Focal Aria 948
Re: Focal Aria 948
Pitrspraha:
Omlouvám se, už se mi to motalo dokupy, každopádně oba víme že radíš velikost poslechovky ale sám se nepodělíš s námi v tomto vlákně, jaký prostor mají/měly tvé focaly dokonce o řadu vyšší jak píšeš...
Sekal:
Máš pravdu, můj rozpočet na zesilovač je cca 35k max, proto jsem tady chtěl poradit nějaký v téhle ceně, ne si tady číst o zesilovačích za stovky tisíc a bohužel pro mne si je jen představovat...
Omlouvám se, už se mi to motalo dokupy, každopádně oba víme že radíš velikost poslechovky ale sám se nepodělíš s námi v tomto vlákně, jaký prostor mají/měly tvé focaly dokonce o řadu vyšší jak píšeš...
Sekal:
Máš pravdu, můj rozpočet na zesilovač je cca 35k max, proto jsem tady chtěl poradit nějaký v téhle ceně, ne si tady číst o zesilovačích za stovky tisíc a bohužel pro mne si je jen představovat...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
K ničemu ti to nepomůže, ale mám je teď v místnosti cca 33 m2, 3m od sebe, 3.5m poslechová vzdálenost, něco přes metr od nejbližších zdí.
A k tomu zesilovači, je hezké, že ti tu někdo radí dle svých teorií. Jenže šedá je teorie a zelený strom života. 948 jsou (i díky průběhu impedance) hladový potvory a jejich zvuk roste úměrně s kvalitou krmení. SP Audio byl tip na zesilovač, který je podle mých reálných poslechových zkušeností k 948 úměrný. A psal jsem ti to proto, abys pochopil, co za bedny sis vybral. Ani nepíšeš, proč právě Focaly a ne něco jiného. Samozřejmě rozumím, že tě svým zvukem lákají, pokud jsi je někde slyšel hrát na dobrém železe. Ale pokud máš rozpočet, jaký máš, osobně bych přemýšlel o 936 a lepším zesilovači než 948 a horším zesilovač. Jak jsem psal, Electry jsem cca půl roku provozoval s C375 než jsem vybral a koupil stávající Parasound a nestačil jsem se divit tomu skoku ve zvuku. Ne že by je C375 neutáhl, ale jakkoliv je ve svojí kategorii hodnocenej jako skvělej zesilovač, byl zvuk sice velmi dynamickej a energickej, ale celkově zataženej, schovanej, chyběla jemnost, rozlišení, lokalizace, mikrodynamika, potichu to nehrálo vůbec. Parasound považuju za takový rozumný minimum, který je k těm bednám zvukově úměrný. Focaly prostě potřebují nakrmit, aby zahrály tak, jak umějí - špičkově. Ostatně koukni do recenzí 936 na Stereophile a nově i na hifi-voice.com. Jakkoliv Březina někdy píše až moc politicky korektně, zde náročnost na zesilovač uvádí naprosto zřetelně má vlastní zkušenost mu dává naplno zapravdu.
Ale hlavně: seber se a běž si bedny s různýma zesilovačema z různých cenových kategorií poslechnout. Jinak je to jen přešlapování na místě.
A k tomu zesilovači, je hezké, že ti tu někdo radí dle svých teorií. Jenže šedá je teorie a zelený strom života. 948 jsou (i díky průběhu impedance) hladový potvory a jejich zvuk roste úměrně s kvalitou krmení. SP Audio byl tip na zesilovač, který je podle mých reálných poslechových zkušeností k 948 úměrný. A psal jsem ti to proto, abys pochopil, co za bedny sis vybral. Ani nepíšeš, proč právě Focaly a ne něco jiného. Samozřejmě rozumím, že tě svým zvukem lákají, pokud jsi je někde slyšel hrát na dobrém železe. Ale pokud máš rozpočet, jaký máš, osobně bych přemýšlel o 936 a lepším zesilovači než 948 a horším zesilovač. Jak jsem psal, Electry jsem cca půl roku provozoval s C375 než jsem vybral a koupil stávající Parasound a nestačil jsem se divit tomu skoku ve zvuku. Ne že by je C375 neutáhl, ale jakkoliv je ve svojí kategorii hodnocenej jako skvělej zesilovač, byl zvuk sice velmi dynamickej a energickej, ale celkově zataženej, schovanej, chyběla jemnost, rozlišení, lokalizace, mikrodynamika, potichu to nehrálo vůbec. Parasound považuju za takový rozumný minimum, který je k těm bednám zvukově úměrný. Focaly prostě potřebují nakrmit, aby zahrály tak, jak umějí - špičkově. Ostatně koukni do recenzí 936 na Stereophile a nově i na hifi-voice.com. Jakkoliv Březina někdy píše až moc politicky korektně, zde náročnost na zesilovač uvádí naprosto zřetelně má vlastní zkušenost mu dává naplno zapravdu.
