" ... včera jsem si na poště vyzvedl poslední článek do sestavy - kabely. Ihned jsem dorazil domů, vše připojil dle návodu a ...
Nic nehrálo.. chvilku mne zalil pocit zoufalosti.. o pár sekund později jsem zjistil, že mám vše ztlumeno na minimum, jaks mi doporučil. Maličko jsem začal přidávat a ... minutu, dvě poslouchal... užíval si první moment, že vše hraje. Zezačátku jsem si říkal: "hm, dobrý", ale nijak mne nic nenadchlo..
Zůstal jsem ale v jakémkoli úsudku opatrný a trpělivě poslouchal dál. Následoval rychlý sled skladeb... usednutí do křesla... čekání... Byl jsem v moc velkém očekávání, v napětí (přecijen to nestálo pár korun)... následovaly skladby z jazzu, blues, Jethro Tull, Café del Mar... nic... stále stejné, necítil jsem žádný rozdíl... prostě to "hrálo"...
Odsunul jsem křeslo. Sedl jsem si na sedačku, kterou mám o cca 50 cm dále než křeslo... a najednou mě zalil neskutečný prostor. Najednou jsem cítil tu sílu a plnost, hutnost a pevnost basu, tu stálost, plynulost, jakousi ladnost. Na tváři se mi vykouzlil úsměv... bylo to jasné. Vše si nechám, nic nepošlu pryč.
Následovalo pět hodin! nepřetržitýho poslechu různých hudebních žánrů - akustika, kytary, housle, piano... jazz, blues zní naprosto neskutečně. Je to nádherá. Ten zvuk je sametový, doslova hladí po duši. Člověk má pocit, že Diana Krall nebo Norah Jones je pár metrů od něj na jevišti a zpívá jen pro něj... piano o další kousek vedle.... podání výše a středů je brilantní, krystalicky čistý, jasný, všepronikající. Bas ne nikterak výrazný, neruší, přesto je krásně cítit, hloubka, pevnost, rychlost, dynamika, určitá živost a hravost. Bas není nikterak hluboký, že by se člověk "bál", přesto takový kontrabas zní velmi přesvědčivě. Následoval E. Clapton, BB King... tihle pánové na té sestavě zní neuvěřitelně... Proposlouchal jsem se nakonec až k popu, pop/rocku a stále vše vynikající.
Prakticky jediné, kde sestava ztrácí je tvrdý rock nebo heavy metal - dle očekávání. Nemá to sílu, drive, chybí agresivita, naléhavost...
Kdybych to měl shrnout:
Jsem naprosto spokojen (zatím).
Hlavní klady:
- obrovská plynulost, ladnost, vynikající prostorovost
- krystalicky čisté středy a výšky
- člověk má při poslechu pocit tepla, přívětivosti, hřejivosti, živosti, hravosti
- bas je pevný, rychlý, přesvědčivý, nehraje si na to, co nedokáže
- při zvýšení hlasitosti se vše rozevře a člověk jen sedí a poslouchá...
- poslech akustiky, perkusí, jazzu, blues, blues/rocku, rockových balad, popu je vynikající
zápory:
- metal a tvrdý rock postrádá drive, sílu, naléhavost
- bas je "malý"
- člověk si neužije ve tmě ta různá blikající světýlka
Závěr: velká spokojenost a očekávání co přinese další poslech, až se vše rozehraje...
Dnes další nálož dobré hudby...
A velké poděkovaní následujícím:
- prospero
- Roman2