Zdravím,
před několika měsíci jsem si pro domácí poslech pořídil aktivní monitory KS Digital A200MK2. Napadlo mě, že bych se mohl podělit o zkušenosti s jejich užíváním. Tento model, resp. tato značka není u nás příliš známá.
Nejdříve bych se zmínil, proč jsem je pořídil. Už delší dobu jsem přemýšlel, jak se kvalitativně posunout dál. U předchozích dvoupásmových monitorů s 8palcovým středobasovým reproduktorem jsem nebyl úplně spokojen s podáním basů. To jsem nejdříve řešil doplněním o subwoofer, čímž se zlepšilo podání nízkých frekvencí. Tím, jak jsem odříznul nejnižší frekvence u dvoupásmového monitoru, jsem také slyšel mnohem více detailů ve středním pásmu. Zde se mi ukázalo, že použití pouze jednoho reproduktoru pro středobasové pásmo je pouze kompromisní řešení. Úplně se mi ale nedařilo dobře fázově svázat subwoofer s oběma monitory. Takže jsem se rozhodl, že původní řešení kompletně opustím a pořídím nový třípásmový monitor.
Chtěl jsem zůstat u aktivního řešení, basový reproduktor nejlépe 10 palců. Když jsem se díval do nabídky známých výrobců (např. Genelec, Neumann a další), tak třípásmové monitory s alespoň 10palcovým basákem nejsou zrovna levné. Při hledání jsem ale narazil na tohoto německého výrobce KS Digital a jeho model A200MK2. Když jsem procházel jejich specifikaci, přišlo mi, že to je to, co hledám. Optimální rozměry reproduktorů 1, 3 a 10 palců, výkonové zesilovače s dostatečnou rezervou, digitální výhybka, kompenzace fázové charakteristiky a digitální vstup.
Uvažoval jsem o nich už dříve, ale to bych je musel koupit přímo z Německa. To mě dost odrazovalo. Naštěstí je jedna česká firma začala u nás prodávat, takže jsem je pořídil.
Při propojení těchto monitorů se streamerem WiiM Mini jsem musel vyřešit menší problém s konverzí digitálního signálu, protože monitor podporuje pouze formát AES3. Pro optimální propojení jsem nakonec pořídil Mutec MC1.1+, kterým jsem vyřešil jak konverzi, tak rozdvojení signálu do obou monitorů.
Po nalezení optimálního umístění těchto monitorů a jejich nastavení musím říct, že koupě rozhodně nelituji. Hrají opravdu výborně. U kvalitně provedených nahrávek je skvělé podání prostoru a je slyšet spousta detailů. Basy jsou velmi dobře čitelné. Samozřejmě jde pouze o moje subjektivní hodnocení. Ještě dodám, že moje poslechová vzdálenost je asi 3m.
Ano, jejich cena není zrovna nízká a taky to není z hlediska připojení moc uzpůsobeno pro domácí poslech. Je to ale zajímavá alternativa k obdobným monitorům známějších výrobců.
KS Digital A200MK2
Re: KS Digital A200MK2
Ještě přidán odkaz na video od výrobce:
A jeden odkaz na zahraniční recenzi:
https://gearspace.com/board/reviews/136 ... 00mk2.html
https://gearspace.com/board/reviews/136 ... 00mk2.html
Zaujimave aktivne monitory. Skusal si porovnavat s tymi u nas znamejsimi ako su Genelec, Neumann, ATC, ADAM…? Ja som bol dost dlho fanda aktivov na domaci posluch a okrem cca 3 rokov, co som mal 2013-2015 B&W Matrix 801 S2, tak som od 2002 do 2023 fungoval na aktivoch. Aj ked som sa tomu branil, ale dnes to vyhodnocujem ako fakt, ta “kompaktnost” a aktiv ako taky ma dost vyhod ale aj svoje nevyhody. Musis s nimi byt plne stotozneny, lebo mas mensie moznosti nieco vymenit ako u pasivov. Nevies co pouzivaju v tom za zosilnovace?