Ale hlavně: seber se a běž si bedny s různýma zesilovačema z různých cenových kategorií poslechnout. Jinak je to jen přešlapování na místě.
Ten integrac od BV audio co radi Sekal naprosto dostacuje, zadny zesilovac za statisice nepotrebujesjokopen píše:Pitrspraha:
Sekal:
Velikost poslechovky je trochu slozitejsi tema na diskusi. Neni to jen o tom ze mala cimra = male bedny, tak trivialni to fakt neni.
Mala cimra v praxi znamena akusticky 2 zakladni veci:
1. Cim mensi cimra tim obtizneji se umistnuji bedny s kalotou rozumne daleko od sten = opravdu dominuje ve vyslednem dojmu posluchace odrazeny zvuk, tkz. prvni odrazy od blizkych sten.
2. Cim mensi cimra tim vice se posouva modalni oblast smerem nahoru - lidove receno tim vetsi vliv a na sirsim akustickem pasmu ma cimra na basy - tkzvane horydoly plus minus 20 dB, opravdu mala cimra uz muze vybudit velky rezonance cimry i na 300-400Hz, naopak treba velka cimra jako mam napr. ja ma velky rezonance az pod 100Hz.
Co to znamena v praxi pro vyber reprosoustav (kalotovy bedny /zvukovod bedny) a zatlumeni cimry, digitalni korekci DRC radeji psat nebudu, protoze by mi Pitrs zase zacal nadavat.
https://elektro.bazos.sk/inzerat/67867520/Hegel-H2A.phpjokopen píše:můj rozpočet na zesilovač je cca 35k max, proto jsem tady chtěl poradit nějaký v téhle ceně, ne si tady číst o zesilovačích za stovky tisíc a bohužel pro mne si je jen představovat...
https://elektro.bazos.sk/inzerat/692919 ... A300SE.php
Moc děkuji za názory, určitě se zvednu a zajdu si je několikrát poslechnout s různými zesilovači...a taky děkuji za nabídky zesilovačů, své dojmy po pořízení ať už čehokoli určitě napíšu.
Ještě se zeptám,co říkáte na pouze jeden pár šroubovacích svorek pro kabely? Bez možnosti Bi-wire/amp?
A jaké kabely by jste doporučili?
Díky
A jaké kabely by jste doporučili?
Díky
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Biamping nemá cenu s tvým rozpočtem vůbec zmiňovat. A biwiring vlastně také ne, když mají bedny jen jeden pár svorek. Případný (sic!) vliv biwiringu na výsledný zvuk je minimální v porovnání s vlivem správného umístění beden v prostoru, akustiky prostoru a vhodného zesilovače.
Kabely co nejkratší, stíněné, stejně dlouhé pro L i P kanál, průřez aspoň 2x2,5 mm2, s dobrými konektory pro co nejlepší kontakt. Tzv. "zvuk" kabelů je do velké míry ovlivněný připojenými přístroji a jejich citlivostí na vnější vlivy.
Kabely co nejkratší, stíněné, stejně dlouhé pro L i P kanál, průřez aspoň 2x2,5 mm2, s dobrými konektory pro co nejlepší kontakt. Tzv. "zvuk" kabelů je do velké míry ovlivněný připojenými přístroji a jejich citlivostí na vnější vlivy.
Nechci ti kazit iluze ale ty nahodile oko poslechy jsou dobry hlavne na ten bias.jokopen píše:Moc děkuji za názory, určitě se zvednu a zajdu si je několikrát poslechnout s různými zesilovači...a taky děkuji za nabídky zesilovačů, své dojmy po pořízení ať už čehokoli určitě napíšu.
Nejlip vybrat bedny vedecky podle mereni.
Ty focaly aria 936 meri celkem 3p. 1+7 +basak podprumerne +maji tu nezvladnutou impedanci pod 3 ohmy kterou se ve focalu neobtezovali kompenzovat spulkou medi ve vyhybce anzto by to stalo 10 euro navic
Pokud bys chtel neco lepsiho nez focaly tak zkus v Brne ty maly thiel 2.2 za 26 000CZK, ty jsou akusticky o dost lepsi, vykonostne vyrovnanejsi a ten 75mm stredak tam dela na stredech slusnou praci, jiste lepsi nez ten 165mm focal stredak.
