KEF iQ10

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

KEF iQ10

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
KEF iQ10

někomu to možná příjde srandovní psát o entry bednách tohohle výrobce, ale jelikož s něma teď trávím svůj čas a dokonce si dokážu představit, že bych s nima strávil i docela dlouhou dobu, pár slov:

určitě to nejsou špatné bedny, pokud od nich neočekáváte něco, co prostě nemůžou zvládnout. tím myslím velmi hlasitou reprodukci s plnými basy. to fakt nedají.
pokud ale basy pro vás nejsou úplně to nejdůležitější a hledáte regálovky na tichý až střední poslech s výbornou prostorovou lokalizací a nijak neořezanými výškami (tím myslím, že pro někoho by opravdu mohly být nahoře trošku moc ostré, znáte to), ke všemu za vskutku znamenitou cenu, stojí podle mě KEF iQ10 za uvážení.

je to sice výrobek made in china, ale zpracování je bezchybné. rád bych upozornil na dvě věci:
- docela záleží (hlavně pokud jde o basy) na jejich umístění.
- i když se to nezdá, i takovéhle pidibedny potřebují svůj čas na zahoření. z mé zkušenosti můžu říct, že nezahořené jsou ve svém projevu značně dopředné a velmi velmi agresivní. když tady byl v tomto jejich stadiu efičák se svýma rozmazlenýma ušiskama, nechtěl se k nim ani přiblížit... teď už to povolilo a hrajou skvěle.

v kostce bych řekl: velmi čistý a neutrální přednes.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: KEF iQ10

Příspěvek od dadaft »

pro případné zájemce bych rád bych připojil několik důkladnějších zkušeností s už poměrně rozehranými iQ10:

tyhle malé regálovky potřebujou svoje mnohem víc než větší bedny. člověk si s nima musí pohrát a najít pro ně to pravé ořechové. když se to podaří, tak získá opravdu hodně. soudě podle toho, co mám, jsou jejich 4x dražší nádherné sestřičky XQ10 a XQ20 ověnčeny cenami zcela poprávu. a přihlášení se k tradici BBC LS3/5a, asi nejslavnějších monitorů světa, u jejichž zrodu KEF stál, asi taky není náhodné...

ale o zvuku až potom. nejdřív jak z nich dostat všechnu šťávu:
pokud jde o využití jejich vlastního potenciálu, doporučuji si pečlivě prohlédnout obrázek výše. je to oficiální fotka z webu firmy KEF a nemyslete si, že je to prostě jen nějaká náhodná a efektní fotka. ne ne ne. ten obrázek je důležitější, než se může zdát - je to návod k použití. všimněte si: žádné hroty - ani nahoře, ani dole. stojan je pohyblivý a je součástí samotné bedny!
k tomu druhému - jsou to malé a lehoučké bedny. já mám stojany Norstone Stylus 3 - při použití hrotů dole přijdu o řekněme nižší basy (tak pod cca 80Hz), při použití nahoře o část vyšších basů a středů. příjdu o hutnost nebo třeba plnost zvuku. pod bedny dávám malé gumové podložky, které jsou výrobcem dodávány s bednama, protože přece jen je plocha horní podstavy Norstonů větší než je půdorys bedny a nedělá to úplnou dobrotu, položit je naprudko. dole jsem zkoušel jak hroty (s výše popsaným účinkem), tak připevnit těžký kus mramoru. to taky nebylo dobré.
mám je teda jen tak základnou stojanu postavené na koberci.
někde jsem se dočetl, že japonci pod regálovky preferují speciálně dělané dřevěné stojany. začínám o tom uvažovat. a taky potřebuju ty bedny kousek výš...
teď jsem ve výprodeji objednal MDF stojany s horní základnou, která nebude přečuhovat, a uvidím.
druhá věc (vlastně ta první) je, najít pro ně vhodné místo v poslechovém prostoru. u nás používané slovo "regálové" pro tento typ beden zdá se mi býti nešťastným. na polici to bude lepší minivěž. patří na stojan. a stojan do prostoru.
základ pro ustavení je popsán v článku z odkazu výše.
pro mou řekněme kapku větší než malou poslechovku se to mírně komplikuje jednak nutností stát v zóně basů, jednak výklenkem, který tomu sveřepě brání. řešení je vždy, ale se subem by to bylo určitě jednodušší.