Inak neber to prosim vobec ani ako naznak kritiky. Verim ze si uvazlivo vyberal. Su to kazdopadne zaujimave kusky a nech ta s nimi hudba bavi.
Inak neber to prosim vobec ani ako naznak kritiky. Verim ze si uvazlivo vyberal. Su to kazdopadne zaujimave kusky a nech ta s nimi hudba bavi.
Můj favorit při výběru byl model Neumann KH 420, hlavně kvůli existenci recenzí s naměřenými hodnotami. Ten by ale stál dvakrát tolik. Také se stále jedná o čistě analogovou konstrukci.
Model A200MK2 již využívá digitální zpracování a výrobce klade důraz na fázově správnou reprodukci signálu. Mělo by jít o řešení s čipy od Texas Instruments, kde DSP procesor na třech výstupech přímo vytváří PWM signál pro zesilovače třídy D o výkonu 250W.
Model A200MK2 již využívá digitální zpracování a výrobce klade důraz na fázově správnou reprodukci signálu. Mělo by jít o řešení s čipy od Texas Instruments, kde DSP procesor na třech výstupech přímo vytváří PWM signál pro zesilovače třídy D o výkonu 250W.
Ještě podrobněji doplním, proč jsem zvolil tento model, resp. toto řešení pro reprodukci hudby.
Reproduktor je nejslabší článek audio zařízení. Způsobuje největší zkreslení signálu. Aby mohl podat ten nejlepší výkon, je potřeba ho zapojit přímo na výstup výkonového zesilovače s nízkým výstupním odporem. Jakékoliv další vložené komponenty, jako je pasivní výhybka nebo delší propojovací kabel, má negativní vliv na signál. Také pro zesilovač je mnohem jednodušší budit pouze samotný reproduktor. Proto jsem zvolil aktivní řešení výhybky a přímo zabudované zesilovače.
Valná většina audio nahrávek je vytvářena a distribuována v digitální podobě. Pro dosažení nejlepší kvality je potřeba jakékoliv další úpravy zvuku provádět digitálně. Proto jsem zvolil konstrukci, kde je reproduktorová výhybka realizována digitálně pomocí DSP procesoru.
Díky použití výkonových zesilovačů třídy D dohromady v jednom zařízení s DSP procesorem bylo možné přímo digitální signál převést na PWM signál, používaný těmito zesilovači. Pokud by byl tento zesilovač jako samostatný komponent, bylo by nutné nejdříve převést digitální signál na analogový signál pomocí D/A převodníku a v zesilovači ho zase převést z analogového signálu na PWM signál, což v tomto případě odpadá.
Čistě analogový audio signál tedy vzniká teprve až na výstupu výkonových zesilovačů pro jednotlivé reproduktory.
Další důvodem pořízení tohoto modelu je důraz na fázově správnou reprodukci signálu. Reproduktor, konstrukce skříně a výhybka negativně ovlivňují průběh fázové charakteristiky, což způsobuje, že se mohou různé frekvence dostat do poslechového místa v různý čas. A to je v tomto případě korigováno. Použitá technologie zachovává správnou strukturu časování, fázovou linearitu a tonální přesnost.
Výrobce použil výkonné zesilovače, aby s dostatečnou dynamikou pokryl špičkové úrovně audio signálu. Použitím tří reproduktorů o vhodných rozměrech 10 palců pro basy, 3 palce pro středy a 1 palec pro výšky rovnoměrně rozdělil frekvenční rozsah, aby udržel hodnoty hlavně intermodulačního zkreslení na nízkých úrovních, které u reproduktorů vzniká při reprodukci více frekvencí najednou.
Rozměr reprosoustav je i k velikosti použitého basového reproduktoru velice kompaktní, i když zrovna tento parametr nebyl pro mě vůbec důležitý. Pro mě byla důležitá pouze kvalita reprodukce hudby.