Zejmena u reprosoustav plati ze dominantne ovlivnuji vysledny zvuk.
Taky je pravda, ze reprosoustavy treba za 20 000 mohou byt technicky a akusticky mnohem lepsi nez reprosoustavy za 200 000.
Rozhodne u reprosoustav neplati takova ta klise ze neco je v nejake cenove a kvalitativni kategorii....to ani nahodou, napr u focalu vubec neplati ze rada utopia je nejak citelne lepsi nez rada aria a podobne. Treba u toho focalu se s narustem ceny vylepsuje jen rigidnost kabinetu + dalsi okrajovy zalezitosti s marginalnim vlivem na akusticky vysledek.
Bohuzel to takhle ma 80% komerce, focaly v tom vubec nejsou samy.
tak jinak.. Ptal jsem se co říkáte na to, že tam nejsoou dva páry svorek... Mnoho, i levnejších sestav mají dvojité svorky pro připojení bi-wire, jen jsem chtěl vědět, jakto že tyhle mají jen jeden pár... A ke kabelům.. Měl jsem namysli třeba nějakou značku atd... To že co nejkratší, stíněně ahrubší s dobrými konektory jsem veděl taky... Natož pak,že mají být stejně dlouhé, to mě dojalo..
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nic, protože případný reálný přínos biwiringu je s dobrým zesilovačem nicotný v porovnání s ostatními vlivy na celkový zvuk.jokopen píše:Ptal jsem se co říkáte na to, že tam nejsoou dva páry svorek
Protože se tak výrobce rozhodl. Co jiného na to lze napsat.jokopen píše:jen jsem chtěl vědět, jakto že tyhle mají jen jeden pár
To je právě to nejméně podstatné. Stačí, když bude kabel splňovat základní požadavky. Jinak o kabelech jsou tu mnohá vlákna a tam konkrétních tipů najdeš dost.jokopen píše:Měl jsem namysli třeba nějakou značku atd.
Jinými slovy, kup cokoliv, co není úplný šunt a zaměř se na řešení o několik řádů podstatnějších věcí.
Ten inzerát s nabídkou Thielů, které mu tady tak vehementně doporučuješ, je už více než 2 roky starý... Ani měření těchto beden není kdovíjaké. Z mého pohledu to nejsou moc dobře navržené bedny. Nekoupil bych si je.bartoli píše:Pokud bys chtel neco lepsiho nez focaly tak zkus v Brne ty maly thiel 2.2 za 26 000CZK, ty jsou akusticky o dost lepsi, vykonostne vyrovnanejsi a ten 75mm stredak tam dela na stredech slusnou praci, jiste lepsi nez ten 165mm focal stredak.
No tak jiste to v souctu neni 4p. maximum co s kalotou v ramci omezeni kaloty dokaze Vivid/Revel.sekal píše:Ten inzerát s nabídkou Thielů, které mu tady tak vehementně doporučuješ, je už více než 2 roky starý... Ani měření těchto beden není kdovíjaké. Z mého pohledu to nejsou moc dobře navržené bedny. Nekoupil bych si je.bartoli píše:Pokud bys chtel neco lepsiho nez focaly tak zkus v Brne ty maly thiel 2.2 za 26 000CZK, ty jsou akusticky o dost lepsi, vykonostne vyrovnanejsi a ten 75mm stredak tam dela na stredech slusnou praci, jiste lepsi nez ten 165mm focal stredak.
Ale v zasade krom velke davky difrakci je to udelano slusne a thiel ma obecne i mnohem horsi bedny nez tyhle maly3p. thiel 2 2. Kazdopadne to hraje lip nez focaly.
BTW takovy maly 3p. se 75mm stredakem v pasmu 800-3000Hz je velmi pekny kompromis reseni, omezenim je hlavne ze to neumi hrat nahlas.
Stary inzerat, ale porad platny, majitel thiel chce koupit neco jineho.
Dovolím si menší souhrn toho, co jsem měl možnost poznat v průběhu svého testování různých zesilovačů s Focaly, konkrétně řadu Aria 926.