ustavení je třeba věnovat nějaký ten čas a úsilí (a mít aspoň částečnou svobodu ve výběru místa) - bez dobrého ustavení totiž ty bedny hrát nebudou. na to vemte jed.

pokud jde o krmení, tak na rozdíl od LS3/5a budou KEFy iQ10 asi značně náročnější - přece jen impedance někdy klesá až někam k 2,5 Ohm - takže nevím, jak si s nima co poradí (možná odtud vane KEFům nepřejícný vítr), nicméně můj Densen s tím problémy nemá.

zvuk těchhle prdítek je při všem dobře pořešeném šokující. aspoň já jsem v šoku už zhruba měsíc a všechno ostatní, celý můj život, jede na autopilota...
a poslední dva dny, kdy jsem pochopil a uskutečnil to, o čem tady píšu, jsem v totálním šoku.
třemi slovy: zvuk je průzračný a mocný a věrný (dostává mě všechno od první Metalliky po Bohuslava Martinů).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jo, ještě ke kabeláži: pro bohatý sytý zvuk je dobré připojit kabel s dostatečným průřezem, tak 2 x 4 až 6 mm2 kroucený bych viděl jako ideál. ani pletený, ani koax mě zatím nepřesvědčili.
a teď pozor: při monowiringu je nutné ho zapojit do svorek pro výškáč (horní) a basáky připojit přiloženými kabelovými propojkami!!! bedny budou velice rychlé a přesné. v opačném případě to budou bezvýrazné a mírně obezní a pomalé seňority...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

poslouchm teď zase důkladně tyhle bedny a líbí se mi to. po půl roce už jsou opravdu dobře rozehrané. a je to hodně znát.
zvuk podle mého gusta. naprosto bez zabarvení. kdybych měl srovnat s bednama, které taky dobře znám, xavian xn230, tak kefy vyhrávají na celé čáře. xaviany měly "mohutný" zvuk, ale ve skutečnosti to byl pazvuk. něco k nahrávce přidávaly samotné bedny. bylo to majestátní, ale jaksi všechno na jedno brdo. kefy jsou průzračné a skvěle prostorové. nedivím se, že jejich dospělé sestry dostaly cenu EISA. ve srovnání s nimi byly xn230 neuvěřitelně nudné bedny.

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

Co mohu dodat.... slysel jsem ty bedny nove nerozehrane... fakt des.... ale po rozehrani uz to bylo lepsi.
Kolega to vzal utokem, pac je rypal tak sel do toho..... vytahnul vyhybku vyhodil civky a kondiky dal tam vse kvalitnejsi vyhodil tkanicky a propojil terminaly k vyhybce a reprum lepsi kabelaz a hle bedny hraji o 2 ne-li o 3 tridy lepe....

Dnes kdyz zajdu si poslechnout tyto regalovky tak si nekdy rikam zda ty jeho jsou lepsi ci ty moje.... pac jak tu Dadaft podotkl je to pro normalni-tissi poslech nez hlasity (coz asi vetsina lidi nechape, kdyz jste buse a kazdemu rvou sluchatka a vy je slysite i pres sve spunty pres normalni hlasitost.... -hlusi lide)

Co mohu posoudit tyto bedynky po prekopani maji dobry prostor a presnou lokalizaci nastroju, vysky maji pekne a basy me prekvapily, ze tolik svedou.... Myslim si jako levnejsi bedny hraji skvele, ale lepsi je dokreslit jemne SW. Jak co z tech beden fakt leze me obcas dostava a mam stochuti ty moje vyhodit :D

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

mohl bys mi zjistit, jaké součástky přesně použil?
dík.

Odpovědět