pro případné zájemce bych rád bych připojil několik důkladnějších zkušeností s už poměrně rozehranými iQ10:
tyhle malé regálovky potřebujou svoje mnohem víc než větší bedny. člověk si s nima musí pohrát a najít pro ně to pravé ořechové. když se to podaří, tak získá opravdu hodně. soudě podle toho, co mám, jsou jejich 4x dražší nádherné sestřičky XQ10 a XQ20 ověnčeny cenami zcela poprávu. a přihlášení se k tradici
BBC LS3/5a, asi nejslavnějších monitorů světa, u jejichž zrodu KEF stál, asi taky není náhodné...
ale o zvuku až potom. nejdřív jak z nich dostat všechnu šťávu:
pokud jde o využití jejich vlastního potenciálu, doporučuji si pečlivě prohlédnout obrázek výše. je to oficiální fotka z webu firmy KEF a nemyslete si, že je to prostě jen nějaká náhodná a efektní fotka. ne ne ne. ten obrázek je důležitější, než se může zdát - je to návod k použití. všimněte si: žádné hroty - ani nahoře, ani dole. stojan je pohyblivý a je součástí samotné bedny!
k tomu druhému - jsou to malé a lehoučké bedny. já mám stojany Norstone Stylus 3 - při použití hrotů dole přijdu o řekněme nižší basy (tak pod cca 80Hz), při použití nahoře o část vyšších basů a středů. příjdu o hutnost nebo třeba plnost zvuku. pod bedny dávám malé gumové podložky, které jsou výrobcem dodávány s bednama, protože přece jen je plocha horní podstavy Norstonů větší než je půdorys bedny a nedělá to úplnou dobrotu, položit je naprudko. dole jsem zkoušel jak hroty (s výše popsaným účinkem), tak připevnit těžký kus mramoru. to taky nebylo dobré.
mám je teda jen tak základnou stojanu postavené na koberci.
někde jsem se dočetl, že japonci pod regálovky preferují speciálně dělané dřevěné stojany. začínám o tom uvažovat. a taky potřebuju ty bedny kousek výš...
teď jsem ve výprodeji objednal MDF stojany s horní základnou, která nebude přečuhovat, a uvidím.
druhá věc (vlastně ta první) je, najít pro ně vhodné místo v poslechovém prostoru. u nás používané slovo "regálové" pro tento typ beden zdá se mi býti nešťastným. na polici to bude lepší minivěž. patří na stojan. a stojan do prostoru.
základ pro ustavení je popsán v článku z odkazu výše.
pro mou řekněme kapku větší než malou poslechovku se to mírně komplikuje jednak nutností stát v zóně basů, jednak výklenkem, který tomu sveřepě brání. řešení je vždy, ale se subem by to bylo určitě jednodušší.
ustavení je třeba věnovat nějaký ten čas a úsilí (a mít aspoň částečnou svobodu ve výběru místa) - bez dobrého ustavení totiž ty bedny hrát nebudou. na to vemte jed.
pokud jde o krmení, tak na rozdíl od LS3/5a budou KEFy iQ10 asi značně náročnější - přece jen impedance někdy klesá až někam k 2,5 Ohm - takže nevím, jak si s nima co poradí (možná odtud vane KEFům nepřejícný vítr), nicméně můj Densen s tím problémy nemá.
zvuk těchhle prdítek je při všem dobře pořešeném šokující. aspoň já jsem v šoku už zhruba měsíc a všechno ostatní, celý můj život, jede na autopilota...
a poslední dva dny, kdy jsem pochopil a uskutečnil to, o čem tady píšu, jsem v totálním šoku.
třemi slovy: zvuk je průzračný a mocný a věrný (dostává mě všechno od první Metalliky po Bohuslava Martinů).