DYNAUDIO CONSEQUENCE ULTIMATE EDITION

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
anawak
Kontaktovat uživatele:

DYNAUDIO CONSEQUENCE ULTIMATE EDITION

Příspěvek od anawak »

Vážení priatelia kvalitnej reprodukcie hudby.
Pred nedávnom som mal tú možnosť a česť vypočuť si novinku, na prvý pohľad zjav zvláštny a netradičný - reprosústavy Consequence Ultimate Edition od Dynaudio. Derú sa mi do hlavy a klávesnice rôzne začiatky tohto článku, pretože v každom ohľade je to reprosústava nesmierne zaujímavá ale začnem snáď ich dizajnom a spracovaním.
Chválospevy podložené osobným očarením sa vyjadrujú relatívne jednoducho pretože „láska je slepá“ ale tento krát som sa na prvý pohľad nezaľúbil a podrobil som uvedené tajomné skrinky podrobnému skúmaniu mojim okom a hmatom. Strašne som chcel nájsť nejakú chybičku ale napriek mojej veľkej snahe sa mi to nepodarilo. Nie som Dynaudio-fill takže som bol k predmetnej bedni veľmi kritický a chystal som sa neodpustiť vôbec nič ale skutočne som nenašiel niečo, čo by sa je po kvalitatívnej alebo konštrukčnej stránke dalo vytknúť. Kvalitu spracovania som porovnával s najdrahšími a najreprezentatívnejšími hráčmi na trhu, no nezaostáva absolútne v žiadnom ohľade. Lepšie povedané ich hodne predbieha. Je spracovaná veľmi presne, všetky hrany a spoje do seba zapadajú akoby boli z jedného kusa a dýha , mimochodom naozaj pravá, je vypracovaná prekrásne. Vzhľadom k tomu, že som nejaký čas svojho profesného života strávil aj vo fabrike na výrobu dýhy, som sa len divil a divím sa dodnes, akou technológiou to robia, že na nej nebolo vidieť jedinú chybičku. V nábytkárskom priemysle sa dýha takejto kvality predáva a dodáva len do najdrahších firiem a zaplatíte za ňu majland. Taktiež všetky súčasti akými sú konektory pre pripojenie reprokáblov (u Dynaudio výhradne singlewiring) alebo obruče okolo meničov boli prepracované bez najmenšej nedbalosti. Proste jeden úžasný kus „nábytku“ kladúci mi zároveň otázku ako? to dokázali. Strašne by som ich výrobu chcel vidieť Live. Možno sa mi to raz podarí. Uvedená reprosústava sa dodáva výhradne v dvoch farebných vyhotoveniach a to ako kombinácia – strieborné prvky a dýha Vengé alebo zlaté prvky a dýha Palisander. Obe sú prekrásne ako spracovaním tak i dokonalosťou výzoru. Taktiež vonkajšia konštrukcia a dizajn sústavy podmienený výhradne pánovi menom ZVUK, je síce na prvý pohľad netradičný ale určite „večný“. Hutné a stabilné nožičky, ktoré sú vo farbe ostatných doplnkov, dávajú svojou decentnosťou ďalej reproduktoru akýsi šarm dámy v najlepších rokoch. Okrem toho snáď len toľko, že predný panel obývajú 4 meniče tak ako pri Consequence spred 20 rokov a na vrchu, v oddelenej basovej skrini, spočíva a zdravo, plno a presne dýcha basový menič. Ten ďalej spolupracuje s basreflexovou sekciou v zadnej časti reprosústavy. V priečke medzi hornou basovou komorou a zadnou basovou komorou je ďalší napájaný hlbokotónový menič, hrajúci v zadnej komore s basreflexovým nátrubkom veľkého priemeru a dĺžky. Toto zapojenie Dynaudio nazýva Compound.
Takže konštrukčne a dokonca aj reálne máme 5 pásmovú sústavu, ktorá pracuje, A TERAZ POZOR, od 17 Hz do 30 kHz. Áno od 17 Hz. Nie je to preklep, je to fakt.
Popis reprodukcie hudby cez Consequence UE je ďalším odsekom tohto skromného článočku ale poviem vám úprimne, že by si zaslúžila vlastnú knihu. Ten pocit a prejav, ktorý pri počúvaní týchto repro zažijete sa totiž dá len veľmi ťažko opísať. Dokonca aj pochopiť mi to celé chvíľu trvalo. Ten zvuk má proste niečo, čo vás ťahá stále späť posadiť sa do kresla v posluchovke. Je to ako magnet, ktorému sa len veľmi ťažko odoláva. Neviem to vlastne pochopiť do teraz, čo je na tom zvuku také iné ale proste je. Veľa bední je super kvalitných a super hrajúcich ale táto akoby mala aj dušu, srdce, pľúca. Tak aktívna, ako živá (konštrukcia je samozrejme pasívna). Hudbu a zvuk posiela von spracovaný veľmi presne a detailne, pri tom dynamika ako ja mikro a makro dynamika je tak hutná a úderná, že ma to núti zamyslieť sa „kde som bol do dnes“, na nejakej inej planéte? Priestor, kde ma Dynaudio nikdy veľmi „nechytilo“ sa ukázal tak ako ešte nikdy v mojom 10 ročnom audiofilskom živote. No a prekreslenie detailov a vyjadrenie jednotlivých nástrojov bolo proste absolútne. Neviem či Dynaudio skúpilo konštruktérov všetkých TOP výrobcov reprosústav alebo čo sa stalo ale Consequence UE je zhmotnením toho najlepšieho čo som kedy videl a počul. Aqualung od Jethro Tull mám napočúvaný veľmi dobre na rôznych repro ale tak ako som ho počul