GURU PROFI AUDIO QM10

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Vit
Kontaktovat uživatele:

GURU PROFI AUDIO QM10

Příspěvek od Vit »

Ahojte,

tak jsem u příležitosti nákupu druhé AM-100 do bi-ampu slyšel Guru Profi QM-10.

Sestava byla tradiční set Atollů s digitálně znějícím CD100 (BB PCM), nahrávky P.Barber, Metallica SHM černá deska, Megadeth MFSL, Leopold Stokowsky - orchestral transcriptions (Bach, Byrd, Clark) a další klasika.

Dojem: velmi dobrý, jediný rušivý element pro mne byl lehce agresivně (digitálně) znějící CD100 s BB PCM (tuším PCM1794), bedny hrajou super *thumbs up* ,
Takže si dovolím malou reklamu: kdo hledáte řešení do aktusticky problematických místností (blízko stěny, malý prostor od bedny ke durhé stěně) běžte si je poslechnout do svensoundu :idea: Hrají de facto nearfield a jedno z použití je právě v nahrávacích studiích.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Re: GURU PROFI AUDIO QM10

Příspěvek od Rowing »

Ano, také jsem je tam slyšel a hrají opravdu pěkně.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

GURU PROFI AUDIO QM10

Příspěvek od Svensound »

Což o to, rád bych k tomu někdy zkusil slušný a "teplý" CD od Naimu, to je prý ideální zdroj signálu pro reprosoustavy GURU.
http://www.naim-audio.com/products/intro_cd.html
nebo také http://www.naim-audio.com/products/hdx.html
V Las Vegas to letos prý hrálo velmi dobře / info od výrobce / s levným int. zesilovačem XINDAK XA-6950 a XINDAK CD MUSE 3.0, dráty SUPRA SWORD a filtr SUPRA.................... sou mi to ale věci.

Pavel Diok
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel Diok »

Milane ten Xindak ti klidně půjčím, kdybys to s těma Guru chtěl zkusit. Obojí mám ve studiu, akorát XA6950 designově nesedí k Muse 3.0. Nebyl to náhodou XA6950V nebo CD Muse 1.0 Deluxe? Nemáš fotku z toho pokoje?
Hifi Studio Panský dvůr

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

RIGO: mám pár obrázků z výstavy Las Vegas 2008. Na jednom je vidět monoblok XA8800MNE a pak zapojily levnější verzi monobloků XA8800MNu.
Pokud umíš vložit obrázky, tak ti je poslu. Nemám však odkaz na webu, mám je na disku ve formátu jpg. Napiš mi Tvoji e-mail addresu. Díky!

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Ahoj Milane, ty fotky pošli mě na mail. Já je sem vložím.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

Ráno poslu, nestíhám.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

GURU PROFI AUDIO QM10

Příspěvek od Svensound »

Tak se s Vámi rád podělím o jednu zkušenost, aneb s čím si dále, dle mého úsudku dobře rozumí malé monitory GURU QM10. Zákazník si v sobotu dokutálel levné komponenty NAD. Zesilovač typ 310 a CD 521. Docela hračky, silič asi 2x40Wattů. Zvuk předčil zcela moje očekávání. Velmi dobré! Malý silič sice maličko hůře kontroloval spodky než 100 Watový ATOLL, ale byl to velmi dobrý neagresivní a dole sytý zvuk. NAD mě skutečně překvapil svojí velkou dynamikou.
Takže po slabším Onkyu, které tu bylo před vánoci je tu NAD. Zatím po Atollu nejlepší kombinace. *palec*
Dráty a filtr - SUPRA.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

GURU QM10 testovali nyní také Chorvati. Kdo jste je u mne slyšeli, tak možná uznáte, že jugoš - touster moc nekecá.
TEST: GURU QM 10

Text: Mark Pecotić, červenec 2010
Výrobek: Guru QM-10 Regálové reproduktory box
Výrobce: Guru Pro Audio, Švédsko [www.guruproaudio.com / newguru.com]

Technický popis

Guru QM10 jsou malé (velmi malé!) 2- pásmové monitory netradičních rozměrů. Extrémně malý znamená, že box má rozměry 30 x 25,2 x 23.2 cm (W / V / D).
Zatímco většina dnešních výrobců navrhuje úzké a hluboké ozvučnice, tak Guru byl navržen jako krychle.

Jmenovitý kmitočtový rozsah 30 Hz - 20 kHz (± 3 dB). Pokud se podíváte na fyzické rozměry boxu, je logické, že by vás zajímalo, jak to, že takový malý reproduktor může jít až ke 30 Hz?

Deklarovaná nominální impedance z 5 ohmů, citlivost je 86 dB, a dělící kmitočet výhybky je na netradičních 2,7 kHz. Objem boxu je 10 litrů a každá váží 6 kg.

Soustavy jsou osazeny vysokotónovým reproduktorem Visaton a mají průměr 16 mm. Středobas je ScanSpeak o průměru 10,2 cm. Oba měniče jsou vyráběny dle specifikací firmy GURU.
Mezi reproduktory je umístěna modrá LED dioda, která indikuje možné zkreslení při eventuelním přetížení. Je to velmi pohodlné řešení, které zabrání překročení hlasitosti a ochrání před poškozením výškového reproduktoru.
Berte na vědomí, že v okamžiku, kdy je aktivována dioda, stále máte dalších 6 dB k dobru, pak již hrozí výše zmíněné nebezpečí.
Na přední straně je úzký Bass Reflex port, který pracuje na principu rezonátoru Helmholtz. Guru QM 10 je k dispozici ve třech povrchových úprav (matná černá, bílý a černý klavírní lak.

Kam s nimi, jak a co připojit ...

