úhlu na 90°, což obzvlášť u velkých orchestrů přináší ještě jeden, jinak nedosažitelný level, zmizí i poslední stín nervozity;........... nevýhody:::: nedají se postavit takhle ke stěně, jako Australe, což je značně nepraktické (bez spešl poslechovky).
Nicméně ten systém znám a měl jsem taky.

Takže jo, jsem zaujatý, tyhle bedny a jakékoliv jiné bi-poláry budu vždy považovat za lepší, než cokoliv "normálního" bez ohledu na cenu.

Druhá věc je, že Pytel tam byl jak jsem pochopil na chvíli na návštěvě. Pochybuji, že měl příležitost si něco opravdu pořádně poslechnout. Kdežto autor recenze je podle všeho poslouchal velmi pozorně a na spoustě materiálu.
A jeho popis poslechových dojmů je naprosto trefný............... rozumím každému slovu které napsal. A věta "každý člověk má jiný hlas" přesně odpovídá jedné části zlepšení, které bi-poláry přinášejí.

Na druhou stranu vím, že někteří toto nemusí a lpí na "klasickém" stereu. Těm tyto bedny nelze doporučit.
-------------------------------------------------------------

Poznámka na závěr pro ty, kteří by snad někdy zkoušeli bez předešlé zkušenost:
--- je dobré jako výchozí ustavení použít to, které výrobce doporučuje v manuálu, třeba u Australe EZ zde https://www.triangle-fr.com/assets/down ... manual.pdf.
Ale vždy je třeba doladit ustavení beden v konkrétním poslechovém prostoru. Tyhle bedny jsou na to citlivé. Věta "Carry out several test positions to find the best room set-up" v tom manuálu není náhodou.
Takže vřele doporučuji si na první poslech udělat klid a čas, nepřidělávat hroty, ale nechat spodní plochu holou, ať je možno s bednama bezpečně šoupat po koberci (na plovoučce pod ně hodit ručníky), a trochu si s tím pohrát a vyzkoušet několik různých pozic. Záleží nejen na vzdálenosti od zadní a bočních stěn, ale i na natočení beden vzhledem k posluchači. U typů jako Australe CZ se často osy beden protínají až daleko za poslechovým místem (ostatně nákresy výrobce i fotka od Beneše tomu nasvědčují).

Nicméně není se třeba bát, za jedno sezení se to zvládne a správné nastavení pozná každý --- zkrátka to do sebe všechno nějak zaklapne a zvuk je skvělý po všech směrech..............................

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 812
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od PavelDosko » 10 pro 2017 17:40

Dadaft : to o svem poslechu pises o Project Speaker Box budkach ?

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 4996
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od dadaft » 10 pro 2017 18:19

Jsou trošku vytuněné a souvisí to s tématem jen okrajově.......... ale jo.

Uživatelský avatar
nordland88
Příspěvky: 95
Registrován: 22 říj 2017 00:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od nordland88 » 10 pro 2017 18:52

PavelDosko: To jsou věci co, hold nám to klasiku nikdy dobře nezahraje, a já se mylně domníval že na velký orchestr potřebuješ pořádný výkon a pořádné bedny! a ono stačí 4 ptačí budky, jako nic proti nim! Jdu psát Ježíškovi, protože jinak si orchestr doma neužiju *fnuk*

*offtopic*

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 812
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od PavelDosko » 10 pro 2017 19:59

ode dneska tedy posloucham klasiku jen v kuchyni kde ty project speaker box mam ...

diskutovane triangle bych asi doma moc neuzivil (resp. odraz tweeteru dozadu) bo mi bedny stoji 3 m ode zdi, ale nerikam ze pro nekoho to nemuze byt zajimave reseni

Uživatelský avatar
LawIAR
Příspěvky: 714
Registrován: 09 kvě 2016 22:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od LawIAR » 10 pro 2017 21:18

nordland88 píše:
10 pro 2017 18:52
To jsou věci co, hold nám to klasiku nikdy dobře nezahraje, a já se mylně domníval že na velký orchestr potřebuješ pořádný výkon a pořádné bedny! a ono stačí 4 ptačí budky, jako nic proti nim! Jdu psát Ježíškovi, protože jinak si orchestr doma neužiju *fnuk*
No len pokoj, pretože tvrdenie, že najlepším meracím prístrojom sú uši je v zásade tým istým, čo dadaftova predstava o pro-ject wide stereu a dospelosti zvuku v jednom. Oba názory sú veľmi subjektívne, pričom od reality (možno na míle) vzdialené.

Troška pokory a nadhľadu. A zdravého rozumu, samozrejme. A možno aj Atkinsona a Tooleho.

Uživatelský avatar
nordland88
Příspěvky: 95
Registrován: 22 říj 2017 00:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od nordland88 » 10 pro 2017 21:41

-meracím prístrojom sú uši- Víš co je ironie? používám ji docela často, třeba to časem zjistíš. (Mě měření nezajímá dokud nebude poslechovka v kompletu, což ještě min rok nebude! Tím myslím celkoví řetězec) :roll:

Uživatelský avatar
LawIAR
Příspěvky: 714
Registrován: 09 kvě 2016 22:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od LawIAR » 10 pro 2017 21:50

jj, v pohode, ja ti držím palce, lebo materiálne si na tom skvelo (a oveľa ďalej ako ja), len osobne si nie som istý tým postupom krokov, ktorý si zvolil. Ale to je len môj názor, kľudne sa môžem mýliť.

(a naviac som obrovský skeptik, čo sa týka "a just to počujem!" - to zasa zistíš ty :D)

Uživatelský avatar
DM
Příspěvky: 7
Registrován: 03 úno 2017 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuse k recenzi Triangle Esprit Australe EZ

Příspěvek od DM » 06 led 2018 10:02

No já by som Vám v tomto ohľade odporúčil vypočuť si reprosústavy Heco The New Statement, hlavne ako znie stredné pásmo kvôli zadnej otvorenej komore rovnako ako Heco Concerto Grosso. Veľmi živá muzikálna reprodukcia. Ale je to náročné na umiestnenie a silne záleží, čo sa za reprosústavami nachádza, či holá stena, difúzor alebo absorbér a samotná vzdialenosť od stien.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: davidhighend, Strejdin a 1 host