cez Consequence UE, som ho ešte nikdy nepočul. A to čo všetko tam tí hudobníci hrajú som do teraz ani netušil. Proste ako výlet do neznámej krajiny, na inú planétu, do inej dimenzie. Možno vám tieto riadky budú pripadať napísané hekticky, neusporiadane a chaoticky ale či mi uveríte alebo neuveríte, tak také isté pocity som mal keď som tie repro začal počúvať, a miestami ho mám aj teraz, 2 týždne po posluchu. To je proste niečo s čím som sa ešte nestretol. Ako som už na začiatku spomínal, veľmi ťažko opísateľný pocit. Je to úplne a radikálne iný pohľad na posluch a reprodukciu hudby. Asi by som to prirovnal k tomu ako keby ste bratom Wrightovcom ukázali v tej dobe Airbus A 380. Tiež by z toho asi nepochopili.
Nakŕmiť potrebujú zo zosilňovača viac ako 400 W silného a na základe posluchu by to malo byť tranzistorových 600 W až 800 w. Predsa len ten basák porebuje hutnú a „kaloricky! výdatnú stravu. Hralo to síce cez 600 Watt elektronkových veľmi krásne ale pri vyšších hlasitostiach a hutnejšej hudbe sa už ten lampáč trochu paril. Myslím však, že bedňa bude na zosilňovač nesmierne náročná a určite bude potrebovať niečo z referenčnej TOP 10 na svetovom trhu. Pri tomto posluchu boli zapojené komponenty Audio Research – REF 5 (recenzia píšem) predzosilovač a REF 610 T koncáky. Zdroje signálu boli CD od Meridian typ 808.2 a gramo od ORACLE – Delphi Mk V s prenoskou ORTOFON CADENZA Black. Veľmi aktívne doplňoval phono predzosilovač Audio Research PH 7. Zaujímavosťou na tomto článku je fakt, že nemusím uvádzať a zámerne ani neuvádzam počúvanú hudbu, ani štýl ani albumy ani interpretov. Dôvod k tomu je jediný – nie je treba. Tieto bedne totiž zahrali famózne všetko čo ste do nich pustili. A spôsob akým to predviedli som už opisoval vyššie. Mám len jediné slovo – ŠOK. Samozrejme v tom najpozitívnejšom a najlepšom zmysle aký je moja chorá myseľ schopná vyprodukovať. Naschvál píšem chorá, pretože po posluchu som musel týždeň počúvať hudbu z manželkinho rádia v kúpeľni a z televízora, aby som mohol nanovo oceniť kvality zostavy, ktorú mám doma. Pri Consequence UE ste sa totiž mohli držať fraku dirigenta v orchestri, utierať pot z čela kontrabasistu v jazzovej kapele alebo byť obliaty pivom z rúk rockového speváka na koncerte. Áno taký priestor, detail a presvedčivosť tieto búdy majú.
Ich ohlasovanie na trh a tajnosti so zverejnením fotografií či technických alebo iných údajov sa podobali viac na obyčajnú komerčnú reklamnú kampaň ako na naozajstné ohlasovanie kvalitatívnej, zvukovej a technologickej „bomby“, ale musím povedať, že to utajovanie a postupné odhaľovanie si tento skvost určite zaslúžil. Nejde len o to, že sú drahé ale jasným a neodškriepiteľným spôsobom posunulo Dynaudio laťku reprodukcie hudby tam, kde sa ostatní zatiaľ len túžobne dívajú, no ešte tam nie sú a ani tak ľahko nebudú. Nechcel by som veru teraz byť v koži konkurenta. Neviem ako dopadne ich hodnotenie v hi-fi časopisoch (na novembrové vydanie ohlasuje test nemecké STEREOPLAY) pretože Dynaudio si pozitívne recenzie zásadne nekupuje ani neupláca (čomu vzdávam veľkú česť), tak ako niektorí iní, ale pokiaľ túto bedňu nepostavia medzi prvé tri najlepšie bedne na svete, budem o ich objektívnosti už definitívne pochybovať a viac si žiadny hifi časopis nekúpim.
Aby som však len nechválil tak musím aj haniť pretože každá minca má dve strany. Tak i tieto repro majú niekoľko zásadných chýb. Prvou a najhlavnejšou je tá, že ich nemám doma a druhou je tá, že vďaka ich cene (48.000 €) ich ani mať nebudem.
Consequence budú potrebovať dostatok miesta, najmä vzhľadom k basovému meniču. Odhadujem , že okolo 40 m2. Ale pre toho kto si ich bude môcť kúpiť asi nebude problémom, že sa tlačí v bytovej izbe 3,5 x 5,4 metra, ale bude mať na to dostatočný priestor niekde v dome. Taktiež ich váha 114 kg nie je na časté premiestňovanie. Nepovažujem to ale za nevýhody tejto sústavy, skôr za technologický fakt a nevyhnutnosť k tomu čo dokazujú.
Popisovať do najmenšieho detailu ich technické prevedenie, zapojenie, výhybku a konštrukciu meničov mi neprináleží. Šťastlivec, ktorý si túto bedňu bude môcť zadovážiť však neurobí žiadnu chybu nech počúva akúkoľvek hudbu a určite má „vystarané“ do konca života. A to by ma ešte zaujímalo čo tá reprosústava dokáže po úplnom zahorení. Určite to značným spôsobom ovplyvní do teraz zaužívané resp. zažité, a (podľa posluchu tejto skrine „obmedzené“) vnímanie sveta reprodukovanej hudby. Consequence UE totiž otvára nie len 4 rozmer ale aj 5, 6, 7, 8...........................................

