Kdo by se chtěl přidat ke stavbě?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
TAB
Kontaktovat uživatele:

Kdo by se chtěl přidat ke stavbě?

Příspěvek od TAB »

Jsme tři hifisti co budou stavět hezký Back Loaded Horn s reproduktory Fostex 206 dle originálního návodu od Fostexu. Tento horn ve spojení s dobře provedeným jednočinným A nebo OTL zesilovačem umí hrát velice pěkně. Pokud by někdo chtěl může se k nám přidat. Kdo by si nebyl jistý může si přijít poslechnout provizorně udělanou reprosoustavu v basreflexové verzi s tímto reproduktorem na mém OTL zesilovači. Hraje to velice hezky.

Stavět se bude z Multiplexu případně kdo by chtěl jiný materiál nebyl by v tom problém. Řezat se bude na CNC pile proto sháním další lidi kteří by se chtěli pustit do stavby.
Povrchovou úpravu zanecháme v přírodní barvě pouze se povrch ošetří olejem, který může i přibarvit materiál podle výběru oleje. Materiál a povrchovou úpravu bude dělat kamarád který je jeden z nás ale je zároveň truhlář a hifista v jedné podobě a rozumí tomu velmi dobře rozhodně víc než já :-)
Ten kdo by chtěl lakovat nebo dělat jiné úpravy si sám tak mu v tom bránit samozřejmě nebudeme.

Lepení ozvučnice si bude moc každý provést sám nebo méně šikovným pomůžeme ;-)

Ty které zajímá cena materiálu, reproduktorů nebo cokoliv a má skutečný zájem tak at mi napíše soukromou zprávu. Také s tímto projektem pak vzniknou do konce roku zajímavé projekty lampových konců i předzesilovačů takže celé to pak dostane smysl...

Prosím jen ty které tento projekt neoslovil nebo dokonce neslyšeli tento horn hrát at zbytečné nepíší že je to takové či makové. Děkuji za pochopení.

Obrázek

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kdo by se chtěl přidat ke stavbě?

Příspěvek od Renown »

tyhle bedny jsem stavěl cca před 8 lety, mám je pořád doma a stále je občas poslouchám i když momentálně s 2 x 60W digitálem. Asi mohu doporučit, ale úplnš levná záležitost to není. Fostex206 cca 200 Euro za kus, překlížka cca 3000 Kč, stolař co to nařeže, lepidlo a další drobnosti. Ta bedna je hodně velká a je extrémně těžká, odhaduji tak 60kg

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

NO tak cena podle Tebe vychází na ZHRUBA!! 600 E, což mi zase nepřijde tak moc. Ale neznám je, takže nemůžu hodnotit poměr cena/výkon. NIcméně pokud by byly někde k poslechu, rád bych je zkusil.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Dawso:

na co to škatulkování :) Reprososustavy to jsou. Je to originál Fostex jen hold postav si sám :)

Renowm:

Ano je to těžké kolem těch 60Kg ale to by mělo být plus pokud teda někdo nebydlí v 7.patře bez výtahu :)
Já je občas taky pouštěl na tranzistorovým zesilovači DPA ale to se mi moc nelíbilo. Dobrá lampa k tomu padne. Já poslouchám na OTL a nedávno tady byl kolega přivezl ke mě zesilovač Audionote L1 s EL84 a taky pěkné...

Za 1 pár FE206 i s poštovným jsem platil cca 5.000Kč. Což mi přijde pár korun na to jak je to kvalitní reproduktor. Dřevo vyjde přesně také jak říkáš kolem 3.000Kč
Cenu za nařezání na CNC pile ještě neznám ale to nebude tak hrozné + nějaké lepidlo,olej-lak atd. Lepení si děláme sami máme dobře vybavenou dílnu.. Do 600 Euro se vejdeme bohatě.