Měření ukázala, je QM 10 by měly být připojeny k zesilovači, který má výkon nejméně 30 nebo 40 ( více neškodí, ba naopak) Wattů.
Mé doporučení je, že QM10 je ideální partner pro zesilovač, který je nepatrně teplejší ve svém zvukovém charakteru, což znamená, že elektronkové zesilovače budou vynikající volba. Co se týká tranzistorových zesilovačů, tak ideálními partnery jsou například 5i Naim, Naim Supernait, ARCAM, Copland, Nad nebo Electrocompaniet. Stejně tak různé hybridní zesilovače by mohly být vynikající volbou.
Pokud jde o místnosti, je Guru QM 10 určená pro místnosti 10 - 20 m2, ve větších pokojích se Guru může zdánlivě "ztratit".
Umístění v prostoru – tam existuje jen jeden správný způsob. Reprosoustavy je nutné umístit co nejblíže k zadní stěně!!
Od bočních stěn je doporučeno přibližně 40 až 100 cm.
Je to zcela jiné umístění, než vyžadují reprosoustavy ostatních výrobců.
Tam je zvuk dobrý pouze tehdy, když jsou monitory vzdálené dostatečně od zadní zdi.
Guru QM 10 toto nevyžadují. Jejich doporučené umístění posluchači vítají protože jim neubírají prostor v poslechové místnosti.
Většina audiofilů nemá žádný extra vyčleněný prostor jen pro hi-fi a mnoho z nich sdílí obytné prostory s manželkou a dětmi. .

Takže reproduktory QM10 jsou skvělé nejenom díky jejich doporučenému umístění, ale jsou i "normální" co se týče výběru vhodných zesilovačů. Moje zkušenost je taková, že QM10 hrají skvěle se zesilovači, již přibližně od 700 EUR (tj. třikrát levnější než reproduktory).

Zvuk

Po několika různých CD bylo jasné, že si QM10 hudební žánry nevybírá. Ať už se jedná o velký orchestr, rock nebo jazz.
Začal jsem s velkým symfonickým orchestrem.
Můj první dojem byl "Wow!! Zvuk je překvapivě velký. Opakuji, zvuk je neuvěřitelně velký, a to jsem opakoval od začátku až do konce testu. Zvukový obraz je široký, postrádá omezení nebo hranice. Je vyplněn obrovským množstvím vzduchu, fáze je fantastická. Reproduktor je fyzicky malý a nepozorovatelný (k radosti žen!), na druhé straně zaplňuje celou místnost zvukem.
Zvuk obsahuje vše to, co je nutné. Velkou svěžest, detail, otevřenost (ne hyper-analytický ) a obrovský prostor .
Big Band zní skvěle. Rychlý, autoritativní, dobře-soustředěný, silné basy a vysoká dynamika. Výšky jsou čisté a detailní.

Hra na kontrabas ukázala několik důležitých věcí. Za prvé, basa jde neuvěřitelně hluboko, zvuk je dokonale definovaný a rychlý.
Na druhé straně frekvenčního spektra je oblast vysokých kmitočtů mimořádně čistá, detailní a příjemná.

Konečný test pro všechny audio zařízení (kabel, zesilovač, reproduktor, atd.) je záznam velkého koncertu Steinway klavír. A zde mají problémy téměř všechna audio zařízení. To je také jediný hudební žánr (tj. nástroje), kde se QM10 trápily.
Aby bylo jasné – je jen velmi málo reproduktorů (systémů), které jsou schopny koncertní klavír reprodukovat bezchybně. Jen velmi málo z nich, a ty stojí opravdu hodně.
Nastavil jsem kriteria pro GURU příliš vysoko, ano vím to. Přesto mě to zajímalo. Většinou se zvukem sólového nástroje Steinway zabývám u reprosoustav, které stojí okolo 30.000 EUR. Mnohokrát ani tyto nebyly schopné zahrát koncertní křídlo bezchybně. Koncertní klavír je zatraceně složitý nástroj. Tam musí být člověk realistou, protože dokonalá reprodukce koncertního nástroje patří pouze tě nejlepším a nejdražším systémům. Těch je opravdu málo. Proto je pouze iluzí, že levné soustavy v této cenové kategorii budou reprodukovat bez výtek velký klavír.
U GURU je výsledná reprodukce poněkud štíhlejší co se týká objemu zvuku některých kláves / týká se to jen horní a střední části klaviatury, spodní klávesy jsou v pořádku. Opakuji - pochybuji, že by v této cenové relaci byl reproduktor, který je schopen hrát koncertní křídlo bezchybně.

Nicméně, je zde jedna věc. Ve své třídě je monitor GURU a jeho reprodukce klavíru fascinující.
Zatím jsem tak klavír hrát neslyšel. QM10 přináší více světla a prostoru, který je umístěn za pianem, zatímco všechny mě známé reprosoustavy tento prostor zobrazují sobtížemi.

Závěr

Stručně konstatuji:…. Guru QM 10 má velký WAF faktor, lze je snadno umístit v prostoru a není zde povinnost je připojit k ultra drahému zesilovači. První věc, která Vás překvapí je neuvěřitelně široká scéna, super hluboké a rychlé basy, prostor a fascinující množství „čerstvého vzduchu“.
Monitor QM10 je detailní a muzikální současně (jedná se o dva protichůdné pojmy, ale v tomto případě je to tak). Moje doporučení je připojit k soustavám zesilovač střední třídy s trochu teplejším zvukem.

V redakci používali během testu GURU QM10 anglické a severské zesilovače, rovněž zdroje signálu / CD a SACD / byly ze stejných končin. Dráty se neřešíly.

Odpovědět