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: DYNAUDIO CONSEQUENCE ULTIMATE EDITION

Příspěvek od Zdeny »

*bravo*

Moc hezky a trefně napsáno.

Já jsem je neslyšel hrát, ale na základě pár let soužití s různýmo modely z počátku cenového spektra vyšší třídy DA si zvuk "dovedu představit". Jen podotknu, že mimo tebou uvedených 2 základních nedostatků mají tyto bedny ještě jeden nedostatek třetí a to dle mně velmi závažný. Bedny Dynaduio musíš (obecně, jako posluchač) "pochopit". Musí ti sednout. Všechny modely od DA se vyznačují jedních charakteristickým rysem a tím ej bezprostřední podání vyššího pásma zvukového spektra, což jednak někomu nesedně, prostě to nevydejchá a jednak, rychle to sbírku CD protřídí na 1/5, protože zbytek se těžko dá poslouchta bez toho, že si trvale říkáš, jak mizerná nahrávka to je. Ale ta jedna zbývající pětina opak o to líp vyzní.

DOvedu si představit dokonalý holografický prostor kde není utajen ani ten nejmenší detail, výtečná sfázovanost sestavy, ktwerá ani v nejmenším nenechá nikoho na pochybách,m že poslouchá 5-ti pásmo, ale znějící jako 1-pásmo.