Vím Orphean MKII nebo Avantgard acoustic či podobný projekt to není. Ale co není může časem být :)

Riki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Riki »

Ahoj, akurat som pri stavbe tiez Fostexu FE 208 sigma , preglejky narezane, uz vacsina pozliepana. Este cakam na menice maju dojst tento tyzden.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Skvělé a držím palce at se dílo podaří. Pak založ nové vlákno FE208 a hod nějaké fotky z probíhající stavby. Určitě to bude zajímat více lidí.
Já začnu lepit až asi příští týden....

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Slyšel jsem u Renowna asi 2x a pokaždé se mi líbily, stavbu jsem taky zvažoval ale mimo váhy
bylo pro mne rozhodující poslechvý prostor a velikost skříní. Prostě na dvě " lednice", v
pokoji není místo. Jinak ale doporučuji.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Takové tlustější sloupovky :D

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

TAB: mám slabost pro fullrange a hraje mi doma Fidelio s DX3. Taky bych si rád poslechově polepšil, ale moje myšlenky se spíš ubíraly k Orisům 200 (nestaví někdo?). Není mi známo,že by Fostex přehrál Lowther,ale může to tak být. Přeju úspěch,ať to hraje a dělá radost

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Fajko: tož to jsme dva a dobrá zpráva je, že nás je více a více :D

Nevím, mě se zvuk Fostexu 206 líbí víc než Mého Lowtheru. Je přesnější a konkrétnější a nejsem sám co to slyší podobně. Zas je pravda, že moje Fidelia jsou v nevhodné místnosti. DX3 jsou vyšší řady a ty jsou jistě dále než FE206. Mám naposlouchané jak některé měniče Lowther, AER a FE206. Každé má něco do sebe. O Orisu 200 jsem také přemýšlel nemám to ale kam dát momentálně a hlavně se mi líbí více basový systém z Orisu 150. Mám už i na tento basový 15pal horn měniče a časem někdy tedy budu stavět kříženec Oris 200/150 což by mohl být vlastně Orphean od p. doppenberga.

Letos budu stavět Orpheany pro kamaráda tak určitě dám nějaké fotky na web, to by tě mohlo zajímat...

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Tak první fotečka prvního páru. Dalo to hodně práce a mnoho a mnoho času. Ale bavilo mě to a děkuji i za pomoc kamarádovi, kterému patří i tento první pár. Zbývá dodělat ještě dva páry. Ten poslední pár bude pro mě musím natrénovat povrchovou úpravu ve formě oleje a několika vrstev vosku, bude to asi dost složitý a snad se to povede.

Jinak bedna je neskutečně moc masivní a předimenzované. Přál bych Vám si je někam zkusit přemístit :D A přitom jsou to takové kompaktní rozměry *2thumbsup*

Obrázek

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

K povrchové úpravě doporučuji olejovosk /například Murexin /. Ten má tu výhodu, že při rozlešťování se teplem rozdělí. Olej vsákne do dřeva a vosk vytvoří ochrannou vrstvu. Nanáší se ve dvou vrstvách. Každá vrstva se musí rozleštit a nechat zaschnout dle návodu. Tyto zkušenosti mám z renovace dřevěných podlah. :)
Pozor. Při úpravě dřeva oleji, musí být jeho povrch perfektně vybroušený !

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji za rady. Na broušení máme profi výbavičku aby to bylo hladké jak dětská prdýlka :) Olejovosk máme zatím na zkoušku dva Německé typy ale nevzpomenu si na název. Plus jsem ještě přikoupil Clou. Vyzkouším to na nějakém zbytku a podle výsledku se pak rozhodnu.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Práce jsou ukončeny neb je vše dostavěno a majitelé si již užívají plnými doušky zvuk těchto krásných hornů *hura*
Děkuji všem kteří měli to odvahu se do projektu pustit a taky všem kteří mi pomáhali.

Protože je výsledek a zájem na mé očekávání veliký tak proběhne ještě jedno kolo ale už jako kompletní stavebnice. Stavebnice bude pro slepení mnohem jednodušší díky CNC fréze, která vyfrézuje do dílů drážky a při lepení nebude možné se splést a přesnost lepení bude také vysoká. Nevýhoda bude vyšší cena....

Přikládám jen pár obrázků ze stavby.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Odpovědět