Mám místnost 38 m2. Měl jsem původně receiver Onkyo TX-8050, k tomu repro Klipsch RF-62 II - považoval jsem to za naprosto dostačující. Jenže mi na určitý typ muziky (preferuji rock a metal) připadal zvuk dost plechový. Vzal jsem Onkyo a jel do jednoho studia porovnat různé reprobedny - měli tam ty mé Klipsche, Heco, Triangle, Tannoy... a Focaly, a to řady Chorus i Aria. Po pár minutách přepojování jsem odpískal Klipsche a v podstatě zůstal jen u Focalů. Chorusy zněl na rock perfektně, ale když nastoupily Arie, byl to skok o 1000 %. I na ten receiver za 10 tis. Kč zněly neskutečně, plně, prostorově, hutně, ... vše ostatní mi najednou přišlo jako chrastítko. 936 stály opodál, zásadní rozdíl proti 926 jsem nezpozoroval. Aria 948 na ten receiver nemělo smysl ani pouštět.
Koupil jsem tedy Aria 926 + kabely Supra (až tady jsem zjistil, jak na kabelech záleží). Po nějakém čase, co jsem je měl doma, mi v určitých skladbách chyběla dynamika - hodně záleželo na nahrávce. Na nízkou hlasitost to ten receiver nerozhýbal, na střední ok, na vyšší už byl zvuk slitý dohromady. Napůjčoval jsem si tedy MARANTZ PM7005 SG, NAD C375BEE a Primare i22. Marantz byl dost univerzální, zahrál všechno plus mínus obstojně, ale hrozně bez života. Neměl ani basy, ani středy ani vejšky, tak nějak neutrál. Primare i22 bylo perfektní ve středech a výškách - proklesené detaily, ale chyběla mi dynamika a basy. Naproti tomu NAD se do Focalů opřel - středy a výšky tlumenější, dal do toho ale obrovskou sílu i při nízkých hlasitostech, ale čím jsem volume přidával, tím více se zvuk sléval, jako kdyby měl to nejlepší za sebou v první třetině hlasitosti a pak to tak nějak dohrál. Všechno to byly zesilovače v kategorii kolem 30 tis. Kč, NAD ke 40 tis. Kč.
Nakonec jsem se nechal překecat a zapůjčil Musical Fidelity M6i - cena nářez, nebudu ani zmiňovat. Jenže to, co nahrnul do Focalů, se s ničím předtím nedalo srovnat. Střední a vyšší hlasitost je to pravé ořechové, ten zesik prostě hrát chce a Focalům se to také líbí. Všechny kmitočty oddělené, nikdy jsem nejel na více než půlku, nicméně 926 to dávají s přehledem. Osobně si myslím, že příplatek za 936 by smysl neměl, ovšem 948 s tak silným zesilovačem by to zase posunul do nebeských výšin.
Aria 948 jsem slyšel jen ve studiu, ale sám jsem si hlubší testování zakázal, protože bych je chtěl, ale nemám na ně místo. Prostor 38 m2 je pro ně minimum, spíš si zaslouží více, ale bez solidního zesilovače bych za ně neutrácel. Raději si vezměte 926 či 936 a investujte do kabelů a silného zesilovače, který je dostatečně nakrmí.
Co se kabelů týče, po čase jsem Supry vyměnil za Cardas Crosslink - důvod byl ten, že Supry měly sice lepší dynamiku, ale na středech a výškách byly agresivnější a v mé dosud neutlumené místnosti byl občas zvuk kytar nepříjemný. Cardasy jsem testoval i s původním Onkyo receiverem a tehdy se mi nelíbily, protože pocitově ubraly dynamiku a zvuk jakoby potlačily. Nicméně se silným M6i si už rozuměly a do nízké hlasitosti přidaly příjemné basy, které jsem u Supry postrádal. Také ubraly na středech a výškách, byť s tím stejně trošku bojuji, ale to je asi spíš vlastnost střeďáků a výškačů Focalů.
Obecně mi Focaly přijdou jak všestranné reprobedny, skvěle si rozumí se živou muzikou či elektronikou, na rock a metal jsou hodně citlivé - záleží na nahrávce, protože špatný mastering se na nich projeví okamžitě. Řada Chorus by s tím asi takový problém neměla, ale chce to slyšet vedle sebe a brát v potaz akustiku místnosti, ve které je nakonec budete poslouchat.
Mám místnost 38 m2. Měl jsem původně receiver Onkyo TX-8050, k tomu repro Klipsch RF-62 II - považoval jsem to za naprosto dostačující. Jenže mi na určitý typ muziky (preferuji rock a metal) připadal zvuk dost plechový. Vzal jsem Onkyo a jel do jednoho studia porovnat různé reprobedny - měli tam ty mé Klipsche, Heco, Triangle, Tannoy... a Focaly, a to řady Chorus i Aria. Po pár minutách přepojování jsem odpískal Klipsche a v podstatě zůstal jen u Focalů. Chorusy zněl na rock perfektně, ale když nastoupily Arie, byl to skok o 1000 %. I na ten receiver za 10 tis. Kč zněly neskutečně, plně, prostorově, hutně, ... vše ostatní mi najednou přišlo jako chrastítko. 936 stály opodál, zásadní rozdíl proti 926 jsem nezpozoroval. Aria 948 na ten receiver nemělo smysl ani pouštět.