Zde ještě přikládám odkaz na model na stránkách výrobce s jejich popisem a parametry:
https://ksd-audio.com/products/a-line/a200mk2/
Reproduktor je nejslabší článek audio zařízení. Způsobuje největší zkreslení signálu. Aby mohl podat ten nejlepší výkon, je potřeba ho zapojit přímo na výstup výkonového zesilovače s nízkým výstupním odporem. Jakékoliv další vložené komponenty, jako je pasivní výhybka nebo delší propojovací kabel, má negativní vliv na signál. Také pro zesilovač je mnohem jednodušší budit pouze samotný reproduktor. Proto jsem zvolil aktivní řešení výhybky a přímo zabudované zesilovače.
Valná většina audio nahrávek je vytvářena a distribuována v digitální podobě. Pro dosažení nejlepší kvality je potřeba jakékoliv další úpravy zvuku provádět digitálně. Proto jsem zvolil konstrukci, kde je reproduktorová výhybka realizována digitálně pomocí DSP procesoru.
Díky použití výkonových zesilovačů třídy D dohromady v jednom zařízení s DSP procesorem bylo možné přímo digitální signál převést na PWM signál, používaný těmito zesilovači. Pokud by byl tento zesilovač jako samostatný komponent, bylo by nutné nejdříve převést digitální signál na analogový signál pomocí D/A převodníku a v zesilovači ho zase převést z analogového signálu na PWM signál, což v tomto případě odpadá.
Čistě analogový audio signál tedy vzniká teprve až na výstupu výkonových zesilovačů pro jednotlivé reproduktory.
Další důvodem pořízení tohoto modelu je důraz na fázově správnou reprodukci signálu. Reproduktor, konstrukce skříně a výhybka negativně ovlivňují průběh fázové charakteristiky, což způsobuje, že se mohou různé frekvence dostat do poslechového místa v různý čas. A to je v tomto případě korigováno. Použitá technologie zachovává správnou strukturu časování, fázovou linearitu a tonální přesnost.
Výrobce použil výkonné zesilovače, aby s dostatečnou dynamikou pokryl špičkové úrovně audio signálu. Použitím tří reproduktorů o vhodných rozměrech 10 palců pro basy, 3 palce pro středy a 1 palec pro výšky rovnoměrně rozdělil frekvenční rozsah, aby udržel hodnoty hlavně intermodulačního zkreslení na nízkých úrovních, které u reproduktorů vzniká při reprodukci více frekvencí najednou.
Rozměr reprosoustav je i k velikosti použitého basového reproduktoru velice kompaktní, i když zrovna tento parametr nebyl pro mě vůbec důležitý. Pro mě byla důležitá pouze kvalita reprodukce hudby.
Zde ještě přikládám odkaz na model na stránkách výrobce s jejich popisem a parametry:
https://ksd-audio.com/products/a-line/a200mk2/
Pí árko hezký, ale bylo by dobrý nepředkládat to jako to jediný, nejlepší, absolutní pravdu atd., někdo kdo problematice moc nehoví by to ještě mohl vzít vážně.
Určitě je potřeba nevycházet pouze z toho, co jsem napsal, ale vždy si vše prověřit z více zdrojů.
Také nejde o řešení domácího poslechu hudby pro každého a je potřeba si o tom nejdříve něco zjistit hlavně po technické stránce. Je opravdu potřeba to dobře rozmyslet, než se pro takovéto řešení někdo rozhodne. Také to není zrovna za málo peněz. A určitě se nejedná o to nejlepší řešení.
Jinak obdobné řešení nabízejí i některé modely značek Genelec nebo Neumann.
Také nejde o řešení domácího poslechu hudby pro každého a je potřeba si o tom nejdříve něco zjistit hlavně po technické stránce. Je opravdu potřeba to dobře rozmyslet, než se pro takovéto řešení někdo rozhodne. Také to není zrovna za málo peněz. A určitě se nejedná o to nejlepší řešení.
Jinak obdobné řešení nabízejí i některé modely značek Genelec nebo Neumann.