Grundig Monolith 90a

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Grundig Monolith 90a

Příspěvek od Lad2000 »

Mám tyto soustavy, koncáky jsem rozchodil, ale bedny jsou totálně rozklížené,
tak to vypadá na nové skříně. Jsou 4-pásmové, a basové repra jsou tam dva stejné,
jeden hraje 20-200 a druhý 200-800. Jsou ve společné ozvučnici a zajímalo by mě proč nejsou
akusticky oddělené, tak jako běžně bývají středové repro ? Hraje to velmi dobře, ale přesto
mě to zajímá.

Obrázek

Tohle bohužel nejsou ty moje :cry:

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Grundig Monolith 90a

Příspěvek od Lad2000 »

Tak letos to už snad dokončím......

http://lad2000.rajce.idnes.cz/Grundig/

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

To na fotkách asi nebude přesna kopie. Nebojis se problemu se zvukem? Original vypada, ze ma vrchni repro posunute a jeste naklopene.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Ono se to dělalo ve více variantách, s rovnou přední stěnou, i v užším provedení, takže strach nemám, to zaklonění není tak velké jak to vypadá...

https://www.google.cz/search?q=grundig+ ... rVmOkoM%3A

http://www.hi-files.com/forum/index.php ... -speakers/

to XSM3000 je osazením identické, mám obě schémata, dříve to tak neprožívali *2thumbsup*

Uvidíme, uvidíme (Tomi Paci) :)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Oki. diky. Kazdopadne ty bedny na fotcce se mi libi *thumbs up*

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Taky hrajou dost dobře, bohužel těm mým chybělo dno a byly totálně rozklížené. Jinak známý je má v perfektním stavu i se síťkami, koupil je za nějakých 150 éček, měnil jsem tam akorát relátka, u dalších Monolith 50 byl špatný kondík ve zdroji a ještě má XSM2000, tam jsme měnili basáky, jinak OK.
Jinak 190 jsou tehdejší strop a to je nádhera, už je málem měl, bohužel mu utekly......

http://www.thevintageknob.org/grundig-MONOLITH_190.html

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Lad2000 píše:Mám tyto soustavy, koncáky jsem rozchodil, ale bedny jsou totálně rozklížené,
tak to vypadá na nové skříně. Jsou 4-pásmové, a basové repra jsou tam dva stejné,
jeden hraje 20-200 a druhý 200-800. Jsou ve společné ozvučnici a zajímalo by mě proč nejsou
akusticky oddělené, tak jako běžně bývají středové repro ? Hraje to velmi dobře, ale přesto
mě to zajímá.

Tohle bohužel nejsou ty moje :cry:
Je to takzvaná tři a půl pásmová koncepce, kde jeden z basáků pomáhá na spodku kde jedou oba společně, podobně jako by se přidal k běžným bednám subwoofer. Oddělené komory nejsou potřeba, v basech jedou oba stejně a oba jsou to stejné, případně velmi podobné měniče. To platí stejně u 2,5 pásmovek, kde je výškáč a dva středobasáčky z nichž jeden končí někde mezi 200-500Hz a druhý běží až k 2-3kHz kde začíná výškáč.
U samostatného měniče pro středy to potřeba oddělit naopak je, od basů je oddělen vyhybkou a není zde záhodná velká výchylka. Jednak výrazně menší střeďák potřebuje výrazně menší pracovní objem a druhak není záhodno aby s ním basák pumpoval přes společný vnitřní vzduch (při uzavřené skříni více jak u basreflexové) a to vše by přineslo středové pásmo rozmazané a slité.
Noble Audio - výroba a prodej

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Jjjj,
tohle jsem psal před třemi lety, základy kostrukce beden a oddělení středového repra samostatným objemem znám už od střední, a dovolím si opravit tvrzení o společném objemu pro dva basové reproduktory, chvíli jsem hledal na webu a našel jsem článek nebo nějakou stať od Mistra Sýkory na toto téma a bylo tam řečeno, že dva basové repro můžou být ve stejném objemu, ale bylo by dobré, aby byly parametrově maximálně (až absolutně) shodné, a bylo v podstatě doporučeno pokud je to možné pro každé repro samostatná komora, což určitě neublíží, naopak prospěje. A to že je to třiapůl pásmo mě došlo taky ze společného objemu..... :)
Jinak středová kalota má vlastní komoru v těle repro, takže pohoda.

NA: jinak samozřejmě děkuji za reakci....

Odpovědět