Koupil jsem tedy Aria 926 + kabely Supra (až tady jsem zjistil, jak na kabelech záleží). Po nějakém čase, co jsem je měl doma, mi v určitých skladbách chyběla dynamika - hodně záleželo na nahrávce. Na nízkou hlasitost to ten receiver nerozhýbal, na střední ok, na vyšší už byl zvuk slitý dohromady. Napůjčoval jsem si tedy MARANTZ PM7005 SG, NAD C375BEE a Primare i22. Marantz byl dost univerzální, zahrál všechno plus mínus obstojně, ale hrozně bez života. Neměl ani basy, ani středy ani vejšky, tak nějak neutrál. Primare i22 bylo perfektní ve středech a výškách - proklesené detaily, ale chyběla mi dynamika a basy. Naproti tomu NAD se do Focalů opřel - středy a výšky tlumenější, dal do toho ale obrovskou sílu i při nízkých hlasitostech, ale čím jsem volume přidával, tím více se zvuk sléval, jako kdyby měl to nejlepší za sebou v první třetině hlasitosti a pak to tak nějak dohrál. Všechno to byly zesilovače v kategorii kolem 30 tis. Kč, NAD ke 40 tis. Kč.
Nakonec jsem se nechal překecat a zapůjčil Musical Fidelity M6i - cena nářez, nebudu ani zmiňovat. Jenže to, co nahrnul do Focalů, se s ničím předtím nedalo srovnat. Střední a vyšší hlasitost je to pravé ořechové, ten zesik prostě hrát chce a Focalům se to také líbí. Všechny kmitočty oddělené, nikdy jsem nejel na více než půlku, nicméně 926 to dávají s přehledem. Osobně si myslím, že příplatek za 936 by smysl neměl, ovšem 948 s tak silným zesilovačem by to zase posunul do nebeských výšin.
Aria 948 jsem slyšel jen ve studiu, ale sám jsem si hlubší testování zakázal, protože bych je chtěl, ale nemám na ně místo. Prostor 38 m2 je pro ně minimum, spíš si zaslouží více, ale bez solidního zesilovače bych za ně neutrácel. Raději si vezměte 926 či 936 a investujte do kabelů a silného zesilovače, který je dostatečně nakrmí.
Co se kabelů týče, po čase jsem Supry vyměnil za Cardas Crosslink - důvod byl ten, že Supry měly sice lepší dynamiku, ale na středech a výškách byly agresivnější a v mé dosud neutlumené místnosti byl občas zvuk kytar nepříjemný. Cardasy jsem testoval i s původním Onkyo receiverem a tehdy se mi nelíbily, protože pocitově ubraly dynamiku a zvuk jakoby potlačily. Nicméně se silným M6i si už rozuměly a do nízké hlasitosti přidaly příjemné basy, které jsem u Supry postrádal. Také ubraly na středech a výškách, byť s tím stejně trošku bojuji, ale to je asi spíš vlastnost střeďáků a výškačů Focalů.
Obecně mi Focaly přijdou jak všestranné reprobedny, skvěle si rozumí se živou muzikou či elektronikou, na rock a metal jsou hodně citlivé - záleží na nahrávce, protože špatný mastering se na nich projeví okamžitě. Řada Chorus by s tím asi takový problém neměla, ale chce to slyšet vedle sebe a brát v potaz akustiku místnosti, ve které je nakonec budete poslouchat.
Super shrnuti Lucass 
Takovy post muze nekomu usetrit hromadu tisic.
Takovy post muze nekomu usetrit hromadu tisic.
..neboli lucass potvrdil jen dříve napsané o náročnosti na kvalitu zesilovače.
Prošel prostě jen od Marantze (60/8Ω;80/4Ω), přes Primare (80/8Ω;160/4Ω třída D) a NAD (150/8Ω;150/4Ω) k Musical Fidelity (200/8Ω) s postupně se zvyšující pořizovací cenou + větším cenovým skokem k Musical Fidelity.
Prošel prostě jen od Marantze (60/8Ω;80/4Ω), přes Primare (80/8Ω;160/4Ω třída D) a NAD (150/8Ω;150/4Ω) k Musical Fidelity (200/8Ω) s postupně se zvyšující pořizovací cenou + větším cenovým skokem k Musical Fidelity.