Je to tak, tohle není bedna, která by se prodával nějak masově po celém světě, v této třídě je taky obrovksá konkurence, ale kdo už ví, co chce a očekává, opak je Cos. tou správnou volbou.

Sdílím tvé nadšení plnou mírou a jsem rád, že se zase objevil člověk, co soustavy DA pochválil.

K té dýze a zpracování - mám sice daleko lacinější model, ale patřící mezi vrchol stojanových modelů a tak udělaná truhlařina, jako je na těch mých, tak za to dávám 11 z 10 možných bodů. DA mělo vždycky ve vyšších třídách použitou vybíranou pravou dýhu, zpracování bylo v rámci kategorie vždy excelentní (ať šlo o legendární C1,3mkII, nebo C1, C5, S25 a další lepší modely).

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

To vychvaľovanie až do nebies ma tak chytilo za srdce, že som skoro uveril.
Ale ako sa hovorí: Pokiaľ nepočujem, neverím. Kde si sa k posluchu toho zázraku dostal? Ale vieš čo, NIE ! , radšej ich nechcem počuť, inak budem veľmi dlho nešťastný. :? ;)

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pininfarino »

Majstrovky napísaný článok. DYNAUDIO CONSEQUENCE ULTIMATE EDITION určite hrajú ultimatívne. Počul som "len" Dynaudio C2, a už zo bol zážitok..(C5 som vlastnil) Predsa ale,aj ja mám pripomienočky. čistých 17 Hz som počul na iných, ovela lacnejších bedničkách. Bolo to u Matta, bedničky sa píšu PMC EB1. Cena myslím nejakých 7000€. . A rozmýšľam tiež nad tým, v čom je háčik. Ja totiž, ak chcem testovať aparatúru - čo je dosť často :) tak používam len tie najkvalitnejšie nahrávky. Vobec si neviem predstaviť, že by som testoval pri Jethro Tull - Aqualung. Ako to už písal ZDENY predomnou, dobre hrajúcich CD je možno 1/5, a spomenuté CD nejak z r. 1970 tam určite nepatrí (mám to album)... Ale nijako nespochybňujem kvalitu DYN. CONSEQUENCE!

pink panter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pink panter »

[quote="pininfarino"] čistých 17 Hz som počul na iných, ovela lacnejších bedničkách. Bolo to u Matta, bedničky sa píšu PMC EB1

je toto možné ???super rozsah,a kde ti to končí,tipujem tak na 40 kHz :mrgreen:

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pininfarino »

EB1 specifications:
Freq Response: 19Hz-25kHz
Omlúvam sa nalistoval som si to a je to od 19 hz...
tak či onak, neviem Panter čo si tým chcel povedať.. alebo súdruhovia v Dynaudio úplne zbytočne (ale aj v iných fy.) tlačia tie spodky..? . *sunglases*

matto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matto »

Ahoj pininfarino,
aby som to uviedol na pravu mieru boli to PMC-EB1i s cenovkou 10 500€, dnes su tusim o tisicku lacnejsie. Spodky pod 20-23Hz si nepocul, v miestnosti je pod 23Hz diera (odskusane subom Velodyne DD-15), ale od tych 23Hz hraju tie PMC celkom vyrovnane. Inac rad by som si vypocul tie DYNAUDIO CONSEQUENCE ULTIMATE EDITION *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Zdeny píše:rychle to sbírku CD protřídí na 1/5, protože zbytek se těžko dá poslouchta bez toho, že si trvale říkáš, jak mizerná nahrávka to je.
tohle v životě nepochopím. k čemu takové hifi když 80% cdček letí do stoupy?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:......tohle v životě nepochopím. k čemu takové hifi když 80% cdček letí do stoupy?
Ani to chápat nemůžeš, protože nejsi kovaný HighEndista, poslouchající audiofilní
cinky, linky, pinky, dinky nahrávky
, ale docela obyčejný HiFista, který (snad) již našel co hledal = hudbu :lol: :lol: :lol:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nemám z toho svého příspěvku dobrý pocit. slyšel jsem dva modely dynaudia a oba hrály skvěle. ta poznámka se týkala věcí, které se tohoto tématu netýkají. sorry.

Odpovědět